:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,928,876
Активни 116
Страници 23,147
За един ден 1,302,066

От битката с нарушителите обикновено страдат коректните

Поредната подмяна на касовите апарати удря по съвестните търговци и осигурява пазар за определени фирми. А колко по-лесно щеше да е, ако контролните органи просто си вършеха работата
СНИМКА: ЮЛИЯН СЛАВЧЕВ
До края на 2019 г. близо 300 000 касови апарати трябва да бъдат сменени с нови устройства.
Най-краткият път до скандала минава през набързо скалъпена и приета законодателна промяна, която засяга множество фирми и граждани. Управляващите обаче така и не научиха този урок и продължават да пробутват идеи, зад които уж стоят хубави намерения, но които ще струват скъпо и ще доведат до хаос.

Така стана и с последните промени в Закона за ДДС, които задължиха всички търговци, използващи софтуер за управление на продажбите, да го лицензират. Покрай четенето на текстовете в парламентарната бюджетна комисия, някак между другото, стана ясно, че от търговците всъщност се очаква да подменят всички касови апарати. Това естествено предизвика гневни реакции от бизнеса, който ще трябва да предвиди за операцията към 120 млн. лв. допълнителни разходи. За да плати за поредната неспособност на държавата да се справи с нарушителите. Мнозина са убедени и че всъщност целта е да се осигури сладък бизнес на определени фирми, които ще извършват подмяната на апаратите, и да се вземат за това "едни комисиони".

Всъщност никой не оспорва необходимостта от контрол, нито пък се спори дали някой трябва да си спестява данъци, укривайки обороти. Проблемът еначинът, по който Министерството на финансите действаОт предишната подмяна на касовите апарати са изминали шест години - през 2011 г. започна изграждането на дистанционната електронна връзка на търговските обекти с НАП, като идеята отново бе да се изсветлят продажбите. И тогава имаше недоволни. И тогава имаше предложения държавата сама да поеме разходите за новите устройства, вместо да извива ръцете на бизнеса.

Сега финансовото министерство и НАП оправдават подмяната с аргумента, че по-модерните устройства ще позволяват дистанционната връзка да става в реално време. В момента фирмите подават обобщени данни веднъж месечно. Целта отново е същата - да се премахнат възможностите за пробиви в системата с цел укриване на обороти. Пикантна подробност е, че върху касовите бележки трябва да се отпечатва QR код, който при сканиране от потребителите да показва, че покупката им действително е отчетена в НАП и върху нея ще бъдат платени всички данъци.

Новите технически изисквания към касовите апарати са в сила още от септември миналата година, когато бяха публикувани за обсъждане промени в наредбата на финансовото министерство за отчитане на продажбите с фискални устройства. Само че тогаваобщественото внимание бе насочено към бензиностанциите,където данъчните разкриват сериозни пробойни в електронната връзка с НАП, и към отпечатването на QR кодовете. Потребителите се превръщат в един вид помощник на данъчните инспектори в борбата със сивата икономика, обясняваха от НАП, без да обелят и дума за подмяната на касовите апарати. Това стана известно съвсем случайно, и то при обсъждането на друга мярка срещу сивата икономика, предложена от финансовото министерство - с промяна в Закона за ДДС да се въведе лицензиране на софтуера, който управлява продажбите в търговските обекти. При обсъждането на тази законова промяна в парламентарната бюджетна комисия висш данъчен служител между другото съобщи за очакваното обновление на касовите апарати и изуми депутатите и бизнеса. А предвидените срокове са кратки - до 1 септември 2018 г. всички бензиностанции трябва да имат устройства, които отчитат в реално време всяка продажба и печатат QR кодове, а до края на годината - и всички фирми, регистрирани по ДДС. За останалите търговци крайният срок е средата на 2019 г.

След последвалата бурна негативна реакция първо производителите на фискални устройства побързаха да успокоят, че можело и да не се наложи пълна подмяна на всички над 400 000 машинки, а "само" на половината. За другата половина била достатъчна лека преработка, чиято цена така и не бе уточнена.

Седмица по-късно и ръководството на НАП "успокои", че по-новите апарати, произведени през последните две-три години, нямат нужда от промяна, а председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обеща графикът за подмяната да се отложи с по 6 месеца, за да могат фирмите да се подготвят за предстоящата инвестиция. А както стана ясно, дори и да имаш нови фискални апарати, ще трябва да вложиш пари в нов софтуер, предварително одобрен от НАП. Колко ще струва това, засега няма разчети. Известно е само, че около 25% от бизнеса използва подобен софтуер за управление на продажбите.

Причината за лицензирането на софтуера отново е с цел затваряне на пробивите в системата. Данъчни инспектори все по-често се натъкват на търговски обекти, чиито устройства са така програмирани, че избирателно отклоняват регистрирането на продажби и отпечатването на касови бонове. Вместо това от нефискално устройство излизат фалшиви бележки, имитиращи фискален бон. Според НАП с този трик магазини, заведения и др. успявали да укрият между 30 и 70% от оборотите си.

Проблемът с касовите апарати и отчитането на продажбите е поредно доказателство, че каквито и да са санкциите, те остават само на хартия, ареспектът пред закона все повече девалвираТези, които заобикалят правилата, знаят, че ако бъдат хванати от данъчните инспектори, в най-лошия случай ще платят смешно ниска на фона на укритите обороти глоба. Защото все ще се намерят законови вратички, допуснати волно или неволно, и съдът ще отмени наказателните актове на контролните органи. Както впрочем се случи миналото лято, когато по морските курорти инспекторите масово запечатваха обекти заради неиздаване на касови бележки и неотчетени пари в касите. В повечето от случаите съдът отменяше заповедите им още същия ден.

В Закона за ДДС, с новите технически изисквания за софтуера, който управлява продажбите в търговските обекти, са предвидени и сериозни глоби от порядъка на 10 000 лв. за работа с неодобрени от НАП софтуерни продукти. Подобна глоба е предвидена и за неправомерно променяне на информацията в базата данни, създавана от използвания софтуер. Въпросът е доколко тези глоби ще се налагат и ще се събират.

Какво обаче ще стане, ако след време данъчните установят, че и с новия софтуер може да се правят измами?Има ли изобщо софтуер, който да не може да бъде манипулиран?Сега например инспекторите се оплакват от търговци, които при проверки излизат с номера, че фискалните устройства се управляват от отдалечени сървъри или са качени на облак и нямат достъп до тях. Решението пак ли ще е подмяна на всички устройства, при което коректните фирми за пореден път ще платят за шашмите на нарушителите? Защото практиката досега е точно такава - наказват се всички, а не фирмите, които са нарушили закона, или държавните служителите, които не са си свършили работата така, че тарикатите да бъдат наказани.

Има логика и в другото подозрение - че зад битката срещу сенчестия бизнес стои всъщност намерение да се създаде бизнес за определени фирми. Кой не би пожелал държавата да му гарантира приходи от по 120 млн. лв. на всеки 5-6 години?

По подобен начин преди 10 годинидържавата създаде бизнеса на топлинните счетоводители,като задължи абонатите на топлофикациите да поставят на радиаторите си измервателни уреди, които да бъдат отчитани от съответните фирми. Мярката, освен проблеми и разходи, не донесе нищо от това, което се обещаваше на потребителите - по-ниски сметки, ако пестиш от парно, и по-справедливо разпределяне на потребената топлоенергия в рамките на една жилищна сграда. И тук на играчите на пазара им бе осигурено периодично рефрешване - задължително подменяне на топломерите на 10 години.

Така че коректните данъкоплатци имат всички основания да изискват различно отношение от контролните органи - нарушителите да бъдат наказвани, а останалите - поощрявани. Например - да се намалят таксите, които бизнесът сега плаща на мобилните оператори, за да комуникират фискалните им устройства с НАП, или да се даде възможност на фирмите да ползват по-евтини решения - например свързване с Wi-Fi или LAN. Така че възможности има, желание и воля няма.
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова обеща да накара финансовия министър Владислав Горанов да отсрочи с няколко месеца подмяната на касовите апарати
 С QR кодове върху касовите бележки данъчните искали да превърнат потребителите в свои помощници
 Притежателите на смартфони ще могат да "четат" касовите бележки.
1
2125
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
21 Март 2018 11:31
Нямаше да има никакъв скандал и никакви коментари, ако текстът бе следния : Подмяната на всички касови апарати с нови е за сметка на Министерството на финансите.
Да не правя сега аналог и с паспортите нали, защото то е подразбиращо се.
А защо не и подмяна на номерата на автомобилите, когато това е по инициатива на държавата.
Всъщност, всеки път когатодържавата реши да направи нещо, което няма нужда да се прави и населението не го изисква, да бъде така добра сама да го заплати.
А не да дава едни огромни пари в ръцете на близки до нея фирми.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД