:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,545,287
Активни 222
Страници 17,223
За един ден 1,302,066

А къде бяха Бойко Борисов и Кирил Ананиев, когато се източваха болниците?

Държавните лечебни заведения са опоскани докрай и фалират. Нека ГЕРБ поне да ни спестят наглите си коментари
Снимка: Архив "Сега"
От предишния кабинет насам Бойко Борисов не е рязал лента в здравния сектор. Добре е и занапред да не се явява по болници и изобщо да не коментира хала, до който партията му докара системата.
Враца и Ловеч вече не разполагат с болници в общоприетия смисъл на това понятие. В двата града мъждукат някакви коптори, в които ту има, ту няма лекарства и консумативи, отделения се закриват и после откриват със сетни усилия, персоналът, доколкото е останал, не получава заплати. Това не са лечебни заведения, от които болен човек може да очаква адекватна грижа, а кухи сгради, които едва се държат отворени, за да се води на книга, че още един ден цяла една област не е останала без държавна многопрофилна болница. И за да не се признае открито това, което е повече от очевидно - когато над десетилетие се краде безогледно, резултатът неизбежно е разруха. И после да се търсят виновни.

Последното, между другото, полека лека започна, вероятно известявайки близостта на фаталния край на болниците във Враца и Ловеч. Без капка свян всяка една от допринеслите за фалита на болниците страна обвинява другата и се държи, сякаш краденето се е случвало на Марс, а не под носа й. И понеже това се случва пред публика - явно участниците в спектакъла смятат, че тя се състои от маймуни, които нямат нито памет, нито понятие в каква държава живеят.

От 13 години - според настоящия здравен министър Кирил Ананиев,болниците във Враца и Ловеч се източват систематичноКрало се е от обществени поръчки за лекарства, консумативи, медицински изделия, апаратура. Сключвани са неизгодни договори като например частна кардиологична лаборатория да функционира на територията на държавната болница, ползвайки лаборатории, аптека и техника почти безплатно. Или пък на метри от държавната болница се пръква частна със същия предмет на дейност. Всичко това не просто не се прави кой знае колко скрито, то е обществена тайна, защото всички участват в далаверата - от санитарката, която прибира по 5 лв., за да "се грижи по-добре" за даден пациент, през сестри и лекари, които си въртят някакъв малък частен бизнес в държавната болница - я консуматив ще продадат, я пирон, през шефа на отделението, директора, кмета, местния партиен лидер - в случая на ГЕРБ, защото все пак от 2009 г. тази партия е на власт, зам.-министъра, министъра на здравеопазването, депутатите и в крайна сметка министъра на финансите и премиера. До някои нива, предимно областни, текат парични отчисления, по-нагоре се радват само на съответното заздравяване на местната партийна организация и все по-добрите резултати по избори. Да припомним, че според анализа на здравното министерство болницата в Ловеч доскоро разполагаше със 116 души администрация, от които цели 80 са излишни. Излишни за работата на болницата, но не и за ГЕРБ-Ловеч.За да останат на яслата, те и семействата им гласуват правилноИ в това се крие "тайната на успеха" на ГЕРБ.

Това, разбира се, води до трупане на дългове, които държавата не иска и не може да покрива. Накрая просрочията са в такъв размер, че доставчиците започват да налагат запори на сметките на болницата, няма пари за лекарства и консумативи, нито за заплати, персоналът напуска, това води до закриване на отделения. Баницата най-накрая е свършила. И едва в този момент започват протести, МЗ се хвърля да спасява болницата, а медиите истеризират. Болницата обаче вече е неспасяема, а персоналът започва да хвърля яйца по зам. здравния министър Жени Начева.

"А защо не хвърляха яйца по тези, които докараха болницата до това състояние?", възмути се министър Кирил Ананиев. Защо не излизаха на протести, докато се случваха порочните практики там, защо са наблюдавали цели 13 години, без да реагират, ядоса се той. Отговорът е прост - защото по времето на докарването на болницата до това състояние са получавали заплати. И никой "отгоре" не е и намекнал, че така не бива.

Защото въпросът е какво е правил и самият Кирил Ананиев, който в немалка част от тези 13 години беше зам.-министър на финансите и председател на Надзорния съвет на здравната каса. Като бюджетар на държавата той е човекът, който най-добре е знаел как се движат дълговете на тези болници. Какво са правили върволицата министри и зам.-министри, минали през Министерството на здравеопазването и също получаващи купища информация за подопечните им болници всеки месец? Наблюдавали са кротко, докато са обяснявали какви реформи ще правят. Защото няма как министър или зам.-министър, назначен от ГЕРБ, да тръгне да спира далаверата в болница с назначени от ГЕРБ директор и персонал.

Но доскоро Кирил Ананиев беше бюджетар, не министър, който задава политики. Как обаче реагира този, който от 2009 г. управлява? "Хората да си получават заплатите и паралелно с това правете реформите. Не може да се крадат и да се източват болниците. Не може, с над 450 млн. сме увеличили клиничните пътеки тази година, близо 5 млрд. да отидат за здравеопазване и сестри и санитари да ми се казва, че не са получавали заплати", обади се и премиерът Бойко Борисов и разпореди на Кирил Ананиев болниците да бъдат стабилизирани.Бойко Борисов казваше абсолютно същото и през 2009 г.,и през всяка следваща година от тогава до сега, когато някой почне да протестира за нещо в здравеопазването. Единствената разлика е, че през 2009 - 2010 г. Борисов недоумяваше как може отпуснатите два милиарда лева да не стигат.

Точно така. За 8 години, прекарани основно под управлението на ГЕРБ, публично плащаните пари в здравния сектор скочиха с над 2 милиарда лева, които очевидно не са отишли нито за повишаване на заплатите на медицинските сестри, нито в касите на болници като тези в Ловеч и Враца. Напротив - дълговете на болниците минаха 500 млн. лв., а освен Враца и Ловеч в задълбочен процес на декапитализация са още 5-6 лечебни заведения. Отишли са в десетките нови частни болници, появили се оттогава, в партийните каси, за кухи дейности и всичко друго, но не и за реформа и стабилизиране на здравната система. За тези 8 години публичната система на здравеопазване беше окончателно разрушена и опоскана, докато поредният министър се кълнеше в поредната реформа, а Борисов отпускаше поредния милиард.

Това, което се случва във Враца и Ловеч, е само началото. Въпрос на време е половината държава да остане без болници, защото краят на пиршеството е съвсем близо.
17
10894
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
16 Май 2018 20:36
Моята внучка вчера беше ухапана от кърлеж във великото Велико Търново - сърцето на България. Великото велико търново (пишете го вече без главни букви!) се оказа без нито една медицинска лаборатория за анализ на кърлежа за лаймска болест... Видими резултати! С отвращение към управляващите!
16 Май 2018 21:01

Статията

"А защо не хвърляха яйца по тези, които докараха болницата до това състояние?", възмути се министър Кирил Ананиев. Защо не излизаха на протести, докато се случваха порочните практики там, защо са наблюдавали цели 13 години, без да реагират, ядоса се той.
...
Защото въпросът е какво е правил и самият Кирил Ананиев, който в немалка част от тези 13 години беше зам.-министър на финансите и председател на Надзорния съвет на здравната каса.
проф. Боян Дуранкев

Великото велико търново (пишете го вече без главни букви!) се оказа без нито една медицинска лаборатория за анализ на кърлежа за лаймска болест...

Предполагам, че извън София никъде няма такава лаборатория, а и в самата София подобно изследване се прави само в частната ******* срещу съответната сума и то, само ако някой благоволи да информира пострадалия, че въобще може да се направи такова изследване.
16 Май 2018 21:09
Или пък на метри от държавната болница се пръква частна със същия предмет на дейност.

И основно със същия персонал, който през половината ден седи в държавната болница и препраща към частната. След това чака заплата от държавната за тази високохуманна дейност. Отделно, във времената когато са се наливали основите и стените от дълговете, при бройката персонал излиза, че от пълнолетното и непенсионирано население някъде всеки десети е бил персонал в Болницата.
16 Май 2018 21:27
Моята внучка вчера беше ухапана от кърлеж във великото Велико Търново ...

Кърлежът - в шишенце или бурканче и в София, по памет в Националния Център по Заразни и паразитни Болести се изследваше за около десетачка, но май с малка достоверност на резултата. След около 3 седмици (все пак да се пита компетентен доктор) при всички случаи е добре да се направи тест на детето, а това се прави на доста места и по памет за около 30 лева. Тези работи са свързани с двуцифрени суми и не са от големите проблеми на здравеопазването в страна като нашата. А тези неща с многото нули както коректно отбелязва г-жа Здравкова ставаха и стават пред очите на всички.
16 Май 2018 21:34
Браво Янина! Статията е доста точна. И още 2 млр. лв. да се налеят в сферата на здравеопазването, пак забележим ефект няма да има, защото ще потънат в частните болници, фармацевтичните фирми и за подкупи. Днес дойде новината, че ВАС окончателно е отменил електронния търг за доставки на лекарства, който беше добър инструмент срещу източването на здравните заведения, но намаляваше печалбите на фирмите и ограничаваше "взятките". Е, като се замислите, как са взели решението си магистратите?
16 Май 2018 23:19
Посланието е много тежко и катастрофично като идея, но за съжаление е много точно. Ловеч и Враца са официално в клинична смърт. Видин дефакто той е там. Шумен е въпрос на време да формира карето. Двете големи болници в Стара Загора също реално са дали фира, Ямбол, Сливен и Смолян също са по пързалката. В Смолян комедията депутатка да дава дежурства в детско отделение също стигна до неизбежния си трагичен край. В Добрич 3 от 5 кардиолози хвърлиха оставки. Още да продължавам ли?
17 Май 2018 05:42
Кой дава разрешенията за тез частни болници? Чистачката в НЗОК?! Или същите се сдобиват с финансиране още преди да са заработили?! Солидарната система е за това да поддържа държавното и общинско здравеопазване, което се грижи за бедните и държавните служители. Частните болници бяха малко, докато работеха на пазарен принцип. Кога и кой реши, че трябва да им се плаща от Касата??? И се нароиха едни клиники, едни чудеса..?! При намаляващо население и брой лекари и сестри никнат като гъби! Слагат стентове наред, оперират. И Касата трябва да плаща! Всички се чудят как те излизат на печалба, а болниците, контролирани от държавата и общините са все на загуба. Ясно е, че това става с далавери. Изгодните пациенти по скъпите пътеки се насочват срещу заплащане към тях от личните лекари и от онези в СМП. А "отпадъците" остават за болниците, които умишлено се водят към фалит. Защото лекарите им гледат към частните, защото директорите им се готвят за там или да си правят свои болници с отмъкнатото. Лекарите в Бг са достатъчно. Ако се спре отварянето на още болници и злоупотребата с пациентите. Един единствен начин има да се спасят общинските болници от фалит. Да се спре финансирането на частния сектор от НЗОК. Тогава не само пациентите и лекарите ще се върнат, но и ще придобият апаратура на безценица. Който иска да се лекува на частно, да си внася застраховка за това. Защото иначе ни чакат двата пакета. При които нуждаещите се ще чакат и ще се мъчат, щом не могат да намерят пари.
17 Май 2018 06:11
Нагли, по-нагли....лекари...тези същите индивиди точат касата като зя световна, след което отиват в частната болница да я довърша и отделно искат на ръка. Най-лошото, е че не са специалисти и не желаят да се научат! Жалки същуства са повечето доктори, служат на Мамона но не и на пациентите. Това няма да продължи до безкрай.
17 Май 2018 10:02
Отново задавам въпрос защо трябва частните болници да имат достъп до пътеките на НЗОК ?
Защо е забранено за огромно количество други дейности такова наливане на държавни пари (от данъци) към частни бизнеса, а за болниците е разрешено ?
Затова и се унищожават държавните болници - да се освободи пазара за услугите на частните болници.
17 Май 2018 11:14
А къде бяха Бойко Борисов и Кирил Ананиев, когато се източваха болниците?


Как къде?
Взимаха своят дял от източените пари. Всеки, който иска да източва държавата, трябва да се отчита към Банкя. Иначе го чакат проблеми.17 Май 2018 11:27
Нали си имаме НЗОК, той и Киро Ананиев беше в управлението й.
И какво от това ?!
Точно НЗОК и регионалните им поделения дават и контролират парите за здравеопазване.
За да имитират някаква дейност и за респект ровят и под ноктите на гражданите, сакън , да не ощетят с някой лев Касата.
А болници и вериги аптеки точат милиарди ??!
17 Май 2018 17:18
Промяна в закона. Частните болници да се поставят в реална конкурентна среда. Който го бива ще оцелее. Публичният сектор се финансира през данъците. Английската система БЕВЪРИДЖ.
17 Май 2018 20:28
Точно така. За 8 години, прекарани основно под управлението на ГЕРБ, публично плащаните пари в здравния сектор скочиха с над 2 милиарда лева, които очевидно не са отишли нито за повишаване на заплатите на медицинските сестри, нито в касите на болници като тези в Ловеч и Враца. Напротив - дълговете на болниците минаха 500 млн. лв., а освен Враца и Ловеч в задълбочен процес на декапитализация са още 5-6 лечебни заведения. Отишли са в десетките нови частни болници, появили се оттогава, в партийните каси, за кухи дейности и всичко друго, но не и за реформа и стабилизиране на здравната система. За тези 8 години публичната система на здравеопазване беше окончателно разрушена и опоскана, докато поредният министър се кълнеше в поредната реформа, а Борисов отпускаше поредния милиард.


Уви така е и за статията, но все пак нека напомня на авторката, че реформирането и стабилизирацията на здравната система спря 2003 г. и управлението на ГЕРБ просто засили инерцията започнала от тогава.
18 Май 2018 21:34
За да останат на яслата, те и семействата им гласуват правилно - в това се крие "тайната на успеха" на ГЕРБ.


Радвам се че и автор на СЕГА е стигнал до тайната на боковите "победи" на избори за Парламент и за общински шури (хурали)...
20 Май 2018 10:59
Само изключително прост народ може да си "организира" обществото , в частност здравната система , по такъв дебилен и самоубийствен начин... Тука влизат и лекари , и пациенти , и управляващи. Днешна България покзва че не е в състояние да поддържа организирано здравеопазване. Свлича се до равнищата на Того , Бурунди , Папуа.Неистовият ламтеж да се краде замъгля съзнанието на всички и води до тотална разруха. Властта е неин покровител ! Благодарим ти за което ГЕРБ. Благодарим ти Бате !
21 Май 2018 08:30
Трудно/Смешно стана да се оправдават със Станишев, но това не им пречи да продължават да го правят.
22 Май 2018 14:32
Обидно ми е! Имам според мене реална представа за сънародниците си. Как допускаме един невеж и неуравновесен човек с огромно его да ни разиграва толкова години!!!Тази система я въведе Иван Костов. После при Станишев (мого недобри неща мога да кажа за него), но не и свързани с упреците на Борисов. Той е премиер от 2009 г. и все някой му е виновен. Не, ние сме си виновни, че го търпим.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД