:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 392,030,700
Активни 211
Страници 36,983
За един ден 1,302,066

Какъв рекет? Всичко е по закон!

Докато управляващите не носят пряко и лично последствията от решенията си, все така ще живеем. От нас зависи
Снимка: БГНЕС
Виктор Папазов
Терминът рекет означава незаконна дейност с цел извличане на финансова печалба. Идва от Великобритания, където през ХVII-ХVIII век джебчиите са използвали различни похвати, за да създадат суматоха на улицата с цел отвличане на вниманието на хората и отмъкване на съдържанието на джобовете им. Терминът изплува отново по времето на "сухия режим" в САЩ, като се ражда и производното рекетьор.

В милата ни родина обаче рекетът май се е превърнал в законна дейност с цел извличане на финансова изгода. Или поне до такива изводи може да стигне непредубеденият наблюдател.Пример 1.

Декларации за фирми, които не са развивали дейност през годината

Оставям настрана нуждата въобще от подобни декларации. Всяка една бюрокрация изпитва перверзна наслада да се гаври с подопечното си население. В случая се изисква управителят на фирмата да подаде декларацията лично или чрез упълномощен адвокат. В XXI век, в ерата на електронните подписи и изхарчени вече 2 милиарда лева за електронно управление, ако управителят реши да подаде лично декларацията, не може да го направи по електронен път. Това може само адвокат, на когото, разбира се, трябва да се плати. Узаконен рекет с цел осигуряване на материална облага.

Сигурен съм, че това не е идея на хилядите нормални адвокати, а на пишман юристите в т.нар. парламент, мнозина от които са изкарали юридическите дипломи я в рабфаг, я платено. Със сигурност хора, които уважават тази хилядолетна професия и разбиращи философията на юриспруденцията, не биха го направили. Но както е казал народният трибун - "това ни е мат'ряла"Пример 2.

Тук имаме симбиоза между две организации - КАТ-София и общинската "Градска мобилност"

Тези две организации се занимават само с доходоносната част в работата си. КАТ например неотдавна си закупи някакви суперскъпи камери, които не ги ловели антирадари, с които ще следят движението. В същия момент органите на властта нехаят за грубото неспазване на правилника за движение и когато им направиш забележка, отговорът е: "Ами какво да направя?" Тези синковци ги издържаме с данъците си, за да ни рекетират! Не вярвате? Минете по бул. "Черни връх" между "Кошарите" и "Парадайз мол" и вижте колко десетки коли са паркирали неправилно, след като има знаци "Спирането забранено!".

Няма сила, която да накара КАТ да си изпълнява задълженията по осигуряване на ред и безопасност на движението. Виж, катаджиите да дебнат в храстите с новите си камери, за да зададат после любимия си въпрос: "Сега кво правим", еша си нямат!

Да не говоря, че един техен бивш шеф, неотдавна бил изгенерирал "брилянтната" идея глобите от КАТ да няма давност, та дори с времето да се увеличават!

Сиамският близнак в този рекет е "Градска мобилност". Не съм видял паяк да вдига кола по бул. "Черни връх". Те сноват само в центъра, защото там са "жертвите", а и наказателните паркинги са наблизо, та могат да навъртят по-голям оборот. Тук трябва да добавим, разбира се, и Софийската община, която тихомълком увеличи периода за платено паркиране в центъра плюс разширяването на зоните.Пример 3.

Новият закон за защита на данните

Европейският съюз, който все повече заприличва на бившия Съветски такъв, приел закон за защита на личните данни. Дотук чудесно. Действително има нужда от такива действия. Но както казват англичаните, "дяволът е в детайлите". Според приетия от българския парламент закон всички фирми, които по някакъв начин притежават и обработват данни, попадат под ударите на закона.

Оставям настрана каква излишна административна работа и бумащина предизвиква това, особено за малките фирми, които по някакъв начин обработват лични данни. Законът е написан така, че например всеки малък търговец през интернет трябва да предприеме камара несвойствени и скъпи дейности, за да може да работи. Разбира се, законът ще открие широко поле за печеливша дейност на всякакви "консултанти по безопасност на личните данни". Този закон по никакъв начин няма да смути големите компании, които ги събират и често злоупотребяват с тях. Те имат и човешкия, и финансовия ресурс да се справят или да се измъкнат при гаф. Виж, малките ще страдат. Даже се опасявам, че законът ще се превърне в чудесна "бухалка" срещу неудобните компании. Финансовата санкция е 2% от оборота или до 10 милиона евро, която от двете суми е по-голяма! Широко разтворена врата за административен произвол и рекет.Пример 4.

Велоалеи в София

Сигурно мнозина ще се учудят или възмутят - какво общо имат велоалеите в София с рекета, та те са всъщност нещо добро. Да, по принцип велоалеите са прекрасно нещо, но когато са си на мястото. Боя се, че нашата работа е като онази хубава поговорка "На гол тумбак чифте пищови". Опитваме се да се правим на Виена, след като всъщност последните 10 години София заприличва все повече на град от селски тип. Т.нар. велоалеи бяха направени по основните централни улици така, че да впечатлят гостуващите ни европейци във връзка с прочутото европредседателство. По този начин постъпваха навремето преди партийните конгреси. Набързо измиваха, асфалтираха столицата, колкото да отбият номера. Даже една година злите езици разправяха, че са боядисвали със зелена боя тревата около резиденция "Бояна". Неслучайно онзи строй се срина. И тази власт ще има същата участ, лошото е, че сметката отново ще я плащаме всички ние.

Да се върнем на велоалеите. Заради тях движението в центъра се задръсти поне двойно. Никой не помисли колко са икономическите загуби от това? А помислихте ли за екологията? Колко газове отделят автомобилите, които стоят часове в задръстване? Или пък помислихте за велосипедистите? Дали биха искали да дишат наситения с изгорели газове въздух в центъра?

Виена е правила велоалеите в продължение на 20 години с разум и внимателно планиране. Дори и днес можеш да влезеш почти навсякъде с автомобил в центъра на града, с изключение на "Кертнер щрасе" и "Гюртел", но хората не го правят. Защо? Защото публичният транспорт е организиран с много мислене и хората го използват. За разлика от София, където целта на всички подобни мероприятия е да се симулира дейност и "да се усвоят едни пари", а когато нещо е свършено калпаво и се счупи, още по-добре, защото ще се вземат още пари за ремонт.Искате още примери за безумията в София?Вижте т.нар. ларго - бул. "Витоша". Направиха го на пешеходна зона с отвратителни като цвят и качество на изпълнение клинкерни тухли. По средата един шадраван, който на нищо не прилича, и за да няма съмнения, че хора без всякакъв вкус са го правили, сложиха и една грозотия приличаща на глухарче, правена в час по трудово обучение. Няма що, висша европейска култура. А може би аз не разбирам от модернизъм. На други места излагат стари писоари, които минават за изкуство.

Ще попитате какво общо има това с рекета? Ще ви отговоря. Софийската община е похарчила много милиони за калпави и глупави неща, които не само че не подобряват, но и влошават съществено качеството на живот на софиянци. Тези милиони ще ги плащаме ние, децата и внуците ни. Докато ние живеем по-лошо и по-бедно, едни хора и фирми, ползващи се с протекцията на градските големци, са станали по-богати. Е, ако това не е рекет, не знам какво е. Разбира се, това не касае госпожа кметицата, която се вози на служебен "Мерцедес", който го плащаме пак ние.

Докато управляващите не носят пряко и лично последствията от решенията си, все така ще живеем. От нас зависи.

За финал искам да ви разкажа една история. Тоалетните в един университет в продължение на години били ужасни - мръсни, миришещи, често без тоалетна хартия и сапун. Студентите се оплаквали, но без резултат. Всичко вървяло постарому, докато един ден един професор със соломоновска мъдрост не предложил да се закрие специалната тоалетна, която ползвало ръководството на университета и преподавателите. Всички били принудени да ползват общите тоалетни. Само след две седмици всички общи тоалетни станали чисти и добре поддържани.

Кой разбрал, разбрал.

Снимка: Архив "Сега"
Паяк ще видите само в центъра на София. Навсякъде другаде се паркира неправилно без проблем.
Снимка: Архив "Сега"
Велоалеята е хубаво нещо, ако е направена с мисъл, а не за ПР.
5
3162
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
15 Април 2018 20:21
Само да уточня - било на пишещия, било на редактора.
Думата "рабфак" е от съкрашение по руския начин на израза "РАБотнически ФАКултет" и няма нищо общо с английския жаргон "FAG".....
15 Април 2018 20:26
Докато управляващите не носят пряко и лично последствията от решенията си, все така ще живеем. От нас зависи.


Да, от нас зависи да сменим сегашната система за "избиране" на управляващите!

Трябва мажоритарна избирателна система , в 2 тура, с абсолютно мнозинство за печелене на мандата, броене на бюлетините само в РИК, под прожектори и т.в.камери, секция по секция, ако трябва и три дни да отидат за броене, ОТЧИТАНЕ на избраника пред избирателите му, на всеки 3 месеца, пак под прожектори и т.в. камери, в зала от НЕГО/НЕЯ платени, в т.ч. и т.в. излъчването, и отзоваване след първите 12 месеца, ако отчетите през този период покажат, че избирателите нещо не са подбрали ТОЧНИЯ избраник! Отзоваването да става с половината от гласовете, с които е спечелен мандата!

Горното е МОАР = Mother Of All Priorities!

15 Април 2018 21:07
Идиот е, но кандидаства за Ейнщейн във физика Да дефинира що е рекет
16 Април 2018 08:00
Пример 6: Телевизионен дебат. Полуумен гербар пенливо обяснява как неговата партия, той лично, и тъй нататък. Когато успяха да го убедят, че това е незаконно, гербарят победоносно обяви "Като не е законно, ще променим закона!"
06 Май 2018 00:07
По какво точно ЕС прилича на СССР?! Да не би да изнасяме произведените у нас и чисто български цигари, домати, сливи, праскови, краставички..., болгарский перец, както още го наричат руснаците? Срещу чушки и домати получавахме танкове и самолети. Да, знам, получавахме и доставки на несвобода, но кому е притрябвала подобна свобода, като описаната от автора.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД