:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,405,214
Активни 102
Страници 14,750
За един ден 1,302,066

Агенцията по храните не откри некачествен хляб

 
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че е е извършила мащабни проверки - на производствени цехове, магазини,
пекарни и т.н. Инспекторите на БАБХ не са открили никакви нарушения, а резултатите сочат, че българският хляб е качествен и без неразрешени добавки, става ясно от съобщение на агенцията.

От БАБХ признават, че са направили акцията не по своя инициатива, а защото са получили писмо от Върховната административна прокуратура. ВАП сезирала контролния орган по храните за медийни материали, според които ядем некачествен хляб.


"При извършването на проверките в страната не са установени случаи на произвеждан хляб с неразрешени съставки и добавки, както и предлагане на хляб с неустановен произход. Не са констатирани отклонения в качествените показатели и критериите за безопасност при лабораторните изпитвания и органолептичните оценки на различните видове хляб", гласи прессъобщението.

Проверени били общо 1 084 обекта - производствени предприятия, хлебозаводи и цехове (462 броя), фурни и работилници, предлагащи на място хляб (426 броя), супермаркети, произвеждащи хляб и хлебни изделия (196 броя).

Издадени са общо 67 предписания за отстраняване на несъответствия. Съставени са и 5 акта за установяване на административни нарушения. По-голямата част от издадените предписания се отнасят за констатирани несъответствия на хигиенните изисквания в производствените обекти, както и за пропуски в етикетирането на предлагания хляб - не са ясно откроени алергените в състава, непълна информация при предлагане на непредварително опакованите хлябове и други, посочват от БАБХ..Ето какво още отчитат от агенцията в прессъобщението:

При проверката е инспектирано дали обектите имат необходимата регистрация по Закона за храните, както и дали притежават технологичните документации за произвежданите видове хляб и хлебни изделия и други.

При инспекциите е възложено и да се извършва органолептична оценка на произведените видове хляб, включваща степен на изпичане на кората и вътрешността на хляба, състояние на средината - шупливост и еластичност, цвят, вкус и мирис на продукта, както и за наличие на несвойствени примеси и чужди тела.

При извършването на проверките контролните органи са констатирали, че всички обекти са регистрирани по реда на чл.12 от Закона за храните, с изключение на един обект, за което е издаден акт за установяване на административно нарушение.
Издадени са също 2 акта за установяване на административни нарушения, за констатирано наличие на използвани суровини с изтекъл срок на трайност, както и 2 акта за предлаган пакетиран хляб без етикети със задължителната информация.

Анализът за резултатите от извършените проверки сочи, че в произвежданите видове хляб и хлебни изделия се влагат традиционните пшенични брашна - бяло (тип 500), "Добруджа" (тип 750), типово (тип 1150) и пълнозърнесто (тип 1850), царевично брашно, както и брашна от други зърнени култури - лимец, ръж, и други.

Всички използвани брашна са с български произход, доставени от мелничните предприятия в страната, които също са регистрирани по реда на Закона за храните.

Констатирано е, че в състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и агент за обработка на брашна - аскорбинова киселина, които са разрешени за използване в тази категория храни, влагат се с технологична цел като подобряват хлебопекарните качества на брашното.

Различните видове хляб и хлебни изделия са етикетирани в съответствие с изискванията на европейското и национално законодателство, на етикетите са обявени всички използвани съставки, включително и добавките в храните - набухватели, антиоксиданти, киселинни регулатори и консерванти, съгласно Регламент (ЕО) № 1333/2008 г. относно добавките в храните.
12
1203
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
17 Май 2018 17:24
хлебопекарните качества
17 Май 2018 17:37
хлебопекарните качества
Количеството на глутена е от особена важност!
Това, с ниско съдържание, става за баници, бисквити ... основно за фураж.
17 Май 2018 17:46
Баба разправяше, че едно време правели хляба от брашно, вода и мая. Колко бедни и нещастни са били хората тогава; нямали са пари за киселинни регулатори, антиоксиданти и фибри...
17 Май 2018 17:58
По времето на баба Ви, добивите са били около 60-100 кг/декар. Сега са 400-600 кг/декар.
Сортовете са различни, обикновено зърнопроизводителите гонят количество, а от хлебарите изискват качество. За това се налага употребата на редица допълнителни съставки.
17 Май 2018 18:02
шъ тъ светна нещо- енола , примерно, е висококачествена, перфектна пшеница,Глутен от 28 при 21 по БДС не е изключение.И се изнася.Половината хляб се прави от вносни смеси, направени от пшеница с глутен 13-14 и нашита с "подобрители:

кво общо имат бабите, бем щастифт
17 Май 2018 19:07
Баба разправяше, че едно време правели хляба от брашно, вода и мая.

По времето на баба Ви, добивите са били около 60-100 кг/декар. Сега са 400-600 кг/декар.
И сега понеже добивите са повече, дай да ядем аскорбинова киселина, набухватели, антиоксиданти, киселинни регулатори и консерванти - съгласно европейските закони?

А по време на НРБ колко са били добивите, в сравнение с Царското време?

Щото баба ми и по едното, и по другото време е живяла. По "царско" са пекли хляб самостоятелно, доста занапред. После вече никой не е пекъл - щото хляба е станал евтин.
17 Май 2018 19:31
Аскорбиновата киселина е витамин C. А 99% от хляба е боклук, по-горе са обяснили защо.
17 Май 2018 19:54
Може ли някой да ми уреди да съм три дни проверяваща качеството на пшеницата / брашното?
На доброволни начала хем, не само не искам да ми се плати, ами съм готова аз да си платя на БАБХ за гевезелъка?
М?
И после да дам инфо?
Кайзер
17 Май 2018 21:20
да се твърде че у нас има що-годе приличащи на хляб, колбаси, серене, мляко или плодови сокове си е направо наглост и безочие. и липса на адекватна джурналистика и гражданско общество.
17 Май 2018 21:21
о-о-о шастливия, вие вероятно сте твърде щастлифт, но е редно да спрете щастливите хапчета.... не?
17 Май 2018 21:30
При инспекциите е възложено и да се извършва органолептична оценка на произведените видове хляб, включваща степен на изпичане на кората и вътрешността на хляба, състояние на средината - шупливост и еластичност, цвят, вкус и мирис на продукта, както и за наличие на несвойствени примеси и чужди тела.

е тази глупост ли е целта или това е оправданието, или просто безнравствеността!
17 Май 2018 22:57
На любознателните препоръчвам да се поинтересуват какво е “мая”, не само хлебна, но също бирена и сирна - какви видове и щамове съществуват, кои от щамовете са търговска тайна, кои са естествени и кои не (много интересна тема), какви изследвания (не) съществуват за въздействието върху здравето... Чак след това се доверявайте на “експертизата” на БАБХ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД