:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 399,053,820
Активни 60
Страници 3,090
За един ден 1,302,066

ДАНС ще внедрява тайни агенти във фирми без знанието на собствениците

 
Тайни агенти на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще бъдат внедрявани в институции и фирми без знанието на ръководствата на въпросните фирми. Шпионите ще могат да влизат и в ролята на адвокати, художници, счетоводители и други, упражняващи свободни професии. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за ДАНС, публикувани на сайта за обществени консултации strategy.bg, цитирани от "Дневник".

Основният аргумент за предлаганите промени са последните изменения в антикорупционния закон, с които специализираната дирекция в ДАНС за противодействие на корупцията по високите етажи на властта бе включена в новия мегаорган - Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), оглавявана от Пламен Георгиев.

Покрай тази промяна обаче са предложени и изменения, свързани с агентите под прикритие. Сегашната уредба гласи, че дейността на прикритие се осъществява в държавни органи, организации, както и в юридически лица. Предлаганите изменения предвиждат по-широко поле за разгръщане на тайна агентура: "при изпълнение на служебните си задължения служителите на агенцията могат да заемат длъжности на прикритие в държавната администрация, юридически лица, граждански дружества и като лица, упражняващи свободни професии."

Сегашната регламентация изисква агентите под прикритие да са само преминалите първоначална професионална подготовка и притежаващи разрешение за достъп до класифицирана информация. Тези две изисквания се предлага да отпаднат и на практика всеки агент на ДАНС да може да става "под прикритие".

И може би най-съществената промяна, свързана с тайните агенти, е, че в сегашната уредба се изисква разрешение и участие на ръководителя, в чиято структура ще бъдат внедрени те - "служителите на агенцията се назначават на прикритие по служебно или по трудово правоотношение от съответния ръководител на държавен орган, съответно от управителния орган на организацията или юридическото лице, по искане на председателя при спазване разпоредбите на Закона за държавния служител, Кодекса на труда или съответния специален закон". Проектът за промяна обаче предвижда просто "служители на агенцията се назначават на прикритие по начин, който не застрашава прикритието от разкриване".

"Констатираната липса на правна възможност за организиране на прикритие в структури без съгласието на съответния ръководител може да създаде затруднения и пречки за своевременното придобиване на информация, необходима за защита от посегателства, насочени срещу националната сигурност, особено в повишената и отчетена в световен мащаб опасност от терористични атаки и повишена активност на разузнавателните служби на държави от т.нар. трети свят", се казва в мотивите на предлаганите промени, подписани от премиера Бойко Борисов след предложение на председателя на ДАНС.

Предлага се и ясно да се предвиди и че служителите на прикритие имат право на отпуски при условията и в размерите, предвидени за длъжността, на която са назначени.

19
1963
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
26 Май 2018 09:21
Тайните агенти са комунистическа практика.
26 Май 2018 09:22
Ма мола ти се! Ще внедряват тайни агенти, без да уведомяват този, когото ще следят? Че то най-малкото на такива агенти трябва да се огласят поне в три вестника трите имена, ЕГН, роднини с точни адреси и т.н. Какъв е тоя разфайлък, бе?
26 Май 2018 09:24
Хранилка за следващите Бончева и Костадинов трябва да се осигури отсега.
За ко скачахме по площадите в края на 80-те, ще попитам лично един доста голям Ал.
26 Май 2018 09:26
Най-добре е ДАНС директно да си назначи собственици и управители на фирми. Така хем ще има най-пълна информация, хем собствениците и управителите ще донасят за себе си.
26 Май 2018 09:30
Нали тайните агенти бяха мръсни, долни, гадни и т. н. доносници. Кой ли ще се върже в близките 50 години!
26 Май 2018 09:31
От този форум ще могат да научават фалшивите новини.
26 Май 2018 09:32
Вие СЕГА не сте в крак с последните тенденции в разузнавателната опщнос и либералните медии. Не се казва агент или шпионин, а информатор. Цяла седмица в САЩ хилъристите се обясняват, че цереущника Стефан Халпър не е шпионин щото е разговарял с хора от щаба на Тръмп и после е снасял на ФБР. ИНФОРМАТОР.
От този форум ще могат да научават фалшивите новини.
"Дневника на соросоида" не им ли стига?
26 Май 2018 09:32А комисията по досиетата ще остане ли ? Щот мИтоди и подобните трябва да папкат. И сега агенти ли ще им казваме и това което пишат доноси ли ще бъде ?
26 Май 2018 09:33
Гепиха идеята на Варуфакис ...
26 Май 2018 09:34''От този форум ще могат да научават фалшивите новини.''


По добре директно от Козяк или съответното НПО.
26 Май 2018 09:35
Гепиха идеята на Варуфакис ...


Тва е несериозно. Варуфакис мое да е гепил идеята на КГБ, ма не и обратното.
26 Май 2018 09:36
Работниците и служителите виждат всички кражби на директорите
но мълчат защото директорите ги оставят и те да крадат незаработените
си заплати и други незаслужени придобивки.
Така всички са доволни във въпросните фирми и служби но извън тях
хората едвам свързват двата края.
26 Май 2018 09:39
Осил,
това просто не е вярно. таен агент е занимание, древно колкото проституцията.
26 Май 2018 09:45
"whoever 26 Май 2018 09:39
Осил,
това просто не е вярно. таен агент е занимание, древно колкото проституцията."

Имах предвид лошите тайни агенти.
26 Май 2018 09:53
26 Май 2018 10:01
Днешните управляващи май завидяха на ДС, която според всеки политикан изпаднал от хранилката, вече 30 години ни назначава управленски елит...
26 Май 2018 10:03
''От този форум ще могат да научават фалшивите новини.''


По добре директно от Козяк или съответното НПО.

А, що да се затрудняват - достатъчно е да се включат сутрин телевизора на една много европейска и една обществена божем телевизия.
26 Май 2018 11:02
Сун Дзъ:
....
4. Предварителната информираност не може да бъде получена от духове и богове, нито по аналогия с минали събития или чрез пресмятания. Тя трябва да се получи от хора, запознати с положението на врага.
5. Използват се пет вида тайни агенти: местни, вътрешни, двойни, обречени да умрат и белязани да живеят.
6. Когато тези пет вида агенти работят едновременно и никой не знае за начина им на работа, те се наричат "божествена тайна" и са съкровището на всеки владетел.
7. Местните агенти са хора от вражеската страна, които ние използваме.
8. Вътрешните агенти са чиновници на вражеската държава, които ние използваме.
26 Май 2018 15:17
Трудно ще им е на агентите. Коло ли от тях ще спечелят назначение без протекции? Ще висят доста в бюрата по труда.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД