:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 174
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутатите ще нахлузят намордник на свободата на словото

Всички партии са единодушни, че трябва да се контролира медийното съдържание
Снимка: "Сега"
Вежди Рашидов не е наясно, че БНТ е обществена, а не държавна медия.
В скандални дебати за свободата на словото депутати от всички парламентарни групи за пореден път демонстрираха изкривените си представи за демокрация и твърдата си решимост да наложат още рестрикции на независимите медии.

Формално поводът за дискусията бе приемането на годишния отчет на Съвета за електронни медии (СЕМ). Към неговата безсмислена дейност нямаше никакви критики. За сметка на това стана ясно, че народните представители разбират журналистиката като обслужване на политиците и че медийната независимост ги тревожи силно.

Първа за нови регулации заговори БСП. "Трябва ли държавата да има регламент върху медийното съдържание? Лично моето убеждение е, че това трябва да стане", заяви Антон Кутев.

След него представители на ГЕРБ застъпиха същата позиция. "За първи път 100% се съгласявам с Антон Кутев, защото е 100% прав. Проблемът е много голям", каза шефът на комисията по култура и медии Вежди Рашидов, който продължава да бърка обществена и държавна медия. Бившият министър на културата припомни за скандала със собственото му изказване към водещия от БНТ Георги Ангелов преди 2 г. - тогава Рашидов посъветва Ангелов да не иронизира държавата, защото заплатата му била на нейната "ясла".

"Наруших ли свободата на словото, колеги? Това е държавна медия. Въпросът е дали правим разлика между свободия и свобода на словото", каза Рашидов, призовавайки за по-сериозна държавна намеса в медиите. "Аз жаби сам няма да ям, ако всички сме готови, ще работим в посока на повече регулация", призова той и се изкара притеснен за свободата на словото. "Аз съм притеснен за самите журналисти. Кой български политик забрани свободата на словото? Дайте, аз ще го линчувам. Аз съм се борил за тази свобода през 1991-1992 г.", декларира той, без да уточни за каква борба се изтъква.

Тома Биков от ГЕРБ повтори тезата, че не трябва да се обръща внимание на излезлия неотдавна доклад на "Репортери без граница", в който през 2017 г. България пада на 111-о място по свобода на словото. По повод на същата класация премиерът Бойко Борисов заяви преди дни, че проблемите на медиите са на самите медии и че той няма нищо общо. Никой от управляващите до момента не е обяснил защо по неясни критерии европейски средства текат към медии, близки до властта.

Биков не вярвал на класацията, защото била манипулативна. "Ще ви кажа как се прави - избират се едни репортери, правят се с тях интервюта, питат се има ли свобода на словото, а те казват - няма", заяви той, като пропусна факта, че въпросната класация се използва от ЕС при изготвяне на законодателни предложения.

Депутатът каза още, че не може държавата ни да е след Малта и Словакия по свобода на словото, защото там били убити разследващи журналисти, а тук не. Според него свободата на словото у нас се нарушавала не от управляващите и от техните обвързаности със собственици на медии, а от корпоративните интереси на самите медии. Той обаче изключи от списъка депутата и едър медиен издател Делян Пеевски.

"Не може заради това, че един депутат държи седем вестника, България да е на 111-о място. Журналисти били казали, че нямали свобода на словото - ми да излязат по телевизията и да кажат как ги притискат техните собственици! А не с анонимни интервюнца", призова Биков, сякаш журналистите, които критикуват управлението, имат свободен достъп до ефира. И той смята, че са нужни законодателни промени. "Нека да помислим в комисията по културата и медиите и да го организираме", предложи той.

ДПС използва дискусията, за да призове управляващите да придвижат напред медийния законопроект на Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. Медийният проект предлага неравностойно третиране на регулираните субекти. В него се предвижда регулация само за финансирането от чуждестранни организации, но не и с банкови кредити и от еврофондове. По повод на този законопроект неотдавна Асоциацията на европейските журналисти изрази становище, че предложенията на Пеевски може да влязат в конфликт с гарантирани от конституцията права и да доведат до цензура или до нарушаване правото на стопанска инициатива и свободата на договаряне. Въпреки това и правителството възложи на 3 министерства сходен закон, който да предвижда орган, налагащ санкции на неудобните на властта медии.



КОНТРАПУНКТ

Разделът за България в доклада на "Репортери без граница" е озаглавен "Непрозрачна и корумпирана". Той разобличава управленската система, водеща към "масово разпространение на корупцията и тайно договаряне между медии, политици и олигарси". Правителството е критикувано, че "раздава на определени медии средства от фондовете на ЕС при пълно отсъствие на прозрачност, като на практика ги подкупва, за да не го критикуват в публикациите си или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблеми." Нападенията и заплахите срещу журналисти зачестиха през последните месеци, продължава анализът и завършва с констатацията: "Да си журналист в България може да е опасно". Като главен виновник за това състояние е посочен депутатът от ДПС Делян Пеевски. За него пише: "Най-мрачното въплъщение на ненормално състояние на нещата е Делян Пеевски - бивш ръководител на основната разузнавателна агенция на България и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания." Пеевски упорито отрича да контролира разпространителска мрежа.



ЦИНИЗЪМ

"Намираме за циничен опита на премиера Бойко Борисов да прехвърли отговорността за проблемите със свободата на словото единствено върху журналистите", коментираха от Асоциацията на европейските журналисти - България. "Сред причините в доклада са посочени корупцията и срастването между политици, олигарси и медии. Подобен коментар от лидера на изпълнителната власт, когато страната потъва все повече в тази класация, изключително напомня на великия комбинатор Остап Бендер", се казва в становището. "Журналистите са едни от основните потърпевши от лошата медийна среда. Купуването на медиен комфорт с публични средства, взаимозависимостите между олигарси, политици и медии, разправата с критичните гласове са широко разпространени и не, не са проблем само на журналистите. Няма как да очакваме, че България ще подобри ситуацията със свободата на словото, без да реши проблема с цялостната липса на справедливост и не започне ефективна борба с корупцията и организираната престъпност, с онези политическо-икономически кръгове, известни сред обществото като "мафия", пише още АЕЖ.





СЕМ иска власт върху сайтовете в интернет



СЕМ вече иска да контролира не само телевизиите и радиата, но и интернет медиите, стана ясно от интервю на председателя София Владимирова по bTV.

"Спокойно мога да кажа, че очаквам да получим подобни правомощия. Не става въпрос за цензура, а за регулация. Както твърдя, че няма цензура и върху радио- и телевизионните оператори", каза тя и посочи, че Законът за радиото и телевизията е "доста тясна дреха".

В момента се получава свръхрегулация при радиото и телевизията, а онлайн пространството стои изцяло извън регулация, а всъщност опасните явления минават точно оттам", каза Владимирова. Под опасни явления тя имала предвид език на омразата и дезинформация.

За сравнение, СЕМ изобщо не е активен по важни теми като срива на свободата на словото, рекламата на хазарт по националната телевизия, натиска върху журналистите.
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
***
Снимка: БГНЕС
София Владимирова
18
5146
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
10 Май 2018 19:25
Мале, мале...
10 Май 2018 19:46
То ли еще будет,
То ли еще будет,
То ли еще будет,
Ой-ой-ой!
----
Блогът на Генек
10 Май 2018 19:48
10 Май 2018 22:03
(СЕМ). Към неговата безсмислена дейност нямаше никакви критики.
10 Май 2018 22:51
Всеки сам създава Ада си.
10 Май 2018 23:22
Колкото и да ми е неприятно, трябва да призная, че в думите на Боко има много истина.
Може да е дискусионно една жена по чие желание или принуда става проститутка, но по чие желание един журналист започва да проституира със слово - дискусия няма ка да има.
11 Май 2018 01:16
В състояние на вялопротичаща война е светът, недопустима е свобода на словото, няма такава на Запад, няма дапозволят дори и намек за такава и тук.
11 Май 2018 06:29
Ако тези точно депутати в това точно НС ще се заемат с тая работа, язък за Словото.
Както язък - заради същите - за Науката и Образованието.
11 Май 2018 06:31
Впрочем заради същите тези "свободни" медии с изключение на един-два сайта - отдавна е Язък.
11 Май 2018 06:46
1984? Така ли беше? Собода на словото, а?

Гответе се за задължителни хапчета и месечни прегледи за вярност към етац!
11 Май 2018 07:33
След толкоз външнополитически триумфи на ГЕРБ време беше и за малко вътрешнополитически. Конграчулейшънс.

Скоро семкаджиите ще вземат да регулират и форумите и Фацебоко и Твитера. И да му мислят тогава тез дето не са лоялни и предвидими партнери и не са солидарни с властите и смеят да критикуват евроатлантическите и брюкселски зелки и пачи.
11 Май 2018 23:36
Оправиха България и българите, магистралите, доходите, растеж... и сега остана само "медийната среда" и "езика на омразата", по Гого Папионката.

А иначе, диктаторските режими, особено банановите, не обичат да ги осмиват и критикуват, само славословие. Ще носиме на Комарницки цигари...
12 Май 2018 09:28
Свобода на словото!? като си пейш пенке ле кой ли те слуша. Уж бяхме на последно място в "демократичните" братски д-ви, но още не сме стигнали дъното, а отдолу ще стигнем диктатурата на пролетариата затова той е на изчезване,вместо пролетариата на 1 май ще празнуваме деня на цветята, а свободата на словото е скъпо нещо затова за това скоро и участието в интерсайтове ще стане платено на кредит докато се откажем от тази свобода.
12 Май 2018 09:50
Аз, честно да си призная, изобщо не разбирам откъде го изкопаха този проблем със свободата на словото и пр. Като гледам тука във вестника - почти всеки ден имате карикатура на ББ (къде смислена, къде безсмислена), пишете редовно статии против него и пр., вадите проблеми които реално ги няма, само и само да вдигате пушек. Изкарахте го/ги най-големите престъпници и пр. Ако нямаше свобода на словото, как мислите, дали това щеше да бъде възможно?

Прави ми впечатление, че БСП не ги интересува доброто на хорта, те гледат само пушилка да вдигат и да правят скандали, за да се докопат до власт. Да дам няколко примера:
- Много е лицемерно партийния ти лидер, докато е на власт, да открива магистрали и да държи речи, как магистралите развиват местната икономика и пр. (имаше клипове на СС в youtube) и само няколко години след това да плюеш, че строенето на магистрали било лошо за страната и пр. Ако е лошо - защо и вие сте строили? Никой не може да ме убеди, при такова поведение, че ми мислят доброто тези хора.
- Изкараха ББ диктатор, правиха скандали и измислени протести. Обаче той си подаде оставката - кой диктатор прави такива работи? И пак го избраха, подчертавам доброволно.
- Изкараха се големи борци против корупцията и престъпността. Като арестуваха Иванчева - тука се нададе голям вой в нейна защита, търсеха се всевъзможни причини да я изкарат невинна, при положение, че е ясно, че от месеци са следени със СРС, има много доказателства и просто адвокатите и използват вратички или дупки в законите. Не ми стана ясно как точно се борят с корупцията но както и да е.
- Изкараха ББ зависим от Пеевски и др., обаче се оказа че точно БСП назначиха Пеевски за шеф на ДАНС (след някакви промени на закона в среднощни акции, неспазване на изискванията за тази длъжност и пр.). Ако със същото усърдие работеха за увеличаването на пенсиите и подобряване на положението хората сами щяха да гласуват за тях и да ги преизбират всеки път.
има и много други, нямам сили да ги изброя всичките...
12 Май 2018 09:57
Ахъм. Спокойно, няма да махнат голите каки, магьосниците и вълшебните илачи.
От останалото ще оставят химните в чест на Боко и Неговата Премъдрост.
Ми кво, илюстративният матрял с каките ще си падне баш на място.
Тогаз и Нему ще падне сърдце на място. Ще отпусне душа.
Па може и да покаже Нещо пред журналистките.
Няма само Путин да се голещи я

PS И ще си присади перчем... зелен! Нали от Него по-зелен нямало.
Путин -- с червен перчем, Ангела -- с черен. И ще настане такъв живот
12 Май 2018 11:16
НА СЪЩАТА МАНДЖА, СЪЩИТЕ ЛЮТИ ЧУШКИ:

Само така.

Никакъв ПОПУЛИЗЪМ (преведено на говорим български език: - никакви НАРОДО_УГОДНИ практики).

Просто класика: "Депутатите ще нахлузят намордник на свободата на словото (http://www.segabg.com/post.php?aid=904924&tid=314068&action=r).


Па, и на кой ли от власт и народна пара яко папкащите разбойници от Бандата - ГЕРБ, во-главе с банкялийския Али Баба - министър председателя на таа, държавоподобна, частно-елитарна - плутократско-партократска, корпорация "България" му пука за конституционно регламентираната клетва и ...

*** Както казват в такива случай французите): «Да се върнем при овцете»:

• Гражданино на Тази държава, виж (прочети, осмисли … не _ заобиколимостта, на КОНСТИТУЦИОННО-КЛЕТВЕНОТО обричане, в името на «ИНТЕРЕСИТЕ на НАРОДА (тоест, на POPULUS-a)», ПОСТАНОВЕНО в Конституцията на Република България (цитати):

«... Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във ВСИЧКИТЕ си ДЕЙСТВИЯ да се РЪКОВОДЯ от ИНТЕРЕСИТЕ на НАРОДА. Заклех се...!»

* «… Тази клетвата се полага: - съгласно чл. 76 – от народните представители; - съгласно чл. 96 - от Президента на Републиката; - съгласно чл. 109 от членовете на Министерския съвет, во-главе с Министър председателя».

*** ВЪВ ВРЪЗКА С:

«Чл.1 (3) «Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност НЕ може да си присвоява осъществяването на НАРОДНИЯ суверенитет ... ».

И «Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие (т.с., правните норми на Конституцията са от най-висок йерархично правен ред и функционират в националния правен мир НЕПОСРЕДСТВЕНО, така като и всяка една правна норма, постановена във всеки един от материалните закони; … шрифта и вметнатото в скоби – мои, Й.В.)» .
12 Май 2018 20:58
Другаряа Антон Кутев определено израства от гьобелсче в гестаповче. Не, че не е прав да слага намордник на разпасаните журналяги, но първо трЕбва да си надене специален намордник на него си за да се изравни с джурналягите и после да се мушне и в техния намордник. "Крадецът вика дръжте крадеца" е много меко казано..
12 Май 2018 22:03
И сега какво? От 111 място по свобода на словото къде ще ни закарат?
Сещам се за оня знаменит диалог между песимиста и оптимиста:
- От туй място по-лошо не може да има - казва песимистът.
- Може, може - му отговаря оптимистът.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД