:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 391,912,271
Активни 174
Страници 31,438
За един ден 1,302,066

"Спаси София" протестира срещу имената на спирките от третата линия на метрото

 
Днес комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет е приела решение за именуване на станциите от третата линия на метрото, която се очаква да бъде завършена през 2019 г. , съобщи сдружението "Спаси София" в профила си във ФБ.

"След като прегледахме списъка, нямаше как да не останем твърде неприятно изненадани от част от имената. Не разбираме логиката на кръщаване, не разбираме, защо комисията по култура взема подобно решение, вместо комисията по транспорт и не разбираме, защо се допускат решения, взети без да се обърне внимание на транспортната функция на метростанциите. Специално внимание обръщаме на следните имена:

1. Метростанция Тракия - въпреки, че метростанцията се намира на кръстовището на бул. Владимир Вазов и ул. Витиня, тя е кръстена Тракия. Логика изцяло липсва, защото улица с това име съществува, но тя е зад парк Заимов, а ако целта е метростанцията да е кръстена на историко-географската област, то тогава нещата придобиват комичен вид, предвид че в тази посока се излиза от София в посока Мизия.
2. Метростанция Театрална - макар името да е хубаво, обикновено подобни имена носят метростанции до националния театър на съответната държава.
3. Метростанция Христо Ботев - Противно на всякаква логика трансферните станции да носят еднакви имена, комисията е решила да кръсти станцията на НДК - Христо Ботев, нищо че изход на метрото към булеварда липсва, а той се намира на 200метра от метростанцията.
4. Метростанция Мизия - подобно недоразумение, както и с метростанция Тракия. Улица с името Мизия съществува, но тя е далеч от кв. Овча Купел, а ако целта е кръщаване на историко-географската област, отново греда - Мизия е в обратна посока...
5. Метростанции бул. България, бул. Цар Борис III, бул. Патриарх Евтимий - до този момент нито една метростанция не носи означение дали е кръстена на улица или булевард. Това е напълно излишно усложняване на имената, което не носи полза за пътниците. По същия начин, по който други метростанции носят просто имената Опълченска, Константин Величков или Вардар, така и тук не е необходимо да има подобни пояснения.

На графиката виждате приетото днес на комисия и резултатите от анкетата, която Спаси София проведе преди повече от година и която беше изпратена до Столичната община. Не разбираме защо се допускат толкова необмислени, неаргументирани и противоречащи на всякаква транспортна логика решения. Призоваваме членовете на комисията по култура и най-вече нейният председател – Malina Edreva да преомислят гласуваното! Госпожи и господа, имената на метростанциите трябва да носят транспортна информация за пътниците, а не да бъдат плацдарм за отдаване на фалшива почит на исторически личности или събития."
32
5030
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
16 Април 2018 16:22
културно многообразие към Столичния общински съвет

Това "многообразие" веднага събужда антиджендърските ми инстинкти!
16 Април 2018 16:25
"Спас и София" - поредната схема на Спас за манипулирани и източване.
16 Април 2018 16:25
Тва пак онова вресливото педалче, Гергин ли беше, Теменуг ли...
16 Април 2018 16:29
Тва са най-важните работи, за които трябва да се протестира в България, и в София в частност
16 Април 2018 16:34
Ето, че най-после е поставена една истинска тема за обсъждане от оФществото, а не разни конфекции или крадливи дедесари!
Слава на Спаси София!
16 Април 2018 16:45
Госпожи и господа, имената на метростанциите трябва да носят транспортна информация за пътниците

И не само на метростанциите. Онзи ден обяснявах на едни хорица, дошли при техни близки, живущи в Борово, че като са слезли от трамвая (№7) на спирка "Ж.к.Борово", намираща се по средата на кв. "Манастирски ливади", ще трябва да се качат обратно на трамвая, да слязат на сп. "Т.Каблешков", защото ж.к. "Борово" е именно там.
16 Април 2018 16:51
Е, има недоразумения, струва ми се, и с дължината на наименованията на спирки или станции от другите линии.

Например, това някои от тях да имат неимоверно дълги имена, като станция "Академик Александър Теодоров - Балан".
Допускам, че дори академикът би предпочел името ѝ да бе само "Балан".
16 Април 2018 16:54
Иначе не е да не сигнализирам многократно тъкмо до "СПАСИ СОФИЯ", че малко загриженост за известна приветливост на външия вид на столицата ни НА ПЪРВО МЯСТО няма да е излишна.

Писнало ни е да гледаме несъбрани едрогабаритни отпадъци по тротоари и зелени площи, а уж депонирането им е ЗАБРАНЕНО.

Спасители на София, опомнете се. ВЪЗМУТЕТЕ СЕ.

16 Април 2018 16:58

Бележките са съвсем правилни и обосновани.

...комисията е решила да кръсти станцията на НДК - Христо Ботев, нищо че изход на метрото към булеварда липсва, а той се намира на 200метра от метростанцията.В нормалния свят, дори да са на различни нива, станциите на едно място се казват по един и същ начин.
16 Април 2018 16:59
Добре че запазиха името на спирката "Хотел Плиска", макар и да няма такъв хотел. Но трябваше да запазят и името на "Окръжна болница". Хората постоянно питат за "Окръжна болница", а не за "Св.Ана".
16 Април 2018 17:00
Nafarr

Иначе не е да не сигнализирам многократно тъкмо до "СПАСИ СОФИЯ", че малко загриженост за известна приветливост на външия вид на столицата ни НА ПЪРВО МЯСТО няма да е излишна.

Писнало ни е да гледаме несъбрани едрогабаритни отпадъци по тротоари и зелени площи, а уж депонирането им е ЗАБРАНЕНО.

Спасители на София, опомнете се. ВЪЗМУТЕТЕ СЕ.

Има ли причина да сигнализираш до НПОто "Спаси София", а не до Столичния инспекторат, но който това му е работата (и сигурно още се оглавява от Вечната Веска)?

Инак и до "Зелени Балкани" можеш да сигнализираш.
16 Април 2018 17:12
Софиянци нямат ли си друга работа?
16 Април 2018 17:14
Nafarr16 Април 2018 16:51


Този "Балан" неизменно води към асоциации за баланит. Интересно, кой ли е измислил такова идиотско име за метростанция? Ненужно дълго, сравнимо е с "Фредерик Жулио - Кюри". И каква информация дава името на спираката къде именно се намираме, ако не знаем? Никаква. 60% от имената на спирките на метрото са адски тъпи.
16 Април 2018 17:17
Госпожи и господа, имената на метростанциите трябва да носят транспортна информация за пътниците

Така е!
16 Април 2018 17:25
Има ли причина да сигнализираш до НПОто "Спаси София", а не до Столичния инспекторат, но който това му е работата (и сигурно още се оглавява от Вечната Веска)?

Не му обръщай внимание, пише тази лъжа за десети път.
Фирмите за чистота имат интерес да събират тези отпадъци, защото тази дейност ИМ СЕ ЗАПЛАЩА.
Може да не ги събират на секундата, както му се иска на дружбенския мрънкялник, но за ден-два го правят.
16 Април 2018 17:34
Не разбирам нещо. Вярно е, че е по-лесно да се променят имената, когато нищо не е открито и верно повечето имена не са подходящи. Но, едва ли е толкова сложно името да се промени по всяко време. Малко ми прилича на "намиране на косури на нероден Петко". Ако каузата за промяна на 4 имена осмисля съществуването на Спаси София, да действат нема лошо. Ако успеят да променят 2 пак е нещо. Но, значително по-важно е да има метростанции колкото се може по-скоро. Евентуалният чужденец и без това не може да разчита на имената за допълнителна информация, а повечето българи ще свикнат на всяка простотия стига да могат да ползват метрото. Кво значи окръжна болница? За кого е окръжна? Ма така била известна за софиянци от предишно поколение. Е и? Да, почнем с чръти и резки за приемственост на традицията?
16 Април 2018 17:35
Не може така! Трябва поне 3 да бъдат кръстени на Него! Той-1, Той-2, Той-3...
И нито едно име на жена, джендър и прочие! А как ще звучи само "Мона Цеца, Майката"!
16 Април 2018 17:39
Тва последното с Мона Цеца е добро. Той няма да е вечен, всеки цар исторически погледнато е престанал да бъде такъв след като умре. След него обикновено Той-1 се променя на НовТой-1. Тук се пита дали спирките на метрото ще го надживеят, това не знам. Но, ако стане, ще сменим табелата и 10-на карти не е болка.
16 Април 2018 17:46
Той, както и Майката, са универсални! Независимо Кои са Те...
Вместо "Овча купел-2" (значението е трепач!) - Той-2... Спи!
16 Април 2018 18:04
Към тези, които критикуват Спаси София - следете им изявите (най-лесно чрез ФБ страницата), само това мога да кажа. Това че до в-к Сега достига само този "маловажен проблем", не означава, че само с това се занимават. Хората повдигат постоянно важни въпроси, критикуват много остро, но обосновано, постоянно изготвят документи с предложения как може да се получат нещата (т.е. не само мрънкат, ами и предлагат конкретни мерки).

Евала на Спаси СОФИЯ - нямат празен изстрел срещу грозните и безумни ремонти и градоустройствени планове в София. Всичко им е десетката.

Е, "красиви и умни" са, така че колкото и да са прави, все ще се намери някой дебил, който да ги плюе и обижда, просто защото не са съгласни с тях по други въпроси.

https://www.facebook.com/spasisofia/
16 Април 2018 18:12
Shabaan_bin_Robert

А бе то аз дето съм пораснал в този район (на 100 м от Мотопистата) и съм гонил футболната топка по истинските тогава Манастирски ливади
имам нужда от ексурзовод като отида на гости на сестра ми ....
16 Април 2018 18:23
И аз така се чувствам в стария си квартал... като на гости. Де са поляните дето ритахме мачле...Некви небостъргачи и лъскави витрини. Но, всичко с времето си, дано и децата ни имат добри спомени. А това как са се казвали места и ливади, няма съществено значение. В Мотописта няма мотописта, в Хиподрума няма хипорум, в Манастирски ливади няма ливади, Младост има много малко младост, едиствено Триъгълника си остана триълник..., но ще е жалко ако в Надежда няма надежда.
16 Април 2018 19:43
Да им имам проблемите на "Спаси София".
Но как не се сетиха за поне едно "мултикулти" име? Да почетат разнообразието!
16 Април 2018 20:16
Евала на Спаси СОФИЯ - нямат празен изстрел срещу грозните и безумни ремонти и градоустройствени планове в София. Всичко им е десетката.

Е, "красиви и умни" са, така че колкото и да са прави, все ще се намери някой дебил, който да ги плюе и обижда
Засега бахура е номер едно в пръскането на злоба.
16 Април 2018 20:39
Bentonit16 Април 2018 17:34

Май си много пресен софиянец„ Окръжна болница беше построена и действаше като такава. А света Ана знаеш ли коя е? На Дева Мария майка и. Ти какъв им се падаш?
16 Април 2018 21:08
ОБЛАК, знаех си, че това ще последва. Объркал си адреса, но не смятам да влизам в обяснителен режим. В грешка си, насочи агресията некъде налево или десно.
16 Април 2018 21:22
Щом Курнелия не е повдигнала този въпрос, значи е маловажен и софиянци се лигавят.
16 Април 2018 21:46
А това как са се казвали места и ливади, няма съществено значение. В Мотописта няма мотописта, в Хиподрума няма хипорум, в Манастирски ливади няма ливади

Сериозно ли няма значение? И Захарна фабрика си се казва просто ей така? Бакърена фабрика - също? За Сухата река, Дървеница, Връбница, Враждебна, Княжево и др. хич няма да питам да не обърквам новите столичани.
16 Април 2018 22:52
...комисията е решила да кръсти станцията на НДК - Христо Ботев, нищо че изход на метрото към булеварда липсва, а той се намира на 200метра от метростанцията.

В нормалния свят, дори да са на различни нива, станциите на едно място се казват по един и същ начин.

Тогава защо трябва да има "Орлов мост", или да бъде "Софийски университет", или "Стадион Васил Левски".
16 Април 2018 23:00
Гледам, че селското се обажда вече у някои форумци. С умиление си спомнят га техно село е било самостоятелна единица извън пределите на София и с гордост припомнят името ... ти помниш ле моя дедо га е пасъл овцете у Дървеница и задирал баба на мегданя у Враждебна.
16 Април 2018 23:02
Не знам какъв е тоя нескопосан опит за диалект, ама е бая далече от шопския.
16 Април 2018 23:16
Как е дедо?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД