:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,908,137
Активни 83
Страници 7,526
За един ден 1,302,066

Имотните застраховки и "Каско" поскъпват заради нова управленска приумица

Държавно предприятие ще се разпорежда с парите, от които ще се плащат обезщетения на земеделците при бедствия
Държавата се кани да събира пари от имуществените застраховки на всички граждани и фирми, за да покрива щетите, които природни бедствия нанасят на незастрахованите земеделски стопани. Ако намеренията бъдат реализирани, това ще доведе до поскъпване на "Автокаско" и застраховките на жилищата. Въпреки че ще плащат повече обаче, застрахованите няма да получат по-високи обезщетения в случай на щета. За тази опасност алармираха от Асоциацията за застрахователите в България, след като Министерството на земеделието публикува на сайта си концепция за приемане на специален Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието.

Агроминистерството предлага сегашната агенция "Борба с градушките" да се преобразува в държавно предприятие, като една от функциите му ще е да изплаща обезщетения на пострадали от природни бедствия фермери. За целта държавната фирма ще управлява специален фонд. Намеренията са той да се пълни от няколко източника. В него ще влизат средствата, които в момента държавата отделя за борба с градушките, плюс задължителни вноски от земеделските производители, но на база на заявената за подпомагане площ. Освен това застрахователните компании са задължени със своеобразен нов налог - те ще правят отчисления към фонда от премийния приход от три вида застраховки - "Пожар и природни бедствия", "Други щети на имуществото" и "Автокаско".

"Недопустимо е на държавно предприятие да се вменяват дейности с характеристиките на застраховател по смисъла на Кодекса за застраховане. Дейности като набиране и разходване на средства, предназначени за изплащане на обезщетения при настъпване на събития, установяване на събитията, разглеждане на претенции, определяне размера на причинените вреди и изплащане на обезщетения могат да се извършват единствено от застрахователни дружества", предупредиха от бранша.

Застрахователите намират за крайно несправедливо с премиите на граждани и фирми, които са застраховали имуществото си и които нямат нищо общо с агросектора, да се плащат обезщетения на пострадали фермери, които са отказали да застраховат отглежданите от тях култури. "Този подход не поощрява доброволното сключване на застраховки и не стимулира повишаване на застрахователната култура в страната, която всички критикуваме. Ефектът ще бъде точно обратен - ако някой ми подарява обезщетение, защо да плащам застраховка", коментира Станислав Иванов от Асоциацията на българските застрахователи пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него пазарът на застрахователни продукти в България е доста труден заради изострената конкуренция и цените са доста "изтънени". Това означава, че всяко натоварване на разходите на застрахователите ще доведе до влошаване на резултатите, а оттам до увеличаване на премиите, за да не се наруши платежоспособността на застрахователите. "При това поскъпването на застраховката няма да доведе до по-големи обезщетения, защото трябва да се правят вноски в новия фонд", казва Иванов.

С колко може да поскъпнат имуществените застраховки и "Автокаско", която е най-масовата застраховка след задължителната "Гражданска отговорност", засега не е ясно. Концепцията за нов закон за превенция срещу градушките е доста обща, без никакви конкретни стойности за вноските, които трябва да пълнят новия фонд. Застрахователите обаче припомнят, че когато през 2016 г. държавата също е лансирала идея за подобен фонд, се е говорело за отчисления от 0.8% от застрахователните премии.

Само 8-9% от земеделските стопани сключват договори за застраховка на площите, които засяват. Но дори и те застраховат частично, а не 100% от площите си, посочи Станислав Иванов. Освен това застраховки масово не сключват крупните земеделски производители. Те не застраховат земеделските култури заради малката вероятност цялата площ да бъде увредена от природни бедствия и съответно да претърпят големи загуби. Така на практика с новия закон, от една страна, застрахователите ще финансират загубите на големи земеделски производители, които принципно не сключват застраховки, а друга страна - източник на финансиране биха били застраховани лица, които нямат нищо общо със сектора на земеделието.

Застраховането на земеделските култури се прави по сложни схеми на база на стойността на реколтата и премиите са различни за различните култури. През миналата година например за застраховане на реколтата от пшеница за 100 лв./дка срещу рисковете градушка, буря, проливен дъжд и пожар премиите са тръгвали от 3.60 лв. на декар.ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Асоциацията на застрахователите все пак подкрепя предприемането на мерки за превенция от природни бедствия, но на базата на публично-частно партньорство между застрахователи и държава по аналогия на застраховането на отговорността "ядрена вреда" чрез Българския национален застрахователен пул. Това би позволило застраховане на пълния обем на земеделските площи и в пълен обем на рисковете. Според тях предложеният от агроминистерството модел не съществува в нито една развита европейска страна. Навсякъде се стимулира застраховането на земеделските стопани. Неблагоприятните климатични събития в земеделието, в частност градушки, продължават да се финансират от държавата само в Молдова, Сърбия, Румъния, Русия, Македония и Словения.МОДЕЛ

Преобразуването на държавната агенция "Борба с градушките" създава поредното ново държавно предприятие, което ще се издържа от вноски от бизнеса. Преди време министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че с промени в Закона за водите собствениците на язовири ще бъдат задължени да правят отчисления от своите приходи от стопанска дейност в нов държавен фонд, който ще финансира ремонтите на водоизточниците, които общините нямат възможност да поддържат.

14
5654
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
12 Април 2018 20:43
Гениална идея на герб!
12 Април 2018 21:49
От години се чудя защо се закри ДЗИ - за по-младите пояснявам (Държавен Застрахователен Институт) и защо все още няма такъв?...
12 Април 2018 21:52
Всеки недвижим имот, промишлено предприятие и земеделски бизнес трябва да се застраховат ДИРЕКТНО и задължително в гаранционен фонд. С малки вноски, но всички. Така рискът ще се разпредели равномерно и няма да е непосилно за никого. Държавата - това е солидарна защита на всички граждани. Но това все пак струва пари, които не растат по дърветата. Аз съм си застраховал жилището и автомобила. И не желая да плащам за безотговорността на някого.
12 Април 2018 22:34
Аз предлагам пък ако ми чукнат колата или комшиите ми наводнят жилището, да се създаде специален фонд, който с парите от застраховките на земеделските производители да ми покрие щетите.
13 Април 2018 07:46
Така, така.
Застрахован(платил) на незастрахован плаща...

Т.е. излиза, че аз със застраховката за жилището ще плащам рисковете на зърнарите?..
13 Април 2018 08:09
В страната на Мафията е така. "Дайте тука още малко от вашите парички , да си направим един ПР с бедните !" Да разпределят парите на платилите (застраховки) на неплащащите такива ! Болшевици , сър ! Експроприатори
13 Април 2018 08:10
И аз се чудя защо го няма ДЗИ ? Намирам за напълно справедливо абсолютно всяко имущество да бъде застраховано и застраховките да се събират заедно със данъците.Така хората ще имат стимул да си платят на време данъците за да им се подновят и застраховките.
13 Април 2018 08:19
И пак ще стигнем до това, за което mick настоява отдавна - може посредством увеличение на имотните данъци да се предвиди задължителна компонента за застраховка, подобна на "гражданска отговорност"
13 Април 2018 08:21
Няма нужда от ДЗИ и не с дзи-та процедират в нормалните страни на запад от Калотина. В нормалните страни , където НЕ УПРАВЛЯВА МАФИЯТА , просто има законово задължение да се застраховаш. Имоти , професионална дейност , бизнес ... Няма не искам , няма недей. Разбира се има безброй незадалжителни застраховки. Но специално имотните и аналогичните на "каско" имат задължителни базови полици.
13 Април 2018 08:40
Редник, ДЗИ си съществува, само че вече е частно. Както и абревиатурата ДСК, така и ДЗИ вече не означават предишните наименования, но новите собственици ги оставиха с тез абревиатури само, понеже са познати. Например сега не е Държавна Спестовна Каса, а Банка ДСК.
13 Април 2018 09:26
Едни 80% плащат други 5%/богатите/ получават. Демокрацията в пълния си блясък.
13 Април 2018 10:00
От години се чудя защо се закри ДЗИ - за по-младите пояснявам (Държавен Застрахователен Институт) и защо все още няма такъв?
Нали го "приватизираха" - някой го купи, а после го застреляха. Нямал достатъчната и необходима, антибългарска нагласа? След което го купиха - холандци..
13 Април 2018 10:13
Има много лесен начин да застраховат земеделците.
Отива да си вземе субсидиите годината и му казват: "Имаш толкова и толкова декара земи, най-ниската застраховка е толкова, като се удържи от субсидията, получаваш толкова."
Аман от тарикати! Всички станаха зърнопроизводители, защото субсидията е най-голяма, а зърното нито се копа нито се полива. Имат едно засяване, пролетно подхранване с амониев нитрат и пръскане срещу плевели и гадинки.
После като продадат зърното си купят нов джип и се оплакват, че годината е я сушева, я влажна, я ветровита и трябва да вдигат цените.
Този кспитализъм по-социален от комунизЪма, бе!
То не беше солидарност при пенсиите, солидарност при здравеопазването, сега солидарност и при земеделието!
13 Април 2018 10:19
Съвсем по герберастки! Дай да вземем едни пари от хора, които нямат нищо общо с проблема, за да ги дадем на други, които не искат да плащат. Може и да въведем задължителна застраховка за имоти, които никога няма да се наводнят, за да плащаме на други, които се наводняват всяка година, но застрахователите, естествено, не искат да ги застраховат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД