:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 393,085,130
Активни 166
Страници 15,579
За един ден 1,302,066

Седмокласниците са по-добре по математика, но по-зле по български

Децата се справят все по-успешно с преразказа, но имат проблеми със съгласуването на времената и с ясния изказ
Резултатите на седмокласниците по математика продължават да се подобряват след катастрофалния срив през 2016 г., но по литература не само няма напредък, а даже леко влошаване, което от просветното министерство се възприема като задържане на миналогодишното ниво. Все пак 30% от децата са под оценка "добър" по литература, а по математика делът на слабите и средните оценки е 43 на сто. Отличните оценки по български език и литература са наполовина по-малко, отколкото през 2017 г., но по математика са се увеличили значително. При двойките по литература има слаб ръст, а при математиката има намаление след рекордните 17 983 двойки през 2016 г. Това показват данните от тазгодишното национално външно оценяване след седми клас, представени вчера от МОН.

Тази година на първия модул по български, който е задължителен, децата са изкарали средно 32.6 точки (от 65) при 34.67 година по-рано. Незначително се подобрява резултатът на втория модул, който служи за вход в гимназиите. На него средният резултат е 19.38 точки при 19.05 точки през 2017 г. (от 35). При математиката подобрение има и при двата модула. На по-лесния първи модул средният брой точки е 30.43 при 28.52 преди година, а на втория резултатът се повишава от 8.67 на 10.26 точки. Този резултат след срива през 2016 г. се определя от МОН като трайна тенденция в резултат на упорита работа в училищата. По-слабото представяне по български пък ще наложи да се постави акцент върху този предмет през следващата година, стана ясно от обясненията на експертите.

При оценките има някои любопитни размествания. Отличните оценки по български са едва 1559 (2.81%) при 3304 през 2017 г., но по математика са скочили от 3857 на 6285 (9.21% от всички заедно с пълните шестици). Двойките по БЕЛ са 8166 (14.78%) при 7761 през 2017 г. По математика 23.38% от децата имат двойка, но броят им намалява спрямо м.г. - от 13 533 на 12 869. Много по-малко деца са изкарали максимален брой точки (100) в сравнение с миналата година. По български с такъв резултат са само три деца (м.г. бяха шест), а по математика - 68 при 251 преди година. На фона на всички добри новини при математиката, има и една лоша - в пъти по-малко деца са се справили без грешка с втория модул - 78 при 409 през 2017 г.

Анализът на резултатите по въпроси показва напредък в някои области и необходимост от още усилия в други. Децата се справят по-добре с дидактическата задача по литература (преразказа), по-сполучливо преобразуват пряка реч в непряка. Трябва да се работи обаче върху извличането на информация от текст и таблица, уменията да се разсъждава, да се структурират логически издържани твърдения, както и по отношение на съвместяването на глаголни времена и ясния изказ. Най-големи затруднения седмокласниците са имали с 12-а задача (за части на изречението). По математика за първи път децата са се затруднили най-малко с геометрична задача - №9, при която има 71% успеваемост. Най-много ги е затруднила задача 7 (за скорости).НАДЕЖДА

Четвъртокласниците отново оправдават очакванията за добро представяне, като имат по-висок резултат по всички предмети, на които се явяват на външно оценяване. По-значителен напредък имат по български и "Човекът и обществото". Най-много ги затруднява правописът на гласна в неударена сричка, математиката им се очертава като любим предмет, а по "Човекът и обществото" срещат проблеми с географски въпроси, изискващи формирано пространствено мислене. Все повече успеваемостта на въпросите с отворен отговор се доближава до тази на отговорите със затворен отговор, коментираха експертите.

Смолян и София са на върха, Ловеч и Сливен - на дъното

Математическите гимназии са абсолютен първенец по резултати
Резултатите от външното оценяване в четвърти и седми клас потвърждават феномена "Смолян", който е лидер по резултати със София, като при малките дори изпреварва столицата. Сливен е областта с най-слаби резултати и при четвъртокласниците, и при по-големите. Всички области понижават оценките по български език на първия модул, а по математика навсякъде резултатите се подобряват.

Има области, в които децата се представят по-добре по математика, отколкото по български - Кърджали и Ямбол, например, което се обяснява с регионалните им особености. Впечатление прави, че и при двата випуска София-област е на опашката по резултати.

По вид училище хегемонията на математическите гимназии е пълна - в десетте училища с най-висок резултат има само едно хуманитарно, ЧОУ "Св. София" в София. Останалите са математически и природоматематически гимназии, които все по-често организират прием и преди седми клас. Първите две места не се държат от София, а от МГ "Акад. К. Попов" в Пловдив (89.03 среден брой точки от двата изпита) и МГ "Д-р П. Берон" във Варна (88.88). СМГ е трета с 87.84 точки, а сред най-добрите са още математическите гимназии в Бургас, Димитровград, Стара Загора, Русе, Плевен.

От догодина изпитът ще е върху материал от три години

Тестовете след седми клас ще бъдат с нов формат от следващата година, като целта е те да измерват постигнатото в целия прогимназиален етап, обясниха от МОН. Концептуалният модел за промените по български език и литература вече е готов. Той предвижда занапред в изпита да се включват само произведения от българската литература, които обаче се изучават не само в седми, но и в пети и шести клас. Работната група предлага и по-голямо разнообразие от въпроси - сегашната задача да се коментират в рамките на 2-3 изречения внушения от текст да се редува със задача за създаване на характеристика на литературен герой от изучаван текст. Другата новост е във втория модул - освен трансформиращ преразказ, както е сега, да се прави и сбит преразказ на неизучаван текст. Очаква се, както и при матурите, да бъде въведена проверка от дистанция на работите.

Намеренията вече срещат съпротивата на учители, с които те се обсъждат. Според преподаватели включването на материал от пети и шести клас ще направи списъка с произведения за седмокласниците по-дълъг от този за зрелостниците.
4
1679
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
07 Юни 2018 04:28
Децата се справят все по-успешно с преразказа, но имат проблеми със съгласуването на времената и с ясния изказ

Е как става тая работа - хем се справят с преразказа, т.е. с писането на свързан текст, хем имат неясен изказ. Че и времената, чието съгласуване се проверява единствено в свързан текст, не могат да съгласуват.
По кви критерии при това положение се оценява свързания текст, за да се направи извода, че се справяли с него
Въпросът ми не е към автора на статията, а към "анализа" на МОН. МОН очевидно не се справя с анализирането.
07 Юни 2018 10:34
но имат проблеми със съгласуването на времената и с ясния изказ

Те и измислящите тестовете имат проблеми с това.
07 Юни 2018 11:50
Мъка, мъкаа......
07 Юни 2018 12:38
Резултатите на седмокласниците по математика продължават да се подобряват след катастрофалния срив през 2016 г


Ма тва все едни и същи седмокласници ли?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД