:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 392,932,262
Активни 125
Страници 2,314
За един ден 1,302,066

Готови ли сте да разберете какво знаят "Фейсбук" и "Гугъл" за вас

Събирането на лични данни надминава всичките ни представи
Част от информацията, която "Фейсбук" пази за автора на статията.
Искате ли да си изкарате акъла? Нека ви покажа какво знаят за вас "Фейсбук", "Гугъл" и други като тях, без вие дори да подозирате."Гугъл" знае къде сте били"Гугъл" запазва информацията за вашето местоположение (ако тази функция е активирана) всеки път, когато включите телефона си. Можете да видите по дни и часове къде сте били във всеки момент от деня, в който сте започнали да ползвате "Гугъл" на телефона си на този линк: https://www.google.com/maps/timeline?pb."Гугъл" знае всичко, което сте търсили и дори изтрили"Гугъл" запазва историята на търсенията на всички устройства, които ползвате. Това означава, че дори да изтриете историята на търсенията си и историята на телефона от едно устройство, все пак остава запазена информацията от другите устройства. Вижте на: https://myactivity.google.com/myactivity."Гугъл" има рекламен профил за теб"Гугъл" създава рекламен профил въз основа на твоята информация, включително местоположение, пол, възраст, хобита, кариера, интереси, обвързаност, тегло и доход. Можеш да видиш как изглеждат твоя профил на: https://adssettings.google.com/authenticated"Гугъл" знае кои приложения използваш"Гугъл" съхранява информация за всяко приложение, което ползваш. Те знаят колко често ги ползваш, къде и с кого се свързваш, когато ги използваш. Това означава, че знаят с кого си говориш през "Фейсбук", с хора в кои страни говориш, по кое време си лягаш да спиш. Ето какво знаят за теб: https://myaccount.google.com/permissions?pli=1"Гугъл" пази историята на посещенията ти в YouTube"Гугъл" пази цялата ти история в YouTube, така че вероятно знае дали скоро ще ставаш родител, дали си консервативен, прогресивен, евреин, християнин или мюсюлманин, дали си депресиран и склонен към самоубийство, дали си анорексик ... https://www.youtube.com/feed/history/search_historyС данните, които има, "Гугъл" може да попълни милиони документи в "Уърд""Гугъл" предлага възможност да копираш цялата информация, която съхранява за теб. Аз поисках да я копирам и файлът бе 5.5GB, което означава, че е близо 3 млн. документа в "Уърд".

Ако успеете да се доберете до нечий акаунт в "Гугъл", ще разполагате с дневник на всичко, което този човек прави. В линка са включени имейли, контактите, документите от "Гугъл Драйв", снимките, направени с телефона ви, продуктите, които си купил чрез "Гугъл", видеозаписите в YouTube, календарът ви, разговорите в Google hangout, каква музика слушаш, в кои групи членуваш, сайтовете, които си създал, мобилните устройства, които притежаваш, страниците, които си споделил, колко крачки изминаваш на ден... google.com/takeoutИ "Фейсбук" знае какво ли не за теб"Фейсбук" предлага подобна възможност да копираш информацията, която имат за теб. Моята бе приблизително 600 МВ или 400 000 документа в "Уърд". Тя включва всички съобщения, които си изпратил, всеки файл, който си получил или изпратил, контактите от телефона ти, всички аудиосъобщения, които си изпратил или получил: https://www.facebook.com/help/131112897028467"Фейсбук" пази всичко - от стикерите до местата, от които си се регистрирал"Фейсбук" пази данни и за нещата, от които смята, че може да се поинтересуваш въз основа на това, което си харесал и за което говорят приятелите ти. Малко безсмислено те пазят и всички стикери, които си пратил през "Фейсбук" - нямам идея защо го правят, засега това е само шега. Помнят всеки момент, когато си се логнал във "Фейсбук", както и откъде си го направил и от какво устройство си се регистрирал. Складират и информация за всички приложения, свързвани някога с твоя акаунт във "Фейсбук", така че могат да допуснат за мен например, че се интересувам от политика, интернет, графичен дизайн, че съм бил необвързан от еди-кога си до еди-кога си, защото съм инсталирал приложение за срещи, знаят, че съм си купил телефон HTC през ноември.Имат достъп до камерата и микрофона тиИнформацията, която събират, включва проследяване къде се намираш, какви приложения си инсталирал, кога ги ползваш и за какво, достъп до уебкамерата и микрофона ти по всяко време, до контактите, мейлите, календара, история на разговорите, съобщенията, които си пратил и получил, файловете, които "сваляш", на какви игри играеш, до снимките и видеата ти, до музиката ти, до историята на търсенията."Гугъл" знае кое събитие си посетил и кога"Гугъл Календар" показва всички събития, които си добавил, които си посетил и по кое време. В моите данни например се пази информация кога съм бил на интервю за работа на маркетингова позиция и по кое време съм пристигнал.

Google Fit показва колко стъпки съм изминал всеки път, когато съм тренирал, и всичко, което съм записал, докато съм правил тренировка, медитирал съм или съм бил на йога. (Аз съм изтрил цялата тази информация и съм отнел разрешението за запазване на информация от Google Fit).

"Гугъл" пази всички снимки, които съм направил през годините с телефона си - те са подредени по години и съдържат метаданни за това кога и къде са правени снимките."Гугъл" разполага с всеки мейл, който си изпратилВсеки имейл, който съм изпратил и получил, включително и тези, които съм изтрил или съм маркирал като спам, се пазят.И ощеОт Google Activit разбирам, че се знае за всяка реклама в "Гугъл", която съм прегледал или съм кликнал, всяко приложение, което съм инсталирал, търсил и използвал, всеки уебсайт, който съм посетил и по кое време. Запазена е информация за всяко нещо, което съм търсил в "Гугъл" от 2009 г. насам, за всяка статия, която съм търсил или прочел от 2009 г. и за всяко видео, което съм търсил или гледал в YouTube от 2008 г. до сега.

Тази информация може да се използва по множество престъпни начини. Ти твърдиш, че не си терорист. А тогава защо си търсил в "Гугъл" "Ислямска държава"? Работиш в "Гугъл" и подозираш жена си в изневяра? Чудесно, просто прегледай местонахожденията й и историята на търсенията й за последните 10 г. Успяваш да влезеш в нечий акаунт в "Гугъл"? Идеално, вече разполагаш с дневник и описание на всичко, което този човек е правил през последните 10 г.

Това е едно от най-шантавите неща в съвременния свят. Никога не бихме позволили на правителството или на работодателя да инсталира камери и микрофони в офиса или дома ни и да ни следи. А ние сами го направихме, по дяволите, защото ни е приятно да гледаме сладки клипчета с кученца.
 Google map на местата, които авторът е посетил в Ирландия за последната година, въз основа на данните от местонахождението му.
СНИМКИ Дилън Къран, Гардиън
Google Takeout на Дилън Къран
14
7633
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
11 Април 2018 20:00
И какво като знаят? Толкова безполезна информация, че освен да ми изпращат безполезни реклами за друго нищо не може да им служи...
11 Април 2018 20:26
Тежко престъпление срещу огромен брой хора, но ще остане безнаказано, докато USrael може да пречи.
11 Април 2018 21:28
Честно казано не разбирам авторското чудене и възмущение. Ами ако държиш смартфонът си постоянно логнат към Google+ или Facebook, естествено, че всички тези данни са събрани и съхранени. Да си прочете онези досадни Terms and conditions.
Изисква се само мало усилие, след като си провериш Gmail, да направиш logout и .... край на събирането на данни за теб.
Е, това не се отнася за пристрастените...
11 Април 2018 22:17
Гугъл" знае всичко, което сте търсили и дори изтрили

Мен пък най ме дразни, че как пусна търсене на куфари в гугъл и одма ми излизат реклами на куфари във фейсбук.
11 Април 2018 23:45
да направиш logout и .... край на събирането на данни за теб.

Ако логаут те спасяваше от събирането на данни, нямаше да можеш да ползваш услугите им без да си логнат.
12 Април 2018 00:19
Ако логаут те спасяваше от събирането на данни, нямаше да можеш да ползваш услугите им без да си логнат.

Нито една от услугите, посочени в статията - позициониране - GoogleMaps, търсачка - GoogleSearch, гледане на клипчета в YouTube, не изисква да бъдеш логнат.
Единствено някои ThirdParty Apps може да искат идентификация. Но рядко.
12 Април 2018 06:45
Една празна страничка на "Уърд", просто озаглавена "1" излиза 24 КВ.
Та какъв им е стандарта за "документ в "Уърд", че ни ми се смята?
12 Април 2018 08:46
Всичко ми е празно на мен . Повечето неща можеш да ги изключиш и не се съхраняват (не казвам, че не се събират).
Естествено ако си сваля профила във ФБ ще има много неща, но тях съм публикувал доброволно и няма как да съм против.
Обаче нямат данни къде съм бил, какво съм търсил в гугъл, какво съм търсил в youtube и т.н.
12 Април 2018 08:54
Ами да събират, голяма работа! Като има маняци денонощно дремещи онлайн , хората се грижат да им е комфортно и удобно . Пък и ФБ и Гугъл трябва да печелят. Много хора си мислят, че те работят безплатно.
12 Април 2018 09:01
Обаче нямат данни къде съм бил, какво съм търсил в гугъл, какво съм търсил в youtube и т.н.


Специално в случая, и за трите неща имат.
12 Април 2018 15:09
Не е заради сладките кученца.

А заради това, че не можеш да ползваш смартфон с андроид, ако нямаш акаунт в Гугъл.
12 Април 2018 16:05
[quote"Гугъл" пази всички снимки, които съм направил през годините с телефона си - те са подредени по години и съдържат метаданни за това кога и къде са правени снимките.
][/quote]
Те това ме впечатли. Това чак не подозирах, че е възможно - определено си пъхат гаУгата навсякъде. Биха могли с лекота да изнудват всеки произволно избран - все ще се намери с какво. А ти обяснявай, че нямаш сестра.
12 Април 2018 16:09
А заради това, че не можеш да ползваш смартфон с андроид, ако нямаш акаунт в Гугъл.


Ми тва не е вярно. Точно от такъв телефон ти пиша в момента.
14 Април 2018 10:44
Грешите, няма значение дали логнат или не, дори няма значение дали имате профил, Те ви следят! Те знаят кой сте, защото първата им работа е изтеглят телефонната ви книга, ако сам не сте толкова глупав, да я качите в техен облак, заедно със снимките ви, софтуерите им за анализ съпоставят имената и номерата и идентифицират всеки глупак и идиот, намират и другите ви устройства - настолен PC, лаптоп, смарт телевизор... а там какъв смех е, гледат ви на камерата му, му какво правите в спалнята си, с кого, слушат ви...

Отивате ето Натисни тук, си изтеглете този хост файл, в него забранете всички тия паразитни сайтове и услуги и досадни рекламни банери, прочетете ето Натисни тук , лесно е.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД