:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,930,011
Активни 102
Страници 24,282
За един ден 1,302,066

Европейска агенция по труда ще брани мобилните европейци

И хората, които нямат фиксирано работно място, трябва да ползват социална защита, настоява Брюксел
.
Европейска агенция по труда, която да гарантира спазването на правата на мобилните работници в рамките на ЕС, ще заработи през 2019 г. Така Еврокомисията се надява да улесни европейците да си намират работа зад граница, а фирмите да извлекат максимална полза от свободното движение в рамките на съюза. През последното десетилетие броят на мобилната работна ръка в рамките на ЕС почти се е удвоил и вече достига 17 млн. души, съобщи комисията.

Новият Европейски орган по труда ще бъде нещо средно между агенция по заетостта и инспекция по труда. Основната идея е да предоставя на гражданите и предприятията надеждна информация за възможностите за работа, стажове и обучения, както и да дава консултации какви са правата и задълженията ни, когато отидем да работим в друга страна от ЕС. Освен това агенцията ще подпомага контролните органи на отделните държави членки да си сътрудничат при трансгранични спорове, да правят съвместни проверки за предотвратяване на измами и злоупотреби с наемането на работна ръка. Тя ще изисква правилата за социална защита да се прилагат във всички сектори на икономиката. И ще помага при намирането на решения в сложни случаи - например при преструктуриране на дружество, което има клонове в няколко държави.

Социалните системи на страните членки изостават от промените в пазара на труда, породени от цифровизацията и новите бизнес модели, отчита Брюксел. Все по-малко хора са ангажирани с безсрочни трудови договори и все повече са самонаети, работят на непълно работно време или по краткосрочни договори. Все по-често се срещат "работа по заявка", наемане чрез агенции за временна работа или чрез е-платформи, без хората да имат фиксирано работно място. Такива работници обикновено не са осигурени за пенсия, болест, майчинство, трудови злополуки и безработица. Този проблем е широко разпространен в държавите от ЕС, тревожи се ЕК.

Затова Еврокомисията отправя препоръки към държавите членки да запълнят пропуските в трудовото и осигурителното си законодателство, като гарантират, че този тип работници ще са в равностойно положение с останалите наети - т.е. пред тях няма ограничения да се включат в системите за социална закрила и да ползват подходящи обезщетения. Трябва да се улесни прехвърлянето на социалноосигурителни права от едно работно място на друго, както и достъпът до информация за това какви права и задължения имат тези работници.

Едно от намеренията на ЕК е да въведе европейски осигурителен номер (ЕОН) за всеки европеец, който да важи навсякъде в ЕС. Притежаването на ЕОН ще улесни прехвърлянето на осигурителни права и ползването на обезщетения - когато човек се пенсионира, разболее, остане без работа или излезе в майчинство.

Разширяването на обхвата на социалната сигурност ще доведе до значително намаляване на нелоялната конкуренция между фирмите, които наемат служители по нестандартни договори и така не плащат социални осигуровки, и техните конкуренти, които не намаляват разходите си по този начин, посочва Брюксел.

"Европа бележи стабилен растеж и заетостта се повишава, но трябва да направим така, че растежът да бъде по-приобщаващ и от полза за всички", коментира по този повод заместник-председателят, отговарящ за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

Дългосрочните договори вече не са норма,

коментира еврокомисарят по заетостта Мариане Тейсен
- Госпожо Тейсен, защо Европейската комисия смята, че трябва да се намеси по-сериозно в социалните политики на държавите - членки на ЕС?

- Преди няколко месеца ние обявихме Европейския стълб за социални права. Това е съвместен ангажимент на ЕК, Европейския парламент и Съвета на ЕС за ускоряване на напредъка към една по-силна социална Европа.

Изпълнението на социалните политики остава в ръцете на всяка отделна държава членка, но чрез Европейския стълб за социални права ние искаме да подпомогнем всяка страна в това усилие. Нашата цел е да постигнем сближаване на условията на живот и работа във всички страни от ЕС.

С пакета за социална справедливост поставяме на масата важни инициативи, за да отговорим на новите реалности. Дългосрочните трудови договори вече не са норма. Четирима от десет европейци или са самонаети, или работят на временни договори. Често те не могат да се включат в социалноосигурителните системи. Ето защо ние предлагаме да се гарантира социалната защита и за тези категории работещи.

- Предлагате да се създаде Европейски орган по труда. С какво ще се занимава той?

- През последното десетилетие броят на мобилните граждани почти се удвои - от 9 милиона през 2006 г. на 17 милиона през 2017 г.! Искаме да сме сигурни, че разполагаме с необходимите инструменти и структури да отговорим на тази нарастваща мобилност. Сътрудничеството между страните от ЕС по отношение на трансграничната мобилност и социалната защита трябва да се подобри. Гражданите, а и бизнесът често нямат достатъчно информация за това какви възможности за работа има в други държави членки. Това им пречи да са по-активни в търсенето на работа. Ето защо ние предлагаме да се създаде Европейски орган по труда. Той ще подпомага националните агенции, бизнеса и мобилните граждани, когато попаднат в трансгранични ситуации. Европейският орган по труда ще улесни достъпа на гражданите и бизнеса до информация за техните права и задължения, когато се намират в друга държава, ще подкрепя обмена на информация между страните членки, така че да се гарантира ефективното прилагане на европейското право.

- Казвате, че все повече европейци работят като самонаети. Как те ще получат социална защита, от каквато се ползват наетите работници?

- Факт е, че днешното поколение европейци често сменят и местоработата си, и формата на работа, и дори попрището. Вече е нормално човек да смени повече от 10 работни места в своята кариера. Днес почти 40% от работещите са или самонаети, или работят на срочни и на временни договори. Необходимо е нашата социална защита да се приведе в съответствие към новите форми на работа. Хората, които се трудят и плащат осигуровки, трябва да имат и адекватна социална защита. В момента това далеч не е така, особено за работниците, които са на непълен работен ден, на работа по заявка и т.н. Те трябва да могат както да участват в схемите за социална защита, така и да се възползват от правата, които им дава това участие. Как това да бъде направено, зависи много от ситуацията и социалната система на всяка една страна. Ето защо ние оставяме това в техните ръце.

- Възможно ли е в ЕС да се въведе единен осигурителен номер, какъвто има в САЩ?

- Мобилните хора, без значение дали са работници, туристи, студенти или пенсионери, все още се изправят пред много административни формалности в рамките на ЕС. Повечето трябва да представят хартиени документи, за да докажат, че са осигурени в собствената си страна, ако имат нужда от здравна грижа в друга страна членка. Процедурите по доказване между отделните държави са тромави. Освен това хартиените документи са с определен срок на валидност и могат да бъдат фалшифицирани или да съдържат грешки.

Нарастващата трудова мобилност е добър повод националните администрации и здравните системи да влязат в дигиталната ера. Тук може да помогне Европейският социалноосигурителен номер. В момента преценяваме как да стане тази реформа и по-нататък ще представим конкретно предложение.

- ЕК извади България от списъка със страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, но има забележки за пазара на труда у нас.

- В нашия задълбочен преглед за 2018 г. заключаваме, че все още има структурни предизвикателства на пазара на труда, породени от застаряването на населението, липсата на умения и несъответствията между търсенето и предлагането на работна ръка, което е тревожно за икономическия растеж на България и социалното догонване на останалите страни в ЕС. Необходими са структурни реформи, които да доведат до намаляване на високите нива на бедност и на неравенствата.

 Мариане Тейсен
1734
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД