:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,645,885
Активни 148
Страници 41,483
За един ден 1,302,066

Служители на НАП започват протест заради масови съкращения

НАП закрива звеното "Оперативни проверки" от 1 май
СНИМКА: БГНЕС
Запечатването на търговски обекти, в които не се издават касови бележки, бе част от работата на служителите от "Оперативен контрол".
Служители на Националната агенция за приходите (НАП) излизат днес на протест в столицата. Те ще направят шествие от столичната териториална дирекция на НАП до централното управление с искане за лична среща с изпълнителния директор Галя Димитрова. Причина за протеста са планираните масови съкращения.

Звеното "Оперативни проверки" на НАП ще бъде закрито, а договорите на всички близо 300 служители, работещи в него, ще бъдат прекратени от 1 май. Това става ясно от съобщение на сайта на агенцията. Решението е в отговор на акцията на специализираната прокуратура в края на март, при която бяха арестувани 20 данъчни служители от същото звено по обвинение за участие в организирана престъпна група и изнудване на търговци.

За своето съкращение служителите на "Оперативни проверки" са научили от обръщение на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова, изпратено на 11 април по вътрешната система на НАП. От него става ясно, че решението за закриване на отдела е взето същия ден след среща с висшето ръководство на агенцията и след лични срещи с директорите на териториалните дирекции и на дирекциите в централното управление. Поводът за срещата е бил арестът по подозрение за корупция на петима служители на НАП. Други двама са под домашен арест, а петима - с парична гаранция, пише Димитрова. Предстои съдът да разгледа събраните доказателства и да се произнесе за тяхната невинност или виновност. "В тази ситуация имаме отговорността и ангажимента да предприемем мерки, за да предотвратим възможностите да се уронва имиджа ни и работата, с която се гордеем. Именно това е и причинно-следствената връзка за рационалното решение като първа мярка да закрием звено "Оперативни проверки". Мярката е част от стратегията за повишаване на ефективността и прозрачността в организацията", посочва шефката на НАП.

"Закриването на цяло звено и съкращението на работещите в него са незаконни, защото в Закона за НАП не е записано, че предложенията за структурни промени на изпълнителния директор може да се извършват по имейл или на вътрешна страница на НАП", коментира за в."Сега" Владимир Дамянов от организацията на КТ "Подкрепа". Съгласно закона изпълнителният директор трябва да предложи на Управителния съвет и той да гласува нова структурна реформа. В съвета влизат министърът на финансите и управителите на НОИ и Здравната каса. Участие в обсъждането на структурните реформи трябва да имат и синдикатите в НАП според споразумението с тях.

Засегнатите служители са изпратили в края на миналата седмица протестно писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и омбудсмана Мая Манолова. Основна отговорност на ръководителите на звена е да създават добра организация на работа, да съблюдават за съвестното изпълнение на служебните задължения на служителите в съответствие със закона и при установени отклонения да предприемат съответни действия по отстраняването им, се посочва в протестното писмо.

"Ние, като редови служители, не сме ръководили работата на отдел "Оперативни проверки" и не сме имали нито възможност, нито отговорност за контрол на работата на колегите ни. Затова считаме, че е недопустимо да поемаме чужда вина, и категорично отказваме да поемем отговорност за чужди действия и да бъдем изкупителните жертви, за да може висшето ръководство на НАП да запази постовете си", смятат нарочените за съкращение служители. Те настояват да се запазят функциите на отдел "Оперативни проверки" и работните места в него, но под ново ръководство и нова организация на работа, при която навреме да се идентифицират случаи на корупция.

Ако "решението" на проблема с уличени в корупция служители е закриване на цял отдел, предлагаме да бъдат закрити всички основни отдели на НАП, тъй като във всеки от тях са установени случаи на корупция и са задържани определени служители, посочват недоволните. В протестното си писмо те припомнят случаи на арести на техни колеги от дирекция "Фискален контрол", "Събиране", "Ревизии". В никой от тези случаи, които представляват системни нарушения, не е подадена оставка на началник и директор, ръководещи тези структури, се твърди в протестното писмо.

Ръководството на НАП планира цялостен анализ и преглед на дейността на основните си функции - "Обслужване", "Събиране" и "Контрол", съобщават от НАП. В зависимост от резултатите ще бъде оценена и необходимостта от промяна на бизнес процесите и организацията на работа в цялата приходна агенция.

От съобщението на НАП става ясно, че функциите на закритото звено "Оперативни проверки" ще се поемат от други звена. "Оперативни проверки" бе създадено през 2000 г. Задачата на служителите в него е на място да проверяват търговските обекти дали спазват данъчното законодателство.

СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова е възложила на Инспектората на агенцията да направи цялостен анализ на основните процеси в "Контрол", "Събиране" и "Обслужване".
14
5168
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
15 Април 2018 19:06
Съкращаването е едно добро начало, но е твърде скромно.
15 Април 2018 19:45
Би могло да бъде едно добро начало. Имайки предвид действителността в която живеем, със сигурност става въпрос за овладяване!
15 Април 2018 21:11
Лесно се подкрепя възторжено една такава изцяло популистка и целяща измиване на ръцете мярка. Дали обаче уволняването на редови служители ще реши нещо, след като "главата" ще си остане вмирисана, разбирайте началниците им, които са стожер и на корупционните практики, не само ще си останат, ами ще си разделят и техните бонуси...
16 Април 2018 00:01
Едно добро начало. Мисля, че МВР е очевидното продължение.
16 Април 2018 06:06
Бяха станали дерибеи. Разхождат се с джипове и пистолет на кръста. Няма нито един, който да не е прибирал рушвет. Най-разумно е да се почнат ревизии на тях и свързаните лица.
16 Април 2018 07:10
По-добре е разформироване на НАП,МВР,Армията,Областни администрации,Митници,Гранична полиция,всички агенции към министерства и още много и много знайни и незнайни държавни лемури с огромен бюджет.Източват и държавата и бизнеса,а ползите са плачевни.Времето за ремонт изтече отдавна.Събаряш руините и наново.
16 Април 2018 08:31
Протест? И разчитат ли на обществена подкрепа? От кого? От бизнеса? От гражданите? Хе!
16 Април 2018 08:43
rumata16 Април 2018 07:10


Вие предлагате изграждането на НОВА държава?!
Да припомням ли вица за реконструкцията на бардака?
А поговорката за рибата и нейната глава?

Трябва цялата седерастко-герберастка сган да се измете от управлението на Държавата за вечни времена!
16 Април 2018 08:57
Ако закриеш отдел, но функциите, които изпълнява преминат към други отдели трябва да преназначиш служителите в другите отдели, не можеш да ги съкратиш, защото не защото реално не закриваш длъжностите и функциите които изпълняват. Голяма част от съкратените ще бъдат възстановени на работота от съда още от сега е ясно. И не защото съда е корумпиран или понене само, а защото подобно съкращаване е изначално крещящо незаконно. Това е замазване на очите и разкарване на неудобни служители, типичен отказ от борба с корупцията. И като ги уволним тези, кой ще определи новите некорумпирани да правят проверки? Откъде ще ги намери и как щепрецени че не са корумпирани? Същият който търпи случаи на корупция и отказва да ги разследва реално! Това е популизъм и то доста елементарен.
16 Април 2018 09:57
А "държавата" кога или тя отдавна емигрира...
16 Април 2018 10:31
Излязаха едни 17 мрлд. лв. от нереализирани констатации по ДДС, за последните 10 г. Това сериозен аргумент ли е за съда, или там за милиарди не им стига куража ?!
16 Април 2018 12:18
"Щавенето" се прехвърля на друго ниво!
16 Април 2018 12:25
предлагаме да бъдат закрити всички основни отдели на НАП, тъй като във всеки от тях са установени случаи на корупция и са задържани определени служители, посочват недоволните.


Чудесно предложение! Да се приложи незабавно! Веднага след като бъде осъществено да се пристъпи към реподбор и преназначаване ако е преминато през детектор на лъжата и комплексната проверка за интегритета на кандидатствуващия, ата позволява! Бас държа, че броят на наново кандидатствуващите ще е под 50 % от уволнените при предложената реорганизация!
16 Април 2018 13:35
Ако "решението" на проблема с уличени в корупция служители е закриване на цял отдел, предлагаме да бъдат закрити всички основни отдели на НАП, тъй като във всеки от тях са установени случаи на корупция и са задържани определени служители, посочват недоволните. В протестното си писмо те припомнят случаи на арести на техни колеги от дирекция "Фискален контрол", "Събиране", "Ревизии". В никой от тези случаи, които представляват системни нарушения, не е подадена оставка на началник и директор, ръководещи тези структури, се твърди в протестното писмо.
Голям смях в тоя НАП, за оперативния контрол е ясно, най-финните рекетъори са инспекторите в Ревизии.Относно началниците, в НАП и МВР началниците са повече от подчинените.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД