:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 392,954,916
Активни 203
Страници 24,968
За един ден 1,302,066

Всеки четвърти българин чете книга всеки ден. Всеки трети – никога

 
Всеки трети от пълнолетните у нас (36%) заявява, че изобщо не отделя време за четене на книги, а всеки четвърти (24%) чете почти всекидневно. Това показват данните от национално представително изследване на общественото мнение, проведено от Институт Отворено общество - София през април 2018 г., съобщава MediaPool.bg

По-младите и по-образованите, хората с по-високи доходи, както и тези, които сърфират в интернет повече от средното за страната, по-често отделят време за четене на книги. По-често правят това и хората, които са по-критични към информацията в медиите и в по-малка степен са съгласни, че медиите в страната предоставят точна и проверена информация и не се поддават на политически или икономически натиск.

Резултатите от проучването показват, че няма значителни разлики между навиците за четене, регистрирани през 2016 г. и тези от 2018 г.

По-младите четат повече от възрастните

Данните сочат, че хората на възраст над 60 години четат значително по-рядко от по-младите - почти половината (49%) от хората над 60 години заявяват, че изобщо не отделят време за книги, докато сред анкетираните на възраст до 29 години тези, които изобщо не четат, са 2 пъти по-малко (24%). Сред най-младите всеки трети (34%) заявява, че чете книги почти всеки ден, а с увеличаване на възрастта, този дял спада до 22% при хората над 60 години. При хората над 30 години, време за четене почти всеки ден отделя малко повече от 1 на 5 души, което се доближава до средното за страната.

Най-много хора четат в София и големите градове

Делът на хората, които заявяват, че отделят време за четене на книги почти всеки ден, е около 3 пъти по-голям в столицата (33%) и в областните градове (30%) от дела на тези в селата (12%). В общинските центрове пък ден четат 21%, което е близко до средното за страната. Всеки втори, живеещ на село, споделя, че изобщо не чете книги, докато в София това важи за едва един от пет човека.

По отношение на пола, разлика в навика за четене между мъжете и жените има, но тя не е толкова голяма, колкото по населени места – сред мъжете 41% заявяват, че никога не отделят време за четене на книги, а сред жените този дял е 33%.

Образованието и доходите имат значение

Очаквано, много големи разлики в интереса към четенето на книги се наблюдават според степента на образование – колкото си по-образован, толкото по-често четеш. Например, сред висшистите близо половината (43%) четат почти всеки ден, което е 20% повече от средното за страната, и едва 11% признават, че изобщо не четат книги. Честотата на четенето при завършилите средно образование не се различава значително от тази, на средностатистическия пълнолетен гражданин на страната. Три четвърти от хората с основно и по-ниско образование (76%) заявяват, че изобщо не четат книги, което е над 2 пъти по-голям дял от средния за страната (36%).

В синхрон със зависимостта между степента на образование и честотата на четене на книги, данните от изследването показват, че колкото е по-висок доходът на човек, толкова по-често той отделя време за четене на книги. Сред хората, които са част от домакинства с най-висок месечен доход (над 700 лв. на член на домакинството), онези, които изобщо не четат, са около 20%. Сред хората, с месечен доход между 450 и 700 лв, 29% заявяват, че изобщо не четат, а при хората, които живеят с между 300 и 450 лв. на месец, делът на тези, които изобщо не четат, достига до 47%. Най-високият дял на лица, споделили, че изобщо не четат - цели 59% - се отнася за най-бедните хора, разполагащи с до 300 лв. на месец. Тези, които четат книги почти всеки ден при всички доходни групи, са около 20%, което се доближава до средното за страната (24%), като при хората, с най-висок доход, този процент нараства до почти 30%.

Работещите хора четат по-често

Ако разгледаме навиците за четене на книги по социален статус, ще установим, че се оформят две групи – на работещите (в т.ч. и работещите пенсионери) и на неработещите (в т.ч. безработни и неработещи пенсионери). Групата на работещите чете значително по-често в сравнение с неработещите. По-точно, по двама от всеки трима безработни (62%) и половината от неработещите пенсионери (51%) никога не отделят време за четене на книги. За разлика от тях, сред работещите делът на тези, които никога не четат, е една трета (33%) при пенсионерите и 26% при работещите в трудоспособна възраст.

Повече интернет и повече книги

Изследването показва и друга зависимост - хората, които сърфират в интернет пространството всеки ден (46% от пълнолетното население на страната), имат различно поведение по отношение на четенето на книги от пълнолетното население на страната.

Редовните потребители на интернет отделят време за четене доста по-често – всеки трети (31%) чете книги почти всеки ден, докато всеки пети (22%) изобщо не чете книги. Обратно е съотношението сред пълнолетното население - всеки четвърти (24%) чете почти всеки ден и приблизително всеки трети (36%) изобщо не чете книги.

Хората, които четат повече, са по-критични към информацията в медиите

Данните разкриват и още една зависимост. На въпроса ?На кой вид медия се доверявате основно, когато имате нужда от информация за положението в страната?“, онези, които посочват интернет, четат книги повече от посочилите телевизия. По-точно, всеки трети (33%) от доверяващите се на интернет заявява, че чете книги почти всеки ден, за разлика от доверяващите се на телевизията, при които едва всеки пети (20%) отделя време за четене почти всеки ден. От тези, които разчитат на информация за общественото положение от телевизията, 40% признават, че никога не четат книги, а сред онези, които търсят информация в интернет, едва всеки четвърти (25%) никога не чете книги, което е значително по-малък дял от средния за страната (36%).

Спрямо отговорите на въпросите дали вярват, че медиите у нас представят на обществото точна и проверена информация, без преднамерено да скриват или изопачават факти и дали медиите у нас се поддават на политически или икономически натиск или влияние, се наблюдават разлики в навиците за четене на книги. От тези, които вярват, че медиите предоставят точна информация и са независими от чужди влияния, над 40% заявяват, че изобщо не отделят време за четене, а само 30% заявяват същото, от тези които не вярват в тези твърдения.

При по-доверчивите към качеството на информацията, която медиите представят в публичното пространство, хората, които четат почти всеки ден (17-19%) са с 10% по-малко, в сравнение с по-критичните (27-29%).
20
1187
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
24 Май 2018 09:48
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ КНИЖОВНИЦИ! Книгата е основата на всяка култура! Бъдете здрави и дерзайте!
24 Май 2018 10:20
Всеки четвърти българин чете книга всеки ден.

Вервай ми!
24 Май 2018 10:22
Някой обясни ли на "книжовниците", че вестниците не са книги?
Също book може да значи книга, но facebook не е книга!
24 Май 2018 10:27
А пърният и вторияя? Може би те пишат!
24 Май 2018 10:37
Shabaan_bin_Robert
24 Май 2018 10:27Честит празник!
Да вярваме ,че сме добри!
Да се уповаваме на децата си, защото знам ,че са добри, четящи, умни и отговорни!
и със сигурност работят повече от нас!
24 Май 2018 11:06
Редовните потребители на интернет отделят време за четене доста по-често – всеки трети (31%) чете книги почти всеки ден

В класацията ли са тези, които четат книги в интернет?
24 Май 2018 12:35
..изследване на общественото мнение, проведено от Институт Отворено общество - София


Изследват да видят каква са я свършили.
Първата им цел е постигната - 36 на сто безкнижници.
Останалото ще го довърши рИформата...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/09/inteligentna-nacia/
24 Май 2018 12:51
Да разбираме ли, че една трета от българите ходят дюбидюс голи умствено и духовно, понеже голи са без книги всичките народи.
Аз се чудех откъде туй постоянно подсмърчане наоколо.
24 Май 2018 12:56
В
Институт Отворено общество - София
какви точно книги четат всъщност?
Питам, щото на оня Петрушка ми мязат често.
24 Май 2018 12:58
А секи първи и полвина - пише по ена книга дневно
24 Май 2018 12:59
дали вярват, че медиите у нас представят на обществото точна и проверена информация, без преднамерено да скриват или изопачават факти и дали медиите у нас се поддават на политически или икономически натиск или влияние

Ето тук е заровено кучето. Защо не съобщите обратния процент – колко процента от тези, които четат книги всеки ден, са отговорили с "да" на първия и с "не" на втория от тези въпроси? Обзалагам се, че са нищожен процент. Но соросоидите тук явно ги стиска чепикът и няма да кажат колко е този процент.
24 Май 2018 12:59

АКО ИСКАМЕ ДА ПОБЕДИМ

Трябва да сме умни, да сме умни!
Трябва над живота и смъртта
огънят на мисълта да лумне,
за да бъде по-щастлив света.

Трябва да сме умни, казвам, умни!

Трябва умно да горим, да спорим,
умно да мълчим и да говорим,
умно да живеем, да се борим,
умно с умни хора да дружим,
трябва умно път да си избираме
и по пътя умно да вървим.

Трябва дори умно да умираме,
ако искаме да победим.


-- Г. Джагаров
24 Май 2018 15:51
Delius
24 Май 2018 16:04
Днес по случай празника похарчих 7% от месечният си доход за две книги.
Полакомих се от 24%-то намаление днес.
24 Май 2018 16:22
От колко българи? Колкото е целокупното население към днешна дата ли? Как преброиха и извадиха българските граждани с адресна регистрация у нас, но живеещи от години в чужбина? Ами дечицата в предучилищна възраст, които по понятни причини не могат да четат Или си съчиниха представителна извадка, анкетирайки 3 000 столичани по телефона. Ако прозвънят 3 000 жители на Кърджали каква ли ще е картината?
***
Няма нищо по-невярно от статистика, която не съобщава базата върху която е направена.
24 Май 2018 16:23
Днес по случай празника похарчих 7% от месечният си доход за две книги.
Полакомих се от 24%-то намаление днес.
Ъхъ. Колко е месечният доход на далия примера? Дали задачата става за външно оценяване по математика в седми клас?
24 Май 2018 16:24
А пък аз съм стигнала до там, че съм дала на най-близките си списък с книги, които искам да ми подарят! Такива ми ти работи...Честит празник!!!
24 Май 2018 16:47
С този коментар опитах да зачекна тема: "Доходът ли е малък или книгите скъпи или и двете".
Апропо книгите са свързани с темата, на Дж. Стиглиц са.
24 Май 2018 18:33
С четенето на книги е ясно, но и че повечето книги по света не са преведени на български..
24 Май 2018 19:10
Всеки четвърти българин чете книга всеки ден. Всеки трети – никога


Т.е. българинът чете средно през ден. Ако дойде некой от ония, дето ни казват и каква е средната заплата в България, може да го изкарат и повече.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД