:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 391,750,098
Активни 172
Страници 18,080
За един ден 1,302,066

КЗК глоби пет фирми заради кисело мляко в кофички от полипропилен

Санкциите стигат до 75 000 лева
 
Пет фирми, произвеждащи кисело мляко, са санкционирани от Комисията за защита на конкуренцията заради използването на "нестандартни" по-евтини опаковки. Те продават млякото в кофички от полипропилен, вместо от полистирен, както изисква държавният стандарт.

Използването на полипропилен, който е по-евтин материал, не е забранено, но тогава фирмите нямат право да подвеждат купувачите, че предлагат кисело мляко по БДС - това е нелоялна конкуренция спрямо компаниите, които спазват стандарта.

Санкциите, наложени на компаниите, са между 16 и 75 хиляди лева.

Нарушителите са „Обединена Млечна Компания“ ЕАД (със санкция 74 186 лв.), „Ел Би Булгарикум“ ЕАД (18 213 лв.), „Комплектстрой“ ЕООД (11 800 лв.), „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД (38 915 лв.) и „Полидей – 2“ ООД ( 16 305 лв.), съобщават от КЗК.

Млекопроизводителите се оправдават, че полипропиленовите кофички не променят вкуса на киселото мляко, нито пък така се убива живата бактерия. Това обаче не е оправдание, че са се отклонили от стандарта, според който млякото трябва да се продава в стъклени, керамични или в опаковки от полистирен - една от най-широко използваните в бита пластмаси.

Полипропиленът се използва за производство на наилонови опаковки, бутилките, торбички за еднократна употреба, чаши за еднократна употреба, опаковки за замразени храни.
26
4396
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
20 Март 2018 17:40
А що не им напишете заглавията на тези пет фирми, за да ги знаем, даге!
20 Март 2018 17:46
Полипропиленът е отлична алтернатива на киселинно устойчива стомана. Той се използва в химическата промишленост, медицинската промишленост, хранително-вкусовата промишленост и производството на опаковки.

Изхвърленият полистирен се биоразгражда в продължение на стотици години и е устойчив на фотолиза.
Отпадъци
Полистиреновата пяна е представлява голяма част от пластмасовите отпадъци в океана, където тя става опасна за живота в морето и „може да доведе до прехвърляне на токсични химикали в хранителната верига“. Животните не познават този изкуствен материал и могат дори да го сбъркат с храна. Пенополистиролът се носи от вятъра и плава по водата, и се намира в изобилие във външната среда. Той може да бъде смъртоносен за всяка птица или морско създание, ако погълне значителни количества.
20 Март 2018 17:47
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби пет млекопреработвателни фирми за нелоялна конкуренция: "Обединена млечна компания" ЕАД (74 186 лв.), "Ел Би Булгарикум" ЕАД (18 213 лв.),"Комплектстрой" ЕООД (11 800 лв.), "Димитър Маджаров – 2" ЕООД (38 915 лв.) и "Полидей – 2" ООД ( 16 305 лв.). Санкцията е 0.1 % от размера на нетните приходи от продажби на съответното дружество за 2016 г.

Натисни тук
20 Март 2018 17:49
В същото време се смята, че полистеренът е рисков за здравето, тъй като може да отделя стирол, който е потенциален невротоксин и канцероген.

С две думи КЗК ги санкционира за това, че не използват отровни опаковки. А нас ни призовава да не купуваме мляко по БДС, ако не искаме да се тровим. Калинки, та чак цвърчат.
20 Март 2018 18:00
Neopol
20 Мар 2018 17:49
Мнения: 5,624
20 Март 2018 18:05
Изискването за българско кисело мляко по БДС да е в полистиренови опаковки показва тъпоумието на чиновниците. Именно за киселото мляко те са опасни поради това че в процеса на ферментация (за което се и нагрява), киселата среда, полистиреновите опаковки, дори и с добро качество, могат да отделят вредни вещества (стирен). Малко остатъчен стирен може да има в опаковки с ниско качество.
А полипропиленът е много по-устойчив при нагряване, и е по-евтин поради много по-голямото производство. С изключение на България, навсякъде, в това число и в Гърция, кисело мляко се продава в полипропиленови опаковки.
20 Март 2018 18:20
Разбрах че ги глобяват защото продават в по-безопасни кофички.
?????
20 Март 2018 18:24
Neopol
20 Март 2018 17:49
В същото време се смята, че полистеренът е рисков за здравето, тъй като може да отделя стирол, който е потенциален невротоксин и канцероген.
С две думи КЗК ги санкционира за това, че не използват отровни опаковки. А нас ни призовава да не купуваме мляко по БДС, ако не искаме да се тровим.
Едни хора са се "охарчили" за доставка на производствени мощности и никой, освен тях, не може да произвежда опаковки!
20 Март 2018 18:33
да почват пак в стъклени буркани. кво му е на стъклото? и шише джам ще живне малко.
20 Март 2018 18:38
Абсолютна идиотщина!
Полистирена съдържа мономера стирол, който може да предизвика тумори. Не напразно изолациите с полистирол се използват само за външни изолации, но не и в помещенията.
Полипропилена се използва във фармацията (блистерите за капсули и таблетки), спринцовки ...
Нека не звучи като реклама, но „Ел Би Булгарикум“ ЕАД държи правата за използването на щама на българското кисело мляко, който продава и в чужбина.

20 Март 2018 18:43
Междувременно обновиха статията и отпадна шокиращата информация за опасността при изискваното от стандарта използване на полистирен.
20 Март 2018 18:44
обаче пък сложиха имената на фирмите - във версия 1.0 ги нямаше
20 Март 2018 18:50
сложиха имената на фирмите
Може би затова махнаха другата информация – тя всъщност беше похвала за тях.
20 Март 2018 18:55
Като гледам имената на фирмите, удрят голяма част от производителите на читави кисели млека, дето стават за ядене. Едва ли е случайност, ама поръчителите сигурно ще останат изненадани. За да получат дял на пазара трябва да предложат и свестен продукт, а не само да дадат нещо за да си запише някой в тефтерчето "да се удари..."
20 Март 2018 19:04
А що не им напишете заглавията на тези пет фирми
Чак тревожно бързо ги написаха, което на мен ми намирисва на удар от конкуренцията. При подобни случаи винаги мотаят имената. В списъка има две читави фирми- единствената за мляко и една от малкото за колбаси. П.С. Много се изкушавам да споделя откритие за вкусен, носталгичен, соц. салам в една верига. Белих го като ябълка и го рязах, и белих, и го хапнах целия, ей така- без хляб в колата. С бледожълт етикет, с ,,Л" е веригата. Носталгик.
20 Март 2018 19:05
Дежурния
Не бях прочел.
20 Март 2018 19:17
Трябва да се промени БДС защото глобените фирми правилно ползват неканцерогенни материали. Другите фирми ползват канцерогенни материали, което трябва да се забрани.
Глупостта е огромна, заради калинките в администрацията, в БДС е записано, че киселото мляко се подквасва в канцерогенни кофички.
20 Март 2018 19:18
На снимката са показани кофички от полипропилен.
20 Март 2018 19:20
И двата вида опаковки се използват. И двата са безвредни, като все пак полипропиленът, който е високомолеккулен парафин е по-безвреден. Но всичко зависи от условията на полимеризация и катализаторите, стабилизаторите и др, които се използват.
Запо-големи опаковки (примерно 1 кг), по-подходящ е полистиролът (не полистирен), защото придава по-голяма стабилност на формата.
Общо взето това не е първата война между конкурентни производители на тези опаковки. Първата, доколкото си спомням, беше в началото на 90-те, когато забраниха полистироловите кофички.
20 Март 2018 19:22
Полипропиленът се използва за производство на наилонови опаковки, бутилките, торбички за еднократна употреба, чаши за еднократна употреба, опаковки за замразени храни.
Веднъж ме наказаха, защото попитах свършили ли са неидиотите.
Полипропиленът се използва за производство не на найлонови опаковки, а на полипропиленови такива. За производство на найлонови опаковки се използва найлон.
20 Март 2018 19:25
Като ще "поправят" статията, поне махнете това че полистиренът се използвал за "наинлонови" опаковки, как пък толкова не разбират журналистите, че NYLON e съвсем друг полимер, основно полиамид, имаше едно време найлонови чорапи, ама найлонови опаковки отдавна няма.

Що се отнася до "високомолекулността", то полистиренът е определено по-високомолекулен, и то доста.... това не го прави по-безвреден, все пак съдържа ароматни ядра (бензолни).
20 Март 2018 19:26
Решението на КЗК е лобистко и защитава определени фирми, без да се съобрази с вредността на кофичките. Моето предложение е да се забрани употребата на пластмасата и се въстанови употребата на стъклото.
20 Март 2018 20:01
Аз викам, глобените фирми да продължават да си продават млякото "не по БДС" и с гаранция, ще си избият глобите за кратко време.

Не се чудете, в САЩ е забранена продажбата на сурови горчиви бадеми и кайсиеви ядки, понеже предпазват от рак
20 Март 2018 21:33
Само от списъка става ясно, че комисията защитаваща корупцията ни смята за де били в чужбина, но не и у нас. Жалко, че им пригласят поръчково.
20 Март 2018 22:40
Киселото мляко в стъклени буркани, ако може! Организация за обратно изкупуване на опаковки от пластмаси/мин.вода, кофички от кисело мляко/метални опаковки/кенчета от бира и безалкохолни/ стъклени буркани и задължктелно- хартия!!!
Баси бедните европейци рециклират всичко.Богатите българи хвърлят всичко.
Тва ние все не сме кат хората.....
А може ли поне данни от сорта на
В страните от ЕС /поименно изброени/ киселото мляко се продава в опаковки от....../наименование на материала/
Праща се един журналист в няколко държави, купува си мляко, изяжда го и носи кофичките за анализ.
20 Март 2018 23:56
бобкети,
айде сам да си преведеш това:

Polystyrol ist physiologisch unbedenklich und für Lebensmittelverpackungen uneingeschränkt zugelassen.


И от мен да знаеш, че киселите млека в Германия също се продават в полистиренови кофички.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД