:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 393,882,363
Активни 132
Страници 1,158
За един ден 1,302,066

Договорът за правна помощ със САЩ няма да бъде преразгледан

 
Случаят на Желяз Андреев, чиято екстрадиция поиска САЩ, няма да доведе до преразглеждане на договора за правна помощ с Америка. Това са отговорили от Министерството на правосъдието на "Икономист", съобщи news.lex.bg

Щатски съд търси Андреев във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях - Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев, са българи. Американските власти поискаха екстрадицията и на другите четирима български граждани. Прокуратурата обаче обяви, че няма да иска задържането им под стража докато тече производството по екстрадиция като главният прокурор се позова на мотивите на определението на първоинстанционния съд, който отказа да остави в ареста Андреев.

"Не е разумно да се мисли, че такъв договор може да бъде променен веднага, защото това не може да се случи без другата страна, която е САЩ. Този тип договори са еднотипни, сключен е през 2008 г., предишният е от 1928 г." , са коментирали от правосъдното министерство.

"Истината е, че трябва да се разбере защо през 2008 г., когато е сключван договорът, подписът е сложен механично и не е изследван въпросът за различието между правните системи у нас и в САЩ", коментира пред "Икономист" Христо Христев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Подписът под договора е на Миглена Тачева, правосъден министър в правителството на тройната коалиция и настоящ директор на Националния институт по правосъдие. До момента тя не е коментирала темата, но от правосъдното ведомство подчертават, че това са еднотипни договори.
29
3013
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
21 Април 2018 15:33
защо през 2008 г., когато е сключван договорът, подписът е сложен механично и не е изследван въпросът за различието между правните системи у нас и в САЩ", коментира пред "Икономист" Христо Христев,
Мъка...
21 Април 2018 15:37
Не може да се променя, но може да се денонсира.
21 Април 2018 15:37
Трябва да си съвсем наивен за да си помислиш, че САЩ ще се съгласят да преразглеждаш договор, в който те имат само права и никакви отговорности.
Това важи и за залъгалките за договорите с американските централи.
Апропо, какво стана с визите, нищо не се чува, пекинската мома успя ли да ги свали?
21 Април 2018 15:39
Е това значи ли, че нашто момче изгорЕ?

вашта продажници!
21 Април 2018 15:41
Апропо, какво стана с визите, нищо не се чува, пекинската мома успя ли да ги свали?

Договорила се е, когато отказите паднат на 3,001%, да отпаднат и визите за САЩ.
21 Април 2018 15:41
Троеглава е била мъката - 89-о пр-во, премиер Сергей Станишев, начало 17 август 2005, край 27 юли 2009 (1440 дни), коалиция БСП, НДСВ, ДПС. Типов бил договорът... мъка...
21 Април 2018 15:56
Те и политиците са еднотипни
21 Април 2018 16:00
Некой да поясни какво означава "еднотипни" в случая. Прецакани по определение или ...?
21 Април 2018 16:11
"еднотипни" в случая означава, че едни задокеански типове поднасят на нашите местни типове един празен лист, последните подписват, а ония сами си добавят съдържанието.
21 Април 2018 16:21
Станишев еднозначно е пълен мухльо... и едва ли има две мнения по въпроса... това е лъжеца който не искаше да се маха от БСП, въпреки поразиите които направи. това е лъжеца който твърдеше, че няма да се кандидатира за евродепутат... то едно и две да бяха лъжите му... ПЕС оглавец от комсомолски тип.

Такива като него днес се прескачат...
21 Април 2018 16:56
За Станишев не се изненадвам.
Върнал им е жеста, защото американците се съгласиха да ползват безплатно военни бази в България.
Социалшушумига, сър!
Но много ми е интересен патриотичният списък на гласувалите за ратификацията...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/30/usa-vizi-za-gunzi/
21 Април 2018 17:00
Миглена Тачева е новият директор на Националния институт на правосъдието (НИП).

Тя получи необходимата подкрепа от Управителния съвет на института. За нея гласуваха председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, членовете на Висшия съдебен съвет Светла Петкова и Мария Кузманова и деканът на Юридическия факултет на Су "Св. Климент Охридски" проф. Сашо Пенов.
http://legalworld.bg/54032.miglena-tacheva-e-noviiat-shef-na-nip.html

Тя е и правосъдният министър, подписал договора за екстрадиция на граждани на РБ..
21 Април 2018 17:23
Тачева в ентусиазъм обясни какво е подписала: Да могат САЩ да арестуват когото си поискат българин в България, все едно че в американски град, на американска територия, тоест, разпрострели са американската юрисдикция на територията на България! Това е уникален отказ от суверенитет, национално предателство.
21 Април 2018 17:29
Това е уникален отказ от суверенитет, национално предателство.

Е, наречи го съвременен "патриотизъм".

И ето ме: важен, блестящ, елегантен,
богат като истински Крез!
И знам аз: крадец съм, лъжец, спекулантин,
безчестник; но... винаги с чест!"...
21 Април 2018 17:33
Никой българин не е в безопасност, може някой американски прокурор да прочете някой наш пост, и да реши че нарушаваме някой техен закон, и да иска екстрадиране.
21 Април 2018 17:40
Целта е стрес, шок и ужас.
21 Април 2018 18:11
Че кой е очаквал мислени действия от властимащите? И от ония, и от тия...
------
Блогът на Генек
21 Април 2018 18:29
Договор за екстрадиция със САЩ имаме подписан още от 1924 г. Като се възмущаваме от сега действащия договор, би било редно, тъй като България е член на ЕС, да си дадем сметка, че нашият договор е подписан въз основа на Споразумението за екстрадиция между Съединените американски щати и Европейския съюз от 25 юни 2003 г. и буквално го преповтаря. Хванали сме се на хорото, наречено ЕС, следваме европейските стъпки.
21 Април 2018 18:43
Хванали сме се на хорото, наречено ЕС, следваме европейските стъпки.

Дет са вика "Имаш крава, пиеш мляко. Имаш магаре, ядеш....."
Ю ес ей, ю ес ей ! Още 93-та се флюбихме... пред Ал.Невски
21 Април 2018 18:47
Едва ли е либоф, но задължение определено е. Дето вика Светиня Му, началниците са подписали преди нас, ние само следваме повелята на Партията ... упс на ЕС.
21 Април 2018 18:50
Ако момчето бъде екстрадирано, подписалите договора трябва да отидат на съд (и осъдени!) за държавна измяна.
21 Април 2018 18:56
Споразумението за екстрадиция между Съединените американски щати и Европейския съюз от 25 юни 2003 г. и буквално го (това от 1924 г.) преповтаря.
Това не го вярвам. Защо е било необходимо ново споразумение ако старото не е изтекло или денонсирано, а новото "буквално го преповтаря"?
21 Април 2018 20:04
Прокулус! Ситуацията със договорите със САЩ е пределно ясна на повечето колеги тук.Но поне не можеше ли малко да се поозъбим и лекичко да ги сиктирдосаме по повод тази екстрадиция.?Така съвсем няма да ни уважават!
21 Април 2018 20:12
Троеглава е била мъката - 89-о пр-во, премиер Сергей Станишев, начало 17 август 2005, край 27 юли 2009 (1440 дни), коалиция БСП, НДСВ, ДПС. Типов бил договорът... мъка...

След което настъпила безпросветна простотия, която не била в състояние нещо да осмисли, нещо да промени. Паднале от Марс на буковите си чутури. И все някой друг им е крив. Ами защо не оправиха този договор, защо не го денонсираха? Защото мандрахулките им са малко вързани на менгемето. Спомнене си какво казваше бившият пиндостан-дипломат за "Праните гащи"...
21 Април 2018 20:44


Член 2 от сегашния
Престъпления, даващи основания за екстрадиция
1. Едно престъпление е престъпление, даващо основание за екстрадиция, ако по законите и на двете държави се наказва с лишаване от свобода за максимален срок повече от една година или с по-тежко наказание.
2. Едно престъпление е престъпление, даващо основание за екстрадиция, също и ако представлява опит или сговор за извършване или участие в извършването на което и да е престъпление, описано в ал. 1 на този член.
3. За целите на този член едно престъпление се счита за престъпление, даващо основание за екстрадиция:
(a) независимо от това дали законодателствата на молещата и замолената държава поставят действията или бездействията, съставляващи престъплението, в една и съща категория на престъпленията или описват престъплението с едни и същи термини;
(б) независимо дали федералното законодателство на Съединените щати изисква или не да бъдат налице елементи, като транспорт между щатите, използването на пощенски услуги или на други услуги, които се отразяват на търговията между щатите или с чужбина, доколкото тези елементи не се използват само за да се установи компетентността на даден федерален съд на Съединените щати; и
(в) независимо от това дали при наказателни дела във връзка с данъци, митническо облагане, валутен контрол и вноса или износа на стоки законите на молещата и замолената страна предвиждат същия вид данъци, мита или контрол върху валутата или върху вноса или износа на същия вид стоки.
4. Ако престъплението е извършено извън територията на молещата държава, екстрадиция се разрешава при условие, че са налице другите приложими изисквания за екстрадиция, ако в законодателството на замолената държава е предвидено наказание на престъпление, извършено извън нейната територия при подобни обстоятелства. Ако законодателството на замолената държава не предвижда наказание за престъпление, извършено извън нейната територия при подобни обстоятелства, компетентният орган на замолената държава по своя преценка може да разреши екстрадиция при условие че всички други приложими изисквания за екстрадиция са налице.
5. Ако бъде разрешена екстрадиция за престъпление, даващо основание за екстрадиция, то такова разрешение се дава също и за всяко друго престъпление, посочено в молбата, дори ако това друго престъпление се наказва с една година лишаване от свобода или по-малко наказание, при условие че всички други изисквания за екстрадиция са спазени.
6. Когато молбата се отнася за изпълнение на присъдата по отношение на лице, осъдено за престъпление, даващо основание за екстрадиция, срокът на наказанието лишаване от свобода, който остава да бъде изтърпян, трябва да бъде най-малко четири месеца.


Ако има юристи, да го разтълкуват!
21 Април 2018 21:37

inventus
21 Апр 2018 20:04
При предишната май се озъбихме и по спомен май се получи. Аз лично бих се притеснил да екстрадирам български гражданин в държава, която поддържа нелегални затвори по цял свят и толерира мъчения в тях.
21 Април 2018 22:38
Ако имахме държава, а не колониална администрация, трябваше да поискаме да бъдат екстрадирани и съдени в България служителите на фирмите, които купуваха българско оръжие и го доставяха на главорезите от ИДИЛ. Ама те са от ЦРУ, колеги на оня от помощното училище във Вършец.
21 Април 2018 23:17
Проблем е този договор.
22 Април 2018 10:32
Едно престъпление е престъпление, даващо основание за екстрадиция, ако по законите и на двете държави се наказва....
Мисля че това е достатъчно за да не екстрадираме нашето момче. Да спазваме договора!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД