:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,434,010
Активни 157
Страници 19,619
За един ден 1,302,066

МОН се отказа от задача 7 в матурата по български език

 
Няма граматична грешка в подусловие "Б" в седма задача от държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас, но тъй като има спорен момент и усещане в зрелостниците за несигурност, а ние нямаме право да ги поставяме в такава ситуация, решението на Министерството на образованието и науката е тази задача да не се зачита в изпитния вариант. Това заяви на брифинг заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.
Тя уточни, че за тази задача всички зрелостници ще получат една точка, но отново подчерта, че граматична грешка в подусловие "Б" на седма задача от матурата по БЕЛ няма.
В примера са дадени четири изречения и учениците трябва да открият в кое от тях не е допусната граматична грешка - или кое е правилното изречение. В отговорите на матурата от МОН посочват, че верният отговор е "Б", в който е изречението: "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия". Родители на зрелостници сигнализираха за неадекватността на този отговор и го определиха като грешен, каквито са и останалите три.
Директорът на Института за български език при БАН проф. Светла Коева заяви на брифинга, че приветства решението на МОН, и че в отговор "Б", който е даден за верен, граматична грешка, както са зададени граматичните правила в предговора на официалния Правописен речник, няма, но изречението създава предпоставки за семантична, лоша интерпретация или за неразбиране.
В изречението има семантична неточност, но тези правила още не са написани в днешните граматики, не само за българския език, но и за други езици, не разполагат с тези правила, обясни проф. Коева.
51
2191
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
23 Май 2018 13:59
"Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия".


"Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли ЕДНА комисия".

Така върви, но иначе не, освен в някой замътен ум.
23 Май 2018 14:00
тоест няма да има нито една шестица ?
23 Май 2018 14:10
Или

"Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисияТА".


Кой ги мисли тия текстове. Що за калинки.
23 Май 2018 14:13
В изречението има семантична неточност, но тези правила още не са написани в днешните граматики, не само за българския език, но и за други езици, не разполагат с тези правила, обясни проф. Коева./quote]

абе наведете веднъж глава, и си признайте! Миналата година така се издънихте с матурата по английски с грешно формулирани отговори, дадох я на колеги в грейтбритъна да я решат, та изкараха 4-ки, сега пък нямало граматики. Ами като не е преподавано, защо го има в изпитни материали??! да си подавате оставките!!
23 Май 2018 14:14
.
МОН беше добро учреждение,
макар и не най-доброто в държавата
(ако изобщо има такава),
то се изтъпанчи пред всички
и получи отличен
в час по бюрокрация.
.
23 Май 2018 14:14
И за какво се репчиха няколко дена, че всичко е наред, като можеха тихомълком да го направят това. Има грешка, приема се за верен на всички и готово, ама те ...
23 Май 2018 14:27
В Министерството работят най-кадърните професионалисти на столицата, че и на БГ. Нъл тъй ?
23 Май 2018 14:27
Майната й на баба Илийца.
За Мунчо и атомното ядро.

И още .....

Европейче съм, обичам
евро, долари зелени,
брюкселче да се наричам,
първа радост е за мене


http://pogled.info/bulgarski/mainata-i-na-baba-iliitsa.94734

Та те така !
23 Май 2018 14:34
В изречението има семантична неточност
Не знам какво има в това "счупено" изречение, но в МОН и в Института по български език определено нямат усет за езика.

Носителите на езика ни имат вградено усещане за красота на изказа. Защото красивият изказ рисува в главите красив образ.

Въпреки упоритата работа в продължение на много години от страна на МОН и ИБИ по ликвидирането на това усещане, когато то бъде нарушено от подобно "граматически правилно" изречение, мозъкът категорично го отхвърля, независимо какво твърдят "специалистите". Причината е, че мозъкът вече е нарисувал хармоничен образ, а изведнъж попада на дума, която не се вписва в него и се опитва да го загрози.

Не знам какви правила си изсмукват от пръстите МОН и ИБИ, но опитите им да налагат подобни неща винаги ще срещат отпор от българите.


23 Май 2018 14:46
разбира се, че от мон са прави в случая - това е изречение без грешка; ни правописна, ни смислова.
ма нали требе да си галим главиците на децата, че все са най-умни, а даскалите - най-тъпи.
па после, като зачезнат за 2 седмици по чикаго и околностите, почваме да се вайкаме и да ореваваме всичко що можем.

пс. красотата на изказа е друга бира. тя няма нищо общо със сухите правила на правописа. правописа не е усещане. той просто требе да се спазва, освен ако красотата на изказа не изисква по-особена литературна форма, която допуска неспазването му. тва не е изпит по писане на поезия или разказ. или оригинални упражнения във форума. а изпит за тийнейджъри какво са научили по най-елементарна граматика.
23 Май 2018 14:46
Грешка няма.
Било подвеждащо.
Ми изпит е! Нормално е да има клопки и подвеждащи въпроси! Затова е изпит, за да отсее тези, които са за 3 от тези, които са за 4, 5,6.
23 Май 2018 14:49
Упреците към Института по български език, изказани в някои мнения по-горе, не са справедливи. От този институт се противопоставиха на опитите на хора от МОН да защитят направеното от тях. Без това противопоставяне едва ли МОН щеше да си признае гафа.
23 Май 2018 14:51
Оставка на цялата дирекция подготвила матурите. Ако има външни експерти, да върнат хонорарите.

23 Май 2018 14:54
Нормално е да има клопки и подвеждащи въпроси!
Клопката беше такава, че нямаше голяма връзка между знанията на ученика и неговото хващане или нехващане в нея.
23 Май 2018 14:55
да де обяснения винаги имат тези, но според мен тука иде реч за една проста оставка било на министър или висш чинвник, не запознат кой и за какво отговаря в образованието, но е време за една простичка оставка на някого, а не за дежурните и наглички обяснения.
23 Май 2018 14:56
Упреците към Института по български език, изказани в някои мнения по-горе, не са справедливи.
23 Май 2018 14:56
архангеле, изпит не се прави с подвеждане недей така колега.
23 Май 2018 14:57
правописа не е усещане. той просто требе да се спазва. тва не е изпит по писане на поезия или разказ. или оригинални упражнения във форума.
Така ли трябва да се спазва?
23 Май 2018 15:08
Хане, много си прав!
Аз може и да не съм филолог, обаче на мен лично хич не ми 'върви" изказа на подусловие "А".
На мен "грешното" условие му звучи по-добре. Причината е в тъпо избраната дума "транспорт". Първо е чуждица (българската е "превоз" и второ, за разлика наоример от руското й приложение - няма мн.ч. оттам идва, както казва Хана 'нарушаването на мелодията" - хубаво щеше да звучи "въздушния и сухопътния транспортИ", но понеже мн.ч. няма - то граматически НЕправилното "... и сухопътен..." звучи по-добре, поне за мен.
Всъщност - нека колегите специалисти по езика обяснят - каква точно е грешката в използването на "сухопътен", след като няма как да се уточни за един или два "транспорта" става въпрос поради липса на мн.ч. на думата?
Иначе едва ли има някой, който да не е съгласен, че подусловие А е семантично неправилно и подвеждащо... изобщо не говорим за "музика на езика"....
23 Май 2018 15:09
Грешката има и тя е системна грешка в главите на самозваните МОНски експертизи.
Докато продължават да "проверяват" с тестове, тоест с извадени от всякакъв контекст отделни изречения, така ще е.
На държавен зрелостен изпит трябва да се проверяват умения - граматически и стилистични, за разбиране и продуциране на свързана реч, а не хвърчащи правила във Фъркати изречения.
Защото езикът и правилата са извънвременна и извънконтекстна система, която обаче се реализира в речта - във времето и в определен контекст. И целта на обучението, а съответно и на проверката е да се изградят умения за граматически правилна и стилистически уместна свързана и смислена реч.
Съобщението трябва да е така изречено/написано от отправителя, че да е ясно и еднозначно да e разбран смисълът му от получателя. Контекстът помага за това.
А въпросното изречение на отправителя - МОН, с тая "комисия?"е куцо и сакато, понеже контекстът му е неясен, изобщо липсва контекст, в който смисълът му може да бъде разбран от получателя - дванадесетокласниците.
23 Май 2018 15:15
разбиране и продуциране на свързана реч,

Досущъ Славейковъ слогъ.
23 Май 2018 15:17
...
23 Май 2018 15:18
Досущъ Славейковъ слогъ.

Досущ нормативизиран правопис.
безъ смисълъ
23 Май 2018 15:38
"Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия".

Съвсем съзвучно с отдавна придобилите гражданственост и недразнещи никого 'внасяме на Министерски съвет' или 'ще обсъждаме в пленарна зала'.
23 Май 2018 15:42
"Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия от филанкишии, работещи като експерти в МОН."

Защо не си признаят, че по технически причини не е излязъл пълният текст?
23 Май 2018 15:44
Учителката ни по български език във ФЕГ, покойната Б. Д., лека ѝ пръст и царство ѝ небесно, дори винаги ни коригираше, когато някой от наш казваше, че нещо "впечатлява".
Думата била грозна и я нямало в езика ни; и наистина и днес не я използваме, въпреки че я има из речниците...

Иначе продължавам най-убедително да настоявам Министерството на народната просвета да бъде отделено от Министерството на науката и висшето образование, пък ако ще към него да добавят и технологиите (както е из други страни).

Иначе пак опираме до събиране на ябълки и круши, със съответните бюджети за тях.

Неотдавна гледах репортаж за иракски деца, тях пък години наред ги учели да смятат само в бомби и куршуми, уви... та сега ги учат и на ябълки и круши...23 Май 2018 15:58
Няма граматична грешка в подусловие "Б" на седма задача от държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Има лека леко отклонение от нормалата на БДС за използване на главни букви. Задачата шеговито пита полуграмотните зрелостници, в кое от четири предложени изречения не е допусната граматическа грешка. Наистина правилният отговор е Б - изречението "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия" е граматично вярно. Има лек пропуск - "комисия" се пише с главно "К". Именно тази невинна грешка е смутила зрелостниците. Причина за това е постоянно спадащата им способност за тълкуване на прочетеното и вникване в съдържанието му в условията на динамична девиантност на контекста. Нека анализираме! Какво ни съобщава текста от подусловие Б на задача 7? Иде реч за млад и амбициозен кандидат, който е написал убедително мотивационно писмо. Не се споменава съдържанието му, но априорно е ясно, че подобни текстове са пълни с галещи ухото щуротии. До кого е писмото? Става ясно, че е до комисия или по-точно до Комисия. Коя е тя? Комисия Спиридоново Караколева е млада и амбициозна експертка в дирекция "Дресировка на зрелостници и магарета" от МОН. 29 годишна е, неомъжена, с две висши образования - бакалавърска степен "Моден дизайн на дъждобрани и стереометрия на чувствата" при Варненския свободен университет и магистърска степен по бисексуална лингвистика от НБУ. Амбициозна хубавелка е с напращяло дупенце и все още щръкнали цицки. В писмото от задача 7/Б младият кандидат за ръката я оприличава така:
"Малко стегнато дупенце,
две гърди отпред!"
Това категорично показва, че мотивационното писмо на кандидата е убедително и сърцето на Комисия трябва да откликне на амбициозния и богат кандидат за него. Направеният кратък анализ на задачата показва, че в изречението няма никаква граматична грешка. То е пълно с обич!
23 Май 2018 16:13
Звън®
23 Май 2018 15:58


от сърце!
23 Май 2018 16:14
SvSophia
23 Май 2018 15:09
23 Май 2018 16:23
Нещо, оставка, тфа - онова? Все има някой в МОН, който да е пряко отговорен за тия въпроси.
23 Май 2018 16:35
Уточнение:

Упреците ми към ИБИ визират само и единствено това, че защитават очевидната грешка на МОН.

23 Май 2018 16:39
SvSophia23 Май 2018

МОН = Министерство на Обезбългаряването и Невежеството
Това не е единственият прякор, който заслужава ведомството МОН
Юри Михалков http://www.duma.bg/node/166270


23 Май 2018 16:49
Съвсем съзвучно с отдавна придобилите гражданственост и недразнещи никого 'внасяме на Министерски съвет' или 'ще обсъждаме в пленарна зала'.


"Министерски съвет ", "пленарна зала" са твърде малко, комисиите са неизброими.
23 Май 2018 16:49
Това е илюстрация на цялата администрация на гроб:
http://agroplovdiv.bg/23154/%D1%85%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%B5%D0%BB/
23 Май 2018 17:03
mi6osp.
23 Май 2018 16:49
Днес входирахме еди какво си. Като чуя ''входирам'' съжалявам, че нямам кобур за който да се хвана.
23 Май 2018 17:03
Амбициозна хубавелка е с напращяло дупенце и все още щръкнали цицки.


Познавам Комисия, дупенцето й е освен напращяло, и твърде ласкаво, като гостоприемна котка, която ви обдушва крачолите с цел да станете и да й отворите пастет "гурме". Щръкналостите ни навеждат на мисълта за кърма, и за това, че щъркелите носят бебенца и като така, наистина пълно е с обич! Да бъде! Да са честити с матуранта, написал съдбовното писмо!
23 Май 2018 17:05
...и презентирам. Защо представям беше заменена с тая зле звучаща чуждица, бе джанъм
23 Май 2018 17:07
Няма радиация, но тя все повече намалява!
23 Май 2018 17:12
МОН за пореден път клекна пред евро-атлантическите ценности и програмата за понижаване на образоваността на населението. Тази програма обхваща цялата верига на образованието – от яслите до университетите. Целта, както изглежда е завършилите висше образование да имат обща култура и грамотност на шестокласници от 1980-та година, а който иска да получи действително образование има единствената алтернатива да се самообразова.

Лично аз редовно наблюдавам как на интервюта за работа, дипломирани инженери не могат да изчислят лицето на кръг, да решат квадратно уравнение и не знаят елементарни неща от средния курс по математиката. Опитвах да питам и неща от висшият курс (с наивната представа, че са го учили току що и може да помнят нещо) но там нещата са направо страшни. И това не са изключения, това е масово!

Писал съм го и преди, но пак ще повторя – ако искаме образовани деца, училището трябва да ги тормози! Буквално, всякакви опити за обективно оценяване трябва да се прекратят, децата трябва редовно да се изпитват устно и на дъската, абсолютно субективно, а учителите да пишат оценки според собствените си представи и впечатления за ученика. Аргументи като "писал съм ти една единица по-ниска оценка, защото знам, че можеш повече" са съвършено нормални и правилни. Четворката всъщност означава "добър 4" – това трябва да е нивото на материала на учебниците. За петица и шестица ученикът трябва да знае повече, отколкото пише в учебника.

Общият успех на учениците трябва да изглежда като гаусова крива: повечето от учениците трябва да имат среден успех между 3 и 5 с максимум на 4-ката, един двама двойкаджии (непременно!) и един двама отличници.

Именно такова разпределение означава, че образованието работи добре: материала в учебниците е подбран правилно, учителите са го преподали правилно и критериите при изпитване са правилни. Такава система ще произведе наистина грамотни ученици.

Но явно, масовата грамотност, която толкова се опитваха да създадат болшевиките, сега е призната за излишна и даже вредна. Така че, деца, самообразовайте се! Родители, научете децата си да се самообразоват, МОН няма да го направи!
23 Май 2018 17:15
Общият успех на учениците трябва да изглежда като гаусова крива: повечето от учениците трябва да имат среден успех между 3 и 5 с максимум на 4-ката, един двама двойкаджии (непременно!) и един двама отличници.
Нали затова вкараха точки на матурите - да се скрият двойките и да не лъсне в каква посока работи МОН...

23 Май 2018 17:24
Но явно, масовата грамотност, която толкова се опитваха да създадат болшевиките, сега е призната за излишна и даже вредна. Така че, деца, самообразовайте се! Родители, научете децата си да се самообразоват, МОН няма да го направи!

Инспекторе, по-често сме на различни позиции с теб, но тук си прав до преди последния абзац на поста си. Няма как да стане това със самообразоването с родителска помощ. Повечето родители на днешните 7-17 годишни са със сериозни пропуски във възпитанието и образованието. Да не говорим за децата на гурбетчиите, оставени за отглеждане на баба и дядо.
***
23 Май 2018 17:30
Здравка
23 Май 2018 17:24
Инспекторе, по-често сме на различни позиции с теб, но тук си прав до преди последния абзац на поста си.


Последният абзац е просто плод на "надеждата умира последна" и непобедимия ми оптимизъм.

А иначе, образованието е толкова фундаментално нещо в живота на обществото, че ако по този въпрос сме на едно мнение с тебе, това означава, че и по другите неща сме на едно мнение, просто някой от нас още не го осъзнава и се държи с нокти и зъби за заблужденията си. Вярвам, че имаш за това наистина хуманни причини.
23 Май 2018 18:19
Квесторите пред тоалетните с умиление гледаха, как авторитетът им изтича в градската клоака.
23 Май 2018 18:23
МОН за пореден път клекна пред евро-атлантическите ценности и програмата за понижаване на образоваността на населението. Тази програма обхваща цялата верига на образованието – от яслите до университетите.


Само да уточним - Обама ли е виновен или Тръмп?

А може би Хилъри или Маккейн?
23 Май 2018 18:51
Само да уточним - Обама ли е виновен или Тръмп?

А може би Хилъри или Маккейн?

И.
23 Май 2018 19:14
E6
23 Май 2018 18:23
Само да уточним - Обама ли е виновен или Тръмп?


Изобщо не ми дреме кой е виновен. Искам това да спре!
23 Май 2018 19:25
Като искаш нещо да спре - търси причината и хората виновни за това.

Универсалното лекарство "евро-атлантизъм" не работи тук.
23 Май 2018 19:50
Упреците към Института по български език, изказани в някои мнения по-горе, не са справедливи. От този институт се противопоставиха на опитите на хора от МОН да защитят направеното от тях. Без това противопоставяне едва ли МОН щеше да си признае гафа.

Ами не е само БАН, а и повечето преподаватели по тези науки в университетите. Ето двата варианта, които би трябвало да съществуват (поне според правилата на езика):
1. "Убедително написаното мотивационно писмо на млад и амбициозен кандидат впечатли комисия".
2. "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисията".

Някак си смесването на членуваният "кандидат" с безличната "комисия" никак не се събират на едно място в българския език.
23 Май 2018 19:53
Нали затова вкараха точки на матурите - да се скрият двойките и да не лъсне в каква посока работи МОН.

Не е затова - причината е в погрешната идея да се изпитва с тестове. Не знам дали има по-сложна теория от тази - как дда изпитам с тест така, че да определя какво реално знае изпитвания.
Може би най-доброто решение сега се нарича адаптивно изпитване, ама няма как да се направи на такива изпити и то по тази система. Няма. Всичко друго е за да се скрие нгенеричния недъг на подхода.
23 Май 2018 19:59
E6
23 Май 2018 19:25
Като искаш нещо да спре - търси причината и хората виновни за това.
Универсалното лекарство "евро-атлантизъм" не работи тук.


Работата е там, че причината изобщо не е в някакви хора, а в обществото, което сме приели за идеал и което се опитваме да изградим. Имам предвид консуматорското либерално капиталистическо общество (описано великолепно в романа на Стругацки "Хищните вещи на века". Това общество изобщо няма нужда от образовани хора, още повече пък със широка обща култура, умеещи да мислят и анализират. Такива хора са лоши консуматори.

Само че, греда! За 45 години в НРБ хората свикнаха, че висшето образование е необходимо за да постигне човек нещо и утрепи ги, ама децата си задължително искат да ги изучат.

Ето това противоречие се разрешава чрез тоталната хиперинфлация на образованието. Формално учениците имат диплома. При това великолепна – със шестици отгоре до долу. Родителите се чувстват щастливи и удовлетворени. А хората излезли от тази система всъщност са абсолютно неграмотни с ограничен кръгозор. Идеални консуматори за идеалното общество, което строим.

И кои са хората виновни за това? Очевидно политиците, които са на власт. Те са хората, които ръководят "реформите" в България. Те са тези, които обясняват колко е хубаво в западните демокрации и как и ние трябва да се стремим да направим обществото си като там.

Но тогава изводът е лесен – да изберем политици, които ще имат друго предложение и друг път. Път в който ще трябват образовани хора с логично мислене и широка обща култура.

Обаче пак греда! Такива политици в момента в България няма. Нито наляво (даже ултра-ляво) нито в центъра, нито надясно и даже ултра-дясно. А и не изглежда, че биха ни позволили да свърнем от толкова правилния път на евро-атлантизма. "Томахоци за демокрация" е горчиво лекарство, но ще е за наше добро, разбира се.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД