:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 393,883,614
Активни 95
Страници 2,409
За един ден 1,302,066

ДАНС: Изгонихме 31 лица, съпричастни към терористична дейност

 
През 2017 г. не е получавана информация за подготовка или осъществяване на терористична дейност в България, за подготвяно нападение срещу български граждани и интереси зад граница и за изграждане на терористични структури на наша територия. Независимо от това намиращите се у нас обекти на други държави и български граждани и обекти в чужбина продължават да са сред възможните цели на евентуална терористична атака. При извършваните в чужбина терористични актове могат да бъдат засегнати животът и здравето на български граждани. Съществува и риск от индивидуални действия на саморадикализирали се под влияние на екстремистката пропаганда лица.
Това пише в доклада за дейността на Държавна агенция "Национална сгурност."

В документа се отбелязва още :

"Осъществява се контрол върху рискови категории лица, организации и групи, симпатизиращи на терористични
и екстремистки структури. Активно се работи за долавяне на индикации за проповядване и налагане на радикални идеи. Съвместно с други държавни структури се предприемат мерки за недопускане пребиваването
на чужди граждани, развиващи рискова дейност сред определени общности у нас.
Продължава използването на разработената и въведена в ДАНС система от индикатори за идентификация на пътуващи чуждестранни бойци, като се предприемат своевременни действия по всеки случай. Обезпечават се инфраструктурни обекти, представителства на международни организации, сгради на дипломатически и консулски представителства, места с висока концентрация на хора и други обекти, определени като рискови.
Чрез Националния контратерористичен център ДАНС осъществява сътрудничество и непрекъснат обмен на информация в режим 24/7 с компетентните държавни структури и със службите, ангажирани с противодействието на тероризма във всички държави от ЕС и НАТО. Центърът предоставя своевременна информация, необходима за
вземането на бързи и координирани решения за действия спрямо лица, групи и организации, съпричастни към терористична дейност. Обмен на информация се осъществява и в многостранен формат чрез участие в заседанията на Работна група „Тероризъм” на Съвета на ЕС, форуми на службите за разузнаване и сигурност и чрез създадената по инициатива на ЕВРОПОЛ мрежа за обмен на информация за пътуващи терористи (фокусна точка FP Travelers).

Със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки „отнемане право на
пребиваване”, „експулсиране” и „забрана за влизане в Република България” на 31 лица, съпричастни към терористична дейност. В информационния масив на нежеланите чужденци в Република България като пътуващи чуждестранни бойци са включени 58 лица.

Съгласно законовите си компетенции, ДАНС извършва наблюдение на финансовите потоци. При наличие на индикации, че определени операции биха могли да са свързани с финансиране на тероризъм, информацията се обработва приоритетно от компетентните звена на Агенцията.

Служители на ДАНС провеждат обучение на директори, учители, педагогически съветници и психолози за разпознаване прояви на радикализация и методи на превенция на тероризма по Национална програма „Квалификация” 2017 г. на Министерство на образованието и науката.
Агенцията подпомага с експерти организирано от Военна академия „Георги С. Раковски” обучение за противодействие на екстремизма и радикализацията на служители на общински и областни администрации, стратегически обекти от сферата на енергетиката и банковия сектор.
5
1137
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
27 Април 2018 00:33
Не ги арестувахте? Пуснахте ги, демек? А нахранихте ли ги? И дано не сте ги обидили нещо, я на расова, я на верска основа, че ще ви съдят до дупка...
27 Април 2018 01:05
А тез 31 "лица" или каквито са там що са били изобщо допуснати да нахълтат в България? Има ли вече обвинени за допускането им и какви наказания ще бъдат наложени на допусквач(к)ите им?
27 Април 2018 01:08
А БХК и онзи навестилият ни по същия повод какво смятат по въпроса за недопускането на терористите и нашествениците през телената ограда, пардон, държавната ни граница, от която таквиз били "отблъсквани"?
27 Април 2018 02:10
А колко приехте?
27 Април 2018 09:08
А защо ги изгонихте ? Можеше направо да ги предадете на турците
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД