:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,063,388
Активни 105
Страници 22,640
За един ден 1,302,066

Хората с увреждания излизат на национален протест на 11 април

Хиляди българи с увреждания от цялата страна се събират на национален протест на 11 април с искане за справедлива реформа. Напрежението сред тях беше изострено заради нова наредба за медицинската експертиза, която може да остави половината хора без инвалидни пенсии.
Новите правила за освидетелстване променят рязко начина за оценяване на вида и степента на трайно намалената работоспособност, като във фокуса на експертизата остава само основното заболяване. Сега всяко едно от множеството увреждания носи допълнителни проценти в медицинската експертиза, като с няколко леки заболявания човек може да постигне същите права, които гарантира тежко заболяване. Това, смята МЗ, не е справедливо. Намалената работоспособност и степента на увреждане пък се оценяват в диапазон от проценти, което според вносителите на проекта прави преценката субективна и дава възможност на всеки ТЕЛК да дава собствено решение.
Новата наредба фиксира строго процентите за всяко заболяване, като налага процентът за намалена работоспособност да се определя само от основното заболяване и увреждане. Съпътстващите увреждания ще се вписват като процент само в мотивите на съответното експертно решение. Така хората, които имат много на брой леки, неинвалидизиращи заболявания, ще отпаднат от групата, в която са тежко увредените, и ще загубят настоящите си права и инвалидни пенсии, ако, разбира се, се наложи преосвидетелстване. От ведомството подчертават, че за някои тежки и злокачествени заболявания процентите на оценката на инвалидността ще се повишат.
Според лекарите от ТЕЛК и пациентите, приемането на новите правила за оценка на трайно намалената работоспособност ще ощети сериозно около половината хора с увреждания, ако им се наложи да се преосвидетелстват. Преосвидетелстването ще лиши от инвалидна пенсия около 200 хиляди души, още 200 хил. пък ще изпаднат в по-ниска група, даваща по-малки придобивки. Фиксирането на процент за едно и също заболяване вместо диапазон от проценти също ще навреди на експертизата, тъй като при всеки отделен човек всяко заболяване има различен ход, в зависимост от придружаващите го. Болният с диабет например трябва да спазва строга диета, но ако той е и с придружаваща диагноза шизофрения, състоянието му е много по-тежко, отколкото на останалите със същата диагноза, подчертава д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София. Вдигането на процента при тежките заболявания според нея също е голяма заблуда, тъй като е нищожно, и при премахване на процентите на придружаващите заболявания отново ще лиши хората от права.
20
1588
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
09 Април 2018 17:15
Свобода за ЗИП!!!
09 Април 2018 17:20
Долу цензурата!
Свобода за ЗИП!
09 Април 2018 17:34
Понеже няма олио
и хлябът е от мъката по-чер,
един е лозунга: Терора долу!
Съюз със ЕССР!

Свобода за ЗИП!
09 Април 2018 17:35
micky73
09 Април 2018 17:15

09 Април 2018 17:48
Без реформи българите протестират като се изселват в чужбина.
Не може болен без връзки, здрав връзкар-инвалид на гръб да носи.
09 Април 2018 18:07
Никога не съм виждала цигани на подобни протести. А там е заровено кучето. От какво се страхуват хората с наистина загубена поради заболяване трудоспособност?! Или и някои от ''белите'' ''инвалиди'' без да имат необходимост от това, свикнаха да живеят само от държавната ''милостиня''. Да не говорим, че има и случаи в които пенсионери по болест имат право на работа и работят на пълен работен ден. Или работиш, защото хроничното заболяване ( заболявания ) допускат да извършваш определена работа с намален работен ден и тогава доходът от заплата не стига и се допълва с пенсията, или работиш 8 часа, 5 дни в седмицата. В последния случай не е редно да вземаш пенсия, само отстъпка от цената на лекарствата и консумативите, ако ти се полага такава за твоето заболяване.
09 Април 2018 18:09
Точно тук ли протест за ЗИП?
09 Април 2018 18:11
В последния случай не е редно да вземаш пенсия, Здравке, един простичък въпрос..Редно ли е полковниците и генералите в армията, които са на военна служба, да получават И пенсия, И заплата??? Нещо, което го няма в никоя, ама в никоя друга армия по всички земни кълбета!!
09 Април 2018 18:13
Правилното освидетелствуване струва 300-500 лв.
09 Април 2018 18:15
По-горе е казано: Протеста за ЗИП е на 11.04. пред президентството.
09 Април 2018 18:26
В последния случай не е редно да вземаш пенсия, Здравке, един простичък въпрос..Редно ли е полковниците и генералите в армията, които са на военна служба, да получават И пенсия, И заплата??? Нещо, което го няма в никоя, ама в никоя друга армия по всички земни кълбета!!
Категорично НЕ е редно пенсионер да заема работно място в държавна институция, или общинска администрация на трудов договор. В случаите, в които се касае за редки професии и незаменими експерти в дадена област има подходящи варианти за граждански договори, хонорари и подобни.
09 Април 2018 18:39
Точно тук ли протест за ЗИП?
Навсякъде!
09 Април 2018 18:43
заради нова наредба за медицинската експертиза, която може да остави половината хора без инвалидни пенсии.


Точно половината са фалшиви инвалиди и само чудо ще успее да разчисти паразитите.
09 Април 2018 21:08
Кой ли организира хората с увреждания?

Мизерията е за всички ни, и няма как в една окрадена и умираща страна, само една група хора хора да са добре, когато всичко е разрушено!

Те самите не знаят че ги използват, за доразрушаване на малкото останало.
09 Април 2018 21:29
Колеги, като пишете срещу мизерните парици, които се отпускат на инвалидите, не забравяйте, че никой не е застрахован от инвалидизация.
Както вече неколкократно писах, свидетел съм на самотни инвалидизирани хора, не мога да опиша на какви унижения ги подлагат за смешните им пенсийки - на едната в момента изтекоха трите години, дадени от ТЕЛК, и доката чака решението /може да се чака и с месеци/, саката, с патерици и трудноговореща...
Не е за приказване.
09 Април 2018 21:31
Другият бавно и сигурно се превръща в клошар...
09 Април 2018 21:33
Използват ги за политически цели! Нима мислите, че някой ще си прави труда за инвалиди, ако няма политически или финансов интерес?
09 Април 2018 21:59
българи с увреждания от цялата страна
Много лесно човек може да получи такъв проблем, че после едвам да се оправи. При една катастрофа (автомобилна или друга) на пътя - става за секунди и минути. След това вече не е нищо, както преди..
09 Април 2018 22:10
Не забравяйте и хората, които са инвалидизирани от онкологични заболявания във възраст далеч преди тази за пенсия...
Ставаме все повече и повече...
Уви.
И никой не знае кога ще дойде редът му.
09 Април 2018 22:19
Колко е издръжката на един инвалид с 100% чужда помощ в дом за хора с увреждания? Една ли е 240-300лева на месец колкото получават в момента.

Ако всички инвалиди с 100% чужда помощ бъдат изоставени от близките им на държавата?
Какво ли би се случило?
А хората с увреждания са най безащитните в нашето общество и поради тази причина,
всякаква политическа пасмина и псевдоинституции ги подритват.
Много трудно е да си инвалид в България.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД