:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 417,247,975
Активни 98
Страници 3,428
За един ден 1,302,066

Сбъркан закон доведе до огромни опашки пред Агенцията по вписванията

С цел да облекчи предприемачите законодателят ги прати да подават декларации в съкратени срокове
Снимки: в. "Сега"
Минимум час се чакаше вчера на опашка пред Агенцията по вписванията, за да се подаде декларация, че фирмата е без дейност.


Сбъркани законови промени доведоха тези дни до огромни опашки пред офисите на Агенцията по вписванията. Парадоксално, но те са резултат от широко рекламираните мерки на управляващите за "намаляване на административната тежест пред фирмите".

Последните промени в Закона за счетоводството трябваше да улеснят предприемачите, които не развиват дейност повече от година. Според законовата промяна от тях вече не се изисква да публикуват своите годишни финансови отчети, за което трябваше да плащат и държавни такси. Но докато законодателят дава с едната ръка, с другата взима. Собствениците на неактивните фирми имат ново задължение - да обявят до 31 март неосъществяването на дейност със специални декларации, които се публикуват в Търговския регистър. Това те трябва да направят лично или чрез упълномощени от тях лица.

"Преди влизането в сила на тази промяна, имах счетоводител, който се занимаваше с подаването на финансовите отчети. Тази година обаче трябва да се явя лично аз и това ми костваше едночасово висене на опашка", казва търговец, който от пет години не развива дейност. Декларациите могат да се подадат и онлайн, но с електронен подпис, за който се изисква такса. Но търговците, които от години са замразили фирмите си, очевидно нямат сметка да плащат всяка година по 60 лв. за поддържане на електронен подпис.

Така пред офиса на Агенцията по вписванията до края на март трябва да минат управителите на 188 751 неактивни предприятия, ако се съди по данните, посочени в мотивите към закона. До момента сме приели над 150 000 декларации, заявиха вчера от Агенцията по вписванията. Въпреки че са отворени 12 гишета, които работят без почивки, чакането на опашка отнема повече от час.

Положението се утежнява, тъй като новата декларация вече се изисква и от неактивните сдружения с нестопанска цел. От началото на годината с промяна в друг закон всички близо 45 000 НПО-та в България трябва да се пререгистрират от окръжните съдилища към Агенцията по вписванията. Само че крайният срок е чак 2020 г. Разминаването между двата закона създава напрежение и немалко юридически лица с нестопанска цел не знаят кое по-напред да направят - да подадат декларация, че не развиват дейност, или да се пререгистрират. От една страна, ако изпуснат датата 31 март, те подлежат на глоба от 200 до 1000 лв. и имуществена санкция от 300 до 2000 лв. От друга страна, повече от ясно е, че Агенцията по вписванията няма техническа възможност в периода от 1 януари до 31 март да пререгистрира всички лица без дейност.

Както писа в."Сега", Асоциацията на организациите на българските работодатели алармира още в началото на март за проблема с писма до министрите на финансите и на правосъдието. От дирекция "Данъчна политика" към финансовото министерство са отговорили, че приемат изложените от работодателите мотиви, които ще бъдат взети предвид при подготовката на следващ законопроект за изменение на Закона за счетоводството. Това означава, че описаният параграф 22 се запазва, а неподалите декларации във всеки момент могат да очакват глоби за провинение по тяхната вина.

Сегашното напрежение пред Агенцията по вписванията е необичайно, защото опашки там се образуват обикновено когато започне да наближава крайният срок за предаване на годишните финансови отчети на фирмите - 30 юни. Всяка година агенцията се оказва затруднена да посрещне наплива от фирми, оставили предаването на отчетите си за последните възможни дни. --------
13
8677
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
28 Март 2018 20:42
Хайде, стига рев за този мил честен частник!
Подава две странички на които има по три думички и толкова!
Миналата година, когато срокът беше юли за всички, пак беше рев, че опашките били големи, че било горещо. Наложи се, чак и маманът се намесва да прибере опашката в София "на сянка"...
Тази година, поне потокът ще се раздели в два диапазона. Безплатно е, а и онези с "честните сини очи" имаха на разположение три месеца!
Така и не разбрах, кое му е сбъркано на закона?
28 Март 2018 21:18
Мдаааа...нямаше да е лошо да попрочетат малко хората, преди да се юрнат по опашките. При липса на дейност декларацията (1 страничка - има я на сайта) може да се подаде и онлайн и въобще няма нужда от електронен подпис. Попълва се, подписва се, подпечатва се, сканира се и се праща като прикачен файл. Воаля! Аз тъкмо така и направих и на следващия ден ми върнаха мейл с вх. номер. Даже се замислих дали няма да стане със снимка от мобилния, щото не се споменава какъв да е файла...
28 Март 2018 21:21
Преди 2 седмици минах за 15тина минути.
28 Март 2018 21:48
Аре ся, коня си е мой, както искам ще падам от него.
И да, закона е калпав. Редно е всякакви изискуеми документи от НОИ, НАП и други вражески групировки да могат да се изпращат попълнени, подпечатани и сканирани направо в гнездото на врага.
На всеки няколко години по време на предизборните кампании ни умоляват да гласуваме за тоя или оня, обещавайки ни светло бъдеще, електронно правителство, богатствата от пещерата на Али Баба.....
Честно, аз освен 40те Му разбойника друго не съм видяла....28 Март 2018 22:50
Buda Iskariotski
...да попрочетат малко хората, преди да се юрнат по опашките

А дали става дума за АВ или за НСИ? Защото описаната процедура ("Попълва се, подписва се, подпечатва се, сканира се и се праща" ) е валидна за НСИ. За АВ страниците са 3 (всъщност документите са 3, страниците са повече), от тези 3 на сайта им имаше (преди месец) образец за два, не и за третия (който е всъщност новата декларация за липса на дейност), и в добавка по телефона даваха невярна информация за начина на подаване. А служителките на гише в АВ се чудеха защо и при тях не може да бъде по същия начин, както в НСИ (т.е. да се изпратят документите по електронна поща).
28 Март 2018 22:56
При фирмите с дейност всичко е напаспвано. Счетоводителите работят, съставят и подават с електронен подпис. Те поемат отговорност за отчет с ДЕЙНОСТ. От тази година ги лишиха от правото да подадат за фирми БЕЗ дейност. Защо? Сигурно не са компетентни? Нали пак счетоводителите подготвят трите документа. Не, адвокатите ще продават. Защото те трябваше да вземат малко пари. Не е виновна държавата, а адвокатското лоби в народното събрание.
28 Март 2018 22:58
Поправка- адвокатите да подават. Но и продават не е грешно!
28 Март 2018 23:00
Майор цепеняков, разбира се, за АВ. В НСИ счетоводителите се оправят с Ел. Подписи и няма опашки. Но управителите, които не искат да платят и на адвокатите, сега чакат на опашка.
28 Март 2018 23:08
Знам, че в НСИ няма опашки. Там декларацията за липса на дейност може да се подаде по 3 начина, вкл. да се изпрати по ел.поща, така, както е описал Buda. Но за АВ не е така (или поне не беше така преди месец, когато се занимавах, но не вярвам нещо да се е променило).
29 Март 2018 07:59
АВ е по-консервативна и формализирана от НСИ. В НСИ един счетоводител с ел.подпис подава отчети на много предприятия. След като декларация за липса на дейност пред АВ трябва да подаде управителя, оказва се, че повечето фирми и управители нямат ел.подписи. затова вариантите пред тях бяха или да платят поне 50 лв на адвокат или да чакат на опашка. Нека журналистите да отидат пред АВ след 25 юни, в края на срока за подаване на документи за фирми с дейност. Няма да има опашка, защото счетоводителите ще са си свършили работата по интернет.
29 Март 2018 08:08
Още две неточности в статията. Електронен подпис за физическо лице струва 12 лв, а за фирма 48 лв. А по отношение на това кой подава въпросната декларация, освен управителя - не е някакво си упълномощено лице, както е написал журналиста. А адвокат. Ако бяха оставили счетоводителите да подада, те всички имат договори и пълномощни и нямаше да има никакви проблеми.
29 Март 2018 09:46
Ако бяха оставили счетоводителите да подада, те всички имат договори и пълномощни и нямаше да има никакви проблеми.


Безплатно, може би? Айде да си гледат "коня" чорбаджиите и да не намесват счетито в неработещите си фирми.
29 Март 2018 13:21
Разбираемо би било, ако фирмите им работеха - тогава им губят времето. Но тези хубавци имат фирми, които не работят - от какво живеят не става ясно. Може би законодаъеля или законопвземятеля трябва да обърнат повечко вниомание точно на неактивните фирми - те 100 % в сенчестия бизнес.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД