:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 163
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всяка година КАТ произвежда хиляди мними длъжници

Системата на МВР е толкова "умна", че не може да засече нито една грешка
СНИМКА: БГНЕС
Началникът на КАТ в Благоевград заяви, че не се чувства виновен и не е участвал в корупционна схема.
Хиляди глоби към Пътна полиция, които нарушителите вече са си платили, продължават да висят като дължими. Титулярите им, които може би не подозират, рискуват да им бъдат отнети шофьорските книжки, ако бъдат спрени за проверка. Единственият начин е да носят непрекъснато със себе си документите за извършеното плащане и да ги показват при всяка проверка, като и това не е гаранция, че проверяващият ще ги признае.

Абсурдната ситуация, в която добросъвестни шофьори биват тормозени, а КАТ прахосва време и ресурси, за да издирва несъществуващи длъжници, съществува от години, но тя се превърна в проблем на управляващите едва когато от нея бе засегнато правителството. На правителствено заседание във вторник вътрешният министър Валентин Радев е докладвал, че на името на премиера Бойко Борисов се водят 10 неплатени акта, съобщи "24 часа". Става дума за нарушения, извършени от коли на Министерския съвет. Те били платени, но системата на КАТ ги отчитала като дължими.

Причината са несъвършенства в системата, обясниха от МВР. Ако например човек има няколко глоби, но ги плати наведнъж, системата няма да отчете нито едно плащане, т.е. всички задължения си остават висящи. Друга възможна грешка е неправилно изписване на данни в заявлението за плащане - например сбъркан номер. Системата отново няма да отчете нито грешка в документа, нито направено плащане. Така всеки, който си е платил глобата, може да се води длъжник и да бъде санкциониран. Едно от наказанията е отнемане на книжка, а през последните месеци от МВР са доста активни по тази линия и редовно организират акции. Последната бе покрай граничните пунктове.

Абсурдите не свършват дотук, защото, след като задълженията в КАТ останат висящи, те се изпращат за принудително събиране в НАП. Оттам при почти всяка кампания установяват, че около 1/3 от длъжниците всъщност вече са си платили. Естествено, масовата реакция на гражданите е гняв и недоумение, когато данъчните ги потърсят.

От МВР заявиха, че се опитват да изчистят несъвършенствата на системата си със собствените си разработчици. Колко време ще отнеме това, не е ясно.

Въпреки абсурдната ситуация и данъчни, и полицаи твърдят, че през последните 3 години системата на работа се е подобрила. Преди това и двете институции не са си разменяли информация. Тогава единственият начин човек да докаже, че всъщност не дължи глобата, която му търсят, бил да се разкарва до КАТ, където да му издадат някакво удостоверение, а след това да го занесе в НАП. Тогава и броят на мнимите длъжници бил много по-голям. Сега поне имало обмен на информация.

Доказателство за дългогодишните проблеми са инструкциите за плащане на задължение, които Националната полиция е пуснала на сайта си. Оказва се, че плащането на глоба изобщо не е толкова лесно. Първо човек трябва да се информира, че допреди няколко месеца задълженията по фишове и наказателни постановления са се плащали по отделни сметки. Те вече са закрити и има единна. Тя обаче не включва задълженията по електронни фишове, те са по друга сметка. На трета пък са глобите по Кодекса за застраховане.

Цяло приключение е и самото попълване на документи за наглед елементарна операция. Например от МВР уточняват, че с едно платежно нареждане може да се плати само едно задължение. Друга честа грешка била, че вместо да се изпише номерът на самото наказателно постановление, в платежното нареждане се изписвал номерът на акта. Има дори такава инструкция: "Номер на наказателно постановление и дата на съставянето му - при номерата на наказателни постановления, издадени след 2014 г. е особено важно да не се пропускат тиретата в номера на документа, например - 00-0000-000000".



БЕЛЕЗНИЦИ

Шефът на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов и негови подчинени бяха арестувани при акция срещу корупционни схеми. Стоицов бе изведен от сградата на местната Пътна полиция с белезници. Според неофициална информация става дума за схема при регистрация на автомобили. Сигналът за нея е подаден от собственик на местен информационен сайт.
29
6841
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
22 Май 2018 19:29
Гарантирано от ГЕРБ!
22 Май 2018 19:49
Опитвали се да изчистят системата със собствените си разработчици, ама не знаели колко време ще отнеме...
Това е някакъв тъжен виц - като им знаем "експертизата" на КАТ със сигурност можем да бъдем сигурни и за резултатите на "разработчиците"...
И пак, като на всякъде бития ще е бит, пък и е... остава за обикновения гражданин!
22 Май 2018 19:58
Системата на МВР е толкова "умна", че не може да засече нито една грешка
Утешителното в случая е, че се пак системата е по-умна от Цвък.
22 Май 2018 20:10
...вътрешният министър Валентин Радев е докладвал, че на името на премиера Бойко Борисов се водят 10 неплатени акта, съобщи "24 часа".


Що ли си мисля, че отдавна трябва да му е отнета книжката.
Но тази за правоуправление на държавата...
http://www.drago.info/index.php/2018/01/02/grajdanska-otgovornost-za-politicite/
22 Май 2018 20:29
Нека местния Директор на ОДМВР/ГЕРБ/ отговори защо смени безпринципно предишния свестен и скромен началник КАТ и постави на негово място арестувания днес Стоицов? За мен отговора е в разпънатия чадър от Директора и редовно "отчитане". Явно разработката е станала на централно ниво /Вътрешна сигурност/ без знанието на местното ръководство.
22 Май 2018 20:55
Каквито полицаите, такава и електронната им система.
22 Май 2018 22:08
Става дума за нарушения, извършени от коли на Министерския съвет.


Егати колите! Нарушения извършват!
22 Май 2018 22:55
Елекронното правителство е по-успешно и от съдебната реформа!
23 Май 2018 00:20
Ако например човек има няколко глоби, но ги плати наведнъж, системата няма да отчете нито едно плащане
Погромист връз погромистКа, мила моя майно льо!
Ако това е истина, КАТ и НАП трябва да бъдат изгорени до основи, а градската леганда за висококвалифицираните бг погромисти забранена със закон!
23 Май 2018 06:22
Леле майко - милиционер - програмист ... Това пък животно какво ще е ...?
23 Май 2018 08:09
Г-н Димитров - за статията и всички кривици, посочени в нея

Вчера сутринта някаква кифла от НАП ми скъса нервата точно по този казус - платил съм си глобите (неправилно паркиране), а ми се водят задължения към фиска. Обяснявам й, че съм изряден, а какараската - заплаши ме до края на месеца "да си платя", инак принудително събиране... Послужих си с абсолютно същите аргументи (нестиковане на системите на НАП и МВР) - тя си знае нейното: "Трябва да платите!"
СЕГА в жабката - хартиен носител от платежните!

Странична забежка по темата за давност на фишове - дали решението на ВАС отн. https://clubz.bg/52951-vas_davnostta_na_vsichki_globi_e_2_godini_pylen_tekst все още не е променено/изменено/отменено? MTIA
23 Май 2018 08:10
Вземете им компютрите, бе! А, сериозно - КАТ и паспортите вън от МВР.
23 Май 2018 09:03
Напълно неадекватна система! Миналата година имах фиш за превишена скорост (снимка), платих го още на деня на получаване и забравих, докато ... Тази година си подавам данъчната декларация и ми излиза, че съм предадена на НАП за принудително събиране на платена вече глоба. Ходих до Банката за извлечение, представям го признават ми плащането (остана и да не го признаят), обачееее ... понеже платих в 14-дневния срок, получавам "отстъпка" от 30%, а в тяхната система нали се води платена само 70%, разликата от тези 30% се водят дължими и няма плащане за тях.
Като съвестен човек си платих веднага след като ми връчиха фиша, а година по-късно техните неуредици ми костваха още два работни дни разправии.
23 Май 2018 09:17
Предлагам да се закрие КАТ.
Моля, който има аргументи против, да ги напише и да обсъдим плюсовете и минусите.
23 Май 2018 10:09
Нивото на корупция в последните години намалява - в дома на арестувания щеф на ДАИ се откриха над 400 000 лв, в дома на убития данъчен над 500 000 лв., сега са открити едва 5300 лв. Медийната пушилка бе същата, резултати няма. КОЙ ги е назначил и ще поеме отговорноста?
23 Май 2018 10:28
при номерата на наказателни постановления, издадени след 2014 г. е особено важно да не се пропускат тиретата в номера на документа (в платежното нареждане), например - 00-0000-000000".

Счупихте клавиатурите от писане, а никой не казва, че в КАТ/МВР/НАП и пр. институции батакът е умишлен, за да има работа за хиляди чиновници на гише и по стаи. Цялата тази армия гласува и пази властта, събира такси и глоби.
23 Май 2018 10:37
Навремето, по времето на соца, в Балкантурист Започнаха да въвеждат в рсторантите касови апарати. Повсеместно се повреждаха "без да искат" с излята Кока-кола или бира и следи от оборота никакви. А кадрите на едновремешния Балкантурист и Милиционерите идват от едно и също място. Лаком дол.
23 Май 2018 10:47
Автора
23 Май 2018 12:08
В КАТ все пак има и наченки на компютризация.
Тук всеки може да си провери глобите:
https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/KATActs/ActService/Index
23 Май 2018 12:30
dobadoba, сега се проверих на линка, който си посочил - платени задължения излизат като неплатени пълен смях ... трагедия!
23 Май 2018 12:51
В Белене - не АЕЦ, а трудова колония "Светъл път". По 12 часа на ден в тухларни, каменоломни и прочие фитнес центрове. Сами да си отглеждат продуктите за папане. Ежедневни репортажи, интимни интервю и дописки за славния живот на колонистите. Екскурзии за опознаване на обекта от организирани групи на МВР, МОН, Правосъдието и сите общински и държавни администрации, агенции, честни частници и прочие флора и фауна.
23 Май 2018 13:16
леля_Стойка_II, ,
Предполагам вече си направила обосновани предположения, че е желателно да носиш документи за платените глоби.
За да избегнеш евентуални проблеми с цифровизираната БГ администрация, в случая с КАТ.

23 Май 2018 13:32
dobadoba, мисля да ги провокирам дори, не съм длъжна да си показвам освен книжката, талона, застраховката, че и платежните за платени глоби Когато ме спрат и установят, че в тяхната система имам задължение, след което ми вземат книжката ще си заведа дело - ще се пробвам дори и някой лев да им взема.
23 Май 2018 13:41
Всичко ще бъде объркано и тъпо щом Държавата се управлява от мУлиционер премиер и начело на личната Му партия стои също мУлиционер ! Спете спокойно братя Българи !
23 Май 2018 13:42
леля_Стойка_II, ,
Пробвай се, няма лошо.
Само да предупредя - ще загубиш време/нерви при неясен резултат.
23 Май 2018 13:44
В IT сферата назначаването на връзкари и некадърници води до такива видими резултати. И това важи най-вече за държавните фирми, където всички конкурси ги печелят една две "наши" ИТ фирми. Затова и качеството на всички държавни сайтове и електронни услуги са такива.
Само че това тиквите не могат да го проумеят. А ние берем ядовете от некадърниците, които създават неработещи системи, които трябва да обслужват нас и изработката им е платена с нашите пари! В нормална държава щяха да хвърчат глави и разни хора да гледат небето на решетки. Ама тук просто констатират, че системата не работела и толкоз.
Подкрепям искането за закриване на КАТ! В този си вид е абсолютно безполезен и дори вреден!
23 Май 2018 14:01
Мисля резултатът ще е ясен - наказание за неизвършено административно нарушение (неплащане), отговорността им ще се измери в пари. Търпение имам, пари все още се намират, ще си наема адвокат. Сега чакам само да ме спре някой уставен полицай и да ми прибере книжката
23 Май 2018 17:08

Proksimable
Спете спокойно братя Българи !


По.добре ще е като в "Спасителят в ръжта": Sleep tight ya morons!

Само морони кат нас могат безропотно търпя, от 1991 насам, такваз гад и гнус каквато са КАТ, МВР, и всичкото държавно лемур из т.нар. изпълнителна власт, озовало се там по волята на още по-голямата гад и гнус, въплътена във всяка поредна "национална гарнитура" от 240-те т.нар. "народни представители", "избирани" по сегашната менте-избирателна система!

Хак ни е, морони с мороните!
23 Май 2018 18:42
През 1983г. си вадих удостоверение, че не се водя на отчет в психодиспансерите в НРБ. На един "Правец" ми записаха ЕГН-то и след няколко секунди се появи отрицателния резултат. Какви компютри и програмисти имахме тогава!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД