:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 393,041,660
Активни 209
Страници 32,005
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

1 млн. коли са толкова стари, че изобщо не трябва да са на пътя

През последната година няма отстранени за корупция катаджии, казва шефът на Пътната полиция Бойко Рановски
Снимка: Илияна Кирилова
Бойко Рановски
- Г-н Рановски, според статистиката на Пътна полиция за 2016 г. основната причина за катастрофите е несъобразената с пътните условия скорост, а не превишената. Обяснете понятието "несъобразена скорост".

- Това е понятие, което съществува в закона. Превишената скорост е, когато установяваме нарушения с технически средства, а несъобразената е в случаите, когато възникне произшествие. Когато произшествието се посети от нашите органи, те на място не могат да преценят имало ли е превишение, нямало ли е. Това се доказва в хода на досъдебното производство от разследващите, назначават се експертизи.

- Т.е. има ли произшествие, вие задължително пишете несъобразена скорост?

- Основно, да. Ако има други причини, те се установяват на място. Но подчертавам, това важи основно за самокатастрофиралите. Когато става въпрос за челен удар например, тогава се уточнява дали има отнето предимство или навлизане в насрещното.

- Има ли конфликт между милионите, които се отделят за борба с превишаването на скоростта под формата на камери и други технически средства, и факта, че основната причина е несъобразена скорост?

- Да се накарат водачите да спазват ограниченията на скоростта е изключително важно. Може да стане само със засилен контрол и контрол с автоматизирани технически средства. С контрол с физическа сила няма как да стане - колите са много, водачите са много, транзитно преминават хиляди годишно.

- В този ред на мисли струпването на полицейски сили след всяко голямо произшествие няма много смисъл, така ли?

- Полицейските сили трябва да са видими на пътя, това е превенция за всички.

- Да, но когато стане тежка катастрофа край Микре например, цялата полиция отива там за три дни, после си тръгват и пак е същото.

- След това вече си има разстановки - там, където има опасни участъци, с концентрация на катастрофи, там да бъде присъствието.

- Има ли ефект шофьорите нарушители да се водят в районното и там да им се пишат актове? Тази мярка бе определена от самия вътрешен министър като "на ръба на закона".

- Полицейските правомощия, а ние все пак сме полицаи, ни дават право да призовем човек в полицейското управление. Тази мярка бе насочена към най-опасните, които грубо нарушават правилата. Да се призоват в РПУ-то, там да им се съставят документите, да им се направи проверка, за да почувстват, че има натиск върху тях и да си променят поведението на пътя.

- Прилагате ли още тази мярка?

- Прилага се още, лица се призовават, не е толкова масово, колкото след случая в Микре, но продължава да се изпълнява тази мярка. При спиране му се връчва призовка да се яви в най-близкото управление и там му се съставят документите.

- Явяват ли се изобщо?

- Явяват се. За неизпълнение на призовка също може да му се наложи санкция.

- Те не могат да бъдат издирени, вие говорите за санкции! Учуден съм, че някой се страхува от това нещо.

- При издирването напоследък решихме много проблеми със спиране на място и връчване на фишовете, което ни беше най-големият проблем. В момента всички полицейски екипи връчват фишове на пътя.

- След връчването има и събираемост. Събират ли се глобите?

- След като се заплащат по около 4 млн. лв. на месец, значи се събират. Това са реално постъпили средства всеки месец. Само за последната седмица са платени 1.2 млн. лв.

- Кой може да спира за проверка на пътя? Имаше един момент, когато това бе правомощие само на КАТ.

- Всеки полицай може да спира за проверка. Но отношение по Закона за движение по пътищата могат да вземат само служители на Пътна полиция, звената "Сигма" и служители от териториална полиция, на които се дадоха правомощия, за да покрием малките населени места, това са кварталните полицаи. Те също пишат актове.

- Каква част от тези проверки се записват?

- Всички автомобили на Пътна полиция са оборудвани. Всички файлове се свалят и се изпращат в централен сървър в МВР, където има служители на дирекция "Вътрешна сигурност", които ги преглеждат.

- Всичко? Или само когато има сигнал за нередност?

- Когато има сигнал, се преглежда задължително. А останалите, те си имат някаква логика и ги преглеждат. И всеки месец има информация до областните дирекции за установени нередности. Когато се пуснаха системите за наблюдение, това беше 2015 г., първата година бяха наказани повече от 400 служители на Пътна полиция. А общо служителите са 1600. Сега тези сигнали и проверки намаляха, но продължава да се взема отношение.

- Има ли отстранен от длъжност служител заради корупция?

- Сигнали за корупция постъпват в дирекция "Вътрешна сигурност". Поне аз не знам патрули от пътя да са били отстранени през последната година. Но може и да нямам пълната информация.

- Ще излезе, че в Пътна полиция никой не взема пари, а на това никой няма да ви повярва.

- Пак казвам, не разполагам с цялата информация, всичко отива във "Вътрешна сигурност". Предполагам, че за наказани и отстранени служители могат да ви дадат информация, ако я поискате.

- Оказа се, че всеки у нас може да си сложи пешеходна пътека точно където му е кеф, ако е кмет или някакъв друг фактор.

- Точно това беше целта на проверката, разпоредена от прокуратурата - да видим къде са тези пътеки, дали е спазена нормативната база. От две години се промени нормативната база и цветът на пътеките може да бъде само бял, преди това можеше да бъдат и червени. Имаше срокове, в които трябваше да се приведат в съответствие. Минаха две години, на много места не е направено нищо. Това, което прави Пътната полиция, е да сигнализира стопаните на пътя, когато има нередности. За неизпълнени на предписание може да наложи санкция. За съжаление не се практикува много често налагане на санкция на държавно ведомство.

- Ако на следващите местни избори кметовете се втурнат да слагат пътеки, за да се харесат, какво ще правите?

- Проблемът с пешеходците в България е изключително голям. Миналата година имаме 157 загинали. Повече от половината са на възраст над 64 години. А угаждане на избирателите невинаги е полезно за тях, защото създаваме конфликтни ситуации и после се питаме защо стават произшествия.

- Има една статистика, според която санкциите за отнемане на предимство на пешеходец в София за последните 2 години са намалели около 10 пъти. Защо?

- Чак за десет пъти не съм съгласен, но има намаление. Ежедневно в София стават 100-150 произшествия, които се посещават от Пътна полиция. Защото гражданите все още не вярват на правомощието, което им дава законът - да си попълнят протоколи, притесняват се дали застрахователят ще плати. Тези произшествия се посещават от същите екипи. Така че остава по-малко време за реален контрол на пътя.

- Излиза, че гражданите сами са си виновни.

- Гражданите не са виновни, те желаят произшествието да се посещава, но имат възможност да си попълнят двустранни протоколи и застрахователят не трябва да им отказва изплащане.

- В момента може ли да се спре от движение кола, защото замърсява околната среда?

- Единствено при първоначална регистрация можем да проверим емисии на двигатели, димност на двигатели и това, което изпускат. На пътя е по-сложно. Контролът в пунктовете за прегледи е изключително важен и ако там се извършва реален контрол, голяма част от тези автомобили, които виждаме по улицата, не би трябвало да се движат. 65% от автомобилите са над 15 години. Има 1 млн. автомобили над 20 години. Има много, които са в такова състояние, че личното ми мнение е, че не би трябвало да се движат. Произшествие с такъв автомобил е най-опасното и има най-много жертви. Има хора, които ги поддържат и автомобили на 30 години изглеждат като нови. Има и хора, които подхождат небрежно, това е опасно и за тях, и за останалите.
13
2943
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
11 Април 2018 20:29
- Т.е. има ли произшествие, вие задължително пишете несъобразена скорост?

- Основно, да.


Хаха, то и по смъртните актове, предимно пише инфаркт и после сме на първо място по инфаркти Човека, може да се е гътнал от нещо друго,ама на кой му пука
11 Април 2018 21:04
[quote- Единствено при първоначална регистрация можем да проверим емисии на двигатели, димност на двигатели и това, което изпускат.][/quote]

На кого да вярвам ? На униформеният, на редакцията или на това което мога да прочета в нормативните документи ?
Разговорите с определена категория хора са чиста загуба на време.
11 Април 2018 21:42
то и по смъртните актове, предимно пише инфаркт и после сме на първо място по инфаркти

Не точно. Пишат "сърдечна недостатъчност".
11 Април 2018 22:05
Да се накарат водачите да спазват ограниченията на скоростта е изключително важно.

Изключително важно е и да се премахнат безумно нащрапаните ограничения, единствената цел на които е да пълнят касичката на КАТ.
12 Април 2018 08:31
И защо СА???
----
Блогът на Генек
12 Април 2018 08:46
За протокола: заглавието е манипулативно и няма нищо общо със статията.

'Има 1 млн. автомобили над 20 години.'
'Има хора, които ги поддържат и автомобили на 30 години изглеждат като нови. Има и хора, които подхождат небрежно, това е опасно и за тях, и за останалите.'

Авторът на статията г-н Самуил Димитров иска да ни внуши, че старите коли са лоши, в което няма нищо вярно.
Има поддържан автомобил и неподдържан такъв.

Не е зле при ПТП да се води статистика за възрастта на ПТС-тата в тях.
Убеден съм, че тези с нови са много повече.
12 Април 2018 09:21
Превишената скорост е, когато установяваме нарушения с технически средства, а несъобразената е в случаите, когато възникне произшествие.

Четох до тук.
Значи, ако карам с 200 км при ограничение 80, но не ме засекат, то няма превишена скорост. А ако пък не стане произшествие, то няма и несъобразена скорост.
12 Април 2018 09:35
Милиционерът си е милиционер. Пеньо Пенев (поне на него го приписват) беше посветил един стих на един такъв, но не ми е удобно да го цитирам тук.
12 Април 2018 11:31
Когато произшествието се посети от нашите органи, те на място не могат да преценят имало ли е превишение, нямало ли е.


Ей заради това мераклиите за КАТ-аджии никога няма да свършат в България !
Дори и на спряло превозно средство можеш да му лепнеш весдесъщата "несъобразена скорост" ! Зер, нали и то се върти със скоростта на Земното кълбо около остта й, да не говорим пък с каква шеметна скорост обикаля Слънцето ! Тъй, амчи как !
12 Април 2018 17:03
Мен един път ме скъсаха за "мудно каране на нерегулирани кръстовища". Върви и доказвай, че не е така.

И защо никога не пишете, че както всред инструкторите, така и между изпитващите катаджии има корумпирани?
12 Април 2018 19:12
Само по заглавието- няма стари коли, има необслужени коли. Точно ,,старите” ,до '98 са железария без електроника и нема никъв проблем да се поддържат.
13 Април 2018 00:49
1 млн. коли са толкова стари, че изобщо не трябва да са на пътя

Конгениално! По кой закон се определя пределна възраст на автомобил? Има изправни и неизправни автомобили. Има автомобили, отговарящи на техническите условия на дадената марка и модел и такива, които не отговарят. При извършването на техническите прегледи се проверяват всички възли и агрегати на автомобила, засягащи сигурността и безопасността на пътя, като гуми и спирачки, както и екологическите норми. Не приемам тъпото дежурно "Ама сервизите не изършват както трябва техническите прегледи", защото те се извършват от ЛИЦЕНЗИРАНИ сервизи, подлежащи на сериозен контрол. Ако е налице такъв контрол, пропуските ще са нищожни. Контролът се осъществява от държавни органи. Ако наистина съществува нормално функционираща държава, твърдението на шапката е най-малкото странно...
13 Април 2018 02:15
По кой закон се определя пределна възраст на автомобил?

По счетоводния След петата година автомобилите могат да бъдат бракувани поради амортизация. Иначе няма ново прихващане на ДДС, което е повече от всяко едно амортизационно отчисление.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД