:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 392,031,597
Активни 171
Страници 37,880
За един ден 1,302,066

Напред към професионалното образование

Наесен бъдещите осмокласници могат да избират измежду доста нови специалности като агроекология, балнеология, съдебен служител, библиотекар. В София за пръв път ще се учи каменоделство
СНИМКА: "СЕГА"
Някои родители държат децата им да имат достатъчно възможности за езикови и математически паралелки.
"Следващото десетилетие ще имаме огромен недостиг на кадри на пазара на труда. Дефицитът ще е във всички сектори, особено в някои, и най-вече ще са нужни хора със средно техническо образование. Родители и ученици трябва да разберат, че въпреки стремежа към висше, във времето ще става по-добре младите да се реализират на пазара на труда с професия, придобита в средното образование".

Изявлението е на просветният министър Красимир Вълчев, който още в началото на мандата си обяви твърд курс към насърчаване на приема след седми клас в професионалните гимназии. Препоръката му бе възприета възторжено - от бизнеса, който изпитва неистов глад за кадри, но и на нож от родители, които държат децата им да бъдат в езикови и математически гимназии. Плавната тенденция за разширяване на професионалното образование обаче е факт - предварителните данни на МОН сочат, че догодина в близо 1/3 от областите у нас паралелките, даващи професия, ще са повече от т.г. Къде какво могат да учат бъдещите осмокласници и измежду какви нови специалности могат да избират?

............................

От МОН все още не са обобщили данните от всички области, но отсега е ясно, че в не малко области професионалните паралелки се увеличават.

Най-драматично решението беше взето във Враца, където бе планиран прием след седми клас в 16 професионални и 10 профилирани паралелки. Родители и учители се разбунтуваха срещу намаляването на местата в хуманитарните паралелки (в средно училище "Хр. Ботев" например бе планирано да се закрият две от трите профилирани паралелки), тъй като според тях това би ограничило избора на децата им, които вече са избрали къде да кандидатстват. Конфликтът между родители и бизнес се задълбочи, след като работодатели писаха лично до просветния министър, за да му се оплачат от административната намеса в план-приема във Враца. От сигнал на регионалните структури на бизнеса стана ясно, че МОН се е намесило и е променило съгласуваното в областната комисия по заетостта предложение, като е увеличило профилираните паралелки от 10 на 12. В крайна сметка страстите се успокоиха, а кои паралелки и доколко ще се запълнят при намаляващия брой ученици ще стане ясно наесен. Утвърденият план-прием за областта е за общо 66 паралелки (при 64 за м.г.), 45 от които са професионални, както и м.г.

В Русе също имаше брожения заради намаляване на профилираните паралелки. Протестът тук дойде от прочутата математическа гимназия "Баба Тонка", чийто директор Милко Кунчев се зарече да оспори в съда заповедта на шефката на РУО-Русе Росица Георгиева за приема, с която паралелките му се намаляват от 5 на брой на 4. Георгиева обаче защити промяната както с демографската ситуация, така и със заявките на бизнеса. В крайна сметка в областта бяха утвърдени 67 паралелки за прием на осмокласници, 39 от които ще обучават за професия.

Сред градовете с чувствително повишение на професионалните паралелки е Велико Търново. Ако през 2017/18 г. те са били 40 (при същия брой профилирани - 40), то за 2018/19 г. броят им нараства до 55 професионални и 29 профилирани. Както училищните директори, така и от регионалното управление по образованието определят политиката на МОН за развитие на професионалното обучение като навременна и полезна. Утвърдените професионални паралелки там са съобразени с нуждите на бизнеса и развитието на региона. "Подкрепяме новите специалности в училищата, които са свързани и със старите направления и при които има надграждане", коментира шефът на РУО-Велико Търново Розалия Личева. По думите й тази година има увеличение и на заявките за паралелки в дуална форма на обучение - ако миналата година в областта е имало само 3 дуални паралелки, то т.г. очакванията са за троен ръст - 9 паралелки. Избралите ги ще се обучават по професиите машинен техник, приложен програмист, техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост, производство на захар и захарни изделия, хлебар, организатор на туристическа агентска дейност, полиграфия и др. Сред паралелките, които са изцяло нови за областта, пък са библиотекар, техник по автоматизация на поточна линия, спедитор логистик, помощник-инструктор по спортно-туристическа дейност, компютърен график и графичен дизайнер.

Леко увеличение на професионалните паралелки се забелязва и в област Благоевград. М.г. там са утвърдени 70 профилирани и 43 професионални паралелки, а тази година броят им е съответно 73 профилирани и 55 професионални. "Ние сме специфична област - с много общини - 14, като в 6 от тях няма изобщо професионална гимназия, т.е. там е трудно да се предложи професионално обучение", коментира Ивайло Златанов, шеф на РУО-Благоевград. Според него доста средни училища в областта биха могли да предложат професионални паралелки, но проблемът е, че в тяхлипсва нужната материална база,която по принцип се създава с години. Според Златанов за заздравяване на връзката между образованието и бизнеса е необходима подкрепата на държавата към работодателите. Сред новите специалности в Благоевград са приложен програмист, кетъринг, агроекология, електроника и енергетика, моделиер - технолог на облекло, както и машини цифрово програмно управление.

Във Варна утвърдените професионални паралелки са с осем повече от профилираните - те са 85 (53% от всички) при 77 профилирани, като броят им се увеличава с 6% спрямо м.г., коментира шефът на РУО-Варна Венцеслава Генова. Сред новите паралелки в областта са програмист, ветеринарен техник, съдебен служител, снабдител, оператор на компютри и т.н. Най-много от специалностите в сферата на услугите, следват тези в областта на стопанското управление, администрацията и финансите.

В Пазарджик са утвърдени 104 паралелки, цели 66 от които професионални, а 38 - профилирани. Обучение по професия за догодина са предложили освен професионалните гимназии и още няколко средни училища - например от градовете Белово, Ракитово, Стрелча, Сърница, с. Драгиново и др. Изцяло нови за региона са три специалности - монтьор по автоматизация, съдебен служител и аниматор в туризма. В две средни училища - "Ал. Иванов-Чапай" в Белово и "Св. Кл. Охридски" в Ракитово, е заявен прием по нови, но само за въпросните школа, професии - съответно системен програмист и монтьор на транспортна техника и фризьор. От РУО-Пазарджик коментират, че всички предложения на директорите за прием по нови професии са подкрепени от местния бизнес, като са постигнати договорености за провеждане напрактиките в реална работна средаи модернизация на наличната база и техника за нуждите на обучението по съответната професия. В утвърдения план-прием са включени и дуални паралелки (в три професионални гимназии и едно средно училище), към които се наблюдава засилен интерес от учениците и техните родители - минен техник, техник на прецизна техника, хотелиер, химик-технолог, биотехнолог и др. Въпросните паралелки до една са заявени от регионалния бизнес.

В Сливен, където от години има превес на професионалните паралелки, за 2018/19 г. тенденцията продължава - там са утвърдени 69 паралелки, 41 от които ще обучават по дадена професия. Нова за областта е специалността приложен програмист, както и сътрудник социални дейности, която се предлага от хуманитарната гимназия "Дамян Дамянов" и ще бъде насочена към работа с деца и семейства в риск.

В Старозагорска област предложеният прием е за 64 професионални и 42 профилирани паралелки, като новост са 4 паралелки - по две в Стара Загора и в Гълъбово, за заварчици и техници по транспортна техника, както и по мехатроника. За област Хасково ще има 51 професионални паралелки и 35 профилирани, като тук се откриват паралелки от защитени специалности, например в Димитровград ще се учи за помощник в строителството - една от най-търсените специалности от местния бизнес. В Разград ще има 20 профилирани и 38 професионални паралелки, като сред новите за областта и училищата специалности са полевъдство, туризъм, стругарство, заваряване, производство на мебели, дограма и стъклопоставяне и фризьорски услуги.

В Шумен пък предимството остава за профилираните паралелки, като те ще са 53% от всички. При професионалните паралелки избор ще има между 19 направления, като за пръв път ще се предлага обучение по професия компютърен график в СУ "П. Волов". В СУ "Д-р Петър Берон" в село Хитрино се предлага паралелка за обучение в професия данъчен и митнически посредник. Оператори на компютри ще обучава обединеното училище "Хр. Ботев" в Каспичан, а в Плиска се открива паралелка по деловодителство. Повече профилирани паралелки ще има и в област Кърджали - 32 профилирани срещу 23 професионални. В столицата традиционно има превес на профилираните паралелки - от следващата година в София ще има и три нови специалности, някои от които единствени за страната - балнеолечение, ръководител движение и каменоделство. В Пловдив вече ще учат за оператор в минната промишленост, стругар и машинен техник, в Добрич - графичен дизайн и маникюр, педикюр и ноктопластика, като дуалната паралелка в професионалната гимназия по туризъм не е "готвач", а "кетъринг". В Бургас, вместо да закриват, планират да разкрият 4 нови паралелки - 2 по програмно осигуряване и 2 по приложно програмиране в новата професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в жк "Меден рудник", която ще отвори врати в началото на септември.КОЙ КЪДЕ НАМИРА РАБОТА

Немалки противоречия между броя на учениците, учащи даден вид професионално направление, и заетостта им след завършване са открили от Института за пазарна икономика. Най-голяма е разликата например в хотелиерството и ресторантьорството - тази икономическа дейност заема 16.3% от план-приема, а заетите с придобита професионална квалификация в нея са едва 6.1%. Доста от заетите към момента ученици се обучават и в сферата на селското стопанство и информационните и комуникационните технологии, но секторите показват противоположни тенденции. Разширеният прием на специалисти в селското стопанство вероятно цели по-скоро да запълни отдавна създадените аграрни техникуми в страната, но продължаващото свиване на сектора в икономиката и неговата механизация ще направят аграрното образование още по-неприложимо, казват икономистите. При ИКТ специалистите пък прогнозата е приложението на придобитото след 5 г. образование да е по-високо заради продължаващото разширяване на сектора в икономиката. Недостиг на обучавани ученици пък има в сферите на преработващата промишленост, транспорта и строителството.

Негативните ефекти от несъответствията между това, което се учи, и профила на икономиката могат да се намалят чрез по-общо образование в училищна среда, което включва и така нужните меки умения, и по-конкретно обучение в работна среда, смятат от ИПИ. Оттам предлагат силно специфичните предмети още от началните курсове на професионалното образование да се заместят в някаква степен от езикови и технологични обучения, както и от придобиване на меки умения, увеличаващи шансовете за заетост. По-силното застъпване на дуалното обучение също ще повиши заетостта и привлекателността на професионалното образование заради по-силните практически умения и възможността за оставане на работа на мястото на обучението, коментират експертите.ОТ АРХИВА

За 2017/18 г. утвърденият план-прием за страната бе за 2397 паралелки - 1208 профилирани и 1189 професионални паралелки за 61 677 ученици. Имащите право да кандидатстват в осми клас са били 50 692 ученици за първо класиране, т.е. успешно завършили седми клас (м.г. за последно бе организиран и прием на осмокласници). Класираните ученици в профилирани паралелки са били 25 699, а в професионални - 21 346 души. Реално обаче са реализирани с 250 по-малко паралелки - общо 2147 (1103 профилирани и 1044 професионални), в които са постъпили 54 092 осмокласници.ЧЕРНО НА БЯЛО

План-приемът след седми клас в различните видове училища - общински профилирани и професионални, държавни професионални гимназии, средни училища и др., се утвърждава от съответния началник на РУО. Министърът на образованието пък утвърждава приема за неспециализираните училища с национално значение. За такива, както и м.г., министър Вълчев е утвърдил 6 училища с национално значение - в тях се очаква да постъпят 633 ученици в 24 паралелки.
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Практиката в реална среда става все по-достъпна.
СНИМКА: "СЕГА"
---
8
1732
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
15 Април 2018 19:11
Правите ли разлика между ОБРАЗОВАНИЕ и ОБУЧЕНИЕ?
Децата под най-благовидни предлози трябва да бъдат обучени като бачкатори. И дресирани, че това е единствения път в живота. Няма място за личен избор и отговорност за него. Упорито се набива в главите, че ако някой учи за нещо неподготвящо за материалното производство или ниските позиции в други дейности, ще бъде в тежест на обществото и държавата. А певци, музиканти, артисти, художници, писатели и тем подобни от испокон веков са живели и преживявали на собствен риск и собствен труд. Но... Не бива да има мислещи хора в новата държава! Нивото да е малко под това на политикани, депутати, министри. Тоест - малко под нивото на Мъртво море. И затова с демагогия и манипулации се прави всичко възможно да се вкарат децата в работилница за бачкатори. И се ОБУЧАВАТ на занаят. Да работят с ръце, не с глава...
-----------
Блогът на Генек
15 Април 2018 22:48
Направо ме шашна екзотиката от специалности (съдебен служител, организатор на туристическа агентска дейност, библиотекар, оператор на компютри, аниматор в туризма, сътрудник социални дейности, данъчен и митнически посредник, деловодителство). А къде да му се не види, ще се става най-обикновен шофьор.
16 Април 2018 12:57
Не е работа на бизнеса да определя какви паралелки ще се разкриват или закриват. Въпрос на малко здрав разум в родителя е да заложи на сигурното т.е. професионално училище, пък после университет при добри обстоятелства, но все пак с хляб в ръцете. Средното общо образование не е професия и с него си наникъде. Език може да се научи не само, ако се забиеш в езикова паралелка/гимназия, а и там може и да не се научи. В крайна сметка нека родителите и децата да имат право на избор, но без витаене в облаците, че после тежко се пада и боли като клекнеш зад бюрото, а поправящия елуреди или механика от автосервиза взема 1-2 пъти повече.
16 Април 2018 15:36
няма начин бизнеса да не е поискал откриване на паралелки за библиотекари. Бизнеса изпитва остър недостиг на библиотекари, частните библиотеки реват за кадри и това си е............
16 Април 2018 18:00
генек
15 Апр 2018 19:11


16 Април 2018 19:20
Не е работа на бизнеса да определя какви паралелки ще се разкриват или закриват.


В голяма грешка си. Където ние отиваме... други оттам се връщат...

General Education Board

The board was founded in February 1902 and chartered by the United States Congress on 15 January 1903, its object being the promotion of education throughout the United States, without distinction as to race, sex or creed. Beside gifts from several philanthropists, the board received, when chartered, a special gift of $1,000,000 from John D. Rockefeller for carrying on work in the southern United States. Upon evidence that this work would be effectively carried out, on 30 June 1905 he made an additional gift of $10,000,000 and in 1907 a further sum of $32,000,000.[2]

Rockefeller eventually gave it $180 million, which was used primarily to support higher education and medical schools in the United States and to improve farming practices in the South. It helped eradicate hookworm and created the county agent system in American agriculture, linking research at state agricultural experiment stations with actual practices in the field. By 1934 it was making grants of $5.5 million a year. It spent nearly all its money by 1950 and ceased operating as a separate entity in 1960, when its programs were subsumed into the Rockefeller Foundation.


И други интересни факти: Натисни тук

А тук ще откриеш неща, които няма да откриеш в горния линк: Натисни тук

Единственият начин нещо да се промени е... да си върнем суверенитета. Да определяме сами кое е добро за нас.
16 Април 2018 19:26
Поредните идиотщини в образованието.

Генек

ще рече човек, че ако си завършил само гимназия не можеш да станеш библиотекар?

по Б.Шоу- ще правим много тесни специалисти с много широка идиотизация

16 Април 2018 19:59
Упорито се набива в главите, че ако някой учи за нещо неподготвящо за материалното производство или ниските позиции в други дейности, ще бъде в тежест на обществото и държавата.

Абе, къде е дежурният, бе?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД