:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 393,766,188
Активни 217
Страници 20,453
За един ден 1,302,066

Новите правила за личните данни затрудниха болници и банки

 
Още в първия ден от действието на Новия регламент за защита на личните данни, у нас възникнаха проблеми. За затруднения сигнализираха лекари и пациенти, предаде Дарик. В някои здравни заведения прегледите се бавят, заради попълването от пациентите на декларации, че са съгласни болницата да ползва личните им данни.

В Националната кардиологична болница са поискали от пациент от провинцията първо да дойде лично да попълни декларация за съгласие да се ползват личните му данни, след което ще му насрочат час за друга дата, което означава да пътува до столицата отново. Новите по-строги правила за защита на личните данни свариха неподготвени и някои банки, където за да извършиш превод или плащане, също трябва да попълниш лично декларация за ползването на личните ти данни. Според банкови служители такава декларация ще се попълва и при всяка следваща операция.

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов заяви, че възникналите затруднения не са заради правилата на регламента, а заради тяхното неразбиране и неправилно тълкуване. Болниците могат да изискват подписването на декларация само в случай, че личните им данни се използват за дейности, които не са свързани със здравеопазване. А банките, веднъж взели съгласието ви да ползват личните ви данни, не трябва да ви ги искат при всяка нова операция.

За проблем с новия регламент за защита на личните данни първо е сигнализирал възрастен човек със сърдечни проблеми от Кюстендил, който се опитал да си запише час при специалист в Националната кардиологична болница в София. От там му обяснили, че първо ще трябва да дойде в столицата, за да попълни лично декларация, че е съгласен да ползват личните му данни и чак тогава ще могат да му запишат час. Това означава, че прегледът му ще се забави значително, освен това ще трябва да пътува два пъти до София и съответно ще му струва по-скъпо.

Обадили са се и пациенти от други болници, които са обяснили, че прегледите се бавят значително заради попълването на декларации за личните данни. Болниците също са затруднени от новите правила. "Страшно много се затруднихме, защото се иска изцяло да пренастроим организацията на работа. Ние винаги сме имали изисквания, съгласно законовата уредба в страната, за защита наличните данни. Но сега нещата вече не са в такъв аспект, както бяха. Първо, глобите са страшно големи. Второ, всяко ведомство би трябвало да създаде собствена организация на работа, да се координират действията,защото ние предаваме информацията към НЗОК, към министерство, а данните за здравословното състояние на хората е чувствителна информация, която още по-жестоко трябва да се съхранява и да се пази от злонамерени действия", коментира пред "Дарик" Д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници в България.

Според председателя на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов Законът за здравето регламентира ползването на личните данни на пациентите и не е необходимо те да попълват декларации: "Съгласието за обработването на техните лични данни е допълнително условие тогава, когато няма друго правно основание, предвидено в закона, да се обработват техните лични данни. Един пациент не е длъжен при всяко посещение в болницата да попълва декларация, освен ако не става дума за допълнителни дейности, които са извън регламентираните в закона за здравето".

В банките също настъпи объркване. В някои от тях служителите обясняваха на клиентите си, че при всяка операция занапред ще трябва да попълват декларация за съгласие, че личните им данни ще бъдат използвани. Директорът на "Кредит Център" Тихомир Тошев обясни, че съгласно новия регламент банките ще трябва да искат съгласие за ползване на лични данни само при избор на нов финансов продукт: "Защото различните продукти ще изискват различни данни, които да предоставяте. Тогава ще ви се искат, оттам нататък - не".

Според Тошев потребителите ще усетят новия регламент най-вече от таргетираната реклама. По думите му банки и търговци няма да могат да ни изпращат мейли с реклами за нови продукти, стоки и услуги. За да ни изпращат тази информация, ще е необходимо да получат нашето съгласие.
13
3160
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
25 Май 2018 19:02
Ха-ха! Върху всяко писмо има имена и адреси на адресат и подател. Ще ликвидират ли пощите?
25 Май 2018 19:13
Цялата история показва как бюрокрацията може да сведе до абсурд и в крайна сметка да унищоци всяка иначе великолепна идея!
25 Май 2018 19:21
В някои здравни заведения прегледите се бавят, заради попълването от пациентите на декларации, че са съгласни болницата да ползва личните им данни.

В "някои здравни заведения" имаха две години,които проспаха ра сега в последната секунда се сетиха!
25 Май 2018 19:24
ами един преди време въведе в болниците отпечатък от среден пръст,ама вие- не та не
25 Май 2018 19:25
Болниците могат да изискват подписването на декларация само в случай, че личните им данни се използват за дейности, които не са свързани със здравеопазване
И за кои лични данни ставаше дума, че нещо се объркАх?
Долкото до предположението "използват за дейности, които не са свързани със здравеопазване", какво ли да каже човек ...
25 Май 2018 19:31
Как стои въпросът с попълването на цели чаршафи от лични данни и такива за семейството при искане на виза за посещение в някои братски задатлантически страни? Законно ли е?
25 Май 2018 19:52
много крива ракета изстреляха тия некадърници. зиг-зага й се вижда дори като четеш вестника.
25 Май 2018 19:57
Ако се усамотите с някоя госпожица например, тя трябва ли да подпише декларация, че можете да ползвате "личните и данни"?
25 Май 2018 20:04
Ами ако някой иска преглед, но не желае да попълни декларацията? Ще бъде ли лишен от правото на лечение?
25 Май 2018 20:06
Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцеслав Караджов заяви, че възникналите затруднения не са заради правилата на регламента, а заради тяхното неразбиране и неправилно тълкуване.


Ми нали бате за това си там, бе, ти да даваш указания по правното тълкуване! Нали си Data Protection Authority и на всичкото отгоре зам.-председател на EDPB?! Хайде като искаш бюфет, да си платиш входната такса... ние тук не ядем доматите с колците.
25 Май 2018 21:49
Долкото до предположението "използват за дейности, които не са свързани със здравеопазване", какво ли да каже човек ...


Веднага ти давам пример - погребалните агенции.
26 Май 2018 00:00
Май става въпрос за търговия с лични данни. Иначе как да тълкуваме тия лични данни не за целите на "здравеопазването", на банките не за целите на банкирането и т.н.- Значи проста търговия с готовите бази данни. Което и сега се прави, но не е така "регламентирано". Абе...
26 Май 2018 00:04
Има една популярна теза, че СССР рухна заради бюрокрацията. Така като ги преценям нещата, ЕС си е един жив СССР 2.0.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД