:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 406,314,459
Активни 141
Страници 16,805
За един ден 1,302,066

"Безплатното" саниране приключва окончателно догодина

Замразената в момента програма може да се поднови, но срещу доплащане от собствениците
СНИМКА:ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Според МРРБ в бъдеще трябва да се залага на мерки за енергийна ефективност, отговарящи на клас B, както и да се включат еднофамилните жилищни сгради. Досега в санираните сгради се влагаха и материали от по-нисък клас.
"Безплатното" саниране на многофамилни жилищни сгради, широко рекламирано от управляващите, ще приключи догодина, близо петилетка след началото си, със скромни резултати. Досега в него бяха налети два милиарда лева от парите на всички данъкоплатци. Срещу тези пари до момента е гарантирано обновяването на 2022 сгради, за които има сключени договори. Работата по тях трябва да приключи през следващата година. Така наречената програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради бе обявена през 2015 г.

Засега управляващите продължават да твърдят, че програмата ще бъде продължена, но с нови условия. Според данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) трябва да бъдат санирани 44 000 сгради. Остават около 42 000, към които обаче ще бъдат приложени нови правила. Безплатното обновяване остава в историята, а собствениците също ще трябва да се включат със свои средства. Възможни източници на финансиране, освен от собствениците на жилища, които са най-заинтересовани, са европейски програми, международни финансови институции, търговия с емисии и др. Това каза вчера заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова по време на международната конференция "Устойчиви градове - нови възможности и предизвикателства пред общините".

Простата сметка обаче показва, че ако се запазят досегашните темпове, пълното обновяване на жилищните сгради ще отнеме поне 80 - 100 години, което значително надхвърля проектния им живот.

Междувременно данните на МРРБ сочат, че регистрираните сдружения на собственици на многофамилни жилищни сгради в страната към днешна дата са около 7000. В тях са включени около 1 милион български граждани, които имат интерес да предприемат мерки за енергийна ефективност. Те са организирали и регистрирали своите сдружения по старите правила за "безплатно" саниране, но очевидно няма да имат шанса да получат същата подкрепа от държавата.

Досегашният унифициран модел ще премине към диференцирана подкрепа според регионите в страната, гласи съобщение, разпространено от регионалното министерство вчера. Според новия модел най-вероятно по-изостаналите региони ще бъдат с предимство спрямо по-добре развитите. Възможно е дори на някои места да се запази досегашната схема за безплатно обновяване. Според Малина Крумова е важно приоритет на програмата да бъдат икономически изостаналите региони и градовете с най-мръсен въздух. Какви точно критерии ще бъдат приложени, засега не е ясно.

Преди повече от година се заговори първоначално за самоучастие от гражданите в рамките на 20-25%, като прогнози на регионалния министър гласяха, че в бъдеще то може да достигне до 50%. Един от предложените модели от Световната банка, който събра най-голяма подкрепа, предвижда първоначално самоучастието да бъде 20%, а на всеки 5 години да се увеличава с 10 на сто.

През април тази година равносметка от доклад за напредъка по изпълнението на програмата показа, че санираните жилища едва надхвърлят 1% от общия брой в страната (около 4 млн.) През 2017 г. са обновени общо 49 699 жилища в 769 многофамилни жилищни сгради. Любопитно е, че в някои от големите градове, като столицата, санираните блокове се броят на пръсти.

СЪМНЕНИЯ

Макар и неясни засега, промените в механизма за финансиране едва ли ще прекратят порочната схема, която е благоприятна за корупционни практики и за надуване на цените до космически предели. Етажните собствености сключват договор с общината, тя възлага поръчките, парите идват от Българската банка за развитие, а контролът е поверен на областните управи, които могат да го правят само по документи. В резултат се получиха драстични разлики за санирането на един квадратен метър жилищна площ в еднакви сгради и в един и същи град. За областите отличници се появиха и данни, че с работата по санирането са се заели фирми, обвързани с представители на местната власт. Въпреки това от МРРБ са убедени, че програмата трябва да продължи и че точно общините трябва да запазят активната си роля в бъдещото й управление.

13
4082
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
29 Май 2018 19:47
Кой таковал, таковал, Влади спря парите.
При самоучастие мераклиите ще се стопят като сняг през юли. Също и фирмите, които ще санират - ако има бъркане в джоба, хората няма да допуснат да им се раздуват разходите. Няма да има пари за ново Бентли, няма да има и за ресто за спечелената поръчка.
29 Май 2018 20:19
И? Плевнелиев твърдеше, че санирането ще реши енергийните проблеми на България. Че не са ни нужни никакви енергийни мощности, ако си санираме жилищата. Прав ли беше, тоя умен и далновиден мъж?
29 Май 2018 22:33
Тия стиропори са "ден до пладне". Фалшива работа. Фирмите ще приберат парите, а като почват приблемите, пак щи искат пари. Крепостно право, да не казвам робия.
29 Май 2018 23:19
С 2 милиарда можеха да се построят 50 000 нови апартамента,но там нещата са железни и не може да се "усвояват" 2/3 от парите.Със стиропор и черчевета обаче номерът мина.
30 Май 2018 00:11
От статията така и не става ясно ще се промени ли нещо и какво.
30 Май 2018 00:58
От статията така и не става ясно ще се промени ли нещо и какво.

Става, как да не става.Между редовете пише, че се променя "лява ръка-десен джоб" с "дясна ръка-ляв джоб".
30 Май 2018 01:27
Прав ли беше, тоя умен и далновиден мъж?

Ма нищо от горните твърдения не е вярно. Нищо...
30 Май 2018 01:45
пълното обновяване на жилищните сгради ще отнеме поне 80 - 100 години, което значително надхвърля проектния им живот.
Животът на една обикновена дървена възрожденска къща при добра поддръжка (липса на течове, грижа за дървото) гони поне 200 години.

Животът на една едропанелна жилищна сграда при добра поддръжка (липса на течове по покрива и мокрите помещения) гони поне 1000 години.

Преди известно време същите хора, които разправят сега за 100 години проектен живот на панелките, също толкова убедено разправяха, че животът им е 50 години. И понеже 50 години минаха, а панелките невъзмутимо си стоят, сега са добавили още 50 към проектния им живот.

И ще се наложи да го правят още и още.

30 Май 2018 05:33
уж частна собственост.. пък държавата плаща..

вместо да си ремонтира нейната собственост.

например сградите на мвр.. другите активи.. инфраструктурата.

30 Май 2018 05:40
всъщност цените на жилищата хвърчат до небесата.. точно заради липсата на задължения по поддръжката на общите части. на ниво сграда.. община.. държава.

цените растат.. мизерията още повече.. щото няма пари за поддържане. и при запада щеше да е така ако не взимаха заеми на корем без да връщат.

---

слаба държава = прост народ + мизерия.
30 Май 2018 07:32
И пукане на балон след балон ...
30 Май 2018 10:21
Ако самоучастието е 30-40% за поръчка през общината, наистина без нея може и да излезе по- евтино. Че и по- качествено.
30 Май 2018 17:43
На терористите за тия стиропори им трябва само клечка кибрит. Може и запалка BIC.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД