:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 392,032,121
Активни 180
Страници 38,404
За един ден 1,302,066

България е водеща страна в хазартните игри в цяла Европа

3 млрд. лв. от БВП годишно се изливат в търкане на билетчета и за залози. Хората нямат идея за мащаба на щетите, казва Тихомир Безлов
СНИМКА: БГНЕС
Тихомир Безлов
Тихомир Безлов е старши анализатор на Центъра за изследване на демокрация (ЦИД). От години работи по въпросите на престъпността в България, автор е на множество доклади и социологически изследванията в областта на организираната престъпност и корупционните практики (корупционен индекс, трафик и пазар на наркотици, проституция, трафик на хора, контрабанда на потребителски стоки).

- Г-н Безлов, какви са мащабите на хазартния бизнес в България?
- Ще споделя личната си история за това как обърнах внимание на темата. Пазарувах на една каса в супермаркет, където видях как майка купи на дъщеря си като подарък билетчета за търкане. Цената бе колкото на един шоколад. Тогава се пошегувах: "Това дете не иска ли шоколад ?!", а майката ми каза да си гледам работата. Направи ми впечатление, че детето въобще не се заинтересува от диалога ни и предпочете да изтърка билетчетата, за да види какво има отдолу. По друг начин казано, детето вече е препрограмирано. Не иска нещо, което е естествено за него - шоколад. Лекарите биха могли да определят до каква степен детето има зависимост. Не говорим за майката, която предпочита да търка билетчето, вместо да купи нещо нормално на детето си. Променило се е нещо естествено човешко. И е заменено с продажба на надежда.

- А какви са пазарните измерения?
- Пазара на хазарт и залагания не бях поглеждал от много години. Навремето ни беше привлякъл интереса около изследванията на безмитните оператори в България. Още около 2001-2008 г. част от техните собственици бяха собственици и на хазартните компании. Тогава държавата прояви някаква национална отговорност и затвори безмитните магазини, съответно си върна стотици милиони левове в държавния бюджет. Десет години след този инцидент на касата и когато една ваша колежка ме попита за пазара на хазарт, се опитах да видя какво се е случило. През световната база за пазарни анализи Amadeus (има още една толкова добра база - тази на Dun & Bradstreet) видях, че оборотът в хазартния пазар е достигнал близо 3 млрд. лв. за 2016 г. Това ме шокира, защото сравнявайки с оборота отпреди десет години, пазарът беше наполовина, като дори и в онзи момент усещането беше, че проблемът е огромен. Игралните зали буквално бяха залели страната. Нямаше квартал или малко населено място без игрална зала. Правеше впечатление, че собствениците на игрални зали ги позиционираха там, където имаше работещи хора. В София това бяха кварталите с голямо строителство. Това бяха строители, дошли от провинцията, същото бе в Бургас, Варна. Това, което си мислех, е, че типичната история е вместо човек да брани парите на децата си, излизайки от касата, се сблъсква с игралната зала. И това беше тема тогава, а явно нещата не са се променили особено.
- Какво е обаче различното?
- Добави се този потоп от билетчетата. Технологията на билетчето се изразява в много нисък праг на влизане - билетчето струва два-три лева. Бърза реализация на зависимостта - трябва само да изтъркате или да изчакате вечерта телевизионното предаване, за да видите, дали печелите. И най-тежкото престъпление за мен, за което носят отговорност и политическите елити, е възможността за масирана реклама към хазарта. Това е невъзможно за нито един от другите "пороци", като например алкохол и цигари.
- Какви са разликите между финансовите параметри в пазара на цигари и хазарт?
- Ако се направи сравнение между това, което плаща цигарената индустрия и хазартните оператори, се виждат тези разлики. Цигарената индустрия има оборот годишно от близо 3.5 млрд. лв. година. За 2017 г. почти 3 млрд. лева са платени на държавата като акцизи и ДДС на държавата. Това горе-долу е бюджетът на МВР, Министерството на отбраната плюс още нещо. Докато хазартната индустрия, според техните числа, е платила за 2016 г. 177 млн. лв. при годишен оборот от близо 3 млрд. лв. Вижте каква е гигантска разликата! Условно държавата от тези 3 млрд.лв. би трябвало да получи ДДС 600 млн. лв., върху стоките и услугите, които биха платили домакинствата. Тук не изчисляваме печалбата на индустриите, които ще произведат тези нормални стоки, защото е по-сложно. Не коментирам и темата за работните места. От данните се вижда, че хазартната индустрия има много малък брой заети. Но по-големият проблем е създаването на зависимости. Вместо домакинствата да изхарчат тези 3 млрд. лв. за храна, дрехи, те ги дават за хазарт.
- Къде се намира България спрямо останалите европейски държави?
- Сравнявайки съотношението спрямо брутния вътрешен продукт (БВП), България е на първо място по големина на хазартния пазар сред всички европейски страни. Включва и страни като Русия, Швейцария и Турция, Сърбия и т.н. България е номер едно в съотношение пазар - БВП. Тези почти 3 млрд. лв., преизчислени спрямо БВП от 2016 г., са почти 3%, като след нас е Гърция. Тук трябва да махнем Малта, където хазартът е 49% от БВП , но Малта е страната, където са регистрирани огромен брой световни хазартни оператори. В страни като Русия, Турция, Полша, Израел хазартът и залаганията са забранени. Затова и показателите там са толкова ниски. В САЩ и азиатските държави данните са съвсем различни. Но горе-долу са на 1/3 от тези на България.
- От години хазартното лоби в България успява да опази бизнеса си от плащане на по-високи данъци. А правителството отказва да намали ДДС на лекарствата, основни хранителни продукти и книги. Какво е вашето обяснение?
- Хазартното лоби го следя периферно. Имайте предвид обаче, че собствениците в тази индустрия са безспорно умни хора. Хазартните оператори разбират доста от, например, теорията на вероятностите и няколко по-специфични дяла на математиката. Моите впечатления са, че през годините тези хора много рационално разбираха как работят ключовите променящи се фактори в политиката през нашия преход, нашето общество и нашият тип елити. Те много ефективно си позиционираха лобитата. Моята хипотеза е, че плащат на хората, които им вършат работа и знаят как да го правят. Това ми е обяснението - рационалност и доброто инвестиране в политика.
- Има ли някакво решение на тези проблеми? Регулациите ще свършат ли работа?
- Какво може да се направи в момента? Първо хората да разберат, че има проблем и какво се случва. Аз доскоро не знаех, че всичко това се е случило. Не знаех, че сме станали такъв европейски рекордьор. Имах интуиция, че това търкане и това раздаване на милиони по телевизията, тези масирани рекламите създават проблем. Билетчетата са на най-оборотните места на касите в супермаркетите, на касите за електронно плащане на битови сметки - има лепенки на видими места по витрините. Но нямах идея за мащабите, както, подозирам, и много хора все още нямат. Подозирам, че и част от почтените политици не го знаят, а дори и тези политици, които са част от играта, също нямат идея за мащаба на щетите, които страната търпи. Разбира се, трябва да се има предвид, че, като всяка зависимост, и хазартът може да се управлява рационално от държавата. Например, ако забраните хазарта, вероятно ще създадете огромен криминален пазар. Трябва да се търсят разумни модели. България в момента се възползва от забраната на хазарт в Турция и Свиленград е станал един малък Лас Вегас. Хазартните оператори са организирали затворена верига - автобуси, хотели, ресторанти и казина. Подобна е ситуацията с израелските хазартни туристи в Слънчев бряг и Златни пясъци. В случая достъпът до хазарта е труден за обикновения българин. Ако иска да играе, трябва нарочно да отива в подобни специални градове и места. И този подход държавата го е следвала преди 1990 г.
- Каква е ролята на медиите, хазартът е огромен рекламодател?
- Не искам да се конфронтирам с медиите, но правят впечатление гигантските бюджети, които се харчат за рекламиране на хазарт и залагания. Бюджетите рязко са скочили за последните години, като много е рязък скокът в годините 2015-2017-а. Забележете тук говорим само за рекламни спотове, които се мерят от агенциите, но не и за тематични предавания. Няма ги специалните или скритите форми за реклама, като предаванията, в които се теглят числа и има игри. Така пазарът се оказва много по-голям от това, което имаме като числа. Затова и големите медии нямат интерес от това да съобщават за този проблем. Тази бариера, от гледна точка на медийния интерес, засяга обществото. Това, че се взима толкова голям процент от БВП - почти 3 млрд. лв., и то от семейните бюджети, е огромен национален проблем. За съжаление, не виждам спирачки пред тази зависимост. Като пример само за ориентация - бюджетът за 2017 г. за реклама на хазарт е с 61% по-голям от 2016 г. Къде е границата? Ако говорим за зависимости, се сещам за деградацията в страни, в които всеки втори е пушил опиум.

ГРАФИКА
Съотношение пазар на "хазарт и залагания" към БВП.

Bulgaria2,91
Greece2,87
Slovakia2,52
Czech Republic2,14
Lithuania1,49
Norway1,30
Spain1,25
Hungary1,20
United Kingdom1,08
Romania1,02
Latvia1,00
Serbia0,90
Ireland0,72
Croatia0,71
Slovenia0,71
Estonia0,66
Austria0,65
Belgium0,59
Poland0,56
Sweden0,54
Italy0,52
Finland0,36
USA0,28
Portugal0,28
Denmark0,26
Germany0,20
Albania0,18
Netherlands0,16
France0,15
Cyprus0,10
Switzerland0,08
Russian Federation0,07
Turkey0,01
Източник: Amadeus Bureau van Dijk
https://amadeus.bvdinfo.com/version-201845/home.serv?product=AmadeusNeo


21
4281
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
15 Април 2018 20:05
Център за Изследване на Демокрацията - ЦИД . Съвпадък ?!?!
Интересно, точно тия и други ИПИта се "самосезирахя"... Ми пазарна икономика Е БЕ ! Има и банани
15 Април 2018 20:09
Каква изненада!
Да не е заради най-ниския данък в цяла Европа?
И единственият нисък данък в тая ошмулена държава.
15 Април 2018 20:53
Безполезно е. Това Тихо го каза ясно. Как ще се бориш с надеждата? Спрете ги!
Дори това и да доведе до революцията
15 Април 2018 20:59
Вече няма каса, на която нещо да плащам, и хората пред мен да не завършват престоя си там с дърпане на някакво шарено парче картон! Е как да не ги оскубеш такива!?! Как с такива да не е водеща страна България !?!
15 Април 2018 21:28
Едно тъпо и нищонеказващо интервю, дадено от един иначе неглупав момък.
Прилича ми на някаква поръчка - несвързано каканижене без логическа връзка въпрос-отговор.
3 млрд. лв. от БВП годишно се изливат в търкане на билетчета и за залози. Хората нямат идея за мащаба на щетите
...странно подзаглавие - кое представляват щети? ...доброволно похарчените от хората пари за глупости? Тъпак!

И най-тежкото престъпление за мен, за което носят отговорност и политическите елити, е възможността за масирана реклама към хазарта. Това е невъзможно за нито един от другите "пороци", като например алкохол и цигари.
...кое е престъпното като не е забранено от закона?
15 Април 2018 21:47
Пристрастеността към хазарта е болестно състояние. Но същевременно и златна мина за тези, които могат да се сдобият с лиценз за организиране на хазартни игри. И на пристрастените - майната им (докато могат да намират пари, които да похарчат)! Последното не е лично мнение, а оценката ми на държавната политика спрямо 80-те (по Иво Христов) процента от съгражданите ни.
15 Април 2018 21:57
...кое е престъпното като не е забранено от закона?

Престъпното е, че не е забранено или поне ограничено от закона. Това е един от механизмите, чрез които бедните стават по-бедни, а богатите - по-богати. Малко ли гняв и сълзи се изляха в този форум на тази тема?
15 Април 2018 22:11
кое е престъпното

Престъпно е, че данъците върху хазарта са по-ниски от данъците върху хляба. Престъпното е, че хазартът всячески се поощрява. Престъпното е, че населението се манипулира и зомбира с реклами и държавата го позволява. Престъпното е, че са гласувани такива закони.
Държава - българоубиец.
15 Април 2018 22:12
Хазарта е зависимост, и е много лошо нещо. Също като норкатиците и алкохолизма.
Какво повече да се каже?
Хазарта е надежда за ОТЧАЯНИТЕ хора.
15 Април 2018 22:40
И к'во? Похарчили са за хазарт по-малко, отколкото за цигари.
Иначе съм за яко вдигане на данъци за да може част от парите, които глупаците дават да се прибират от държавата. Щото някои умници пари за осигуровки нямат, на пари за алкохол, цигари и хазарт винаги им се намират.
16 Април 2018 00:02
Въпросът е защо трябва да се ограничи хазарта. Безлов не дава ясен отговор, а единствено говори за "щети", които не са ясни в какво и за кого се изразяват.
За разлика от закоравелия хазарт, който определени хора умишлено търсят и който намират в казината, то масовият хазарт е по-скоро добре премерена игра. Обикновено печелившите билетчета са около една трета от всички, а печалбите покриват в повечето случаи стойността на билета и насърчават купуването на нов. За да се премахне този хазарт е достатъчно само и единствено да се забрани продажбата на тези билетчета на други места, освен в специални пунктове, където не се продава друго. Просто трябва да бъде прекъснат лесният достъп до тях. Пък който иска да си ги рекламира. Реклами отдавна никой не гледа, още по-малко да се впечатлява от тях.
16 Април 2018 01:09
Хазартът трябва да се приравни към наркоманията. В България той обаче е навсякъде и то съвсем официално. Хазартът не е само в "казината", каквито вече има във всеки квартал, хазарт е търкането на талончета и участието в томболи, тото, лото, игри на късмета и национални лотарии.
Това трябва да се забрани и да се преследва със закон. Както и мародерите с "бързите" кредити.
16 Април 2018 01:32
Щото някои умници пари за осигуровки нямат,

Не че нямат пари за осигуровки, а нямат надежда, доверие, Вяра в осигуровките. Затова търсят надеждата на друго място, в сегашното настояще, а не в далечното "светло бъдеще".
16 Април 2018 01:43
И най-тежкото престъпление за мен, за което носят отговорност и политическите елити, е възможността за масирана реклама към хазарта.

Не разбрах чия е точно отговорността? Отговорността за пропагандирането на "максималната печалба"? Отговорността за "свободния пазар" и "свободния избор". Отговорността за ниските данъци, защото видите ли държавата е лош стопанин и не трябва да се намесва и отнема печалбите на ХУИ-човците (Хубави Умни и Имотни)?
Кои бяха идиотите, развяващи горните знамена? Не бяхте ли и Вие сред тях!? Не е ли малко нагло да говорите обратното на това, което сте пропагандирали преди 15-20 години?
Да припомня, че делът на услугите в БВП отдавна надхвърли 67%. Хазартът е услуга както лихварството, както консултациите, както и даването на безстойностни интервюта. При 100% определено ще сме се глобализирали като ... робите в древния Рим.
16 Април 2018 07:28
Ти да видиш колко радетели на "свободния пазар", свободното предприемачетво и най-вече хазарта имало в този форум.

След като представителите дори на такава малка общност като форума на в-к. Сега, излъчват непоследователни и разнообразни мнения по принципни въпроси, може би не е чак толкова странно, че и цялата ни държава е също толкова разпиляна, непоследователна и несинхронизирана в различните си политики...
16 Април 2018 08:24
Като първи стъпки може данъците и акцизите в хазарта да се приравнят със средните такива в ЕС. Като втора стъпка може да се се прибегне към спазване на закона относно забраната за реклама на хазартните игри. Като трета стъпка загрижените в медиите могат да пускат по някоя ограмотяваща статия както това се прави против тютюнопушенето. Не е трудно ако го искаш обаче.
16 Април 2018 09:10
Не че нямат пари за осигуровки, а нямат надежда, доверие, Вяра в осигуровките. Затова търсят надеждата на друго място, в сегашното настояще, а не в далечното "светло бъдеще".

Това докато им дойде време за пенсия, а това време неминуемо идва. тогава започват да ривът, че нямали достатъчно стаж, че пенсиите им били ниски и т.н. и т.н.
За здравни осигуровки се сещат когато трябва да кихнат парите накуп за да влязат в здравната система.
Всеки с малко повече ум в главата вместо да харчи за цигари, алкохол и хазарт може да намери по-добро приложение на спестените средства, примерно театър, концерт, екскурзия в чужбина, да обикаля България и т.н.
16 Април 2018 10:15


сър Джон

15 Април 2018 21:57
Престъпното е, че не е забранено или поне ограничено от закона. Това е един от механизмите, чрез които бедните стават по-бедни, а богатите - по-богати. Малко ли гняв и сълзи се изляха в този форум на тази тема?ДеБъ ше експроприира ли експроприаторите, когато вземете властта, Сърджон? Ще ли избършете форумни сълзи?
16 Април 2018 12:48

Престъпно е, че данъците върху хазарта са по-ниски от данъците върху хляба. Престъпното е, че хазартът всячески се поощрява. Престъпното е, че населението се манипулира и зомбира с реклами и държавата го позволява.

Абсолютно!
16 Април 2018 16:57
Като втора стъпка може да се се прибегне към спазване на закона относно забраната за реклама на хазартните игри.


И това стига на първо време !!!
Въче се уригвам на хазартни реклами.
Добре, че аз реагирам винаги на инат - веднъж една дама ми "подари" три билета, скъсах ги и ги изгорих пред втрещения й поглед !

16 Април 2018 18:48
Ооо някои има нещо против Васко, ли!?
Да не ставаме на кълбета!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД