:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 391,910,687
Активни 167
Страници 29,854
За един ден 1,302,066

Омбудсманът започва кампания срещу таксите в предучилищните групи

 
Oмбудсманът Мая Манолова обяви в Плевен, че започва национална кампания заедно с родители срещу таксите в предучилищните групи в детските градини, съобщи БНР.

Според проекта за държавен бюджет за 2018 г., с който се правят промени в Закона за местните данъци и такси и в Закона за предучилищното и училищно образование, общините ще бъдат задължени да намалят таксите за предучилищните групи в детските градини от следващата година. Те ще могат да събират пари само за храненето на 5- и 6-годишните. В момента общините масово не диференцират таксите за по-малките деца и за тези в предучилищните групи, въпреки че за 5- и 6-годишните обучението е задължително. Така в София, където са концентрирани голяма част от децата, таксата е 60 лева на месец от яслата до предучилищната. Общо по това перо общината е планирала 17,62 млн. лева приходи през тази година.

Алтернатива са предучилищните групи в училищата, които са безплатни, но те не са предпочитани от родителите, тъй като там обучението не е целодневно. От Министерството на образованието преди време обясниха, че таксите са една от пречките пред родителите с по-ниски доходи да пускат децата си на предучилищна. В същото време преминалите през подготвителните групи по-рядко отпадат от училище. Намаляването или премахването на таксите, както и увеличението на обхвата на задължителното предучилищно образование, са сред анонсираните от образователното министерство мерки за задържане на децата в клас.

Поради тези причини омбудсманът Мая Манолова обяви, че започва национална кампания заедно с родители срещу таксите в предучилищните групи в детските градини. Според Манолова общинските съвети масово нарушават законовите разпоредби, като събират такси за отглеждането на децата в предучилищните форми. Манолова е убедена, че за задържането на децата в училище е необходимо те да са преминали през предучилищна подготовка.

„Този проблем е още по-важен за децата, чийто майчин език не е български. Защото посещението на забавачка е единственият начин да се осигури задържането на децата в училище. Вместо да ги връщат с полиция и всякакви органи, е по-нормално да им се създадат навици. А ако са платени детските градини, със сигурност социално слабите семейства няма да си пращат децата в предучилищните форми“, заяви тя.
Искрен Веселинов, председател на парламентарната комисия по местно самоуправление, потвърди волята на управляващите всички деца да бъдат обхванати в предучилищните форми на обучение, тъй като немалка част от първокласниците тръгват на училище, без да знаят български език.

„Ние имаме проблем с ранното отпадане от училище. Голяма част от отпадналите деца са от малцинствен произход. Ние не можем да имаме социализиране на тези деца, ако те не завършат образованието си, ако не си създадат навици – първо за обучение, след това за труд… Всички български деца, които ги задължаваме да започнат по-отрано своята подготовка за училище, трябва да бъдат третирани по един и същи начин и да бъде поето тяхното обучение – нещо, което, мисля, всеки български гражданин го приветства“, заяви той пред БНР. По думите на народния представител от ПГ „Обединени патриоти“ именно това е причината за приемане на законодателното решение обучението в предучилищното образование да бъде поето изцяло от държавата. Веселинов уточни, че централният бюджет поема разходите за обучение на 5- и 6-годишните в детските градини и единственото, за което общините могат да събират такса, е храната. „Не може да има една и съща такса за децата, които са там на отглеждане, и за учащите. И в това отношение, ако има общински съвети, които не са си променили наредбите, те действително са в грешка“, каза той.

Според Теодора Дачева, заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България, преди последните законодателни промени е имало неясноти около събирането на такси за детските градини, но в новия Закон за предучилищното и училищното образование и с последните изменения в Закона за държавния бюджет, с който е променен и Законът за местните данъци и такси, този въпрос е ясно регламентиран. Тя потвърди, че, съгласно нормативните изисквания за децата, записани в задължителните предучилищни групи, общините могат да събират такси само за храна.

„Ние сме съгласни и години наред водим този диалог с министерство на образованието. От една страна, държавата казва: задължително е това обучение на 5- и 6-годишните, от друга страна обаче, родителите затова не виждат смисъл в събирането на такси. Но записът в закона е точно такъв: "Не се събират такси за обучението", докато самото изхранване на децата, което, разбира се, се осигурява при целодневна организация, ние трябва по някакъв начин да го покрием. И този начин до момента е с такси“, заяви тя.

Дачева съобщи, че съвместно с МОН представляваното от нея сдружение от юли миналата година е започнало разяснителна кампания за различното съдържание на стандартите и стойностите за децата от 2 до 4 години и за децата в подготвителните групи за училище. Според нея през настоящата година корекции в тази насока са внесени в почти всички общини. Според изчисления, направени през миналата година, цитирани от Дачева, за да отпаднат таксите за тези деца при целодневен режим в детските градини, би трябвало държавата целево да осигури около 30 млн. лв.

7
1697
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
16 Май 2018 18:05
Най-после попаднахме на човек изпълняващ тази трудна професия. Като Омбудсман, упорита и работлива
ми се струва, че става по-хубава и привлекателна пред НТ. И колкото по-рано убеди кмета на Поморие за бързото
уреждане на градоустройствения план,......цена няма да има.
16 Май 2018 18:23
Когато държавата те задължава със закон да правиш нещо, откъде накъде те кара и да си плащаш?
16 Май 2018 21:10
никога не съм имал симпатия към тази госпожа, да ме прощава Господ, но ако доведе докрай поне едно от нещата с които се е захванала, ще и гласувам доверие. само че тя се е засилила към политиката и спекулира. спекулира с надеждите и отчаянието на хората, а това е гадно.
16 Май 2018 21:14
а иначе, ако е вярно това което твърди кюстендилската, просто ще се опитат да нахранят едни фирми, нищо повече. както сега общините хранят по много скрити начини повече от половината фирми на териториите си, и всъщност си точат от бюджета, осигуряват си избиратели и си правят шуробадженащините необезпокоявано.
16 Май 2018 22:30
Една от големите корупции в държавата, но .... младите родители са все още наивни в тази възраст, мноооого обичат децата си и "госпожите" им предлагат какви ли не екстри
17 Май 2018 05:41
Алтернатива са предучилищните групи в училищата, които са безплатни, но те не са предпочитани от родителите, тъй като там обучението не е целодневно.
Значи за целодневно обучение, грижи и храна родителите плащат само 60 лв. на месец? По-малко от 3 лв. на ден. Толкова малко. И въпреки ниската цена искат безплатни грижи и храна за децата им? Това е възмутително. За социално слабите трябва да има или отстъпка, или таксата да се поема от социални грижи. Но не да е безплатно за всички.
17 Май 2018 05:47
Луд умора няма! Тази не се умори да твори глупост след глупост и накрая никакъв ефект. Един колега казваше: най-много мразя работливите некадърници, цял ден работи здраво и накрая...нищо, та ето ви такъв пример.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД