:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 393,068,070
Активни 146
Страници 17,416
За един ден 1,302,066

Президентът Радев: Трябва да сме непримирими към невежеството

 
"Събрали сме се да почетем празника на буквите и знанието, на просветата и културата". Това каза президентът Румен Радев в празничното си слово по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, цитиран от "Дарик". Тържествената церемония за празника в столицата се провежда пред Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Преди това в центъра на столицата премина шествие, което поведоха държавният глава и просветният министър Красимир Вълчев.

„Повече от век на тази дата споменаваме светите братя Кирил и Методий, св. Климент Охридски, първите ни книжовници, които почитаме като светци. Цитираме Паисий, Вазов, Михайловски. Ще го направим и днес. Но ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството, а това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има свой смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни“, заяви Радев.

По думите му следващата стъпка е речникът. „Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото, но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото. Третата стъпка е знанието. Всеки го трупа според своите способности и усърдие. Но и най-ученият не трябва да забравя смирението, защото всеки знае нещо, което другите не знаят“, допълни президентът. Според него най-важната стъпка е свободата на духа. „Нея никой не получава даром и завинаги. Тя се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска“, каза още Румен Радев.

Просветният министър Красимир Вълчев потвърди ангажимента на правителството за увеличаване на инвестициите в образованието. "Няма по-значим фактор за развитието на обществото ни от образованието. А най-важният фактор в образованието са учителите - вие сте тези, които гарантират успешното бъдеще на следващите поколения", казва в приветствието си за 24 май той. "Затова не само поднасяме своето уважение към Вас. Имаме ангажимента да продължаваме и увеличаваме инвестициите в сферата на образованието, Приветствието от образователния министър е към учителите, учениците, родителите, творците и изследователите", каза министърът.

"Днес все по-трудно прогнозираме бъдещето. Не знаем със сигурност какви специалисти ще ни бъдат нужни след години. Ясно е обаче: всеки ученик трябва да има езикови и математически умения и знания по природни науки, но и новите умения - предприемачески умения и креативност, и може би най-важното умение - да учи. Това са предизвикателствата пред всички нас", посочи още министър Вълев.
45
2187
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
24 Май 2018 12:08
Президент Радев
24 Май 2018 12:11
24 Май 2018 12:12
Хм, това значи да изметем почти целия "елит" на съвремието, с много малки изключение - там попекински и други неизброими...
24 Май 2018 12:16
„Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото, но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото. Третата стъпка е знанието. Всеки го трупа според своите способности и усърдие. Но и най-ученият не трябва да забравя смирението, защото всеки знае нещо, което другите не знаят“, допълни президентът. Според него най-важната стъпка е свободата на духа. „Нея никой не получава даром и завинаги. Тя се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска“, каза още Румен Радев.

Честит празник!
24 Май 2018 12:22
Президентът Радев: Трябва да сме непримирими към невежеството


Непримирими, непримирими, доколко да сме непримирими?
А се навеждаш пред поповете да те ръсят с вода по главата?
За да не ти се срути рейтинга.
Иначе формално се водиш президент на светска република.
Ех, това политиците са странна порода...

Все пак, честит празник на всички, които тачат просветата!
Макар да не е особено модно...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/08/hadji-dimittar-si-twrsi-avtora/
24 Май 2018 12:25
Хулиган, 24 Май 2018 12:22
Как точно на този ден решихте да словоблудствате?

Поредната силна реч на президент Радев.


24 Май 2018 12:31
Хулиган, сети се за поне един по-важен фактор от Църквата ни, заради който сега пишеш и говориш този език !?
Що за изцепка ?!?!
24 Май 2018 12:33
Поредната жалко написана реч на чучелото, дела трябват дела, но не очаквайте от тази празна фуражка нещо.
24 Май 2018 12:39
Добре казано - особено за Св. Климент Охридски!
24 Май 2018 12:41
Какво значи да сме непримирими? С невежа не се спори.
24 Май 2018 12:44
дела трябват дела,
Очакваш ли двете чучела на герб да направят нещо в тази посока, щото аз съм на мнение че невежеството е истински рай за управлението на герб?
24 Май 2018 12:48
Генералът както винаги е на ниво, но министърът с това предприемачество се е изложил.

Какво предприемачество, човече?
Това дрънчи на кухо вече.

Големите акули дойдоха и изядоха дребните рибки. Инициативност – да, но предприемачество...

Колкото до невежеството, това е директивата, зададена отгоре, от началниците на "началниците". Целта е тотална ремаймунизация и май много бързо бива постигана. И друг път съм писал, че след 10.XI.1989 г. отначало си мислех, че ни връщат с 45 години назад. После разбрах, че са 111. Още по-късно, че са 1308. Едва наскоро проумях, че ни връщат най-малко с 1000000 години назад – към маймунския стадий на развитие. И така, нещо, за което са трябвали милион години, за няколко десетилетия се свежда до нулата. Свободно падане в пропастта на времето в посока назад.
24 Май 2018 12:48
С приказването на общи приказки обаче ще трябва да се примерим.
24 Май 2018 12:49
Хулиган 24 Май 2018 12:22
Президентът Радев: Трябва да сме непримирими към невежеството
Непримирими, непримирими, доколко да сме непримирими?
А се навеждаш пред поповете да те ръсят с вода по главата?
За да не ти се срути рейтинга.
Иначе формално се водиш президент на светска република.
Ех, това политиците са странна порода...
26.09.2015 г. - С тържествен водосвет за здраве Kоалиция „Реформаторски блок“ – откри предизборната си кампания за местния вот.
Натисни тук
Ей и видео!

Абе, а "С тържествен водосвет за здраве Kоалиция „Реформаторски блок“ – откри предизборната си кампания за местния вот.." как да го тълкуваме?
Не е ли религиозно мракобесие?
Щото Реформаторите, нали уж са за Прогреса, за Санирането и за победа на прогресистите-антиправославистомракобесисти в Хибридната война?

Иначе - съм обяснявал многократно, че има ДВЕ вярвания за света, създаването на живота и всичко останало .. и двете недоказани никак!
Едното е на дарвинистите-мичуринисти за случайно възникване на живота на Земята ..

Моето мнение, че едните вярващи ( те наричат себе си "прогресивни" ) са безумно тъпи , и че Добрият Бог на всеки е дал разум - да разсъди ...
24 Май 2018 12:50
Днес оплакваме свободата на словото,
24 Май 2018 13:00
Много добра реч на Президента Румен Радев !
24 Май 2018 13:03
Само, че,... слаба държава - прост народ. а държавата ни става все по-слаба.
24 Май 2018 13:10
....се залага на това децата да се учат да стават предприемачи от първи клас. Вече се говори за деца предприемачи, които нямат навършени 18 години. И това се превръща в ценност. Тоест за теб вече не е ценност да знаеш какви са причинно-следствените връзки или да знаеш кой е твоят род, роден край, родина. Няма никаква връзка. Ти се чувстваш солидарен, ако въобще това е солидарност, с някакъв анонимен кръг от големи бизнесмени. Това е абсолютно обръщане на ценностната система на децата. И тези деца предприемачи организират около себе си цялото си семейство. Майката, да речем, вече е мениджър продажби. Въпросът е до каква степен майките изпълняват функцията си на възпитатели, когато детето е шеф.


https://sindbadsi.wordpress.com/2018/05/24/силвия-томова-образователната-систе/
24 Май 2018 13:10
Добри речи има Радев . Личи си почерка на Иво в тази област.
Повече самочувствие му трябва на президента . На протоколната снимка с Темнейший един така, малко свит , а Темнейший напълно открито, ведро до него , предразполага го.
Иначе Радев импонира с умереността си, сдържаността , скромността .
24 Май 2018 13:11
Иначе - съм обяснявал многократно, че има ДВЕ вярвания за света, създаването на живота и всичко останало .. и двете недоказани никак!

Както казва един много умен човек (С. Лазарев) - човекът е маймуна повярвала в Бога. По-добро определение не съм срещал до сега. Впрочем, логическият извод е, че спреш ли да вярваш в Бога си обикновена маймуна.
24 Май 2018 13:16
Много добра реч за този светъл празник!
24 Май 2018 13:16
Целта покрай разни конвенции е те да бъдат избутани за сметка на някакви неправителствени организации, чиито членове нямат нищо общо с педагогиката. Никога не са учили Детска психология, никога не са учили Възрастова психология, не са запознати с педагогиката въобще... Това са хора, които въобще не знаят как се поднася знанието, които въобще не са наясно с детската психика. И тези хора, които нямат абсолютно никакъв ценз, обясняват на деца нещо, което е абсолютно несвойствено за тяхната възраст, отскубвайки децата от семейното възпитание. Държавата като че ли нарочно стимулира всичко това. Очевидно е, че тя е абдикирала от здравеопазването и от образованието.


Силвия Томова: Образователната система е част от ерозията на обществото

https://sindbadsi.wordpress.com/2018/05/24/силвия-томова-образователната-систе/
24 Май 2018 13:44
Президентът Радев: Трябва да сме непримирими към невежеството


Прав сте господин Президент , требе да сме непримирими към Вашето Невежество.
То не беха гафове , то не беше чудо. И си продължавате и нема край.
24 Май 2018 14:04
А се навеждаш пред поповете да те ръсят с вода по главата?
За да не ти се срути рейтинга.


Еее, друго си е "папа да те погали по главата"... Днес ТОЙ пак не е в България - а в Рим, при папата... На Гергьовден в Гърция, на 24 май в Италия... Напоследък май не обича да се показва на всенародни тържества. Защо ли? А, оня ден беше на стадиона в Бистрица, но там пък бяха дошли само 150 - 200 зрители...
24 Май 2018 14:34
Ние викаме да започнем ограмотяване от всите калинки на правителството.
24 Май 2018 15:13
Хм, това значи да изметем почти целия "елит" на съвремието, с много малки изключение - там попекински и други неизброими...


То пък един „елит„ ....
24 Май 2018 15:37
Празни мисли на един празен човек, не му ли омръзна с тези клишета? В Русия за пореден път го унижиха и му показаха кой поръчва музиката, ама кой да вдене? Народа най-добре е казал, че като Господ е давал акъл, военните са били на учение.
24 Май 2018 17:00
Извинете, че се намесвам, rorik, но поне днес - 24 май - пишете правилно: "трябва" и "няма".
Честит светъл празник на всички!
Президент Радев,
24 Май 2018 17:27
азъ, боукы , вѣдѣ, глаголи, добро, єсть, живѣтє, sѣло, земля, ижє, ижеи, гѥрв, како, людиѥ, мыслитє, нашь, онъ, покои, рьци, слово , тврьдо, оукъ, фрьтъ, хѣръ, ѡтъ, ци, чрьвь, ша, ща, ѥръ, ѥры, ѥрь, ять, ю, я, ѥ, ѧсъ, ѩсъ, ѫсъ, ѭсъ, ѯи, ѱи, ѳита, ѵжица, Ϋ, копа, отъ

24 Май 2018 17:41
Празни мисли на един празен човек


Е, вие си харесвайте "ПЪЛНИТЕ" мисли на ПЪЛНИЯ човек...
24 Май 2018 17:55
В Русия за пореден път го унижиха и му показаха кой поръчва музиката, ама кой да вдене?

Интересно, ти как го вдяна?
И къде видя унижение, или така ти подсказват?
Пиши, пиши....
24 Май 2018 18:18
В Русия за пореден път го унижиха
Днес се забелязва особена активизация на някои определени никове към яростно плюене. И храчките са особено мръсни, без никаква обосновка. Имам чувството, че някои активисти на Прокопиева правда са мигрирали тук за да дразнят. И ми е чудно защо фризера не работи, може би е заради празниците? Мен са ме пращали там заради далеч по-меки реплики към индивида, за който настоящия премиер казА, че и магаре да беше предложил, щяха до изберат.

Иначе за срещата Путин-Радев - кога сте виждали Темнейший да е толкова широко усмихнат?
https://webnews.bg/uploads/images/81/8081/358081/768x432.jpg?_=1526995918
24 Май 2018 18:33
Празни мисли на един празен човек


Ужас...

Като, че ли ми бяха малко две години казарма...
24 Май 2018 19:53
BadEnough 24 Май 2018 15:37

Празни мисли на един празен човек, не му ли омръзна с тези клишета? В Русия за пореден път го унижиха и му показаха кой поръчва музиката, ама кой да вдене? Народа най-добре е казал, че като Господ е давал акъл, военните са били на учение.
1. .. Многократно едни злобни клеветници , се опитват да лъжат, като малоумни кукуригалници .. при това - използват форума за зле прикрити обиди към известни личности.
Спуснатата им опорна точка е "абе то няма интелигентен офицер, дето да е влезнал в политиката .."
Моя милост многократно ги опровергава .. и на Дж . Патън им цитирах книгата, и за Дуайт Айзенхауер им давах факти и данни, та да им изкънтят тъпите чутури, и за Кенеди - военноморски командир - им писах .. и за Ян Смит , и Де Гол!
Щото със своите думи, тъпите гъзове засягат не един и не двама световни политици ! Смятам, че обидите към Кенеди, Айзенхауер, Де Гол .. може би няма да бъдат отминати и от Модератора..

Ето им СЕГА факти за един ЛЕТЕЦ влезнал в политиката .. IQ след тест Врекслер-Белвю
Hjalmar Schacht - 143
Arthur Seyss-lnquart - 141
Hermann Göring - 138
Та айде стига с тези приказки за глупавите летци, за глупавите военни. Долу ръцете от Де Гол!

2. .." В Русия за пореден път го унижиха и му показаха кой поръчва музиката.."
Не съм следил посещението. В какво се състои унижението?
Иначе да - българските леви политици са недолюбвани в дясна Русия не от днес .. не само заради левите им възгледи, но и заради евроатлантизма ..
Станишев чака 3 часа Путин да го приеме в Сочи и вися в коридора, със страшна сила - като на коча ... м ..

Да не мислите, че му е било приятно? Но дългът към България ги кара да стискат зъби и да ходят в Сочи ...
Иначе - за недолюбването на левите български политици от десните по света сме писали:
sim4o 11 Мар 2018 08:23 Видно е , и че десни руски коментатори показват своето отношение! И към кого да са по-благосклонни? Към левия Радев .. или към десния Бойко??
А ВИЕ какво очаквате?
Че то и на форума е така - форумните русофили са носталгици и са леви!
И са против десния Путин, против Руския Патриарх и визитата му ( па май и въобще са против Православието и Религията .. викат "Майната му на Православието" - Овчаря ) а разсъжденията им за Русия , много приличат на статиите в "Правда" публикувани предния месец.
Какво чудно има, какво странно има?
Ако Грудилин спечели изборите .. както немалка част от форума чака - ще е обратното, помнете ми думите!
Грудилин ще се държи добре с Радев и зле с Бойко!
А вие какво очаквате в дясна, капиталистическа, антикомунистическа Русия????

24 Май 2018 20:00
азъ, боукы , вѣдѣ, глаголи, добро, єсть, живѣтє, sѣло, земля, ижє, ижеи, гѥрв, како, людиѥ, мыслитє, нашь, онъ, покои, рьци, слово , тврьдо, оукъ, фрьтъ, хѣръ, ѡтъ, ци, чрьвь, ша, ща, ѥръ, ѥры, ѥрь, ять, ю, я, ѥ, ѧсъ, ѩсъ, ѫсъ, ѭсъ, ѯи, ѱи, ѳита, ѵжица, Ϋ, копа, отъ
Жми сюда
24 Май 2018 20:46

2. .." В Русия за пореден път го унижиха и му показаха кой поръчва музиката.."

И какво общо има Радев с твоята представа за унижение, ти какво очакваше? След толкова надробени каши от предишните управници, Радев като иде там да му падат в краката понеже е от просперираща и велика евроатлантическа държава? Ако беше бившето или мамата Цачева по друго ли щеше да бъде, я светни?
24 Май 2018 20:53
и този щял партия да прави
ми то гоцето го бие по всички показатели hands down.
24 Май 2018 22:09
...Поредната жалко написана реч на чучелото, дела трябват дела, но не очаквайте от тази празна фуражка нещо...

Не зная за колегите, но за мен подобно изказване е неприемлива обида към Президенстската институция, България и сий Форум. Особен на този светъл празник и особено след поредната силна, точна и съвсем грамотна реч на Президент Радев. И изобщо не ми се ще да сравнявам орел с хлебарки, съпоставяйки Радев с други знайни и незнайни политически недоразумения...
25 Май 2018 01:06
Радев е толкова непримирим към невежеството, че иска да проучва кемтрейлс, а жена му се е отдала на борбата със спина по котките.

Авторът на речите на Радев съм го коментирал персонално многократно, затова този път ще се въздържа. Случва се човек да попадне на позиция, много над възможностите му.


Не зная за колегите, но за мен подобно изказване е неприемлива обида към Президенстската институция, България и сий Форум

Уважението на "Форума" към "президентската институция" варира единствено според партийната принадлежност на президента. Точно този форум няма никаква чувствителност към "президентската институция" като такава, както е демонстрирал многократно.
25 Май 2018 11:05
Уважението на "Форума" към "президентската институция" варира единствено според партийната принадлежност на президента.


Не - уважението варира според поведението и начина на изразяване на съответния президент, който може да обезцени президентската институция. Не е според партийната принадлежност, защото такава няма: всички парламентарно представени "партии" са от един дол дренки и всъщност принадлежат към една - единствена "партия" - тази на келепира.
25 Май 2018 11:18
Точно този форум няма никаква чувствителност към "президентската институция" като такава, както е демонстрирал многократно.


Точно този форум има подчертана чувствителност към "президентската институция" защото е достатъчно интелигентен за да проумее кога един президент с поведението си подрива авторитета именно на "президентската институция" и реагира своевременно. Защото не е приемливо да слушаш и да гледаш как един човек с маниерите си, с думите, с непремерените си изказвания просто я съсипва. Глупаво е да си затваряме очите за да запазим някаква уж коректност и толерантност; в крайна сметка точно ние го избираме пряко и имаме право на мнение и критика.
25 Май 2018 11:26
Общо взето вярна констатация - отношението на форума към един президент зависи от партийната му принадлежност.
Първанов беше възвеличаван. Направи си партия - стана гнЪсен предател.
За Плевнелиев няма какво да говорим.
И отсега правя прогноза: Много се говори за една бъдеща партия на днешния президент. Но ако наистина я направи и ако бъде силна - мнозина негови форумни поклонници ще го намразят.
25 Май 2018 22:00
Но ако наистина я направи и ако бъде силна - мнозина негови форумни поклонници ще го намразят.


Ми има една партия която много добре се справя с производството на партии , за да се обира недоволството от нея и да не се появи силна опозиция.
Сега пак ще пробва.
25 Май 2018 22:12
И отсега правя прогноза:
Не правиш прогноза, а внушение. Ай стига. Форумът има архив и много лесно се доказва обратното, като освен мненията на форумците, се видят и резултатите от поредицата парламентарни избори.
25 Май 2018 22:14
мнозина негови форумни поклонници ще го
А форумните му критици ще се запишат в партията му.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД