:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 415,251,527
Активни 87
Страници 7,219
За един ден 1,302,066

Общината ще отговори, когато цъфнат катерушките

Контактният център на София "приключва" по близо 600 сигнала месечно. Това обаче не означава, че проблемите са решени
"Ако чакаме на общината...", казват татковците, докато сами ремонтират люлката.
Столичната община има чуден контактен център. Всеки може да подаде сигнал онлайн. Веднага получава на мейла си входящ номер. Бързо, лесно и удобно. Според статистиката на общината за последния месец са подадени 4406 сигнала, 3572 са получили отговор, а 578 са приключени. За двумилионна София 146 сигнала средно на ден показват гражданска активност. Въпросът е обаче как се приключват тези сигнали. Защото има казуси, които се броят за финализирани, а по тях всъщност нищо не е направено.

Цялото ми майчинство премина под знака на контактния център. Сигурно там вече ме знаят като Досадея. Факт е, че неуредиците в градската среда стават особено дразнещи с родителството. Тогава започва да ти се струва, че невъзможните тротоари и изпотрошените, стари и опасни детски площадки са навсякъде. Ясно разбираш защо по улиците няма хора в инвалидни колички. Не че не съществуват, просто градската среда е не просто недостъпна. Тя е направо враждебна.

Около нашата кооперация има няколко стари детски площадки. С изпочупени уреди за игра и далеч от изискванията за безопасност. Всъщност целият ни квартал "Хиподрума" е пощаден от новото високо строителство и има достатъчно междублокови пространства. Което хипотетично го превръща в чудесен. Няколко пейки, поддържани алеи, кошчета за отпадъци биха променили облика му. Вместо това повечето такива места са запуснати и неприветливи. Ако се използват за нещо, то е за нерегламентирано паркиране. Сега, вероятно свързано с предстоящите местни избори догодина, започнаха да се ремонтират квартални улици. Правят секръпки на кръпкитеТротоарите и площадките не се закачат. Може би се притесняват, че ако някой районен кмет говори за площадки и пейки, го арестуват в зрелищна антикорупционна акция.

На 16 февруари 2016 г. писах чрез контактния център за две такива стари детски площадки. Отговор дойде впечатляващо бързо - след 10 дни. Отговор с много думи, които не казват нищо. Но получих подробна статистика. Според общината в междублоковите пространства на територията на район "Красно село", в който е и "Хиподрума", има 159 детски площадки. През последните години 45 от площадките в междублоковите пространства и в дворовете на детските заведения са приведени в изискванията с наредбата за площадките. "Използваме случая да ви информираме, че политиката на районната администрация е насочена към обновяване и възстановяване на всички детски и спортни площадки", бодро изреждат от общината. Обясняваха още, че всяка година се правят ремонти в зависимост от наличните средства. Уверяваха, че посочените в сигнала ми площадки ще бъдат включени за ремонт в програмата за 2016 г. Тази година мина и отмина, площадките си останаха неремонтирани. Затова още в началото на 2017 г. напомних на общината за обещанието й. А оттам "използваха случая" да ми пишат, че през 2016 г. парите са стигнали за реконструирането на една площадка и ремонта на други 4, включително и тази до Общинския културен дом. На тази площадка по нищо не й личеше, че е ремонтирана или реконструирана, а в кореспонденцията ми с общината се сочеше, че се поддържа и стопанисва от дирекция "Зелена система" от СО. Затова и се свързах с тях. На имейла, оставен на сайта на общината. През февруари 2017 г. им писах, че ако нямат възможност да поддържат и стопанисват площадката, е най-добре просто да я махнат оттам, преди някое дете да е пострадало. От поне 2 годининещото, което някога е било въртележка, не работиИ не само това, ами то е на път да се стовари и да премаже нечии крака. Люлката лост е без една седалка от сума време. Липсват обезопасяващи парапети на пързалките. Тартановата настилка не е в добро състояние, за пясъчника не смея да отворя и дума - превърнат в котешка и кучешка тоалетна. Което лесно се установява без химични тестове, само по ароматите, които се разнасят от мястото.

Входящ номер така и не дойде, въпреки молбата ми в мейла за такъв. След време им звъннах по телефона, за да разбера какво се случва със сигнала ми и предложенията в него. Вдигна служителка, която обясни, че по телефона входящи номера не дават. Който иска номер, им се явява на място на бул. "Ломско шосе". Но специално моят мейл бил разпечатан на хартия и даден на когото трябва. Не знам как разбраха коя съм, защото не попитаха. Но, да речем, че сигналът ми е бил единствен за последната петилетка. През април пясъчникът все така миришеше на фекалии, а опасната въртележка висеше над детските крака. И отново писах през контактния център. Едва тогава, през тях, получих отговор от "Зелена система" - че е "възложено на фирмата, имаща договор със Столична община за поддръжка на парка, да възстанови площадката". И, о, чудо, започна ремонт. Но и когато приключи, площадката си беше почти същата. Беше сменена настилката, беше махнат пясъчникът и беше демонтирана опасната въртележка. Всичко друго си остана постарому, включително и една счупена пейка със стърчащи към площадката железа. Люлката лост, която се движи нагоре-надолу, си остана с една счупена седалка. Другите люлки са все така разнебитени и опасни за по-малките деца. За всичко това през май 2017 г. отново писах на контактния център. Два месеца по-късно ми беше отговорено, че на фирмата, поддържаща парка, е възложено да отстрани дефектите. В крайна сметка беше поправена само люлката лост, т.нар. клатушка. Пейката е счупена и до ден днешен.

До днес си стои изпотрошена и друга детска площадка в района. В която дори на пейка не може да се седне, защото има опасност тя да падне. Люлките просто липсват. Избити са и вратичките, което обезсмисля оградата на площадката. Отговорът на този ми сигнал дойде доста бързо и звучеше обнадеждаващо - "че е възложено възстановяване целостта на оградата и ремонт на повредените пейки на фирмата, отговаряща за поддържането на градината". Година по-късно площадката става все по-зле. Една неделя заварвамдвама татковци да я ремонтират, защото "ако чакаме на общината..."Вече една година "в процес на обработка" е и сигнал, че паркът при културния дом "Красно село" привечер се превръща в кучкарник, защото собствениците на кучета ги разхождат навсякъде без каишки. И доста едри екземпляри тичат между децата. И дори да са миролюбиви, за което няма никакви гаранции, преспокойно биха могли да съборят току-що проходило дете, например. Много от малките деца се страхуват от животните. Особено когато тръгнат да се боричкат и се разлаят. На практика заграждението за кучета се ползва от няколко души, а всички останали продължават да се ширят из целия парк.

Един стопанин на голямо куче директно ми обясни, че и да сигнализирам в общината, нищо няма да се случи. Прав е бил. Бездействието на контролните органи винаги носи увереност на нарушителите, че няма да бъдат наказани. Вероятно проблемът на общината е, че кучетата се извеждат след 17 ч., когато инспекторите й приключват работа. Хората с кучета се оплакват, че заградената им специална полянка е твърде малка за всички. Но пък от общината преценяват какво пространство да заградят по броя на регистрираните любимци. Които явно не са много. Омагьосан кръг, който често противопоставя родителите и кучкарите. Може би решението е да се огради една полянка само за деца.

И който има късмет да не живее от другата страна на бул. "Цар Борис III", или детето му вече е надраснало бебешката количка, ще може лесно да си го разхожда там. Защото ако на някого му се налага да преминава с количка по пешеходната пътека при трамвайната спирка "Жк Хиподрума", това е такова изпитание за нервите и мускулите, че по-вероятно е да си остане от другата страна на булеварда. До пешеходната пътека се стига по стълби без рампа, а след това настилката на трамвайното трасе е в насипно състояние. Алтернативата е да се отиде до следващото кръстовище с надеждата там да става за пресичане. Проблем, чието отстраняванене би струвало кой знае какви средства и усилияСигнал за това подадох през август 2015 г., а след това и през юли 2016 г. През декември 2016 г. от общината ме информираха, че "по бул. "Цар Борис III" предстои ремонт на трамвайното трасе, с който ще бъде извършен и ремонт на пероните на трамвайните спирки" и с това сигналът ми беше пратен в графата "получил отговор". От отговора не се разбира кога предстои този велик ремонт. А проблемът си е още там.

В същата графа попада и сигналът за мостчетата, по които се пресича ул. "Кюстендил" и каналът на Боянската река. Те са в безобразно състояние. А рампата на едното, ако този наклон под голям ъгъл може да се нарече така, не е обезопасена. След половин година престой в системата, сигналът ми по темата беше препратен до район "Красно село" за проверка. След още година едно от мостчетата беше ремонтирано, второ беше подменено (за целта остана затворено сигурно месец, без по него да се работи). Това с опасната рампа обаче и до днес, година по-късно, си стои така.

Сигнал за тротоар, който е толкова стар и съсипан, че не става за пешеходци, вече две години стои със статус "в процес на обработка". Може би се чака тротоарът да се самопоправи.

През есента на 2016 г. от "Софийска вода" правиха голям ремонт на кръстовището на ул. "Урвич" и ул. "Булаир". Разкопаха както улиците, така и в тревната площ, която е част от парка на културния дом. След края на ремонта настилката не беше оправена. Преди ремонта алеята беше асфалтирана, макар и със стар и амортизиран асфалт. След ремонта просто беше насипан чакъл, който от зимата и пролетните дъждове съвсем замина. Сигналът за това беше препратен до "Софийска вода". Оттам проверили и стигнали до извода, че "на цитираното кръстовище няма разрушена/пропаднала настилка". След ново писмо, че в сигнала, към който има и приложени снимки, не става дума за кръстовището, а за алеята в парка, отговорът беше, че там асфалт никога не е имало. Толкова!
 Ул. "Доспат", София. Зелена зона. След като дълго време този тротоар беше неизползваем заради строящата се кооперация, вече се ползва - но за паркинг. Любезните собственици обясняват, че имат право да си паркират пред гаражите, а и докато сградата няма акт 16, тротоарът не е тротоар. Колите на Центъра за градска мобилност по няколко пъти на ден минават покрай това място.
 Според общината пейките очевидно не следва да се ремонтират заедно с детските площадки
 Тук според общината никога не е имало асфалт.
 Който може, да стигне до пешеходната пътека.
 Тротоарът на бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов" де юре е за пешеходци и велосипедисти. Де факто е удобен паркинг. А забранителните знаци не стряскат нарушителите, защото няма кой да ги санкционира.
1
2189
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
30 Май 2018 21:07
Дерьмократите окрадоха до шушка Столицата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД