:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 392,968,764
Активни 131
Страници 680
За един ден 1,302,066

От Княжево до Копитото – поход в памет на Боян Петров

Освен близки и приятели в него се включиха и много хора, които не са познавали алпиниста
 
Снимка Би Ти Ви
Близки и приятели на алпиниста Боян Петров организират днес поход от Княжево до Копитото, предава Би Ти Ви. В него се включиха и много хора, които не са познавали Боян, но са вдъхновени от неговия пример.
Маршрутът, който е избран, не е случаен – това е пътеката, по която Боян се готви, преди да изкачи всеки връх. По пътеката има специален дневник, в който хората пишат впечатленията си от природата и емоцията, която преживяват, когато минават по този път. Самият Боян също пише в този дневник.
„Боян беше герой на нашето съвремие и хората са тук да го подкрепят. Дано някой продължи неговия път”, каза сестрата на Боян Петров – Александра. Тя повтори неговите думи: Продължавайте да изкачвате своите върхове и винаги напред.
По думите ? трябва да помним Боян с неговата устременост и борбеност. Той завинаги ще си остане нашият герой, ще остане пример за всички, допълни сестрата на алпиниста.
„Боян успя да събуди доста заспали хора и всички искат да се заредят от неговата енергия”, каза жената до алпиниста – Радослава Ненова. Тя смята да остави по пътя още няколко тефтера, в което хората могат да запишат нещо, което винаги са искали да кажат на Боян, но не са могли. „Тези дни получавах много хубави писма и мисля, че това ми помогна много и ми даде много сила”, отбеляза тя пред Би Ти Ви.


Издирването на Боян Петров бе прекратено на 16 май. Алпинистът изчезна някъде под връх Шиша Пангма в Хималаите на 3 май. Боян Петров е българският височинен алпинист с най-много, общо 10, изкачени върхове над 8000 метра. Боян Той е и зоолог, еколог и спелеолог, работи в Националния природонаучен музей при БАН в София, припомня БГНЕС. Бил е координатор на Центъра за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей. Работи като оценител на проекти в областта на биологичното разнообразие, управление и проучване на защитени територии и консултант на държавни институции, неправителствени организации, популярни списания и онлайн издания. Взима активно участие в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие в България.
Боян Петров на два пъти излиза победител от битка с рака. Има инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г. при катерене в Алпите пада и чупи крак. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пък пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти.
През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак. След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние.
На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и е хоспитализиран във Военномедицинска академия с опасност за живота. Само няколко месеца по-късно той подновява тренировъчните си изкачвания. От 16 април е последното му споделяне във Фейсбук. Тогава му предстои да изкачи Шиша Пангма. "От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер утре рано сутринта", пише той, припомня още БГНЕС.
34
3159
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
20 Май 2018 10:58
Браво!
20 Май 2018 11:28
С риск да си навлека нечий гняв - защо нямаше поход в памет на изядения от бездомни софийски кучета професор Ботьо Тачков? Примерно.

Нещо взе да ми писва от преекспонирането на темата с алпинисткия бизнес.
20 Май 2018 11:34
За съжаление не мога да се присъединя към похода посветен на героичния наш алпинист, и МОЛЯ разрешението на СЕГА да пратя до близките на Боян моето малко философско есе с пожелание да го впишат в книгата за възпоменания. С уважение Атанас Стригачев д-р на философските науки. Моля модератора, ако го махне, поне да го прехвърли на близкита на Боян.
ПОСВЕЩАВАМ НА АЛПИНИСТА БОЯН ПЕТРОВ

От съобщенията личи, че повече надежди за спсасението на Алпиниста няма. Китайски алпинисти стигнали до върха Шиша Пангма на 8 027 метра височина на 13 май десет дни след като изчезнал... Намерили негови ампули инсулин.
Упоритият характер и несломимата воля не могат да бъдат спрени от рака, от кризите на диабета, от жестоките травми при катастрофа, от пропадане в пукнатини в ледници. Няма неамбициозни алпинисти, всички алпинисти са амбициозни, иначе няма да стигнат до никакъв връх и ще останат при нас обикновените хора. Рефлексът на неамбициозният обикновен човек е да се стъписва от несполуките и травмите и да се връща назад. Обаче необикновените личности знаят само едно "Само нагоре!" А този Алпинист е необикновен повече от другите. Той е изтъкан от особена воля, която не се захабява от ударите на съдбата, а точно обратното закалява се и става още по-силна. Каквото намисли, това прави! Характерът е повече от талант - той прави човека. Всички велики открития и подвизи са дело на хора с характер и воля.
Да постигне още един подвиг е решила неговата воля. Искал е да осъществи мечтата си - да остане да живее между върховете... Неговата воля се превръща в двигател, тя го движи към успех и гибел. Ако за другите а0лпинисти изкачването е абсолютно невъзможно и се отказват да продължат към върха Шиша Пангма, точно това го мотивира да продължи сам. Върви сам и дори изпреварва другите катерачи. За него няма невъзможно, той превръща абсолютно невъзможното във възможно!
Не, не е сам, защото продължава да върви заедно с ледения безпощаден ураган, който иска да събори човека и пронизва до кости. Милост и пощада няма! Вятърът отнася и палатката, а той остава самотен срещу бурята и се подслонява до заледена скала. За него ледената скала се превръща в края на всичко, в края на живота и края на света. Той е човек и всичко човешко е възможно. Може би, там собствената му воля иска да се опълчи срещу него? Може би там го обхваща коварното съмнение, че не е прав, че не върви правилно и сам се обрича на провал? Ако за други алпинисти самотата е страшна и опасна, за него е предизвикателство, което очаква и приема. Но с това, което прави може би безотговорно предизвиква съдбата, а той иска да успее, защото сам чака своя успех, чакат го семейството и приятелите... Ако излъже надеждите им? За да стигне по-бързо захвърля телефони и батерии, но го обхваща съмнението, че това е било фатално неразумно, а е вече късно да се върне.
НЕ! Никога назад! Връщането от пътя към Върха би било гибелно и недопустимо. Така остава без връзка с обществото, но той и не я иска. Силната воля не търпи нищо над себе си. Силният най-силен е, когато е сам, но непредвидимо подлъзване в пукнатините между ледниците, когато си сам и никой не може да ти помогне... защото човек сам нищо не може. Никой нищичко сам не може. Не са ли хората силни, защото не остават сами и не са самотни?
Ако Алпинистът би бил още жив, би ли се отказал сега да върви нагоре към своя Връх? Би ли се отказал от своя устрем и върнал назад? НЕ!
Да се върне и да умре като бивш алпинист на креват! И затова има право да остане вечно там, където е стигнал - сред чистотата на устремените към небето снежни Върхове. Всеки стига там, докъдето може, но малко остават, където заслужават, а Той заслужи.
20 Май 2018 11:42
Съжалявам, но не мога да се затрогна от толкова шумно и показно самоубийство - инсулинозависим, който си зарязва телефона и инсулина с пълното съзнание, че спасители ще го дирят дни наред, че шерпи ще се катерят в лошо време нагоре-надолу, че няма начин да не се впрегне цялата държава, в която мнозина, на които им се живее, умират поради липса на средства за лечение.

Неморално е човек, решил да се самоубива, да ангажира цялото общество със себе си.
20 Май 2018 11:52
Ще цитирам Оби Уан: "Кой е по-глупав, глупакът или този който го следва?"
20 Май 2018 11:54
...било е въпрос на време да се самоубие...ако не беше тази година...догодина...ако ли не...по-следващата...

...от статията разбирам колко пъти са го спасявали досега, сигурно има и несподелени с обществото спасявания...

...все пак не мога да го виня за поведението му...борил се е с рак, диабет...такива страшни болести се отразяват на нормалното мислене на човек...искал е да живее на макс до последно...без да смята риска...за себе си е бил прав, може би само така не е имал време да мисли за болестите...и да бъде истински щастлив...

...според мен за съдбата на Боян имат вина и планинските домакини...трябвало е разрешителните за тежко болни хора да са по-трудни и да има изискване да не се изкачват сами такива тежко болни хора...ако имаше такива изисквания сега Боян щеше да е жив в София и да вземе участние в този поход до Копитото...
20 Май 2018 11:54
ablepsia 11:42

Иначе, за Ботьо Тачков - съгласен съм.
20 Май 2018 12:01

Стига с това "самоубийство", бе, хора!

Точно пък на най-ниския от осемхилядниците ще тръгне да се самоубива... Дори и да допуснем теоретично, че е имал скрити от близките си причини за това, то далеч по-достоверно би било, първо да се опита да завърши "Големия шлем" от осемхилядници и тогава да прави подобни неща.
20 Май 2018 12:07
говорим за неволно самоубийство...неумишлено...

...макар че оставянето на телефона подсказва и за умишлено самоубийство...но може да има някакво обяснение и на този странен факт...по-скоро самоубийството е неволно...неумишлено...
20 Май 2018 12:15
Абсолютно умишлено самоубийство.
20 Май 2018 12:30
Не е самоубийство, а е героизъм, воля и характер, това което нямате и затова не можете да разберете. Вашата позиция е абсолютен егоизъм! Знаете себе си и нищо друго не възприемате. Тая позиция докара народа до сегашното културно и политическо състояние.
20 Май 2018 12:56
неволно самоубийство.


Ахъм, и затуй намериха инсулина му захвърлен.
20 Май 2018 13:01
Дренски , дано написаното от Вас достигне до близките му !
20 Май 2018 13:05
Ахъм, и затуй намериха инсулина му захвърлен.
По всяка вероятност е взел със себе си един комплект. Втория и телефона е оставил в палатката си, за да не му тежат.
20 Май 2018 13:14
...умишлено или неумишлено самоубийството на Боян е факт...а това че някои го приемат това самоубийство като героизъм и проява на воля и характер...за това съм съгласен само с втората част...че е проява на воля и характер...защото за да се самоубиеш е нужна воля и характер...за това да...съгласен съм...но чак пък героизъм..?

...самоубийството е героизъм, когато чрез него постигнеш някаква велика цел...примерно да защитиш народа си...като Христо Ботев, който умишлено тръгва срещу смъртта, но от самоубийството му е имало смисъл...

...японските камикаджета също са герои за Япония...те са се самоубивали за Япония за да поразяват военни цели...

...докато самоубийството на Боян не е съществено за народа, и може да има положителен ефект само за най-близките му-дори това е спорно...но да се обявява за геройство е глуповато и леко малоумно...
20 Май 2018 13:32
Усилията не са били напразни, щом са те довели до поражение – с това ти си победил страха си от поражение.

Блага Димитрова

С Респект!
20 Май 2018 13:43
ablepsia20 Май 2018 11:28
С риск да си навлека нечий гняв - защо нямаше поход в памет на изядения от бездомни софийски кучета професор Ботьо Тачков? Примерно.

Нещо взе да ми писва от преекспонирането на темата с алпинисткия бизнес.


Категорично!
20 Май 2018 13:43
телефона е оставил в палатката си, за да не му тежат.
Груба грешка или умишлена манипулация. Телефона му е оставен не в база3 (атака на върха), а в база 1! Но едва ли фактите ще ви променят мнението всеки си го има и така трябва без да се обиждаме, както по горните колеги.
20 Май 2018 13:51
Нещо взе да ми писва от преекспонирането на темата с алпинисткия бизнес.


И на мен.
20 Май 2018 14:01
Да се канонизира Б.П.!
Има думата БПЦ.
Дошло е време вр.Мусала пак да смени името си.
20 Май 2018 15:16

ablepsia
20 Май 2018 11:42
Мнения: 26,270
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Съжалявам, но не мога да се затрогна от толкова шумно и показно самоубийство

не се изисква да го правиш, но може да запазиш приличие, ако искаш
20 Май 2018 15:19

броневик
20 Май 2018 14:01

що на него, може да ги кръстят и на теб, на страхотното име което си избрал "броневик", затрогващо и българско
20 Май 2018 15:40
На Земята има 14 осемхилядника.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%81%D0%B5%D0%BC%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA
20 Май 2018 15:45
Светла памет на Боян.-----
Що за неумност и мазохизъм демонстрират някои - хем им е писнало, хем се изхождат под всяка тема за Боян Петров
20 Май 2018 17:32
Колко трябва да е мръсна душата на някой зад един подвиг да вижда алпинистски бизнес, а да не може да види Човека! Ако навсякъде виждаме бизнес, а не човеците, до тогава ..../Сами се сетете какво ще сме!/
20 Май 2018 19:45
Вижте, писал съм тук срещу идеята на алпинизма... Но не и срещу Боян. Познавам тая пътека добре, може би единствен той я познаваше по-добре. После той продължи по същата пътека + лоша диагностика + огромен късмет. Дай Боже на всеки такъв късмет!

Боян Петров е нещо повече от алпинизъм. Алпинизмът е без смисъл, ако е самоцелен. Почивай в мир! А когато и аз съм в състояние, ще мина пак по пътеката.
20 Май 2018 20:10
А, цесекарско изхождане виждам, нормално...
20 Май 2018 20:56
Ами проста работа е, за любов иде реч. Духовно сродство. Сега -- на хората към и със един от тях. Преди това -- на един от тях към и със природата. Няма място за думи, ще рече.
20 Май 2018 21:03
..трябвало е разрешителните за тежко болни хора да са по-трудни и да има изискване да не се изкачват сами такива тежко болни хора...ако имаше такива изисквания сега Боян щеше да е жив в София и да вземе участние в този поход до Копитото...

20 Май 2018 22:07
Вечна му памет на Боян.

Да не слагаме пранги на хората.
20 Май 2018 23:50
Стига с това "самоубийство", бе, хора. Точно пък на най-ниския от осемхилядниците ще тръгне да се самоубива...
По логиката на това, как е постъпил - и на мен му се струва, че е решил да не се връща жив.
21 Май 2018 00:06
Kole
20 Май 2018 15:45
Светла памет на Боян.
-----
Що за неумност и мазохизъм демонстрират някои - хем им е писнало, хем се изхождат под всяка тема за Боян Петров


Всеки човек има мечти. Един - да си напълни хладилника, друг - да изкачи връх. Не очаквай от първия да разбере втория.

В.С.Высоцкий 1969

Ну, вот исчезла дрожь в руках,
Теперь - наверх!
Ну вот, сорвался в пропасть страх
Навек, навек, -
Для остановки нет причин -
Иду, скользя...
И в мире нет таких вершин,
Что взять нельзя!

Среди нехоженных путей
Один - пусть мой,
Среди невзятых рубежей
Один - за мной!
А имена тех, кто здесь лег,
Снега таят...
Среди непройденных дорог
Одна - моя!

Здесь голубым сияньем льдов
Весь склон облит,
И тайну чьих-нибудь следов
Гранит хранит...
И я гляжу в свою мечту
Поверх голов
И свято верю в чистоту
Снегов и слов!

И пусть пройдет немалый срок -
Мне не забыть,
Как здесь сомнения я смог
В себе убить,
В тот день шептала мне вода:
Удач - всегда!..
А день... какой был день тогда?
Ах да - среда!..
21 Май 2018 00:55
Mochila
21 Май 2018 00:06


29 Май 2018 12:41
Mochila
2018-05-21 00:06:10
Всеки човек има мечти. Един - да си напълни хладилника, друг - да изкачи връх. Не очаквай от първия да разбере втория.

Да!
Светла му памет на човека, мечтателя и алпиниста Боян Петров!
Съболезнования за близките му.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД