:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,683,740
Активни 100
Страници 17,687
За един ден 1,302,066
Реконтра

49.Kf2 exf1Q+

***
"Да спиш - това е мост, по който / от днес към утре се минава." Готвех се да тръгна по моста, когато на вратата ми настойчиво се позвъни. Отворих - бяха трима. Двама цивилни, ухаещи на оръжейна смазка. Третият бе с парадна униформа, парадни бяха дори и очилата му. На пагоните му вместо ромбове имаше по четири смарагдови таралежа. От кокардата на фуражката му се мръщеше кехлибарена катерица. Личеше си, че е шеф от службите на Комедия дел арте. И тримата имаха болезнено тревожен вид, сякаш се опитваха да си спомнят дали са изключили ютиите, преди да излязат от домовете си. Униформеният заговори:

- Проф. Поповски, поклон от мен! Зоват ме Капо-Секретарио. Дружина водя под пряпореца Помпиеров. По негова заръка ида, без вас аз няма да си тръгна! Беда страната ни тревожи. Голяма ли е тя - не зная, но знам, че големее. При Помпиеро трябва да ви водя. Да тръгваме!

Стигнахме за време, колкото трае сваряването на рохко яйце. Замъкът на Помпиеро бе отревожен, а той заобиколен от щаба си. Здрависахме се.

- Професоре, проблем! На заник слънце отвлечена е Коломбина! Прокоба зла или магия - не зная, но подлостта е явна. Без Коломбина фестивалът гасне. А знатни еврогости са се сбрали, жадуващи да видят танца й със седемте воала. Решите ли загадката на нейното отвличане, вран кон и мезонет на площ квадрати двеста обещавам! Томиславино, от този час слуга сте на професора! Настанете го в кехлибарената стая, сервирайте каквото иска и информация му представете без никакви ограничения! - разпореди се Помпиеро.

Настаних се. Томиславино доведе Панталоне. Старият скъперник електроангросист си бе залепил тънки мексикански мустачки. По-късно разбрах, че са му сватбен дар от тъщата и че ги поставя само при ритуална дефекация. Очевидно тревогата го бе сварила на тоалетната чиния. Томиславино повдигна пеша на сакото му и въртейки скритото под него ключе, ми заобяснява:

- От Помпиеровци единствен Панталоне дарен е с ясна дикция при празноговор. С осем оборота на ключето пружината навивам. Тя в действие привежда вербалната латерна. Стакатно мякайки, но с правилен синтаксис, ще ви изложи той всичко, що знаем за деянието грозно.

Изслушах го. После Цвинокио донесе видео, изпратено от похитителите. Изгледах го три пъти. Традицията повелява на това място детективът да запали пура. Запалих. Когато я гасях, решението вече ме бе осенило. След малко Помпиеровци захласнато ме слушаха.

В седем часа Коломбина излиза от магазин за обувки. На изхода я подхващат двама извънземни. Издигат се на десетина метра. Като в картина на Шагал се реят над София. За последно са видени над Народното събрание, където Коломбина губи балетна пантофка. Тройката чезне в надвиснал парламентарен облак. Там навярно е било паркирано леталото им. Цвинокио мигом известява Европол и Интерпол. От Третипол отказват съдействие. Уведомен е и монголският космонавт генерал Гурагчаз. Правилни и безполезни действия! Кои са похитителите? Защо са избрали Коломбина? Разковничето е във видеото. На него има запис от изпълнение на части от три музикални произведения: Стравински - "Пролетно тайнство", Бах - BWV 870, Бетовен - Пета симфония. Музицират странни същества с огромни като котлони очи, точно като похитителите. Само в "Пролетно тайнство", макар и с една пантофка, танцува дебеланката Коломбина. Подборката е реплика на част от златната плоча на "Вояджър" - от пътечка 20 до 22. 23-та е "Излел е Делю хайдутин". Навярно похитителите са имали достъп до "Вояджър-1". Той сега е в зоната на хелиопаузата, обитавана от цивилизацията Матракука. За нея се знае, че хобито й е да рециклира боклуците, напускащи Слънчевата система. Спомената е в сборника "Песни на народите от хелиопаузата" на Васил Стоин. По-мрачен фолклор от нейния няма! Финалният кадър на видеото е многозначителен. Надписът "49.Kf2 exf1Q+" е шахматна нотация на ход 49 от партията Боголюбов-Алехин от 1922 г. - знаменитото трето превръщане на черна пешка в дама! Може да заключим, че Коломбина е отвлечена от Матракука. Вероятно са я взели за ролята на Гюлсуме в спектакъл по песента "Делю хайдутин". "Вояджър-1" вероятно са го рециклирали.

Не чакайте Коломбина! За фестивала "Комедия дел евроарте" дирете й заместник. Дебела мура отсечете, носете я в Симитли! Жепето, стрелочник бивш, днес майстор ненадминат, потърсете. Вълшебно е длетото му - за седмица ще ви издялка нова Коломбина. А кметът на града душа ще влее в нея. Той знае как!

Над "Дондуков" първи петли пропяха.
 ***
21
2188
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
26 Март 2018 20:00
26 Март 2018 20:04
Традицията повелява на това място детективът да запали пура. Запалих.


26 Март 2018 20:07
С осем оборота на ключето пружината навивам. Тя в действие привежда вербалната латерна. Стакатно мякайки, но с правилен синтаксис, ще ви изложи той всичко, що знаем за деянието грозно.

Звън,
26 Март 2018 20:07
Сложно
26 Март 2018 20:11
Ха-ха-ха!
Коломбина от кадрото!
По прякор Талполина...
26 Март 2018 20:22
*
26 Март 2018 22:14

Едно ли бе да го цитираш...

26 Март 2018 22:25
Звън,
27 Март 2018 00:41
Прекрасно! А вмъкването на проф. Поповски е страхотно хрумване. Стига, разбира се, Звън да не е прохфесора... Но пък Поповски, макар и много забавен, имаше друг стил.
Звън -
27 Март 2018 01:52
Туткалчев
26 Март 2018 20:11
Ха-ха-ха!
Коломбина от кадрото!
По прякор Талполина..

.
27 Март 2018 09:40
Страхотно! Не съм чел по-добре написан текст през последните години!
27 Март 2018 09:44
Страхотно! Не съм чел по-добре написан текст през последните години!Така е...
27 Март 2018 09:58
27 Март 2018 10:19
Звън
ПомПиеро е страхотно попадение! Освен професията, важна е и позицията - пом.

Пиеро (на френски: Pierrot) е френският вариант на италианския персонаж Педролино от италианската комедия дел арте и пантомимата.
.......................
В редки случаи носи шапка, която е конусовидна. Той е ловък слуга, който се крие под маската на добродушието.

П.П. В България гордото мексиканско име Педро, се употребява и като нарицателно, пък Педролино и до голям Педро не го е докарал!
27 Март 2018 13:17
3вън
Един ден ще ви изyчават като класик,приятелю!
27 Март 2018 13:25
27 Март 2018 13:33
Правилни и безполезни действия!
Неправилната писаница звънка ни носи полза, що не в джобите ни дрънка, но маже с радост колелцата в нас, тъй както Той -- филия с мас
27 Март 2018 13:36
За автора -
За подстрекателя -
27 Март 2018 21:24
27 Март 2018 22:23
- Проф. Поповски, поклон от мен! Зоват ме Капо-Секретарио. Дружина водя под пряпореца Помпиеров. По негова заръка ида, без вас аз няма да си тръгна! Беда страната ни тревожи. Голяма ли е тя - не зная, но знам, че големее. При Помпиеро трябва да ви водя. Да тръгваме!Проф Поповски ли?
Тайната явна ли е вече??

ПП Кешке бях учил за шофьор, бил бѝ и аз щем научил!
27 Март 2018 22:54
*
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД