:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,943,885
Активни 93
Страници 12,683
За един ден 1,302,066

Как фирма с име на университет открадна 50 млн. профила във "Фейсбук"

И после ги продаде за манипулиране на изборите в Америка и Брекзит
"Кембридж Аналитика": главните играчи
Компания за анализ на данни, използвана от предизборния екип на Доналд Тръмп и от печелившата страна в референдума за Брекзит, е злоупотребила с милиони профили на американски гласоподаватели във "Фейсбук" - един от най-големите течове в историята на социалната мрежа, като на тяхна база е изградила мощна софтуерна програма за прогнозиране и манипулиране на избори. През уикенда британските "Обзървър" и "Гардиън" публикуваха мащабно разследване за аферата, продължило повече от 1 година. Намесата в президентските избори в САЩ и в референдума за Брекзит вече е обект на проверки от редица комисии от двете страни на океана. След като месеци наред всички замесени категорично отричаха разкритията пред тези органи, сега с лицето и името си пред публиката застава основният източник на разследващите журналисти - Кристофър Уайли, канадец с розова коса, който в центъра на събитията, за които става дума, е едва на 24 г., а сега - на 28. Уайли открито разказва и доказва с документи как "Фейсбук" е "отвлечена" и препрограмирана да се превърне в стартова площадка на една от най-удивителните атаки срещу демокрацията в САЩ.

-----

Компанията в дъното на тази история е с име на британски университет - "Кембридж Аналитика", но финансирането й идва от другата страна на океана - неин инвеститор е хедж фонд милиардерът Робърт Мърсър, крупен донор на Републиканската партия, а в ръководството е Стив Банън, ключовият съветник на Доналд Тръмп и мениджър на предизборната му кампания. Историята започва през 2014 г., когато Банън е още шеф в ултраконсервативната новинарска мрежа "Брайтбарт", а Уайли работи във Великобритания за Александър Никс, по това време изпълнителен директор на SCL Elections - част от корпоративна група с интереси в отбранителната индустрия и електоралните стратегии. Експертизата на SCL са психологическите операции - не чрез убеждения, а чрез "информационна доминация", комбинация от техники, сред които слухове, дезинформация и фалшиви новини. SCL е работила в повече от 200 изборни кампании по целия свят, основно в слабо развити демокрации. С парите на Робърт Мърсър SCL Elections създава "Кембридж Аналитика". Нейната цел е да се впрегнат огромни масиви с лична информация и социални медии в изпитана военна методика - "информационни операции", след което да я обърнат към американските гласоподаватели. Източник на информацията - "Фейсбук".

"Експлоатирахме "Фейсбук", за да се сдобием с профилите на милиони американци. А след това направихме модели, с които да експлоатираме всичко, което знаем за тях и да атакуваме техните вътрешни демони. Това беше основата, върху която изградихме цялата компания", казва днес Кристофър Уайли. За извличането на информацията е привлечен професорът от Кембридж Александър Коган - молдовец с американско гражданство, за който тези дни се разбра, че е стипендиант на руската държава и асоцииран професор в Санктпетербургския държавен университет.

Коган използва разработеното от него приложение thisisyourdigitallife (това е твоят дигитален живот). Чрез компанията си Global Science Research (GSR), съвместно с "Кембридж Аналитика" Коган плаща на стотици хиляди потребители във "Фейсбук" да направят психологически тест, в края на който участникът подписва съгласие личната му информация да се използва за научни цели. Парите - почти 1 милион долара, идват от "Кембридж Аналитика", която налива общо 7 млн. долара в целия проект. Приложението източва информация и за приятелите на участвалите в теста, създавайки база с данни на милиони хора. Според правилата на "Фейсбук" събирането на данни за приятелите на потребителите е разрешено само с цел подобряване на тяхното "преживяване" в мрежата и не може да се продава или ползва за реклама. Тестът е отворен само за потребители, които имат профил във "Фейсбук" и са регистрирани гласоподаватели в САЩ, за да може десетки милиони профили да се напаснат към избирателните списъци.

В крайна сметка "Кембридж Аналитика" се сдобива с над 50 млн. индивидуални профили. След това резултатите от теста и данните от "Фейсбук" се използват, за да се изработи алгоритъм, който може да анализира индивидуални профили във "Фейсбук" и да определя качества и нагласи, свързани с политическата ориентация. Заедно алгоритъмът и базата данни се превръщат в мощен политически инструмент. Той позволява в една кампания да се идентифицират колебаещите се гласоподаватели и те да се атакуват с фино настроени послания. "Крайният продукт е създаването на "златен стандарт" за разбирането на една личност от информацията в нейния профил във "Фейсбук", пише в договора между "Кембридж Аналитика" и GSR. Към онзи момент над 50-те милиона профила представляват около една трета от активните потребители на "Фейсбук" в Северна Америка и почти четвърт от потенциалните гласоподаватели в САЩ. Но въпреки това, когато е запитан от депутати дали информацията в неговата фирма идва от GSR, Никс отговаря: "Имахме договор с тях, те правиха проучвания за нас през 2014 г. От тях обаче не излезе нищо, затова отговорът е отрицателен".

Документи, с които "Обзървър" разполага и които се потвърждават и от изявление на "Фейсбук", показват, че към края на 2015 г. екипът на социалната мрежа вече е наясно, че информацията на нейните потребители се източва в безпрецедентни количества. И въпреки това никой не предупреждава за това засегнатите граждани, а предприетите стъпки са твърде ограничени, за да се запуши течът и да се защити личната информация на над 50 милиона души. Според "Ню Йорк таймс" копия на извлечените от "Фейсбук" данни за "Кембридж Аналитика" все още могат да се открият в интернет.

В петък, четири дни след като "Обзървър" иска коментар за подготвяната публикации, но повече от 2 години след първите публикации за изтичането на данни на милиони потребители, "Фейсбук" най-сетне обявява, че блокира достъпа на "Кембридж Аналитика" и на Александър Коган от платформата. Миналия месец и "Фейсбук", и изпълнителният директор на "Кембридж Аналитика" Александър Никс обявиха пред парламентарната комисия, която разследва фалшивите новини, че компанията не е разполагала с лични данни от "Фейсбук" и не е ползвала такива. Запитан имала ли е "Кембридж Аналитика" информация от "Фейсбук", Саймън Милнър, шеф на мрежата за Великобритания, заявява: "Те може да имат всякакви данни, но те не са от "Фейсбук". Може да имат данни за потребители на "Фейсбук", които са събрали сами, но това не е информация, предоставена от нас". "Не работим с информация от "Фейсбук" и не разполагаме с такава", твърди пред разследващите и Никс.

Кристофър Уайли показва документи, които оборват тези твърдения. Документацията е изпратена на звеното по киберпрестъпления на британската Национална криминална агенция и до офиса на комисаря по информацията. В нея има имейли, фактури, договори и банкови трансфери. В досието, което Уайли предава на британските власти, има и писмо от адвокатите на "Фейсбук", изпратено му през август 2016 г. с искане да унищожи всичките данни, събрани от GSR - фирмата, с която Александър Коган източва профилите. Писмото е изпратено няколко месеца след като "Гардиън" съобщава за пръв път за теча и дни преди да бъде официално обявено, че Банън поема кампанията на Тръмп и води със себе си "Кембридж Аналитика". В писмото се казва: "Тъй като информацията е придобита и използвана без разрешение и тъй като GSR не е била упълномощена да я споделя и да я продава на вас, тя не може да бъде използвана легитимно в бъдеще и трябва да бъде изтрита незабавно". Писмото остава седмици без отговор, тъй като по това време Уайли е във ваканция, но "Фейсбук" не го търси повторно. Нито пък прави проверка по съответния ред дали Уайли е изтрил данните.

"Кембридж Аналитика" твърди, че в договора й с GSR е заложено условието Коган да има съгласие за ползването на лични данни и не е имала основание да се съмнява, че той няма такова съгласие. Според говорител на "Кембридж Аналитика" GSR е ръководена от представител на научните среди с висока репутация, който работи в международно призната институция и е поел ясни договорни ангажименти относно законното му право да предоставя информация на SCL Elections. Последната фирма твърди, че е положила усилия съвместно с "Фейсбук" през въпросния период да гарантира, че няма "съзнателно нарушение" на правилата и че е унищожила всички данни и техните деривативи. "Кембридж Аналитика" също твърди, че не е използвала информацията в президентската кампания през 2016 г. Адвокатът на Стив Банън претендира, че клиентът му няма никаква представа за тези твърдения. "Г-н Банън за пръв път чу за тези твърдения от въпросите на медиите в последните няколко дни", твърди той и препраща всички въпроси към Никс.

Русия, "Фейсбук", Тръмп, Мърсър, Банън, Брекзит - всички тези сюжетни линии минават през "Кембридж Аналитика", които според Уайли "са готови да работят за всекиго". Дори за чуждо правителство на избори в чужда държава? "Да", казва канадецът. В НАТО или извън НАТО? "И двете. Това са наемници. Ще работят за всеки, който плаща". Невероятно разкритие. И в средата му са гражданите - нашите най-интимни семейни отношения, нашите "лайкове", трохите от лична информация, всичко това изсмуквано в една черна дупка, която расте и се развива и в момента е в ръцете на милиардер с политическа мотивация.Странната връзка с "ЛУКойл"В досието, което Уайли предава на британските власти, има и други драматични документи, например презентация за "ЛУКойл" - втората по големина нефтодобивна компания в Русия. В имейл от 17 юли 2014 г. относно първичните избори в САЩ Никс пише на Уайли: "Поискаха ни меморандум за "ЛУКойл", в който да обясним как нашите услуги могат да се приложат към нефтодобивния бизнес. Никс казва, че руснаците "разбират поведенческото микротаргетиране в контекста на избори", но "не могат да направят връзката между гласоподавателите и техните клиенти". Според това писмо презентацията ще стигне и до изпълнителния директор на фирмата Вагит Алекперов. "Не виждах никаква логика в това - обяснява сега Уайли. - Не разбирах откъде накъде руска нефтена компания ще иска информация за американските гласоподаватели?"

Разследването на Мълър открива следи от първите етапи на руското вмешателство в американските избори до 2014 г., когато руската държава изглежда прави първите си опити да впрегне силата на американските социални мрежи, вкл. "Фейсбук". В късното лято на същата година "Кембридж Аналитика" представя на "ЛУКойл" информация за своите бази данни, възможности и методология. Тя има малко общо с "потребителите". Вместо това документът се съсредоточава върху техники за намеса в избори. Първият слайд илюстрира как фирмата всява страх и паника на изборите в Нигерия през 2007 г., като организира "кампания от слухове" и разпространява внушението, че изборите ще бъдат опорочени. Последният слайд, брандиран с логото на "ЛУКойл" и на SCL Group и SCL Elections, изрежда предлаганите услуги под рубриката "психографски послания".

Миналия месец Никс казва пред депутати от парламентарната комисия, разследваща фалшивите новини: "Никога не сме работили с руски организации в Русия или с други компании. Нямаме никакви отношения с Русия и с руски граждани". Няма доказателства, че "Кембридж Аналитика" е работила някога за "ЛУКойл". От документите ясно се вижда обаче, че през 2014 г. една от най-големите компании в Русия е била подробно брифирана за "Фейсбук", микротаргетирането, анализа на данни, вмешателството на избори.АлгоритъмътАлгоритъмът в сърцето на аферата звучи почти нереално дистопично. Програмата "тралира" наглед най-тривиалните, безсмислени постинги - лайковете, които потребителите пръскат при ровичкането си в мрежата и събира от тях чувствителни лични данни за сексуална ориентация, раса, пол, дори интелигентност и проблеми в детството. Петдесетина лайка могат да дадат доста сигурна прогноза за кого ще гласува потребителят, да разкрият пола му, дали партньорът му е мъж или жена, да подскажат дали е израснал при разведени родители и дали е предразположен към злоупотреба с алкохол и дрога. И всичко това, без да трябва да се рови в личните съобщения, постинги, статуси, снимки и пр.

Звучи малко като съвременна версия на детективска работа, а не като софистициран анализ на данни. Преди пет години обаче психолози доказват, че от профилите могат да се извлекат невидими на пръв поглед модели, които подсказват много по-сложни особености на характера. Така няколко на пръв поглед безразборни лайка може да станат основа за смущаващо сложни психологически профили. Когато например потребителите лайкват "къдрави картофи" и козметика от "Сефора", това разкрива ключ към интелигентността, един лайк на "Хелоу Кити" може да покаже политически пристрастия, а "объркан/а след следобедна дрямка" се свързва със сексуалността.

Това са само някои от неочакваните, но последователни зависимости, описани в научна публикация в Журнала на Националната академия на науките през 2013 г. "При малцина потребители се наблюдава директна връзка между експлицитните лайкове и техните особености. Например - по-малко от 5% от потребителите, определени като хомосексуални, са свързани явно с експлицитно гей групи", установява докладът. Авторите му - Михал Козински, Дейвид Стилуел и Тор Грепъл, съзнават потенциала на изследването и споделят тревога за неприкосновеността на личната информация.

"Предсказуемостта на индивидуални характеристики от дигиталните записи на поведение може да има значителни негативни последици, защото може лесно да се приложи към голям брой хора без тяхно съгласие и без тяхно знание. Търговски компании, правителствени институции, дори вашите "Фейсбук" приятели могат да използват софтуер и да правят заключения за вашата интелигентност, сексуална ориентация и политически възгледи - информация, която може да не сте искали да споделяте публично", пишат учените. Мнозина обаче виждат в това чудесна бизнес възможност.

Звучи безкрайно атрактивно, а също така и доста незаконно, най-вече защото Коган няма право да събира или използва информация за търговски цели. Разрешението му от "Фейсбук" е за ползване на данни само за академични цел. По това време социалната мрежа позволява на приложенията да събират информация за приятелите, но само за употреба в контекста на "Фейсбук", с цел да насърчи общуването. Продажбата на тази информация или използването й за други цели, включително политическия маркетинг на "Кембридж Аналитика" са стриктно забранени.

По всичко изглежда проектът нарушава и законите за защита на информацията във Великобритания, според които е забранено да се продават и употребяват лични данни без съгласие. И това включва случаи, при които информацията е дадена с една цел, а е използвана с друга.
СНИМКА: "ГАРДИЪН"
Кристофър Уайли: Създадохме Франкенщайн

Разследването на "Гардиън" и "Обзървър" излиза броени седмици, след като специалният прокурор Робърт Мълър внесе обвинения срещу 13 руснаци за вмешателство в американските избори.

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Стив Банън - бившият стратег на Тръмп, прави връзката с Робърт Мърсър.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Александър Никс: "Имахме договор с GSR през 2014 г. да направят някои проучвания за нас. Проучванията се оказаха безполезни."
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Стив Банън
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Марк Зукърбърг отрича твърденията, че социалната мрежа е повлияла на президентските избори в САЩ.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Изборите в Нигерия 2007 г. - опитно поле за новата информационна война.
22
12093
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
20 Март 2018 20:04
Как чужди ЕРП-та и Софийска вода разполагат с личните данни на по-голямата част от българските граждани и недвижимата им собственост. Как чужди банки, застрахователни компании, комуникационни оператори, дори търговски вериги премятат безконтролно личните ни данни... Но да се надяваме на късмета си!
20 Март 2018 20:47
Не мисля, че някой е крал данни.. обратното - самите потребители са предоставяли тази информация с радост.

А после как се използва.. ами както Фейсбук я използва. Да не мислите, че фейсбук не прави същите анализи? Ами другите фирми?


Интересно фирмите наети от демократическата партия за милиард близо.. да не мислите, че не са го правили това? Ако пък не са го правили.. само са цоцали пари.
20 Март 2018 21:50
Добре де, манипулирани ли са избори в САЩ или другаде, как по-точно, какво го доказва?
20 Март 2018 21:56
Още едно доказателство, че селфитата на биологичния материал, който основно обитава клетата ни планета, може да продължат с още по-голям успех, докато господарите водят стадото към поредната масова сеч... Сякаш това е толкова естествено.
20 Март 2018 22:31
Добре, де. Ако компанията е британска, а финансирането е от Щатите, кой на кого ще налага санкции за намесата в изборите?
20 Март 2018 23:33
кой на кого ще налага санкции за намесата в изборите?Полша на Русия, разбира се
20 Март 2018 23:37
Казано накратко - 50 милиона (впечатляващо ако е така) фейсбук-идиоти помогнали на една-две компании да направят пари. Е, и? И най вече на Цукърбърг.
21 Март 2018 00:36
Добре, де. Ако компанията е британска, а финансирането е от Щатите, кой на кого ще налага санкции за намесата в изборите?

компанията е американска, регистрирана ф Делауер.
21 Март 2018 05:09
В общи линии излиза, че (които и да са те) са правили прогнози за изборните резултати, а не стратегии за мотивиране на избиратели. Намерили идиоти да им плащат - то ако нямаше идиоти... За да пръскаш слухове и внушения ти е достатъчен един сутрешен телевизионен блок с двама полуумни водещи.
21 Март 2018 05:44
Ако компанията е британска, а финансирането е от Щатите

компанията е американска но е регистрирана в британия именно с цел да извършва това което и е забранено в щатите
21 Март 2018 08:10
Чудят се вече каква глупост да измислят. Брекзит и Тръмп се случиха, защото на хората им писна от политкоректност. Дали на руснаците им се е искало, или, някой да спечели и т.н. няма значение. Дали Фейсбук е манупулирал също няма значение. Първо, че не всички имат лайното на Зукърбърг, и второ - политиците налагат норми на политкоректност, които отиват отвъд всяка разумна граница.
21 Март 2018 08:30
Разумните хора нямат профили във Фейсбук.
21 Март 2018 09:03
По тази логика всеки предизборен митинг и всеки билборд са манипулация. Каква е разликата дали използваш телевизията или възможностите на социалните мрежи? Невиждам нищо незаконно щом не са се сетили да го забранят предварително.
21 Март 2018 09:58
Бившият агент на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън разтърси “Фйсбук”с кратка публикация в социалната мрежа “Туитър”. „Фейсбук е компания за следене, маскирана като социална мрежа“, написа бившият агент на Националната агенция за сигурност на САЩ, разкрил схемите за тотално наблюдение на милиони граждани по света от американските спецслужби. Повод за неговото изявление бе блокирането на Cambridge Analytica – фирма за анализ на данни, която работи за кампанията на президента Доналд Тръмп.
21 Март 2018 10:04
Друга гледна точка:

Toxic nothingburger: Cambridge Analytica exposé is dangerous political attack posing as journalism

Seeing Donald Trump’s media and political critics, who for years feted “big data,” suddenly pretend it’s a crime, is hard to stomach. And the feigned outrage is being used as a weapon of establishment control over social media.

Before being repackaged by two leading liberal-leaning outlets to produce a media firestorm that has wiped tens of billions off Facebook’s valuation and could usher in a new wave of investigations and regulation, the actual facts of Cambridge Analytica’s data collection had been known since 2015. What has changed is the language: what the Guardian called “psychological profiling” and “behavioral microtargeting” before Donald Trump was elected, in the latest reports from the same newspaper becomes “psyops,” the sinister-sounding “harvesting,” the alarming “data breach,” and most gloriously “Steve Bannon’s psychological warfare mindf**k tool.”

Behind the grand claims, the germ of the story remains – by tech standards – almost disappointingly quotidian. In 2014, the upstart data analysis company Cambridge Analytica developed a psychological quiz app that over 270,000 users of the world’s biggest social network downloaded and completed. As well as passing their own data to the UK-headquartered firm, the test-takers agreed to share limited information about their friends – age, location and likes – as in line with Facebook’s policy at the time, producing the much-cited but unverified figure of 50 million users that were profiled.

But despite the lengths of text expended, none of this is a “gotcha” moment. Thousands of apps, including those with a wider user base, such as Tinder or Farmville, also collected the same data from Facebook through the same consent protocols, until the company changed its policy in April 2015, and similar information is still being directly gathered from users who decide to download apps today, or even simply log into a website using Facebook. Just check your own list of apps on the network and see how many firms you are letting “scrape” your personal info – all voluntarily.


Още: https://www.rt.com/news/421856-facebook-cambridge-analytica-zuckerberg/
21 Март 2018 11:59
https://www.project-syndicate.org/commentary/social-media-security-threat-by-george-soros-2018-02
21 Март 2018 12:05
Няма да се учудя ако се окаже, че Скрипал е станал жертвен агнец като изпреварващ ход срещу това разследване/атака.
21 Март 2018 14:38
Преди 7 години мнозина математици и изобщо хора с добра теоретична подготовка в Европа бяха застанали в нисък старт в очакване на митичните 1 милиард евро за изследвания в областта на социалната динамика, социофизиката, еконофизиката, изследвания на общественото мнение чрез математическо моделиране. Европа не отдели тези пари. Каква фатална грешка! Явно специалистите са се поддали на академични и недотам предложения откъм частни компании. Белята е налице. Как сега да се върнат обратно тези хора в академични рамки и да работят единствено в интерес на обществото?

Вижда се колко е важно стратегическите научни направления да бъдат обилно финансирани и заставяни да работят максимално прозрачно и достъпно.
Случката да е обица на ухото на всички политици, които се стискат и режат от науката.
Да, познанието е опасно. Тъкмо затова трябва да бъде в публичния домен, в който да изпреварват осезаемо всички "частни" научни занимания.
21 Март 2018 20:35
Някои няма да се научат да приемат загубата с достойнство.

Perseus
21 Март 2018 22:33
.......лайното на Зукърбърг....
*****************
Разумните хора нямат профили във Фейсбук.


Малко необмислени и пресилени изказвания . За самовлюбени идиоти Фейсбук не е нужен - те са си самодостатъчни . За хора , коне с капаци , които освен пътя от работа до вкъщи и телевизора друго не виждат - Фейсбук не им трябва . За хора , чиито близки са в града , който живеят и евентуално селото на 20 км от града - също .
Но какво да кажем за хора , чиито близки са пръснати на три континента ? Чиито приятели са пръснати на четири ? Чиито съученици са пръснати из цяла България и искат да се организират за поредната среща на випуска ? Чиито състуденти също са пръснати из България и по света и решат да си организират среща ? Които членуват в различни групи по интереси - туризъм , новости в науката и техниката , история , музика ... Как можеш да следиш всичко това , ако не ти е дадена възможност да го събереш всичко на едно място и да бъдеш информиран за всяка промяна , събитие ?
С имейли ? По телефона ? По Скайп или друга подобна програма ? Да накачулиш в Bookmarks всичките сайтове и да почнеш да ги обикаляш под ред ?
Когато имаш акъл и ограничиш приятелите и интересите си , когато не се впускаш в излишни и безмислени коментари и общувания , когато блокираш всеки идиот , появил се в някоя интересна дискусия , Фейсбука престава да бъде "лайно" , а място за отдих и общуване с приятни хора след работа , често разделени на десетки хиляди километри . И понякога на няколко езика .
27 Март 2018 22:38
Компания за анализ на данни, използвана от предизборния екип на Доналд Тръмп и от печелившата страна в референдума за Брекзит, е злоупотребила с милиони профили на американски гласоподаватели във "Фейсбук"
Ха! Значи американците са гласували за Брекзит?
27 Март 2018 22:45
*
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД