:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 391,911,040
Активни 156
Страници 30,207
За един ден 1,302,066

Плащанията по оперативна програма "Наука и образование" са размразени

 
Междинните плащания по образователните проекти на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са отблокирани. Новината съобщи просветният министър Красимир Вълчев при отчета на изпълненото за първата година от мандата си. "Получихме писмо от ЕК, с което се възстановява възстановяването на средствата", заяви той.

Парите по втора и трета ос на програмата бяха блокирани през февруари 2017 г., когато одитен доклад на ЕК установи сериозни нарушения при изпълнението на 8 проекта за 180 млн.лв. Бяха набелязани мерки за преодоляване на проблемите, сред които и извеждането на Управляващия орган на програмата извън министерството на образованието. Така бе създадена "Изпълнителна агенция НОИР". Нейният шеф Кирил Гератлиев обясни, че блокирането на парите не се е отразило на проектите, сред които тези за студентските стипендии, ученическите практики, ограмотяване на възрастни, "Твоят час" и т.н. - те са се изпълнявали със средства от държавата. Досега по тях са платени 170 млн.лв., които вече ще можем да започнем да сертифицираме и да искаме възстановяването им от ЕК.

МОН вече оряза 20% от средствата по 9 от т.нар. системни проекти по "Наука и образование" (т.е изпълнявани от МОН) в опит да убеди ЕК да възстанови плащанията. Ставаше дума за 50 млн.лв., които бяха отнети от въпросните проекти на обща стойност 268 млн.лв. Една от най-големите щети бе за проект "Твоят час", който се раздели с една четвърт от средствата си - от 140 млн.лв. на 105 млн.лв. Въпросните 50 млн.лв обаче са върнати в програмата и ще се използват за други бъдещи проекти, обясни Гератлиев. Загуби ще има и по втора група проекти, които са на конкурентен подбор и техни бенефициенти са училища и НПО-та. За тях ще има плоска финансова корекция в размер на 10%. Става дума за проектите за подкрепа за предучилищната подготовка на деца в неравностойно положение, за образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и за подкрепа за докторанти и млади учени. Общо за трите проекта ЕК ще ни възстанови 43 млн.лв., а не 48 млн.лв. 10%-те ще бъдат поети от бюджета на просветното министерство.

100-те млн.лв., които са планувани за изграждане на регионални научни центрове, пък ще се прехвърлят към програма "Иновации и конкурентноспосбност". Те ще се слеят с проекта за изграждане на научни лаборатории по програмата за бизнеса, която е за 40 млн.лв. На практика ще бъде обявена нова процедура за 140 млн.лв., преди това обаче тя трябва да мине през одобрение от ЕК.
5
1474
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
16 Май 2018 16:28
НПО-тата и те бенефициенти по тия програми.
Да си направят отделна държава, вместо паралелната, която представляват в момента, и от която основно зависят решенията в образованието. В най-закъсалите райони на Северозападна България, тъкмо там има възможност да си реализират всичките идеи за образование на малцинствата, щото досега само гълтат грантове, а ефектът - точно наопаки.
16 Май 2018 17:10
за интелигентен растеж"
Чета тук - не се чувства.
16 Май 2018 17:33

щастлив
16 Май 2018 17:10
Мнения: 533
От: Bulgaria
за интелигентен растеж"
Чета тук - не се чувства

И аз чета - не се забелязва интелигентна чувствителност.
Впрочем според предишния президент български важното е човек да е щастлифт. А един президент най-добре ги разбира тия работи.
16 Май 2018 20:31
за интелигентен растеж"

... на личните доходи на някой хора от управлението на науката. Започваме със съветник на министъра, продължаваме през уж независимата агенция, пък докъдето стигнем.
16 Май 2018 22:32
дами и господа, да гледаме оптимистично. Въпреки орязванията милиони ще се употребят, усвоят или както искате го наречете. Освен това напомням, че авантата е чиста печалба. Твоят час ще стане моят час!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД