:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 401,611,401
Активни 51
Страници 3,943
За един ден 1,302,066

Патриотите ще премахват пълната забрана за тютюнопушене

Вицепремиерът Валери Симеонов се закани и на хазартния бизнес
След като пълната забрана за тютюнопушене не се спазва, тя трябва да отпадне. Подобна теза лансира вицепремиерът Валери Симеонов. Той заяви, че НФСБ ще внесе законопроект за промяна в Закона за здравето, с който отново да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения в заведенията, а пълната забрана да остане само за театри, зали и др. подобни.
"Не разбирам какъв е смисълът да се ограничава тютюнопушенето - още повече този закон не се спазва! Аз съм озверял противник на тютюнопушенето, но се пуши и в парламента. Аз не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват," заяви Симеонов по БНТ. "Колкото и да не ни харесва, голяма част от българите са пушачи. Колкото и да не ни харесва, тези хора има право да пушат на обособени места – стига да не пречат на другите."
Идеите на Валери Симеонов са в пълно противоречие с намеренията на министерството на здравеопазването, което подготвя поправки в Закона за здравето в тази насока. Те предвиждат при системни нарушения на забраната за пушене на закрито в обществени места санкциите да са по-драстични и да включват дори принудително затваряне на заведенията за определен срок. Предвижда се например управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи и свързани с тях изделия в обекта, да бъде санкциониран вместо собственика на заведението. В момента често актовете за нарушение на забраната, наложени от здравните инспектори, падат в съда, защото по закон отговорността се носи от представляващ юридическото лице, а той обикновено не е в обекта при проверката и актът е издаден на друг.
Друга промяна предвижда повече институции да могат да налагат глоби, а не както сега - само регионалните здравни инспекции. Сред тях вероятно ще са МВР, Агенцията по храните, Инспекцията по труда.
Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти също се обяви категорично против идеите на Симеонов. Според нея всички варианти за промяна в Закона за здравето чрез обособяване на зони за пушачи и непушачи са неефективни и не са в състояние да постигнат защитен ефект. „Високата посещаемост в момента на заведенията, когато е валидна забрана за пушене на закрито, показва, че няма как това да е в ущърб на обществения интереси и причина за сътресения в туристическия бизнес“, отбелязва асоциацията. И призовава да се засили контролът по спазването на забраната.
Както "Сега" писа, от началото на 2017 г. до края на октомври в страната са наложени 660 глоби за пушене на забранени места на обща стойност 380 600 лева. Няма информация обаче каква част от глобите са платени и каква са обжалвани и отменени от съда.
НФСБ инициира и промени в закона, които ще забранят не само пряката, но и непряката реклама на хазартни игри. „Хазартът в България вече е с размер на пандемия - 3% от БВП са разходите на българите за този вид "удоволствия". За сравнение, в Румъния са 1.2%.
Всички държави са зад нас. По този начин възпитаваме децата, а и българите като цяло. че не е нужно да се трудят и образоват а ще печелят търкайки картончета. Това ли трябва да е формулата за успех на нашия народ? Според мен - не. Това е деморализация на нацията", възмути се вицепреимерът. Той смята, че е редно в закона да остане възможност да се обявят наименованията на игрите, търговската марка и тегленето на тиражите. Ще се премахне обаче оповестяването на резултатите на игрите и спечелените печалби. Това, според Симеонов, е „законовата вратичка, през която върви отвратителната мащабна реклама на хазарт днес". Това били приходи, които "отиват в джобовете на разните хазартни играчи - Васил Божков и други такива".

30
3846
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
13 Април 2018 20:28
Казват, че един от стълбовете на демокрацията е, че мнозинството има право.
А мнозинството от посещаващи барчета, барове и дискотеки са пушачи. И никакви измислени лобистки закони не могат да попречат на мнозинството, затова и на практика се пуши навсякъде, където клиентите пожелаят. А и пушенето само по себе си не е забранено.
13 Април 2018 20:40
След като пълната забрана за тютюнопушене не се спазва, тя трябва да отпадне. Подобна теза лансира вицепремиерът Валери Симеонов.

Ами Варели да вземе да премахне и Закона за движение по пътищата, както и Правилника за прилагането му - и те масово не се спазват. И като е почнал, да махне и касовите апарати, щото масово не се издават касови бележки. Или пък направо да отмени всички данъчни закони, щото масово хората не искат да плащат данъци с които да издържат некадърните хрантутници в администрацията и да плащат заплатите на идиоти като цитирания вицетъп@нарпремиер...
13 Април 2018 20:50
Щеш не щеш - налага се да се движиш по пътищата или да пазаруваш.

В заведенията обаче се влиза да си направиш кефа, съобразявайки се с останалите кефещи се.

Не могат да ме задължат да се кефя така, както го разбира дъртата грантаджийка Маша-каква-беше и другата сзо- деятелка...
13 Април 2018 21:10
Егати логиката, ми като не се спазва забраната санкционирайте, за какво са тези контролни органи? По клубовете така или иначе кадят, ама ако върнат пушенето в заведенията, това значи никъде да не мога да си заведа децата, защото ще се развали хатъра на някой. Ако спирането на пушенето е лобистко, разрешаването какво е? Дори пушачите се изказваха, че така пушат по-малко. Ама на търговците им спадат продажбите. Заведенията странно, но не фалираха без цигарите, както прокобваха всички...
Варели да си открива тоалетните и да оправя огради. Не че и там се справя по-добре...
13 Април 2018 21:26
Това, че Варели е простак, не променя факта, че има място за всички под слънцето.… Ще водиш децата в заведения за непушачи - барове, стриптийз клубове или боза-бистра.
13 Април 2018 21:27
Майната му на пушенето.Когато някой от тези гадове в парламента реши да премахне 20-те %-та ддс от храната и лекарствата и ги прехвърли на хазарта,ще си помисля,че може би има наченки на държавническо мислене.Всичко друго е поредната шитня пред стадото.
13 Април 2018 21:29
Ами премахнете забраната и за другите наркотици тогава, и без това не се спазва. То пък изобщо коя ли забрана се спазва... Забраната за кражби? За убийства? Не, разбира се. Изобщо, отиваме към ситуацията, описана в "Билет за Транай" от Робърт Шекли. На Транай полиция няма и всеки е свободен да прави всичко, дори да убива.

Друга възможност е пушенето да го направят задължително. Който не ще да пуши, солени глоба и др. наказания. Само така мнозинството наистина ще може най-пълно да наложи волята си на малцинството! То на практика сега е така по отношение на децата. Който/която не пропуши, го/я изолират, подиграват му/ѝ се и т.н. Трагедия!
13 Април 2018 21:39
Само не казвай глоби, че като я чуят тая дума и получават оргазъм.
На днешно време това е мотивационната политика за средния и редовия кадър.
13 Април 2018 21:45
Заведенията странно, но не фалираха без цигарите, както прокобваха всички...
Не фалираха, точно защото вадят пепелниците при поискване.
13 Април 2018 22:01
Аве маргаритке, на теб окей ли ще ти е някой да ти мастурбира на съседната маса, щото така го кефело? И особено, ако го прави пред детето ти?
Усещате ли се, че привичката ви пречи на околните? У вас ако щете не проветряйте, дишайте пушилка колкото щете. Ама да си тръгнеш вмирисан на цигари от ресторант е рядка гнус. И за клубовете важи, ама там поне нормалните родители не си водят децата по принцип. Голям проблем е да си вдигнеш четирибуквието и да отидеш да запалиш отвън. Не, трябва да е пред всички, да ти усетят и околните изтънчения вкус към катранените изделия... То и аз пия само крафт бири, ама не ходя да пикая в чашите на околните...
13 Април 2018 22:05
Не, разбира се, затова трябва да си има заведения за мастурбиращи и пикаещи отделни.
13 Април 2018 22:09
О, значи трябва да има и пушални, където САМО да се пуши? Съгласен
13 Април 2018 23:28
*
13 Април 2018 23:36
Гарван ,
ама не очаквай Маргаритка да те разбере. Она едно си знае.
14 Април 2018 13:24
Да махнат ДДС-то на лекарствата и да сложат 100% ДДС на цигарите!
14 Април 2018 13:31
Аз съм за оставане на забраната, но и за промяна в закона според която да може да се регистрират клубове от закрит тип за пушачи.
Лично бих инвестирал в такова заведение. Качествени питиета и мезета...и който иска да си пуши на воля. Вход само с членска карта, която се издава след изрична декларация, че се приемат клубните правила. За всички останали, вратите ще бъдат затворени. Който иска да си посещава бездимните заведения.
14 Април 2018 14:15
С радост научвам новината,че Ди Блазио ще забрани пушенето дори и по тротоарите на Ню Йорк.
14 Април 2018 16:06
Да махнат ДДС-то на лекарствата и да сложат 100% ДДС на цигарите

Споко, от всяка кутия цигари - масовите са по пет лева, за производители и търговци остава едно мижаво левче, а всичко останало отива за покриване на косвени данъци и купуване на бандероли. Значи от всяка кутия държавата прибира по 4 лева. При над два милиона активно пушещи, това прави 8 милиона дневно, 240 милиона месечно или 2. 880 милиона годишно! Къде отиват тези пари, да питам аз?
15 Април 2018 09:32
Непушачите умират здрави!
15 Април 2018 10:27
Споко, от всяка кутия цигари - масовите са по пет лева, за производители и търговци остава едно мижаво левче, а всичко останало отива за покриване на косвени данъци и купуване на бандероли. Значи от всяка кутия държавата прибира по 4 лева.

Имате избор: отказвате цигарите и преставате да плащате тези косвени данъци. А ако си купувате нелегално цигари други пък печелят от вашия порок.
Единственият начин да не плащате е да си гледате тутун на балкона.
15 Април 2018 11:05
Поне знаем кой е почерпил варели, при все че е непушач
15 Април 2018 12:05
GasOver15 Април 2018 09:32

Мен не ме интересува дали цигарите са вредни или не, алкохолът и той е вреден, ама почти всички пият. Само че, ако някой пие на съседната маса напива само себе си, а ако пуши, одимява и теб. Схващаш ли разликата? Или другите не са важни и не съществуват, дори да са деца?
15 Април 2018 12:10
Имате избор:

Моят избор съм си го направил. Пуша по две кутии дневно и само аз влагам в хазната по около 300 лева месечно. Въпросът ми е къде отиват моите пари, а и на още 2 милиона пушачи? Аз лично не знам и ако някой знае, моля нека даде отговор.
И нека престанем с това лицемерие. Плащам за това, че пуша и искам да има места където да мога да го правя. Иначе....забраняваме производството и употребата на тютюн и точка.
15 Април 2018 12:13
Само че, ако някой пие на съседната маса напива само себе си, а ако пуши, одимява и теб. Схващаш ли разликата?

Ама аз не искам да те одимявам! Искам да има заведения - клубове в които да влизат само пушачи и в които кракът ти няма да стъпи и такива за непушачи, където пък моят крак няма да стъпи. Така и двамата ще сме доволни!
15 Април 2018 12:28
Иначе....забраняваме производството и употребата на тютюн и точка.

Нищо против, но пушачите първи ще ревнат, че им нарушавали правата.
15 Април 2018 12:40
Плащам за това, че пуша и искам да има места където да мога да го правя.


Има бе - пуши си у вас! Със сигурност има хора дето плащат повече данъци от тебе, ако некой от тях обича да си подпърда докато се храни, значи ли това че трябва да приемем за нормално такова поведение на обществени места?

Доводи срещу пушенето на закрито на обществени места има много, но дори само един е достатъчен - опазването на здравето на служителите в заведенията. Оттук нататък спорът е безсмислен, ясно е че зависимите от наркотични вещества губят способността си за мислене когато стане дума за зависимостта им.
15 Април 2018 13:32
Има бе - пуши си у вас!

Това и правя. Пуша си у нас, в заведения в които забраната не се спазва и на работа. От четири години, след големи разправии с една непушачка, в моя офис непушачи не се назначават. Така, че моите "проблеми" съм ги решил и въпросът е само принципен. Какво ви бърка непушачите, да има заведения само за пушачи?
15 Април 2018 13:38
Давам конкретен пример със заведение на пъпа на София...на 30 метра от "Витошка"! Името няма да кажа, за да не създам неприятности на собственика. То е на два етажа. На първия етаж изобщо не се пуши и няма никакъв шанс да ти донесат пепелник. Вторият етаж е заключен и е достъпен само за познати клиенти на собствениците. Този етаж е за пушачи.
16 Април 2018 11:51
Значи може да бъдем толерантни спрямо разни джендъри, а спрямо пушачите не?!! Пушачите не искат да пречат на околните, искат отделни салони /каквито имаше преди/ или отделни заведения само за пушачи. С какво се пречи на непушачите, не е ясно...Иначе, и в Австрия разрешиха, ако въобще е забранявано, защото през 2011 ходих в Австрия - ами пушеше се в отделни части на заведението.
16 Април 2018 11:57
Пушачите не искат да пречат на околните, искат отделни салони /каквито имаше преди/ или отделни заведения само за пушачи. С какво се пречи на непушачите, не е ясно...

Преди въвеждане на забраната всички заведения в България на практика бяха само за пушачи. А отделни салони имаше само в по-големите заведения и то не във всички.
Върна ли пушенето в заведенията ще стане отново предишната смрад.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД