:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 393,041,835
Активни 206
Страници 32,180
За един ден 1,302,066

При втората пенсия изборът ще е между малко и още по-малко

Какво да очакват от втория стълб първите кохорти пенсионери, родени след 1959 г.
Очакван размер на натрупванията в индивидуалните партиди и прогнозен размер на пожизнените пенсии.
Пожизнена пенсия, програмирано плащане, комбиниран продукт, със или без право на наследяване - между тези варианти ще могат да избират родените след 1959 г. българи, когато достигнат фазата на изплащане на пенсия от втория стълб. Изборът обаче е само привиден - за повечето от тези първи кохорти пенсионери - продукт на реформата, вариантите са просто между малко и още по-малко. Във вторник социалното министерство за първи път публикува разчети каква ще е втората пенсия за тези хора.

3.66 млн. българи имат партида в универсален пенсионен фонд. Общо трите вида фондове - доброволни, универсални и професионални, управляват около 13 млрд. лв. Средното натрупване в партидите за втора пенсия в универсален фонд е 2871.14 лв. За хората на възраст 30-34 години средната сума е 2427.36 лв., за тези на възраст 55-59 г. - 3637.38 лв. Досега винаги сме знаели само толкова - колко има средно в партидите според възрастта на хората. Сега обаче социалното министерство огласява анализ на структурата на осигурените в универсален фонд. Какво показва той?

55% от пенсиониращите се в периода 2021-2027 г. ще получават пенсия, която е по-малка от 30 лв. За 15% пенсията ще е между 30 и 50 лв. С други думи 70% от тези първи кохорти пенсионери ще получават по-малко от 50 лв. от втория стълб. Това са хора, които се осигуряват върху по-малко от средния осигурителен доход за страната. Едва 20% ще могат да разчитат на пенсия в размер между 50 и 100 лв., а само 10% ще могат да разчитат на пожизнена пенсия, чийто размер е по-висок от 100 лв.

Как ще се плащат тези нищожни суми? Най-общо социалното министерство предлага два вида плащане на пенсията, с възможности за комбиниране и малко по-голям избор от моделите, предлагани до този момент.

Единият тип плащане е пожизнена пенсия. В този случай при пенсиониране индивидуалната партида на лицето се закрива, а натрупаните средства се прехвърлят в специално обособен общ фонд. От една страна, това позволява да се гарантира пожизненият характер на пенсията, независимо от демографските и инвестиционни рискове. От друга - обаче не позволява при смърт на пенсионер остатъкът от средствата, които са били натрупани в негова полза да се изплати на наследниците му.

Пожизнената пенсия представлява регулярно плащане на фиксирани суми, платими месечно или на друг период, определен в пенсионния договор, до смъртта на лицето. Определеният начален размер на пожизнената пенсия се записва като гарантиран в пенсионния договор. Такъв вид пенсия се отпуска, ако калкулираният размер не е по-малък от 20% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Липсата на наследяемост беше един от големите проблеми на предишните модели, предлагани от управляващите. Затова сега авторите на концепцията отбелязват, че са предвидени по-сложни форми на пожизнена пенсия, за да се намалят недостатъците на конвенционалните пожизнени пенсии:

- За пръв път се предлага пожизнена пенсия с гарантиран срок на изплащане и право на наследяване. Така например при пожизнена пенсия с гарантиран срок на изплащане - 5, 10 или 15 години, наследниците на починало в този срок лице ще получат сумата на дължимите до края на периода пенсии. Ако пенсионерът почине след този период, не се изплаща нищо на наследниците.

- Има и комбиниран вариант на пенсионно плащане - програмирано теглене за определен период, след което се преминава към пожизнена пенсия. Разделянето на капитала се извършва така, че гарантираният размер на месечната пожизнена пенсия да не е по-малък от 20% от минималната пенсия.

Вторият тип плащане е програмираното плащане. Човек ще има право да избере това, ако гарантираният месечен размер на пожизнената пенсия е по-малък от 20% от минималната пенсия. В този случай се запазва индивидуалната партида на осигуреното лице. Следователно при смърт на пенсионера в срока на договора, средствата се наследяват, като наследниците получават дължимите до края на периода плащания. Срокът на плащане трябва да е не по-малък от 5 години, а единичният размер на плащането трябва да бъде между 10 и 50% от минималната пенсия.

Проблемът при този вид плащане при предишните варианти на тази концепция беше, че на практика избор няма, а решението зависи от натрупаните в партидата средства. Сега се дава допълнителна възможност и при малки суми в партидата да се избере пожизнена пенсия. Тя обаче трябва да се изплаща с честота, която да гарантира размер на единичното плащане не по-малък от 20% от минималната пенсия. При въвеждането на тази допълнителна опция се дава възможност и на осигурените лица, които редовно са се осигурявали на минималния осигурителен доход, да изберат пожизнено плащане.

За разлика от предишни обсъждани варианти, в този не е описана възможност за еднократно изплащане на натрупаната сума. Този начин на приключване на отношенията между осигуреното лице и пенсионноосигурителното дружество излиза извън целите на пенсионното осигуряване, поради това към него трябва да се пристъпва в ограничени случаи, в които не е възможно да се осигури периодично плащане в достатъчен размер, отбелязват авторите на концепцията.
 Примерни варианти за изплащане на втора пенсия
СНИМКИ: СЕГА
Хората, които се осигуряват на минимална заплата, ще получават жълти стотинки от фондовете.
4
2719
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
11 Април 2018 21:01
При втората пенсия изборът ще е между малко и още по-малко

Ами да я направят пожелателна и да видим, ама пусти пари все не стигат на някои .... хора.
11 Април 2018 22:50
Така като глуедам, май че требе да даваме накрая.
12 Април 2018 08:33
Ако стигнеш до края. Щото целта е да не устискаш. Умри преди пенсия - помогни на властта...
------
Блогът на Генек
12 Април 2018 13:23
Пенсиите са социален инструмент. Най-вече за хората на нископлатения наемен труд. Останалите, средната и висша класа, а те са значителен процент (около 17%) - трябва сами да се осигуряват.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД