:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 392,030,652
Активни 200
Страници 36,935
За един ден 1,302,066

България - последен приют за пенсионери

Селата в Източна Европа се обезлюдяват, но има възрастни чужденци, които вървят срещу течението
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Село Бойница в Северозападна България обезлюдява като множество села в Източна Европа
С изключение на периодичния лай на злобно куче и внезапните пориви на вятъра, долитащ от хълмовете, в Раброво цари тишина. Къщи като привидения и пусти улици превръщат мястото в нещо като изоставен кинодекор. Трудно е да си представим, че през 60-те години тук са живели повече от 4000 души, защото днес в селото има по-малко от няколкостотин. Една от тях е 60-годишната британка Сюзън Гай. Преди три месеца тя е изоставила дома и живота си в Бирмингам и се отправила към българското село.

"Винаги съм мечтала да имам неголямо селско стопанство. Във Великобритания трябваше да забравя за тази мечта. И ето че в България се появи възможност да се сдобия с такова стопанство", казва Гай. Тя седи в местното кафене пред чаша чай и се опитва да общува с българските си познати чрез Гугъл преводач. "Тук много ми харесва, хората ме приеха чудесно. Смятам да науча езика, но ми трябва време", признава още тя.Къща за 6000 евроИмотът, който купила Гай, е 2000 кв.м. Намира се на хълм извън селото и струва 6000 евро. Гай живее тук с две кучета, но след няколко месеца ще има кози и зайци. Смята да отглежда и зеленчуци. "Само погледнете каква гледка. Планини, долини и гори. В Бирмингам през прозореца си виждах само някакви уродливи жилища и тясна уличка. А и беше шумно заради транспорта", казва Гай.

Населението на България рязко намалява. По данни на ООН нито една друга страна в света няма да има такъв спад на населението към 2050 г. Най-тежка е ситуацията в Северозападния регион, където е и Раброво. За 10 г. населението е намаляло с 16%. Но има и такива, които плуват срещу течението. В същото село живее още един британец, който е тук от 10 г.

"Любопитно е, че наблюдаваме как идват и купуват тук къщи. Някои от тях дори осиновяват български деца. Възстановяват къщите и казват, че тук им харесва", разказва кметицата на община Бойница. Само в нейното село живеят три британски семейства, но тя няма представа колко чужденци има в цялата община. "Езиковата бариера наистина е проблем, защото не можем да общуваме. Но след Коледа срещнах един от тях на улицата и той ме поздрави на български език".

По данни на Евростат броят на хората, родени във Великобритания, които постоянно пребивават в България, енараснал със 186% за 7 г.до 8700 души през 2017 г. Ако се прибавят и онези, които идват за по-кратки периоди от време или по някакви причини не са попаднали в статистиката, числото ще е доста по-голямо. По данни на Би Би Си през 2014 г. се е смятало, че в страната през цялата година или през няколко месеца от нея живеят около 18 000 британци.

Мнозина са се установили в източните райони на страната, по Черноморското крайбрежие, което привлича туристи. Освен това тук климатът е приятен, а важен фактор са и цените. Цените в България са най-ниските в ЕС по данни на Евростат, с 66% по-евтино е, отколкото в Норвегия. За българите това не е особена причина за радост, защото освен цените и заплатите им са ниски. Но за чужденците нещата стоят другояче.

Сюзън има неголяма пенсия във Великобритания. Освен това тя работи на непълен работен ден като частен учител, преподава математика и естествени науки по интернет. "Имаше толкова много желаещи, че се наложи да откажа на мнозина. Имам нужда от време, за да се грижа за животните и стопанството си", обяснява тя и се смее.

"Идват хора от все повече страни - от Европа и от други държави, когато се готвят да излязат в пенсия", разказва Кели Хол, която изследва проблемите на пенсионерите в университета на Бирмингам. Според нея образът на богатия пенсионер, който си седи във вилата и си пие коктейли, е мит. Мнозинството британски пенсионери, живеещи зад граница, са се решили на това,за да може ниските пенсии да им стигат за по-дългоТя уточнява, че пенсионерите често следват туристическите предпочитания. "Поколението, което сега излиза в пенсия, е първото, което започна да ходи на курорт в Югоизточна Азия. Това означава, че страни като Тайланд и Индонезия също се разглеждат като места, където хората могат да се пренесат след пенсиониране", обяснява тя.

Агнес Берго, генерален мениджър на консултантската фирма Pengedoktoren, разказва, че й се случва да се среща с норвежки пенсионери, които оглеждат необичайни места, в които им се иска да се преселят, но повечето от клиентите й в крайна сметка избират традиционни страни като Испания. "Независимо от това къде искаш да се преместиш, трябва много добре да го обмислиш", смята тя. Ако заминеш зад граница и се установиш там завинаги, автоматично те "снемат от отчет" от пенсионния фонд, дори ако се преселиш в страни от ЕС и ЕИО като Испания и България. "Хората невинаги разбират какви значителни последици има това тяхно решение. Дори да се върнат отново в Норвегия, ще са им нужни години, преди напълно да възстановят пенсионните си права", казва тя.

Повечето от клиентите на Берго предпочитат да запазят Норвегия като постоянно местожителство и внимават да не прекарват зад граница повече от 6 месеца в годината. "Ако се местиш завинаги, според мен е важно да имаш добра международна медицинска застраховка. Дори ако можете да получите права за достъп до медицинска помощ в новата страна, в която се установявате, никой не може да гарантира, че сами ще предпочетете да се лекувате в тамошните лечебни заведения", казва Берго. Тя подчерта, че е важно да се преценят всички аспекти, не само икономическите. "Напълно вероятно е, след като напуснете родината си, вече като пенсионери, да заболеете. Хората стареят и тази вероятност е голяма. Когато си болен, искаш да си заобиколен с познати неща. Хора, които говорят твоя език, познати радиопрограми. Никой не може да гарантира, че зад граница ще се чувствате така комфортно".

Сюзън Гай признава, че животът в отдалеченото българско село не е за всеки. Не можеш да отидеш никъде и трябва да умееш да се наслаждаваш на собствената си компания, казва тя. Не се страхува, че може да се разболее и се осланя на това, че съседите тук много се грижат един за друг. Тя самата е започнала да помага на старица, която живее в съседство. "Смятам да остана тук. Даже не мога да си представя, че ще се върна назад", признава тя.
 Проблемът пред чуждестранните пенсионери е, че не знаят български и трудно общуват със съседите си. Но когато има желание, и начин се намира.
8
2840
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
15 Април 2018 19:12
За българските пенсионери последният приют е на края на селището. Пътят натам - през кофите за боклук...
-------
Блогът на Генек
15 Април 2018 20:11
За българските пенсионери последният приют е на края на селището. Пътят натам - през кофите за боклук...

О, ма некои и пенсии получават в тая държава? А много им завиждат и на това.
15 Април 2018 21:43
Ако заминеш зад граница и се установиш там завинаги, автоматично те "снемат от отчет" от пенсионния фонд, дори ако се преселиш в страни от ЕС и ЕИО като Испания и България. "Хората невинаги разбират какви значителни последици има това тяхно решение. Дори да се върнат отново в Норвегия, ще са им нужни години, преди напълно да възстановят пенсионните си права", казва тя.

Доколкото ми е известно горното важи само за социалните пенсии. Поне така ми го обясни българка, живееща в Норвегия.
Иначе другите пенсии хората си ги получават независимо къде живеят.
15 Април 2018 21:53
Доколкото ми е известно горното важи само за социалните пенсии.

да, така е
Повечето от клиентите на Берго предпочитат да запазят Норвегия като постоянно местожителство и внимават да не прекарват зад граница повече от 6 месеца в годината.

Тук идват социално слаби по морето и социални пенсионери по селата. Много западняци говорят, че като получат пенсия, ще се преселят тук.
А българите със социални пенсии от 150 лв, ако ги доживеят, щото тая мацка е на 60 и с пенсия вече, ще се преселят в един по-добър свят.
15 Април 2018 22:03
Селата в Източна Европа се обезлюдяват, но има възрастни чужденци, които вървят срещу течението


Течението е в грешна посока.
16 Април 2018 10:18
Братовчедката от Израел каза, че там и за работната пенсия трябва да си 6 месеца в страната, иначе ти я спират. Освен това, ако работиш, сборът от пенсия и заплата трябва да е някъде около средната раб.заплата(или минималната, не запомних), иначе ти спират пенсията.
16 Април 2018 10:19
В селата около Варна имаше доста британски пенсионери, ама като заминат за няколко месеца, са много шокирани от това, което заварват като се върнат.
16 Април 2018 11:15
Братовчедката от Израел каза, че там и за работната пенсия трябва да си 6 месеца в страната, иначе ти я спират.

В ЕС няма такова нещо. Може да си работил в няколко държави, те ти начисляват пенсия според техните си закони и получаваш всичките си пенсии, независимо къде живееш.
Освен това, ако работиш, сборът от пенсия и заплата трябва да е някъде около средната раб.заплата(или минималната, не запомних), иначе ти спират пенсията.

И в други държави има такива ограничения за държавната пенсия, но не и за пенсия от частните фондове.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД