:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 399,989,994
Активни 106
Страници 24,429
За един ден 1,302,066

Парламентът одобри създаването на туристическа полиция

Парите на пострадалите при фалит на туроператора ще бъдат връщани
СНИМКА: БГНЕС
Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова се надпреварват в идеите си как да бъде наложен ред в туризма.
Парламентът одобри създаването на туристическа полиция. Това стана вчера след приемането на второ четене на промени в Закона за туризма, внесени от Министерския съвет. За подобна възможност министърът на туризма заговори още от миналата година. Новото контролно звено ще проверява лица, извършващи туристически услуги, както и туристически обекти, хотели, плажове, заведения и т.н.

Според закона досега контролът на предоставяните туристически услуги се осъществяваше от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Сега тя ще има последваща функция - съставените констативни протоколи ще се изпращат до КЗП за допълнителен контрол и налагане на санкции.

Неотдавна министърът на туризма Николина Ангелкова се оплака, че ведомството й е с "вързани ръце" при сигнали за сериозни нарушения, и подчерта, че КЗП е "слабо звено". "Ние разчитаме на сигналите. В момента чакаме друг орган да ни сигнализира, ако реши, за да можем да стартираме процедура за отнемане на звезди", каза тя.

С промените в закона се въвеждат по-сериозни гаранции за защита за туристите. Търговецът ще е длъжен да възстанови платената сума на пътуващия, ако туристическите услуги или част от тях не са били предоставени по вина на туроператора заради неплатежоспособност или несъстоятелност. Министерството на туризма ще е централно звено за контакт с останалите държави от ЕС при предоставянето на туристически услуги.

В Закона за туризма обстойно са заложени правата на пътуващия и на туроператора. След сключване на договор за туристически пакет неговата цена може да бъде увеличена единствено ако в договора е предвидена подобна възможност. Цената може да се увеличи само по изключение - ако поскъпне горивото, при промяна на данъците и таксите в страната на пътуването, както и при промяна на валутния курс. Пътуващият има право и на намаление на цената в случай, че се намалят тези разходи. Ако цената се вдигне с повече от 8%, туристът трябва да бъде уведомен за това поне 20 дни преди пътуването. Увеличават се и имуществените санкции - от 1000 на 3000 лв. Глобата при повторно нарушение ще бъде в двоен размер.

Освен българи професии като екскурзовод, планински водач и ски учител ще могат да упражняват и граждани на държава - членка на ЕС, и на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Швейцария, гласят промените в закона.

ДАНЪК

Хотелите с апартаменти да плащат данък е едно от законодателните предложения на НФСБ, стана ясно вчера. Новият налог ще бъде записан в промени в Закона за местните данъци и такси. Според НФСБ те предоставят услуга за настаняване на туристи в курортите, без да плащат никакви данъци, за разлика от останалите обекти, регистрирани по Закона за туризма като хотели, къщи за гости, семейни хотели и т.н.16
3113
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
19 Април 2018 19:48
Намерих го случайно в интернета...
---
Мятам се аз на тролея, поглеждам хората вътре и вадя билетче. Дупча и гледам как кондукторът отива до един пътник.
- Ама вие нямате билет? – каза доволен проверяващияТ – Глоба! Или ще извикам полицията!
Нещастникът го погледна странно доволно и промълви:
- Но…
Недочакал оправданията му, проверяващият изрева:
- Глоба, казах! Ало, къде е полицията? Тук един няма билет!
Пред него веднага застана як мъжага:
- Какво има? Аз съм от тридесет и трето районно…
До якия застана здрав младеж:
- Аз съм от общинската полиция…
Избута го солиден гражданин:
- Кой вика? Аз служа в граничната полиция…
Дотича някакъв дългокос:
- Екополиция, моля!
Откъм седалките се обади глас:
- Аз съм от финансовата полиция…
А съседът му добави :
- Аз пък от данъчната…
Някакъв униформен викна:
- Военна полиция, направете място…
Очилат мъж учтиво рече:
- Педагогическа полиция.Какво става?
Вървящият след него се намеси без учтивости:
- КАТ!За колко е нарушението?
Проверяващият бавно въртеше очи, шашардисан от многото власт в тролея и държавата. Довършиха го последните дошли – от акцизната, моралната, туристическата и морската полиция. А съвсем го доубиха думите на безбилетника :
- Добре си гледаш работата! Ще го впиша в протокола. Аз съм от транспортната полиция.
----
Блогът на Генек
19 Април 2018 21:43
Мерси за вица Генек, той май изчерпва коментарите по статията
20 Април 2018 02:02
Още една бухалка, така ли? Някой ще представи ли какъв е опита по света, преди да въвеждат подобно нещо
20 Април 2018 08:27
Кого го интересува светът, щом като в Съветския съюз има такава.
20 Април 2018 08:31
А бе да ви питам - що немаме ЗАКОНОДАТЕЛСКА полиция, която да лови за ушите всеки субект (ф.л или институция) имаща право на т.нар. ЗАКОНОДАТЕЛНА ИНИЦИАТИВА, внасящ законопроект БЕЗ изискуемите реквизити, в частност без оценка за въздействието му, в социално изражение, във фискално, и в прочие там изражения и измерения, или пък ПРИЛАГАНЕТО на закона, базиран върху въпросния законопроект, се оказало пълен ПРОВАЛ, 100% дизастър! И като съучастници на инициатора на законопроекта, провалил се като закон, да привлича и всички онези измежду текущите 240, дала глас ЗА за превръшането в закон на законопроекта ?

2.5 милиона граждани на 6.11.2016 с отговора си ДА на първия референдумен въпрос НА ПРАКТИКА изразихме волята си СУВЕРЕНЪТ (и ние като негови интергрални частици) да играе гореописаната роля, и съвършено очаквано, политическият ЕСТАБЛИШМЪНТ, със съучастието на ЦИК и на ВАС, прати на майната й въпросната наша воля! Някои (вкл. и от този Форум) си мислят, че референдумът от 2016-та е окончателно ЗАБРАВЕН! Ами, НЕ Е!
20 Април 2018 08:40
Мисля, че ще си подам документи за кандидатстване. Обичам туризма.
20 Април 2018 08:42
А библиотечна полиция кога?
20 Април 2018 09:55
генек 19 Април 2018 19:48
България- царството на полициите, комисиите и контролните "органи".
20 Април 2018 11:26
И какво ще върши конкретно тая ТП?! В рамките на един туристически сезон един хотел бива проверяван от: НАП, КЗП, Инспекция по труда, РЗИ, БАБХ, МОСВ ( за климатиците ), пожарната, митницата ( за алкохола и цигарите)...Понякога и миграционните се мяркат ''на терен''. Отделно са проверяващите от общината. Някои от проверките са задължителни и напълно обосновани. Без тяхно положително становище хотелът не може да работи. Но с какво ще допринесе за подобряване качеството на обслужването орган, дублиращ функциите на КЗП може ли някой да ми обясни?
20 Април 2018 18:53
ОТНОВО ЗА "СЛУЧАЙНАТА" КОРУПЦИЯ ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА

(ИЛИ ЗА МНОГОЛИКОСТТА НА ПОРЪЧКОВО-ЛОБИСТИЧНОТО, ПОКУПКО-ПРОДАЖНО ЗАКОНОТВОРЧЕСТВО)

... А-бе Народец, а-ма тааа копанка на туристическия бизнес, била много дълбока бе (нещо като копанката на хазартния бизнес, но това е "друга" тема)?!...

... Само тяхното (на туристическите далавараджии) ДДС (в най-масовия случай) е 9% (вместо 20% - колкото е ДДС-то за всички други стоки и услуги, включително: детските храни, лекарства, дрехи, за учебниците и т.н., и т.н., ), а сега ще могат да прикриват яките си приходи от пиянския и секс туризм с... некъдърността на държавата и нейната Туристическа полиция (ах баня, ох - кеф, в т.нар. Народното събрание - най-голям кеф)???...

/По-подробно, 20.04.2018; http://www.segabg.com/post.php?aid=902285&tid=312886&action=r ; "Парламентът одобри създаването на туристическа полиция"/.
20 Април 2018 21:08
Да, полиции, полиции, има ги много у нас, но всеки признава, че трябва ни още една, една! И още милиони, и още претенции, връзки за обувки, цигари с кафе и без, кафе с цигари и без. Кой ще плаща - конкретният клиент един път чрез цената на туристическия продукт, и втори път всички данъкоплатци доколкото структурата ще бъде държавна. И нов омагьосан кръг: държавата в лицето на институции, органи и други свои образувания СЪЗДАВА, поражда, генерира, СЛУЧВА корупцията, престъпността, нарушенията, измамата, будалкането, злоупотребата и всички явления, като хитро и навреме непрекъснато създава УСЛОВИЯТА за тези УРОДЛИВИ (остарял израз) явления, после намисля неефективен начин за БОРБА с корупцията, ... и т.н., прилага го безрезулттно и ПОКАЗНО с политкоректен прицел и констатира наличието на корупция, ... и т.н. Кръгът се затваря на по-високо ниво, нови техсредства, хора, обучения. НОВИ ПАРИ. ПАРИ ПРИМ. Дори това да бъдат само парите за отразяване в СМИ (медиата), за повременно заплащане на депутати, дръжслужители, експери без бозна каква експертиза (поглед в близкото бъдеще), пак милиони хвърчат. Не се бори ПРИЧИНАТА, а резултата й, когото грижливо отглеждаш сам. Все едно да лекуваш туберкулозта с размножаване на Коховия бацил и после баене с/у него, вместо със стрептомоцин, ПАСК и каквото още човекът е създал към момента. То не е само в туризма. Държавата била обявила война на футболното хулиганство. Едни полу-министри се кълнат, че крачка назад няма да направят. А кой създаде т.н. "фенове"? М/у другото, фен иде от фанатик - наши любимци от друга опера с близкоизточен сюжет. Ами (еми, по новому) - то е чсно, фанатизмът е жесток. Я да си привърженик, болельшчик (болееш за отбора), или поне почти невинното "фанушек" (чехосл.) - то е като да си камерен музикант или народен певец-епик. Докато феновете с качулките са нещо като кафяво- или черноризци. И не са много малко. Минимум 100 - 80 = 20 %. 80-те % сме ние, дето не ходим на мач в тия времена. И да сте съгласни, и да не сте, това е засега, а бъдещето върви по експонента с положителен показател. Харалан и Първан се мъчат да прозрат нещо панорамно, да видим ще лиса прави. Дано да.
20 Април 2018 23:20
А тоалетна (полиция) кога?
21 Април 2018 08:37
Имахме следния случай на една екскурзия до Гърция - Солун, влезли сме в църквата "Св. Димитър". Екскурзоводката /нашата, от фирмата, която ни кара/ нещо взе да обяснява. След 5 минути й се обади шофьора на автобуса, паркиран отвън наблизо - оказа се, че някой грък е информирал тяхната туристическа полиция и фирмата, която ни беше организирала тази екскурзия, беше глобена - 100 евро, заради това, че нашата екскурзоводка е обяснявала. Задължително трябва да е местен екскурзовод.
21 Април 2018 09:25
генек19 Април 2018 19:48

А американците кога ще ги стигнем? Там има точно 100 федерални служби и агенции, които могат да извършват арести. Местните са отделно.
21 Април 2018 11:48
При толкоз видове полЮция да се чудиш как вирее тая престъпност...
На мен ми липсва селска полиция, която да пази пенсионерите от мародерски обири и по-лоши работи. Липсва ми КАТ в населените места. Във Варна по улиците няма ни един полицай, а нарушенията са масови и несанкционирани. И е така и в другите градове. Ама какво се размечтах и аз - остана и нормална държава да поискам...
Генек за вица
21 Април 2018 12:07
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД