:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 401,669,125
Активни 60
Страници 7,753
За един ден 1,302,066

3 г. условно за стоматолога, убил 14-годишно момче с упойка

Същите присъди получиха съпругата на доктора и анестезиоложката
 
Софийски градски съд постанови присъда от 3 г. условно на зъболекаря и бивш депутат от Реформаторския блок в 43-ото Народно събрание - д-р Валентин Павлов, който уби 14-годишния Алекс след анестезия през юни 2016 г. Към присъдата има и 5 г. изпитателен срок, през които Павлов не може да упражнява професията си. Със същата присъда са и съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова от клиника "ЕО ДЕНТ". Присъдите подлежат на обжалване пред апелативен съд.

Тримата лекари бяха обвинени за причинена от тях смърт на пациент по непредпазливост. Павлов е оперирал 14-годишния Алекс Иванов под пълна упойка в стоматологичната клиника, която управляват със съпругата си, но без да уведоми родителите за рисковете от операцията.

Според констатацията на комисията, която бе сформирана по случая, непосредствена причина за настъпилата смърт намомчето е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия. Заболяването се среща изключително рядко, не може да се предвиди, при отключването му овладяването му е почти невъзможно, твърдяха в заключението членовете на комисията доц. д-р Росен Коларов и д-р Райна Боянова.

В хода на разследването бе установено, че на 14 юни 2016 г. 14-годишният Алекс Иванов постъпва на лечение в клиниката на Павлови за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Д-р Павлов оперира детето под обща ендотрахиална анестезия, след като еднолично и без консултация с анестезиолог, насрочва операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия, твърди прокуратурата. И още: Това негово решение не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия. По-конкретно - клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение.

Според прокуратурата, д-р Павлов е знаел за това, но не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания - задължителната по стандарт консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог, във връзка с евентуално наличие на алергии; не са били спазени и изискванията за предоставяне на "информирано съгласие" - информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка.

На родителите Албена и Валери Иванови им е било обяснено, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията могат да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

Момчето е поставено под анестезия около 14 часа на 14 юни 2016 г. Д-р Павлов оперирал кистата, но към 15:10 ч. състоянието на детето рязко се влошило - вдигнало температура 39,5 градуса, получило тахикардия-152 удара в минута, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид.

Всички тези признаци отговарят на състоянието "Малигнена хипертермия" - рядко, животозастрашаващо състояние, което се предизвиква от някои медикаменти, използвани за обща анестезия.

В кратката характеристика на използваната при Алекс упойка е посочено, че употребата й би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В "листовката" изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални.

Лечението на това клинично състояние включва преустановяване на провокиращите средства (като използвания в случая анестетик) и интервенозно приложение на дантролен натрий. От заключението на съдебно-медицинската експертиза е установено, че приложението на дантролен натрий е успешен в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100 % смъртност. Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния анестетик не е било необходимо.

След като 14-годишният Алекс изпада в клинично тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца.

След като състоянието на момчето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на "линейка", която по същество е частен автомобил, вид транспортна услуга, предоставена от санитар в "Пирогов" и няма нужното оборудване, нито медицински екип. Така Алекс Иванов не е бил транспортиран до "Пирогов" с необходимата за това апаратура. Детето е прието в "Пирогов" в 16 ч. в състояние на сърдечен арест, а в 17.05 ч. е констатирана смъртта му.

От експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия.

Веднага след настъпилата трагедия, Павлов отхвърли обвиненията, че не са спазени анестезиологичните стандарти и подчерта, че детето е било транспортирано в "Пирогов" със запазени жизнени функции.

Тъй като Валентин Павлов бе кандидат-депутат и водач на листата на "Реформаторски блок - Глас народен" в Перник, главният прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета през 2017 г., а стоматологът сам го даде. Скандал избухна и около номинирането му и за почетен гражданин на Перник.

Валентин и Венета Павлови са известни стоматолози, а по време на снимките на "Непобедимите 2" през 2011 г. Силвестър Сталоун се лекува в клиниката им -"ЕО ДЕНТ" в София.
36
5157
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
01 Май 2018 08:29
01 Май 2018 08:33
Самозабравили се - сметнали са че медицината им е до колене след като и Рамбо си правил зъбите при тях. Нищожно малка присъда.
01 Май 2018 08:35
Ужас !

01 Май 2018 08:36
Много голям ферман. Все едни чета полицейско досие.
Ролята на журналиста е да прочете материалите, да извади най-важното и да ни представи есенцията.
01 Май 2018 08:40
Ужас.
01 Май 2018 08:46
Съда масово заменя некомпетентност с немърливост.
Защото приема че който е завършил висше е компетентен
заради усвоените пари от ВУЗ-а.
Или съда приема че от всяко дърво свирка става.
01 Май 2018 08:52
Защо присъдата е толкова малка?
И защо няма някаква огромна глоба и кръвнина? Все пак убийството е от ламтеж за пари и печалби.
01 Май 2018 09:11
Докторите имат големи застраховки
ама ги кътат и не дават нищо на
пострадалите.
01 Май 2018 09:28
Този човек е за затвора. Престъпна безотговорност. В случаи като този най-малкото трябва да има информирано съгласие.
01 Май 2018 09:45
А кога ще започнат да отнемат лекарски права?
01 Май 2018 09:58
присъдата е достатъчна - Нямат право 5 г да упражняват професията си и до гроб никой няма да си извади зъбя даже. Спокойно могат да си затворят клиниката и да имигрират в Ангола, където могат да работят (убиват) необезпокоявани от правосъдието.
01 Май 2018 10:01
Отнели са му правата за 5 години. Ще назначи "наемници" да му аргатуват и толкоз. А момчето е мъртво... Продажна тъпотия и гнус!
01 Май 2018 10:02
Бялата мафия няма да допусне лекар в затвора, независимо от престъплението. Ще създаде прецедент и хората ще разберат, че може и да получат правосъдие.
01 Май 2018 10:06
5 години отнемане на лекарските права, това е истинското му наказание.
01 Май 2018 10:14
Наказание би било да се грижи за оралната хигиена на Киро Жарта...
Трябва да му бъде отнето правото да регистрира фирми, имащи нещо общо със стоматологията, както и да бъде принуден да плати голяма "кръвнина".
01 Май 2018 10:18
5 години отнемане на лекарските права, това е истинското му наказание.

Миранда, как мислиш, кой ще контролира това наказание? Кой ще спре реформатора да реформира в собствената му клиника? Истината е, че тези присъди са колкото да се отчете някаква дейност. Няма никакъв смисъл от тях, абсолютно никакъв, защото не се постига нито една от целите на наказанието. Обратно - те поощряват престъпността. Отлично знаеш какво означава условната присъда, тя е нещо като забележка пред строя. Единствено трябва да внимаваш да не сгафиш отново в определения изпитателен срок, след изтичането на който настъпва дори реабилитация по право и свидетелството ти за съдимост отново става чисто. С такова правосъдие изобщо не виждам смисъл от дейността на съда, дори обратно - той се оказва вреден за обществото. Само си представи как се чувстват родителите на детето след такива присъди. Има ли сила, която да ги убеди, че са получили справедливост за погубения живот на детето им
01 Май 2018 10:29
Жане, няма присъда, която да възмезди родителите.
Колкото до лишаването от права при лекарите, признавам, не знам как се контролира.
01 Май 2018 10:42
Жане, няма присъда, която да възмезди родителите.

Безспорно. Но ако на тези, които са причинили смъртта на детето ти, дадат присъди по-малки от тези, които дават за убийство на куче, това е смазващо обидно. При това аз съм на мнение, че в конкретния случай не става въпрос за причиняване на смърт по непредпазливост, а може да се мисли за евентуален умисъл - предупредени са, че може да се получи описаният в листовката страничен ефект, който да доведе до летален изход, уведомени са били как да действат в подобен случай и с какъв медикамент да разполагат, знаели са, че го нямат и няма да могат да предотвратят смъртта в този случай, въпреки това са предприели действия по извършване на манипулацията с цел получаване на определена цена. Каква условна присъда, след като те направо са подписали смъртната присъда на детето
01 Май 2018 10:44
Бе в този форум всеки е безгрешен и всеки е готов пръв да хвърли камък...
Д-р Павлов е един прекрасен човек, но като всеки, не е съвършен. Най-голямото наказание за него е, че детето е на много близки семейни приятели. Не знам дали на пишещите тук е известно, но има деца с проблеми в развитието, с умствено изоставане, с поведенчески отклонения и т.н., на които може да се окаже стоматологична помощ само под ПЪЛНА упойка /не говоря за случая/. В някои от клиниките ЕО ДЕНТ на Д-р Павлов тази дейност се извършва по линия на здравна каса, нищо не се плаща от родителите и е ЕДИНСТВЕН начин да се лекува детето. Поинтересувайте се в колко стоматологична лечебни заведения се прави това. С лупа ще ги търсите! Ако някой от вас имаха такова дете, и Д-р Павлов му е помогнал няколко пъти, друга песен щяхте да пеете.
01 Май 2018 10:49
Ако някой от вас имаха такова дете, и Д-р Павлов му е помогнал няколко пъти, друга песен щяхте да пеете.

Ти схвана ли, че тук обсъждаме случай, в който действията на този доктор са довели до смъртта на дете?
01 Май 2018 10:52
Незнам защо никой от коментиращите не го каже открито, ами се увърта по нашенски.
За мен това е убийство извършено съзнателно и нагло, с мисълта за лична гениалност и липса на страх от закона.
Права е ЖАНА, обяснявайки в какво се състои присъдата. Съвсем наскоро ми попадна в пресата новина за тези трима хубавци. Откриване с шумно празнество или нещо такова на нови дейности или разширяване на клиниката /нещо с пластична хирургия/на тези пишман лекари.
Акъла не ми го побира това да убиеш отгледано 14 годишно дете и да бъдеш наказан УСЛОВНО и то за само три години!!!! Срамота!
01 Май 2018 10:59

Баси "правосъдието"
Това ли ни остана?! Да се надяваме Господ да им въздаде според "заслугите" или... хората да вземат правосъдието в ръцете си.
01 Май 2018 11:02
А защо тази упойка, водеща до летален изход, изобщо се предлага и прилага? Няма ли с какво друго да се замени, а предлагането и използването й да бъде незабавно забранено?. И защо не се правят предвалително тестове? Така убиха Мико Петров в клиниката на Чирков - с контрастна течност за снимка, към която бил алергичен.
01 Май 2018 11:03
Devil
01 Май 2018 09:28

Този човек е за затвора. Престъпна безотговорност. В случаи като този най-малкото трябва да има информирано съгласие.


Практикува се пълна упойка на деца и при зъболечение в USA. И...понякога не ги събуждат. Не е случайно, че заплатите на анестезиолозите понякога са по-големи от тези на хирурзите.
01 Май 2018 11:07
Мдам... За "прекрасните" хора законът трябвя да е "прекрасен", защото снизхождали дори да лекуват деца "по здравна каса", а не срещу каймета...
Бантустан, ти роден наш!
01 Май 2018 11:12
А колко хора тежат на съвестта на зъболекаря-импресионист илко с клиничната пътека "Ухапан от алигатор"?
01 Май 2018 11:43
Напълно споделям общото житейско възмущение от размера на наказанието. Но как съдът да "пребори" закона, в случая?

Чл. 123. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
(4) Ако деецът след деянието е направил всичко, зависещо от него за спасяване на пострадалия, наказанието е: по ал. 1 и 2 - лишаване от свобода до три години

Като гледам горното, това може да е бил и максимума...
01 Май 2018 11:52
Дали е "направил всичко, зависещо от него"? Нямали са лекарство за овладяване на шока. В специализирана, божкем, клиника... Повикали необорудвана линейка...
01 Май 2018 11:58
(4) Ако деецът след деянието е направил всичко, зависещо от него за спасяване на пострадалия, наказанието е: по ал. 1 и 2 - лишаване от свобода до три години

След като 14-годишният Алекс изпада в клинично тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца.
След като състоянието на момчето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на "линейка", която по същество е частен автомобил, вид транспортна услуга, предоставена от санитар в "Пирогов" и няма нужното оборудване, нито медицински екип. Така Алекс Иванов не е бил транспортиран до "Пирогов" с необходимата за това апаратура. Детето е прието в "Пирогов" в 16 ч. в състояние на сърдечен арест, а в 17.05 ч. е констатирана смъртта му.

Личното ми мнение е, че не са налице условията за приложение на привилегирования състав. В продължение на един дълъг час не е намерен начин да се намери и приложи дантролен натрий. Чак след изтичането на този един докторът час вика частна линейка, която няма как да не е знаел, че не разполага с необходимото оборудване, за да бъде оказана необходимата помощ по време на транспортирането. Налице са поредица от действия, които изключват по-леко наказуемия състав, но пък той позволява да се отложи наложеното наказание. Има какво да направи съдът, защото често строгостта на наказанието зависи от неговата правилна преценка, а законодателят му е предоставил възможност за това.
P.S. Джоли ме е изпреварил докато съм писала
01 Май 2018 11:59
Запозната съм със случая. Касае се за злокачествена булгаристанска смес от не.баване на правила , алгоритми и протоколи , задължителни и спазвани в Европа. Самонадеяност , ниска компетентност на екипа. Показателен случай за катастрофата на здравеопазването в България. Присъдата е справедлива .
01 Май 2018 12:03
Справедлива?
01 Май 2018 12:16
не са налице условията за приложение на привилегирования състав

Твърде вероятно е и да не е приложен /не съм виждала съдебния акт/. В същото време - при баланс от 3,6 години и превес на смекчаващи отговорността обстоятелства /чисто съдебно минало и добри характеристични данни напр. - не визирам снимките му с Рамбо/ колко са могли да дадат...Не ги защитавам. Опитвам да погледна обективно над приложението на закона, какъвто е...
01 Май 2018 12:18
Самоувереността води до смърт. Най-вече чужда...
---------
Блогът на Генек
01 Май 2018 12:28
Между другото при социализма за доктори приемаха
50%мъже и 50% жени. Докато при жените приемния бал
беше много висок заради многото желаещи при мъжете
всеки можеше да стане доктор стига да е завършил
гимназия с биология, химия и другите подобни предмети.
01 Май 2018 13:20
то и сега си има квоти. пък си има и мъжки и женски специалности. колко лекарки със специалност унг познаваш?
01 Май 2018 20:57
при мъжете
всеки можеше да стане доктор стига да е завършил
гимназия

Е, на тази глупост вече не издържах...
Не стига тъпото заглавие...
Казано е - не съди, за да не бъдеш съден!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД