:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 416,287,742
Активни 71
Страници 6,390
За един ден 1,302,066

Поне 5.8 млрд. лв. ДДС са източени от фирми без собственост

Гражданско сдружение внася сигнал в прокуратурата срещу премиера и финансовия министър за бездействие
Отговорът на НАП до БОЕЦ.
Всяка година държавата "отписва" ДДС за стотици милиони левове, защото не е в състояние да го събере от фирмите длъжници. От 2000 г. насам непогасеният данък, установен с влезли в сила ревизионни актове, достига 5.8 млрд. лв. Агенцията по приходите го е отписала. Това показва справка на НАП, предоставена по Закона за достъп до обществена информация на гражданско сдружение БОЕЦ, което обяви тревожните данни вчера. Над 16.2 млрд. лв. е общият размер на установения с ревизионни актове на НАП дължим ДДС между 01 януари 2000 г. - 31 декември 2017 г.

За периода от 2000 до 2010 г. несъбраният ДДС, установен с данъчни ревизии, е 1.4 млрд. лв. През 2011 г. само за година той достига до рекордните 1.1 млрд. лв., показва справката на НАП. През следващите години размерът му започва да се свива до 500-700 млн. лв. годишно, като през 2017 г. вече е 271 млн. лв.

"Натрупаната сума всъщност е несъбираема, защото се търси от задължени лица, които нямат никаква собственост за запориране", обясни Георги Георгиев, председател на сдружение БОЕЦ. В отговора си НАП признава, че вероятността да бъдат събрани 5.39 млрд. лв. от общите задължения е минимална. "Това са задължения на лица, за които проведеното проучване е установило, че не притежават имущество, върху което да се насочи принудително изпълнение, или ако притежават такова, върху него има тежести в полза на кредитори с далеч по-големи частни вземания", обяснява шефката на НАП Галя Димитрова. В момента приходната агенция работела по събиране на дългове за около 400 млн. лв., като все още се извършва проучването на имущественото състояние на длъжниците.

От сдружението са поискали подобна справка и от финансовото министерство, но от там са отговорили, че не разполагат с такава информация.

Информацията за отписания от държавата ДДС се крие от обществото, а схемите за източване на ДДС не може да съществуват без покровителството на държавата. "В България върховенството на закона е поставено под въпрос, щом в управлението действа мафиотска структура, която използва своята власт да контролира и източва финансовите потоци на държавата, да прикрива престъпленията си", заяви Георги Георгиев.

Сдружението е внесло още едно питане до НАП - кои са дружествата и търговците, които дължат ДДС в големи размери.

Днес ще бъде внесен сигнал в прокуратурата срещу финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов, които с бездействието си са допуснали да се натрупа толкова голяма несъбираема сума. БОЕЦ настоява също така президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата.

Сдружението е автор на първия сигнал, внесен в новосъздадената Комисия за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. То поиска проверка срещу депутата Делян Пеевски заради "съмнителни сделки и придобитите множество активи от депутата за десетки милиони, без да има яснота за произхода на средствата за тях. "Как с депутатска заплата от собственик на стар "Опел" Пеевски стана официално мултимилионер, без нито една институция и власт в тази държава да се поинтересува какъв е произходът на тези средства?", се пита в сигнала до антикорупционния орган.

Минути преди пресконференцията, която се проведе в сградата на БТА, шестима мъже с качулки замериха с яйца представители на БОЕЦ.

31
9969
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
20 Март 2018 19:52
СЕГА
20 Март 2018 19:54
Диков: НАП огласиха стряскащ факт, отвратен съм, че големите медии не го отразиха

Има, обаче нещо, което буквално ме отврати. От 11 часа в сградата на БТА е имало пресконференция за БДЖ. Следващата пресконференция от 12 часа беше на БОЕЦ. Лично с очите си видях как в 12 без 3 минути, екипът на БНТ си тръгна без да остане. В 12 без 2 минути оператор на БТВ подробно снимаше яйцата, които са хвърлени по сградата на БТА. Но след това БТВ ги нямаше на пресконференцията. Човек от БиАйТи слезе в 12 без една по стълбите. Попитах го: Няма ли да останеш? А той ми рече: Никой не ми е казал.

Супер скандално е, че на тази пресконференция ги нямаше БНТ и БНР. БНТ ги нямаше и на кръглата маса за свободата на словото, организирана от съюза на издателите. Наистина не мога да си обясня. Тук не става дума, че БОЕЦ организира протест ред ВСС. Става дума за официален документ на НАП, от който е видно, че ДДС в размер на 16 млрд. лв. е натрупан от 2000-та година досега. Докато течеше пресконференцията на БОЕЦ, в залата стояха две камерки на Евроком и СКАТ и то в началото.


http://svobodnoslovo.eu/%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D0%BF-%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%8F%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%89-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%80/
20 Март 2018 20:14
За управляващата мафия несъбраното ДДС не е проблем, а сериозен източник на нерегламентирани приходи. Който малко разбира от материята е наясно, че за да се открадне ДДС, то няма как да стане без висше съдействие. Така, както и наглия фискален грабеж с любезното съдействие на "митническия софтуер" ...
20 Март 2018 20:16
А ако тия пари не беха откраднати, ами бяха попаднали в добри бизнесменски ръце и вложени в икономиката?
А пенсии що няма и пари за нищо?
Де го дежурният да обясни как с толко данъци толко социални - без изобщо един път за 15 години да включи вътре парите, които са откраднати, а можеха да не бъдат?
20 Март 2018 20:59
БОЕЦ

в-к СЕГА, браво че сте поставили на първа страница като центеална статия тази тема. Но трябва да продължите да публикувате статии по темата и да не позволявате тя да отиде в небитието на забравата. Това отличава истинската журналистика която спомага на обществото и държавата!
20 Март 2018 21:26
Нашите перестройчици в България са същата крадлива пасмина, както шайката мошеници в Кремъл.
Колко от тези "фирми без собственост" принадлежат на Боко и Цецо ?
21 Март 2018 05:09
"Как с депутатска заплата от собственик на стар "Опел" Пеевски стана официално мултимилионер, без нито една институция и власт в тази държава да се поинтересува какъв е произходът на тези средства?", се пита в сигнала до антикорупционния орган.

По наследство. Човекът случи на майка. Интересно защо не питат за нейните средства, или за тях давността вече е изтекла?
В друга статия по същата тема се споменават съвсем различни числа. Бойците говорят за откраднати 16 милиарда откраднати. Не 5,8. Също така хвалят Орешарски, че при него бил отчетен спад, а през 2017г сумата скача на четвърт милиард. За разлика от тукашната статия, в която се казва, че през 2017 има спад до четвърт милиард. Май и от тукашната редакция не е имало представител на мероприятието.
21 Март 2018 07:13
Не пипайте фирмите Му!!!!
21 Март 2018 07:22


и как се връзва това:

Това показва справка на НАП, предоставена по Закона за достъп до обществена информация на гражданско сдружение БОЕЦ, което обяви тревожните данни вчера.


с това:

Информацията за отписания от държавата ДДС се крие от обществото, а схемите за източване на ДДС не може да съществуват без покровителството на държавата.

?

Аман от "бойци", а всъщност борещи се да се набутат в политиката тарикатчета, та да лочат и те от народната копаня.
Ако некой само може да обясни кому и какво иска да каже статийката. Както г-н Тайлър пееше: "talk about things that nobody cares"
Защо, е ясно - "бойците" търсят популярност, може да кихнат некой и дуг лев на тоя и оня
21 Март 2018 07:30
Стават такива неща щото населението спи дълбок зимен сън. Тука няма народ.
21 Март 2018 08:09
Защо кипърски клошар да държи концесия на курорт в България,а български клошар да не притежава фирма с дългове в същата България?
21 Март 2018 09:13
Това показва справка на НАП, предоставена по Закона за достъп до обществена информация на гражданско сдружение БОЕЦ, което обяви тревожните данни вчера.

гражданско сдружение БОЕЦ
Има ли учудени от факта, че Бойко Гинкин е милиардер?
21 Март 2018 09:21
в-к СЕГА


ЙОАНА ПЕТРОВА


jastaprasta20 Март 2018 19:54
21 Март 2018 09:30
Докато има балъци да се ловят на такива въдици с голи кукички, ще се намират и тарикатчета дето да ги хвърлят.
НАП всъщност крие длъжниците чрез публикуване на имената им и дължимите суми в интернет. Прави го от доста години вече, но видинските юнаци още не са разбрали. http://www.nap.bg/page?id=443
Печатните медии също крият такива неща, като публикуват статии по темата. Без да излизаме от сайта на СЕГА, първото попаднало нещо от многото http://www.segabg.com/article.php?id=732512
Докато има триоки и андрешковци дето кълват, ще има "граждански действия" като тези. Интересното всъщност е стажанти репортери ли са забравили да погледнат за какво става въпрос и стажанти редактори ли са сложили "новината" на първа страница.
21 Март 2018 09:35
Печатните медии също крият такива неща, като публикуват статии по темата.

Интересно ми е, колко ли плащат за подобен "бисер"?
21 Март 2018 10:21
Също така хвалят Орешарски, че при него бил отчетен спад, а през 2017г сумата скача на четвърт милиард.


Скача, колко да скача, от 566 на 271 милиона. Има снимчица към статията. Аман с тоя Курешарски...
21 Март 2018 11:38
Не, не го търсете това несъбрано ДДС. Всички знаем къде е, в черните каси на партиите, които са имали правителства в този период.
А когато имаш на разположение такъв огромен ресурс и в същто време нямаш мозък за да го стопанисваш, какво може да направиш, ами най-близко до първичният ти мозък, ще се занимаваш с това, на което си свикнал като младеж, я наркотици, я контрабанда, я проституция, я ... европроекти.
Само умни хора с пари правят добри неща !
21 Март 2018 11:38
Докато има балъци да се ловят на такива въдици

демек нема източване на ДДС
Браво, дежурко!
21 Март 2018 11:48
Распутин21 Март 2018 07:22Аман от "бойци", а всъщност борещи се да се набутат в политиката тарикатчета, та да лочат и те от народната копаня.
Ако некой само може да обясни кому и какво иска да каже статийката. Както г-н Тайлър пееше: "talk about things that nobody cares"
Защо, е ясно - "бойците" търсят популярност, може да кихнат некой и дуг лев на тоя и оня


Какво Ви ядоса в действията на сдружението: информацията, че НАП от 10 години не върши работата, за която е създаден; факта, че някой си е позволил да оповести обществената тайна или Вие сте редова касичка на нападжии по линия на първото основание.
Пояснявам: за да Ви накарат да платите трябва да Ви съставят акт след поредната ревизия. Ако акта е за малка сума, нямате интерес да плащате на проверяващия. Но ако акта е за голяма сума и имате склонност да се откупвате(със спорната презумция за по-малкото зло) - просто ставате редова касичка. Една голяма част от тези пари са отишли в партийните централи от всички бои, но и не-малка част са полепнали по ръчичките на на проверяващите от по-ниски нива. Но в България НАП не се разследва за корупция. Пази боже; те са нашите ангели небесни.

А дали сдружението ще стане извор за нови партийно оцветени спасители - ще поживеем, ще видим.
21 Март 2018 12:14
А дали сдружението ще стане извор за нови партийно оцветени спасители - ще поживеем, ще видим.

Ще стане и още как, тия два файтона остап-бендеровци няма как да не изкарат съюза на меча и ралото на избори, и всичко в името на безпризорните дечица
Цветът също е известен - кармъзъ.
21 Март 2018 13:32
*


21 Март 2018 14:37
И последна аритметика. Ако половината от откраднатите 16 милиарда бяха спасени от институциите, пенсиите можеха да се вдигнат с 300 лева, а заплатите с 500.
http://www.gudelnews.com/2018/03/16_21.html
21 Март 2018 14:56
Ако политиката е ръката на фокусника, с която той усилено жестикулира, за да привлече вниманието на публиката, то икономиката е скритата му ръка - онази, която всъщност е от значение.
А фокусникът е т.нар. задкулисие в БГ.
21 Март 2018 16:22
_
21 Март 2018 16:55
демек нема източване на ДДС
Браво, дежурко!

Нещата заприличват на въпроса дали човек има аквариум.
Юнаците залъгват андрешковци и андрешки, че са открили велика тайна, която всъщност си седи от години на сайта на НАП. Неплатените данъци са ясни от много години и множество статии и предавания са ги разнищвали. Евтината манипулация е, че тук са включени и Кремиковци, сигурно и Плама... Има една купчинка фалирали строители, има си и мошеници... Някои от нещата са точене на ДДС други не са. Съмишлениците на г-ца Тотева и други просто се опитват да правят политически капитал с нелепи неща. Не са само те естествено и не това е учудващото, а че тези глупости се появяват на "първа страница" като важна новина.
21 Март 2018 17:09

Мутри с качулки замеряха представители на гражданско сдружение БОЕЦ минути преди пресконференцията им в БТА. Сградата на телеграфната агенция е размазана от черупки и яйца, като нападателите са били общо шестима души.

Изглежда са останали яйца и за тук; https://frognews.bg/novini/provokatsiia-sreshtu-boets.html
21 Март 2018 17:18
която всъщност си седи от години на сайта

ние я знаем тая тайна, не знам що реши, че и ние сега сме я открили
Идеята ми беше, че ако имаше държава да спре източването и с тия пари да създаде работещи предприятия, дежурковците нямаше да обясняват всеки път през зъби как нема пари за нищо и затова андрешковците да си налягат парцалите
...щото по логиката на автора андрешковци са май тия, де са източили, ама твойта логика естествено е далеч по-логична
21 Март 2018 18:19
ежурковците нямаше да обясняват всеки път през зъби как нема пари за нищо и затова андрешковците да си налягат парцалите

Май трябва гинко-билоба и очилца за три очи. В България държавата харчи 35 милиарда лева годишно, което е огромна сума. Андрешковците искат да са 350 и те да не дават нищо, а само другите. Там дежурковците наистина изразяват известно несъгласие.
А за харчене на парите на другите имаше хора дето ходеха да се записват от ранни зори, за да са от първите на опашката.
21 Март 2018 18:57
едно си баба знае, едно си бае
независимо при какви новини, независимо от каква перспектива - едно и също
лошо, седларов, човек почва да си мисли, че единствената ти връзка е не с реалността отвън, а със собствените ти убеждения
Тук става въпрос за съвсем друго, но съм съгласна, че краставицата съдържа колкото каеш процента вода
21 Март 2018 19:10
Поне 5.8 млрд. лв. ДДС са източени от фирми без собственост


Парите не са източени от фирмите.....а от други хора стоящи в сянка....на власт.
21 Март 2018 21:32
БОЕЦ внесохме сигнал срещу Бойко Борисов и Владислав Горанов заради 16-те милиарда несъбрано ДДС!

http://svobodnoslovo.eu/%D0%B1%D0%BE%D0%B5%D1%86-%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8/
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД