:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 394,071,741
Активни 101
Страници 10,896
За един ден 1,302,066

Брюксел създава механизми за справяне с фалшивите новини

Проверката на факти става все по-популярна, но в някои държави на ЕС все още не знаят за нея

Европейската комисия представи вчера мерки за справяне с фалшивите новини и дезинформацията. Един от начините е да се създаде мрежа от европейски “проверители на факти”. Това ново понятие ще става все по-популярно и в България. Това са експерти, които в рамките на няколко минути могат да установят дали една новина е истинска или не, съобщи БНТ.
В Белгия проверителите на факти стават все по-популярни. Големите вестници, списания и телевизии постоянно търсят такива експерти. И понеже професията е нова, редакциите са се обърнали към факултетите по журналистика с молба да обучават повече студенти. В Брюкселското училище “Еразъм” от няколко години има направление “проверка на фактите”.
Проф. Риа Хорис - преподавател във висшето училище “Еразъм”, Брюксел: “Уча студентите как да търсят основите на едно съобщение, да проверяват източниците. Уча ги, че прессъобщенията не са достоверен източник. Трябва да се търси същинският източник, а не прессъобщението, което някоя партия или друга организация е пратила до редакцията. В Белгия проверката на факти става все по-популярна. Забелязвам, че през последните две-три години, ако попитате хората по улицата дали са чували за проверители на факти, броят на тези, които знаят какво е това, е относително висок. Преди 5 години никой или почти никой не беше чувал за тях”.
Професор Хорис разказва, че проверката на факти е възниквала преди 10 години в университета в Пенсилвания, а през последните години и покрай избирането на Доналд Тръмп е станала още по-популярна в Америка. Вече си пробива път и в Европа. Но в някои държави от ЕС все още не са чували за нея.
Проф. Риа Хорис - преподавател във висшето училище “Еразъм”, Брюксел: “Всъщност проверката на факти трябва да бъде нещо излишно в журналистиката. Ако един журналист си върши добре работата - ако два пъти си проверява фактите, тогава няма нужда от проверители на факти. За съжаление днес времето е пари. Журналистът има ограничено време да свърши нещо, да провери новините, които получава. И често той просто копира изцяло прессъобщението, което е получил. Днес бързината в журналистиката е за сметка на точността”.
Ян Ягерс е първият проверител на факти в Белгия. Той работи в политическото списание “Кнак” от 2012 година.
Ян Ягерс - проверител на факти в списание “Кнак”: “Това, което аз правя в “Кнак”, е първо да се опитам да намеря подходящ материал - следя постоянно информационния поток, обществените дебати, парламентарните дебати, чета вестници, следя социални медии. И след това с главния редактор избираме някое твърдение, за което смятаме, че е интересно да се провери. В повечето случаи това е нещо, което още при първо четене предизвиква сбръчкване на веждите и човек си мисли: “Това наистина ли е вярно?” Това е първата стъпка. Втората е да проверя дали твърдението действително отговаря на истината”.
Ягерс разказва, че някои от темите, по които работи, са по-скоро забавни като например проверка на твърдението, че жените са също толкова добри шофьори като мъжете. Други теми обаче са обществено значими.
Ян Ягерс - проверител на факти в списание “Кнак”: “Наскоро проверявах нещо, което един експерт каза и всички медии публикуваха - че 75 процента или трима от всеки четирима младежи разказват за преживян тормоз в училище. Когато прочетеш такова нещо, си казваш - това е страшно много. И моята работа е да разбера дали това е вярно. Опитах се да намеря и други експерти, които работят по темата, сравних техните мнения и накрая направих извод. В случая това мнение не беше вярно”.
И Ягерс, и Хорис смятат, че идеята за европейска мрежа на проверителите на факти е много добра. Но това не е достатъчно за справянето с фалшивите новини. Най-важното си остава критическото мислене, което всеки сам трябва да развива.

23
879
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
27 Април 2018 08:28
"Европейската комисия представи вчера мерки за справяне с фалшивите новини и дезинформацията."

Че то европските медии умишлено ги създават фейкнюзовете.
27 Април 2018 08:30
Един от начините е да се създаде мрежа от европейски “проверители на факти”. ...Това са експерти, които в рамките на няколко минути могат да установят дали една новина е истинска или не

И как за няколко минути ще го установят ? Що просто не си кажат, че става въпрос за цензури ? СССР ще ни се види, като страна на свободата.
27 Април 2018 08:31
Как се определя дали една новина е фалшива?

например: 'Асад подложи на химическа атака гр. Дума' - фалшива новина ли е или да?
27 Април 2018 08:32
"Един от начините е да се създаде мрежа от европейски “проверители на факти”. Това ново понятие ще става все по-популярно и в България. Това са експерти, които в рамките на няколко минути могат да установят дали една новина е истинска или не, съобщи БНТ."

Цензура. Било е разпространено в монархичните режими по-рано.
27 Април 2018 08:32
Тестов въпрос. Фалшива ли е "новината" за газовата атака в Дума ? Как мислите, че "експертите" на грантове ще се произнесат ?
27 Април 2018 08:34
Да обобщим - вместо Пеевски и Боко да контролират и плащат на медиите в България, Брюксел (каквото и да е това) ще казва какво да се пише, говори, разпространява и т.н.
Отиде му вдъхновението на Комара!
27 Април 2018 08:35
Всяка медия ще получи експерт по фалшиви новини, който ще определя какво да се публикува
27 Април 2018 08:36
Давайте само така.
Следваща стъпка - всяка страна членка с Министерство на Истината.За целия ЕС- еврокомисар на истината.
После - изчистете речниците от неполиткоректни думи. Около 10 000 думи на език са достатъчни на първо време. После ги намалете на 5 000 след внимателн редакция.
Накарая - въведете ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледане на новини (от истинските) по 1 час на ден за пълнолетни и 30 мин за децата.
Който го хваната да гледа РТ през прокси сървър - поживотно лишаване от право на работа. Да бърка в кофите.
27 Април 2018 08:37
Ще се самоубият ли?
-------
Блогът на Генек

27 Април 2018 08:40
Ще им мине. То официално и сега има достатъчно конкуренция - т.н. жълта преса, социални медии, сайтове и сайтчета, само дето ще си разменят позициите с официозите.
27 Април 2018 08:43
А кой ще проверява дали проверителите на факти не обявяват за истина само политически удобните в момента "факти"?

А нещата всъщност са съвсем прости. Факта е такова нещо, което оставя следи в реалността. Фактите се доказват с материални документални свидетелства - снимки, записи, документи, свидетели, а не с "проверка на източниците".

Едно време ни лъжеха, че западните политици и журналисти не можели да си позволят да лъжат, защото веднъж да ги хванат и репутацията им щяла да рухне и да им остане само да си прережат вените, защото никой нямало да ги вземе на работа и щели да живеят в мизерия до края на жалкото си съществуване.

Но не, оказа се, че лъжат и даже не се изчервяват. Лъжат нагло, постоянно, упорито на всички равнища и всичко им се разминава. Хващат ги за ръката, показват им свидетели, веществени доказателства, сочат им противоречия в собствените им лъжи, но това нито ги спира, нито ги притеснява. И което е най-странно, хората продължават да им вярват. Пълна лудница.
27 Април 2018 08:44
Оруел е сбъркал само с 34 години.
27 Април 2018 08:45
Ян Ягерс е първият проверител на факти в Белгия.

Фейк нюз! Еркюл Поаро е бил първият проверител на факти в Белгия. Моля, проверявайте си фактите!
27 Април 2018 08:46
Пример за фейк новина произведена от ЕС и Мария Габриел:

"Фейсбук злоупутербил с данни като направил ААА."

Първо казаха 50 милиона, после се оказаха 2 милиона, което на фона на общия брой потребители е под 1%, а това е ниска степен на грешка в тази индустрия.

В действителност не само Фейсбук, а всички мощни финансови и търговски организации използвайки едни и същи (!) технологии на практика имат достъп и изпозлват данните на потребителите си за различни анализи, реклама, маркетинг. И те не следят както полицаите и доносниците, а просто механизирано изчисляват и изпращат съответните реклами. Да, трябва да има регламент, но това не ги прави нарушители и престъпници.

Фейсбук не е собсвеник на технологиите (напр. езиците за програмиране), а само ги използва, както ред други, за да е конкуренто способна с тях, но другите са останали в сянак в тази "новина".

Пример: Когато у нас се въведе електорнен дневник (най-масовия общ сега) училищата не го използват за да съобщават например какви материали да се носят, какви са домашните, да помагат, каквито възможносит системата дава, а започнаха да го използват каот хартиения - за заплахи и предупреждения основно.

Една преподавателка по стар навик заплаши: Ако не слушат ще пиша забележка в електронния дневник!

За това да напише какви материали да се носят за домашен бит тя дори не подозираше че може..... Затова когато няма кой да покаже как се използва едно приложение правилно децата няма да знаят и фейсбук как да изпозлват. И не винете родителите и Цукенберг, училището е затова.

Стига нови комисии и органи, стига фалшиви професии и цензура. За атаката в Дума е очевидно. Органът за провеврка във Великобритания се наричаше Мей и той излъга!


27 Април 2018 08:51
A в САЩ проверителите на факти са соросоиди. Сигурно и в ЕС ще опрем до уважавани НПОта на които може да се разчита.
Като стана дума за Сирия молиме драгата ридакция и сите журналя да кажат верно ли е имало операция на ЦРУ за сваляне на Асад? А? Пише го в Уикипедия, но понеже не са го казали по БТВ значи не е верно, нали? М? И дали Марийката ще накаже някой ако ОЗХО каже, че не е имало химическа атака? Дали изобщо ще каже нещо? Нека да позная - ще реагира както медиите за Вежди и чепа му за зеле и Плевнелиев и стадото говеда.
И между другото - колкото и проверители на фактите да има в САЩ как така две години либерастките медии разтягат една теория на конспирацията наречена Рашагейт? Две години и нула доказателства и след безброй фалшиви новини за намерени доказателства и пак и пак и пак по МCNNBCIA само "русиятръмпрусиятръмпрусиятръмп"?
Как ще изглежда "механизъма за проверка на факти? Въпрос; има ли умерени бунтовници? Отговор: определено има, ние ги измислихме? Каква е разликата с радикалните бунтовници? Ние плащаме на умерените. Тоест както талибаните? Дам. И ако умерените взривят Брюксел? Еееее...
27 Април 2018 08:55
Какво правим ако правителство произвежда фалшиви новини, а медиите, техните роботи, механично ги разпространяват. Преди дни правителството на Великобритания набеди 3- 4 туитър акаунта, че са руски ботове. Оказа се обаче, че са реални хора. Възрастен англичанин, сирийка в Австралия и финландка. Медиите разпространили фейка като новина, след това дори не опровергаха правителство си. Тотална машина за обработка на населението.
27 Април 2018 09:27
А това дето каза Цветанът, че президента Радев е промотирал излизане от НАТО и ЕС на срещата на КСНС какво е?
27 Април 2018 09:40
че западните политици и журналисти не можели да си позволят да лъжат, защото веднъж да ги хванат и репутацията им щяла да рухне и да им остане само да си прережат вените,

Лъгали са ни по соца, ако се съди по кариерата на Борката Жонсънич, ноторно прочул се и многократно уличаван в лъжи като журналист, и продлижил да лъже с пълна сила като политик.
27 Април 2018 10:14
От несъобщените нефейк новини - за разобличаването на Родченков и Макларън нищо не прочетохме! Родченков се е отказал от показанията си - ми хайде де, информирайте ни!
27 Април 2018 10:16
Проблемът е как да се създаде такъв механизъм за проверка на фактите, който да изобличава фейкнюза на противника, а да не засяга собствения ти фейкнюз...

27 Април 2018 10:46
прессъобщенията не са достоверен източник
Някои вярват само на съобщенията от сайтове *.ru , други, само написаните с латински букви...
Има много читатели, които не вярват на новините, които не са им удобни, дори източника да е от тяхната орбита...
27 Април 2018 11:06
Щастливите вярват на всичко, казано от който плаща музиката. И пеят...
---------
Блогът на Генек

27 Април 2018 11:17
Натисни тук
---------------
Блогът на Генек

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД