:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 391,911,390
Активни 174
Страници 30,557
За един ден 1,302,066

Държавата ще субсидира обучението на 45 781 студенти

Випускът тази година е от 56 737 младежи
 
Държавата ще субсидира обучението на 45 781 студенти в 37 държавни висши училища през академичната 2018/2019 г. Правителството днес е утвърдило броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации.
През тази година се очаква 56 737 младежи да завършат средно образование. Броят на приеманите за обучение студенти и докторанти е съобразен с оценката на учебната и научната дейност на висшите училища, с данните за реализацията на завършилите студенти и докторанти и с приоритетите за обществено-икономическото развитие на страната, посочват от правителствената пресслужба.
Максималният брой студенти е определен въз основа на реализирания през миналата година субсидиран от държавата прием и при спазване методиката за определяне на коефициент на висше училище по професионални направления.
Разрешен е прием в три новооткрити професионални направления в две висши училища. Това са професионалните направления "Педагогика" и "Информатика и компютърни науки" в Техническия университет - София, и "Комуникационна и компютърна техника" във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".
За следващата учебна година се допуска допълнителен прием в осем професионални направления: "Математика", "Физически науки", "Химически науки", "Химически технологии", "Енергетика", "Материали и материалознание", "Педагогика на обучението по..." и "Религия и теология". Това са направления с намаляващ брой студенти, но важни за развитието на отделни сектори на икономиката и обществото.
Определени са 2000 места за наши сънародници от чужбина, които ще се обучават в бакалавърски и магистърски програми в български висши училища. Българската държава ще осигури отново и 150 места за обучение на граждани на Република Македония. Приемът е съобразен с предложенията на организации на българските общности в чужбина и българските дипломатически представителства, както и с желанията на кандидат-студентите при проведената информационна кампания в Албания, Косово, Република Македония, Молдова, Украйна и Сърбия.
С решението се утвърждава и приемът на студенти срещу заплащане в държавните висши училища. Предвидени са 10 706 места. Частните университети ще приемат 14 335 студенти, от които 9345 след средно образование.
Местата за новите докторанти ще бъдат общо 2742. За държавните висши училища те са 2278, за частните - 154, а за научните организации - 310.
В периода на съгласуване на проекта Министерският съвет прие постановление, с което се отлага влизането в сила на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист". Във връзка с това за учебната 2018-2019 г. се определя прием за обучение на студенти в задочна форма по "Право".
5
1214
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
16 Май 2018 15:36
Може ли някой да обясни с какво "Религия и теология" е важна за икономиката?
16 Май 2018 16:00
Много от университетите у нас, са само една перачница на пари.
16 Май 2018 16:23
задочна форма по "Право"

Да се надяваме, че догодина няма да се открие прием в задочна форма поне по медицина и ядрена физика.
16 Май 2018 17:15
Колко от завършващите ще предпочетат да учат в чужбина?
Както са тръгнали, който мине край университета ще бъде приеман. Ще раздават лаптопи, екскурзии, дори лека кола!
16 Май 2018 19:00
випуските са обикновено около 60-65 хиляди, значи ли че 45 хиляди са приети за една година даже и да не са точно един випуск, примерно!
това мирише не само на "добър бизнес", но и на много лоша държавна политика. плодим си професори, плодим си студенти, плодовита държавица....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД