:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 393,812,812
Активни 122
Страници 1,524
За един ден 1,302,066

Бездимните цигари са модерни, но също са вредни

Алтернативните продукти не са безопасни и трябва да имат същата регулация, както традиционните
Традиционната цигара вече има много заместители, кои от кои по-модерни. Пристрастените пушачи често прибягват до тях в борбата да преодолеят зависимостта си или поне да намалят вредата за здравето си. Доколко обаче алтернативните продукти могат да подпомогнат този процес, безопасни ли са и как законите трябва да се "отнасят" към тях? За това разказва Патриша Ламбърт, директор на Международния правен консорциум. Тя беше на посещение в София със специална лекция, посветена на темата.

Нова мода за пушачите залива пазара. Алтернативни и привлекателни продукти под формата на различни лъскави устройства заместват традиционните цигари с претенцията, че са по-безвредни. Те обачене са безопасни и имат нужда от същата регулацияи ограничения, каквито важат и за традиционните цигари - по отношение на реклама, акцизи, такси и забрана на ползването им в закрити помещения. Това послание отправи Патриша Ламбърт по време на визитата си у нас.

"Тютюневата индустрия се движи с големи темпове напред и ние трябва да реагираме също толкова бързо, за да се справим с това", призова тя. Новите продукти са характерни с това, че се нагряват, но не изгарят и не отделят дим, а производителите им изтъкват, че са по-безвредни и щадящи здравето ни. Патриша Ламбърт обаче е категорична, че тази теза трябва да се постави под въпрос. Тя сравни традиционните цигари и алтернативните продукти с цяла и половин чаша отрова и заяви, че новите продукти са рискови и също могат да ни разболеят. "Това е бъдеще без дим, но не и без тютюн", категорична е тя. Според нея се води агресивна и мощна рекламна кампания на новите продукти, които могат да "зарибят" дори и непушачите, лансирайки внушението, че не причиняват вреда за здравето. "Това е много опасно, означава, че точно този продукт се възприема като нещо нормално и обичайно", заяви тя.

В момента има много нашумели алтернативни продукти на цигарите като IQOS на тютюневата компания Philip Morris. Те обаче съвсем не са безопасни, както производителите им се опитват да обясняват. Дизайнът им наподобява този на айфона и айпада, като това подсъзнателно внушава на мозъка, че устройството е нещо впечатляващо.

"Ако искаш да откажеш някого от тютюна, няма да създадеш толкова привлекателен и красив на външен вид продукт, а ще помогнеш на хората да избегнат вредата. По този начинвсъщност се привличат нови хора, някои от които ще са децаИ дори сега младите хора да не могат да си позволят тези продукти, те ще продължават да изглеждат толкова привлекателно и ще дойде момент, в който вместо нови кецове за 300 долара те ще си пожелаят алтернативна цигара", коментира още Патриша Ламбърт.

Изобретението на Philip Моrris няма нищо общо с познатите електрoнни цигари, пушачът отново пуши тютюн, обработен по специална технология. Той е част от нагреваемия стик, който се слага в устройството. По време на пушенето се поддържа температура, която е достатъчно висока, за да отделя тютюн, но не и пушек. Нагряването е при температура под 350 градуса, като при стандартните цигари то надвишава 600 градуса, но крайният ефект е нездравословен.

С цел популяризирането на новите цигари се води и агресивна рекламна кампания, като продуктът се промотира на концерти, фестивали и масови събития в различни държави по света, като основен таргет са младите хора.Агресивни кампании се водят и в социалните мрежикато Facebook и Instagram. Повечето държави, в които може да се намерят новите продукти, са в Европа. Иновативациите все още не са стъпили на пазара в САЩ и Канада, а в Австралия са забранени, разказа още Патриша Ламбърт. Цитирайки стратегията на Philip Morris, тя каза, че компанията не иска да нарича тези продукти тютюневи или никотинови, а нискорискови.

Подобен продукт е пуснал и друг тютюнев гигант - British American Tobacco, който наподобява касета, в която се поставя тютюнев стик. Japan Tobacco пък предлага Ploom Tech. Устройството прилича на писалка. То работи по различен принцип, защото изпарява течност, преминаваща през тютюневи капсули с различен аромат, наподобяващи капсули за кафе, и също не е безвредно.

Патриша Ламбърт апелира политиците и адвокатите в различните държави съвестно и внимателно да разгледат всички правни рамки и да третират алтернативните продукти със същите регулации както и цигарите. Тя призова да не се поддават на внушението, че новите продукти са по-безвредни и да не приемат закони, с които да ги промотират.

Тя е категорична, че новите устройства не служат за мисията пушачите да се откажат от вредния навик, а ги насърчават да заменят цигарата с други алтернативи.И целта на всичко това не е здравето на хората,а финансова печалба за въпросните компании. Тя припомни, че целта на СЗО е да намали консумацията на тютюн в каквато и да е форма, и добави, че няма никакви доказателства, че модерните устройства ще понижат употребата. "И когато видите, че хората се насърчават да използват тези продукти, просто си мислете за половината чаша отрова", каза Патриша Ламбърт.ПРОТИВОРЕЧИЕ

Различни здрави организации са на двата полюса в отношението си към използването на новите устройства като заместители на традиционната цигара. Така например Кралският колеж на лекарите във Великобритания препоръчва да се насърчава употребата на алтернативните продукти. Основните им мотиви са, че новите устройства значително намаляват риска от вредата за здравето от тютюна, помагат на пристрастените да откажат вредния навик и не водят до пропушване от страна на непушачи. На противната позиция са експерти от Испания. Там продажбата на алтернативните продукти се приема по-скоро като заплаха, а не като нещо положително. Комитетът по обществено здраве към Междутериториалния съвет на Националната здравна система на Испания издаде предупреждение относно здравните рискове от употребата на тютюневи изделия с нагряване без дим. Препоръката е те да не се използват.
814
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД