:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 393,882,540
Активни 118
Страници 1,335
За един ден 1,302,066

Всеки трети българин живее в риск от бедност

 
Около 30 процента от българското население или почти всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност, показват данни от анализ на Евростат за дела на хората в тежки материални лишения в ЕС през 2017 г., предава Дарик. Средният показател за ЕС на хора, живеещи в тежки материални лишения, е 6,7 на сто.

Все пак страната ни е постигнала значителен ръст в социалната си политика, тъй като през 2010 г. делът на хората в тежки материални лишения у нас е бил 46 процента, докато за миналата година той е отчетен на 30 процента, показват данните на Евростат. Отнесени към населението на страната цифрите показват, че през 2010 г. в материални лишения са живели около 3,5 милиона българи, докато през 2017 г. техният брой е бил около 2,1 милиона или намаление от 1,4 млн. души на лицата у нас, които са имали сериозни материални лишения.

Според актуални данни на НСИ делът на хората у нас, които живеят в сериозен риск от бедност или материални лишения, е най-висок сред българите на възраст 65 + години - около 46 на сто от сънародниците ни в тази възрастова категория или близо над 670 хиляди души.
Втората група, за която също се отчитат показатели на бедност и материални лишения, е на младите българи до 17-годишна възраст, които са около 42 процента или над 550 хиляди. Сред българите в активна трудова възраст 18-64 години процентът на риск от бедност е 37 на сто, показват данните на родната статистика.

Според европейската практика се счита, че един човек е изложен в риск от бедност, когато не може да си позволи поне четири от следните неща, за които повечето хора смятат, че са желателни или необходими, за адекватен социален живот: да плащат сметките си навреме; да поддържат дома си топъл; изправени пред неочаквани разходи да ги поемат без проблеми; да ядат месо /или вегетариански еквивалент/ редовно; да могат да си позволят една седмица почивка далеч от дома; да ползват без проблеми телевизор, пералня, кола, телефон.
25
1409
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
25 Април 2018 08:42
Все пак страната ни е постигнала значителен ръст в социалната си политика, тъй като през 2010 г. делът на хората в тежки материални лишения у нас е бил 46 процента, докато за миналата година той е отчетен на 30 процента

Като се има предвид, че една част от тези хора са се преселили в отвъдното, а една част са напуснали страната за какъв ръст в социалната политика се говори?
25 Април 2018 08:47
А колко българи живеят в риск от богатство? Някои евфемизми са уникално тъпи!
25 Април 2018 08:53
Емзил Хърсев ги направи на пух и прах с тези статистики.
25 Април 2018 08:53
Притежаването на стар модел автомобил (над 10 г.) също е признак за бедност.
25 Април 2018 08:54
Miranda 25 Април 2018 08:53
Много ми е интересно, когато някой милионер, като Хръсев или Нинова, говорят за бедността.
25 Април 2018 08:58
Отнесени към населението на страната цифрите показват, че през 2010 г. в материални лишения са живели около 3,5 милиона българи, докато през 2017 г. техният брой е бил около 2,1 милиона или намаление от 1,4 млн. души на лицата у нас, които са имали сериозни материални лишения.
Един вид колкото по-бързо намалява населението, толкова по-добре :-)

За този период (от края на 2010-та до края на 2017-та) населението на България е намаляло с около 455 хил. души:
- родени около 470 хил. души;
- умрели около 760 хил. души;
- нетна емиграция около 165 хил. души.

Въпросът е каква част от тези, да ги наречем условно 1,4 млн. души, са умрели или емигрирали вместо забогатели.
25 Април 2018 09:03
Народът масово забогатява от търкане на талончета.
25 Април 2018 09:05
адекватен социален живот: да плащат сметките си навреме
Грижата за кредитора - основна грижа на Партията :-)
25 Април 2018 09:09
– Откъде се сдоби с толкова пари, приятелю?
– По погрешка.
– И как така?
– Вместо заплатата касиерът ми изплати удръжките!
25 Април 2018 09:15
Някой да не си мисли че тези 33% застрашени от бедност българи не са напълно съзнателно и целенасочено докарани до това положение? Мислите ли също че някой от тези същите ще тръгне да си продава работната сила /а с това и част от живота/ на безценица ако не е този риск? Щото дори и малкото е по добре от нищо. Вярвайте ми! Тези днешните "бизнесмени" и купените от тях политици няма да се спрат пред нищо докато не докарат този процент до 97%.Отдавна умуват също да докарат работници от няколкото страни в Европа които все още са със по нисък стандарт на живота пак със същата цел. Плащане на още по малки заплати.И не спряха да реват измислените "бизнесмени" как бизнеса им бил неконкурентно способен ...едва ли не на косъм от фалита...а ги виждаме какви коли вили имоти почивки ресторанти любовници и всичко още каквото се сетите си позволяват.Извинявайте ама човек който е на косъм от фалита много добре премисля за какво да харчи пари.А тия харчат като обезумели и на всичкото отгоре си позволяват да корумпират всичко до което се докоснат в държавата ни!
25 Април 2018 09:21
Рискът има два присъщи параметъра: вероятност от настъпване на събитие и размер на неговите последствия при евентуално настъпване. В случая това не е риск, а е ФАКТ.
25 Април 2018 09:21
Всеки трети българин живее в риск от бедност
Ся, мен не ме интересува секи трети нашенец. Мен ме интересува секи трети български гражданин, с единствено гражданство, работещ някъде в България. Ма сега да ми опяват, некви сълзливости, не ги пуша. Иди и почиствай пътните канавки, ако в нищо друго не си инвестирал на млади години, а не в учене.
25 Април 2018 09:34
Каки са тия измислени формулировки "в риск от бедност"!?

Защо не кажат направо кои са бедни!?

Аз не съм беден, но ако ме бутне камион и не мога да работя, а и трябва да плащам операции и лечение - и аз може да обеднея, но тогава почти всеки е в риск? Що за глупави деления.
25 Април 2018 09:48
Всеки трети българин живее в риск от бедност
Дами и господа, какъв е тоя песимизъм?!

Давайте го по-оптимистично:

"Две трети от българите живеят в риск да забогатеят"

25 Април 2018 10:00
Много ми е интересно, когато някой милионер, като Хръсев или Нинова, говорят за бедността.


Не знам колко е богат Хърсев, но за Нинова съм почти сигурен, че бъркаш. Имаш ли някакво доказателство за твърдението си?
25 Април 2018 10:02
Точно така, а като имаш предвид, че парите развращават, рискът от разврат на народа се увеличава.
Така е и щом една трета го духат. Развратници!
25 Април 2018 10:06
2010 г. в материални лишения са живели около 3,5 милиона българи, докато през 2017 г. техният брой е бил около 2,1 милиона или намаление от 1,4 млн.

Ами измират хората. Групата в материални лишения, или в риск о бедност е най голяма при възрастните 65+ години, които са два пъти прецакани - един път от социализма или каквото и да беше онова и още един път през пост-социализма, че не мога да го нарека другояче.
25 Април 2018 10:37
Бегемоте! Мисля че пост социализъм не е точният термин за онова което ни връхлетя след десети ноември!Ония глупаци около кръглата маса може и това да са замисляли но определено не им се получи.Не се и получи дори и някаква конвергенция щото дори и не се опитаха да я постигнат.За разлика от китайците например.Това което се получи беше един ранен примитивен вълчи капитализъм.За радост на душманите ни.Исторически може и да е оправдано щото този етап ние така или иначе сме го прескочили малко но истината е че няма да ни стигне силата да извървим този път от началото до края.Нито ресурси имаме нито колонии от където да ги грабим нито хората ни ще стигнат за тази цел като се има пред вид ускореното им измиране и емигриране.На тези които ни тикаха по този път това изначално им беше ясно.На нашите глупаци за съжаление не.На един от тези споменатите тук в статията подписа му още стой под плана Ран /Ът.
25 Април 2018 10:46
един път от социализма или каквото и да беше онова
Тва си беше социализъм. Честен, организиран, напрегнат. И достатъчно диференциран - От секиго според труда. После кво стана - тук е циркът! Ма не можело другояче! Никой не ни искал издельята? Серьозно? Айде бе! Нямало пазар?! Айде бе!
Сепак пласирахме Дайновци, Кюранофци и Кръстевци.
25 Април 2018 11:31
Не е лесно с дефинициите, съгласен съм. Особено ако човек се опитва да бъде що-годе, според възможностите си, обективен. Теории има много, нито една не ми се вижда изчерпателна, но най - близо до истината ми се вижда тази: Социализмът, да го наречем засега така, е по същество мобилизационен, догонващ проект. И като всяко нещо, си има естествени граници на растежа. Според мен те бяха достигнати към средата на 70-те, началото на 80-те години. Трябваше нов проект, но това не се случи - поради номенклатурата, която соца сам породи. На нов етап, или в нов проект, тя трябваше да отсъпи мястото си : още от 60-те се говори за това. Но така или иначе, номенклатурата, тази превърнала се в класа прослойка, изяде строя си, измисли конвергенцията и отвори вратите за 'другите", мислейки, че става дума за идеологии и идеологически промени, смяна на икономическия модел и собствеността. Да, ама не. Модела и собствеността се смениха, но се оказа, че геополитиката никой не я е отменял и се получи ново неоколониално заробване. "Дивия" капитализъм, който изживяхме през 90-те, няма аналогия в западните общества, защото там се е трупал капитал, а при нас се краде и се преразпределят създадени вече активи, плюс 100 %чужда зависимост и то изначално недобронамерена. Затова и "прехода" и сегашния ни хал нямат общо нито с Дикенсовия капитализъм, нито с пост модерна, това в което живеем е нещо ново и друго - и наистина страшно.
А за бедните и особено за възрастните бедни - по темата - те са жертва и на двата "проекта", експлоатирани са при соца в името на бъдещето, ограбени са в прехода в името на промяната и са обречени на геноцид сега, защото са излишни хора. Не са правилен електорат и помнят разни работи...

ПС. Оплюването и даже демонизирането на социализма е много характерно - то е битка за настоящето, всъщност. На младите, които няма как да знаят какво и как е било, трябва да им се внуши, че са отървани, освободени от нещо много страшно и сега живеят волно в най добрия възможен свят. Никакво място за обективност няма - по обективни, хмм, причини.
25 Април 2018 11:46
То живота по принцип си е риск.
25 Април 2018 13:28
Чета и не мога да разбера защо някои хора във форума пишат глупости? Не всички можем да бъдем ай-ти специалисти. Образованието не е гаранция, че ще си намериш добре платена работа. Освен това ако човек работи ниско квалифицирана работа, това съвсем не значи че не трябва да се храни и да стои на тъмно и студено. Аман от дървени философи. В България частникът е просто робовладелец.
25 Април 2018 13:51
когато някой милионер, като Хръсев или Нинова, говорят за бедността

Схемата е следната: понеже и Хърсев и Нинова не създават обществени блага, а само ги консумират, значи за да похарчи Хърсев(или Нинова) 1 млн лв трябва да измъкне от джоба на 1000 българи х1000 лв и те стават бедни, респективно от 1 000 000 българи х 1 лв. Ако приемем, че цоцащите-паразити-паши-аги като тия двамата са 100 000 тогава бедността трябва да е в пъти повече. Или реално бройката на лапащите наготово на гърба на българите е ок. 10 000 и ТЯХНАТА консумацията на аванта е ок. 10-15 милиарда годишно. При население у нас за 2018 от 7 млн общо, на глава от пеленаче до столетник се падат 1500-2000 лв преджобени годишно.
25 Април 2018 16:26
трябва да измъкне от джоба на 1000 българи х1000 лв

ония куфарчета, де се изнесоха, по колко бръкнаха в джоба на всеки българин? Да речем по 1000 лв. После се внесоха обратно и с тях се застрои бетон навсякъде, който се продаваше по 1500 евро квадрата при себестойност 150 евро. Демек с ония откраднати от всеки 1000 лв се построиха по 3 квадрата, които се продадоха на същия тоя главчо за 9000 лв.
Т.е. веднъж го окрадоха директно, втори път му го набутаха опосредствено и ето как главчо дотук обося с 10 000. Добре, ама понеже нямаше пари да си купи директно апартамент - нали му ги откраднаха, главчо взе кредит от банка с изплащане 30 години и лихва 300%. И хоп станаха 27 000 лв.
Та така - веднъж откраднати, втори път набутани под формата на бетон удеветорено и трети път пробутан главчо на банките по още три пъти.

А че много са учили на млади години и после изхвърлени зад борда и а тук, а там, докато стигнат до едното оцеляване и после кофите за боклук.
В една западна държава който не му се учи, не се натиска да учи, защото и така получава достатъчно за живот.
Не може всички да са професори и мозъци, щото боклукчиите са по-полезни за обществото от професорите.
25 Април 2018 16:39
Много тъпо е формулирано - ''всеки трети...в риск от бедност.'' Всеки по белия свят рискува да обеднее поради загуба на доходи по каквито и да е причини.
Друг е въпросът, че тези 33% у нас са бедни, срещу 7% в развитите страни на ''старата Европа, например''. У нас бедни са по-голямата част от пенсионерите, неработещите поради тежки заболявания и циганите. Като махнем 20% ( реално ) цигани, за останалите бедни, поради независещи от тях причини, трябва да ни е срам.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД