:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,200,056
Активни 91
Страници 13,401
За един ден 1,302,066

Пълен хаос цари с имотните декларации на 130 000 чиновници

И най-дребните служители вече са задължени да декларират вили, яхти и любовници
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
***
От един месец държавните служители не могат да си вършат работата, защото се борят с попълването на обемисти документи, разказаха засегнати. Под страх от глоба от 300 до 1000 лв. всички служители в държавната администрация - до най-дребния чиновник, включително полицаи и военни, назначени като държавни служители, се оказаха задължени да подават имотни декларации всяка година.

Това задължение им се стовари от новия антикорупционен закон, като крайният срок изтича в петък, 8 юни. Засегнати са около 130 хил. души по данни на бивш ръководен кадър в новата мегакомисия. Потърпевшите недоумяват защо е необходимо да попълват всичката тази информация, при положение че не са по високите етажи на властта, където би трябвало да се търси голямата корупция. Комичното е, че дори нисшите длъжности са принудени да попълват графите, създадени за министрите и висшия управленски етаж - те трябва да посочват имат ли яхти и самолети.

Хаосът с декларациите е голям, тъй като хората не знаят дали да декларират придобитото само за 2017 г. или всичко, което притежават до този момент. Тъй като няма единна практика, всеки инспекторат си измисля собствени правила. На страницата на комисията има линк "Указания за попълване", но той съдържа само навигация за електронната декларация, описана сложно, и нищо по същество за самите графи.

Скандалното е, че голяма част от данните са такива, които е-правителството вече притежава или може да установи само. Абсурдното е, че чиновниците са длъжни да декларират имуществото дори на съпрузите си, с които се намират в развод или фактическа раздяла от години, както и на любовниците си. Идеята, че могат да прехвърлят на тях вещи и имоти, придобити като подкуп, е налудничава - по-вероятно е за това да се използват родители, братя и сестри, братовчеди. Те обаче не подлежат на проверка.

Тази подробна и чувствителна информация - извънбрачните връзки и малолетните деца, няма да бъде събирана централно от антикорупционната комисия, а от инспекторатите по месторабота или от упълномощени служители. Така хората ще изгубят всякаква анонимност в работата си и ще трябва да понесат риска всеки един колега да се рови в личния им живот.

Антикорупционният закон беше приет ударно от парламента в края на миналата година. Навсякъде в него се говори за деклариране на имуществото и интересите на лицата, заемащи висши публични длъжности, и свързаните с тях лица. В някакъв момент обаче в параграф 2 в Допълнителните разпоредби на закона е добавено, че декларации се подават и от: "служителите в администрацията на президента, в администрацията на органите на законодателната и съдебната власт, на Висшия съдебен съвет, на Инспектората към Висшия съдебен съвет и на Националния институт на правосъдието, в администрацията на органите на изпълнителната власт, в това число на териториалните звена, служителите в местната администрация, служителите в администрацията на органи, създадени със закон". Изключение е направено само за служителите, които заемат технически длъжности.

Задължени са също и "представителите на държавата или на общините в органите на управление или контрол на търговски дружества с държавно или общинско участие или на юридически лица с нестопанска цел, управителите и членовете на органите на управление или контрол на общински или държавни предприятия и ръководителите на техните териториални поделения, както и на други юридически лица, които са бюджетни организации, членовете на политическите кабинети, съветниците и експертите към политическите кабинети, кметовете, кметските наместници и секретарите на общините, нотариусите, съдиите по вписванията и държавните и частните съдебни изпълнители".

Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС) вече се възмути, че редови чиновници са принудени да декларират притежават ли яхти и самолети, както и други чувствителни лични данни в неоправдано голям обем, за които няма предвидена защита.

Съдебните служители също се изненадаха, че секретарите и деловодителите са включени към високите етажи на властта и че проверката на тяхното и на семействата им имущество ще допринесе за борбата с корупцията сред заемащите висши публични постове. Сдружението им изпрати специално становище до правната комисия на Народното събрание, до комисията за противодействие на корупцията, до премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Цецка Цачева. Никой обаче не обърна внимание на двете организации.
21
35844
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
06 Юни 2018 19:41
Ауууу, а ако знаете по "Тошово време" какво следене падаше, мани мани. Ама нищо де свиквайте джендърските номера те първа ще се учестяват и увеличават. Европейска му работа.
06 Юни 2018 20:52
Ако двама или повече колеги делят една любовница?
06 Юни 2018 21:10
Таман ще се запознаят тримката...
06 Юни 2018 21:56
Е сега вече на корупцият и се вижда краят... Ако бях държавен служител, щях да декларирам поне 5 любовници, да се пукат четящите след това...
07 Юни 2018 00:16
Тези, които НАИСТИНА би следвало да бъдат разследвани, занимават дребното чиновничество с простотии...
07 Юни 2018 07:13
И това на фона на влезлия в сила Регламент 679/2016 - GDPR (за защита на личните данни) Глобата за нарушение е до 20 милиона евро или 4% от "световния" оборот на фирмата. Народното събрание си е фирма, но оборота не е явен!
07 Юни 2018 07:13
Голяма част от исканите данни са налични и трудни за укриване - суми по лични сметки, по пенсионни фондове, имоти и автомобили.
07 Юни 2018 07:13
Яхтите и самолетите са лесни - слагаш Х-че и минаваш натам. Но когато почнеш да описваш всяка нивичка, ливадка или каквото още се получил в наследство от прадядо си - ей тогава вече ти се ще да се застреляш!
07 Юни 2018 07:37
В голямата пушилка бандититите ще се измъкнат по терлици.
07 Юни 2018 08:39
А как ще проверяват тези "местни" комитети, какви права имат да проверят данните по декларациите - влогове в банка, имоти ? Както винаги се прехвърля вината върху здравата глава - едно време така беше и с болниците, пръстови отпечатъци на пациентите - все едно те източват здравната каса ...
07 Юни 2018 08:58
Попълването на декларацията няма кой знае каква трудност - един ученик от трети клас, можейки да работи с Ексел на първо ниво ще я попълни за 1 чяас при наличие на информацията. Виковете и крясъците идват от факта, че служителите трябва да декларират семейното си положение и партньорите с които прекарват нощно време. Изисква се показване на доходите на съпрузи или партньори, но не и тяхното имущество.
Особено внимание се е обърнало на доходи от банкови депозити (над 10'000 лв), владеене на ценни книжа и акции, както на водоплавателни и въздухоплавателни средства. Особеното е откога ги притежавате и какъв е бил източника на доходи.
Цялата изисквана информация вече е известна - за да притежавате самолет или параход, вече сте го го обявили при регистрацията му. Така, че цялата работа е едно силно замазване на очите.
07 Юни 2018 10:18
Виковете са защото не само 130 000 чиновници трябва да я подават, ами отделно 60 000 полицаи и още 30 000 военни и семействата им.

Т.е. близо половин милион българи са засегнати от тези декларации. Интересното е, че повечето информация държавата я има - сметки, собственост, единствено използване на чужда скъпа собственост и акциите ги нямат.

07 Юни 2018 10:33
Ако двама или повече колеги делят една любовница?

Това много ми напомня един стар виц, който колега ми напомни тези дни по повод декларациите: "Врещат се двама приятели и единият веднага започва да се оплаква:
- Много съм зле. Моята разбрала че имам любовница.
- И какво ще правиш ?
- Не знам. Да вземе да си разберат за днес да се видят.
- Гледай да им попречиш да се видят, че тогава живота ти ще стане ад.
- Късно е вече. Видяли са се и ми се обадиха да ми кажат, че двете ще отидат при жена ми за да се оплачат от поведението ми.
- Малей ! Бягай брато докато още можеш ! "
07 Юни 2018 12:07
Голяма част от исканите данни са налични и трудни за укриване
Е ми това е номер - забравиш нещо, напр. натрупаната сума за второ осигуряване ако е над 10000, и веднага те изкарват корумпиран и те глобяват. Т.е. цели се да намерят разминаване между декларирано и реално, пък било то лесно за установяване.
07 Юни 2018 14:45
Със сила зловеща виси един фундаментален въпрос: А кой ще проверява проверяващите, а проверяващите на проверяващите ... ?
07 Юни 2018 15:57
Виковете са защото не само 130 000 чиновници трябва да я подават, ами отделно 60 000 полицаи и още 30 000 военни и семействата им.
07 Юни 2018 16:02
Идеята, че могат да прехвърлят на тях вещи и имоти, придобити като подкуп, е налудничава - по-вероятно е за това да се използват родители, братя и сестри, братовчеди. Те обаче не подлежат на проверка.


Интересно за какво служат тогава любовниците и какъв е интересът им - правен или финансов - да са любовници на чиновници и държавни служители?
Роднините са роднини по неволя, не по избор...

***

Преди време - в началото на века - разучавах френски закон, който даваше тъкмо правото на прехвърляне на имущество на любовници. У нас има ли вече такъв?

07 Юни 2018 18:03
Цялата дандания щеше да е смешна, ако не беше поредно повторение на един от любимите номера на родното управление.Ще се имитира свръхактивност за парлама, за да се прикрият в пушилката истинските крадци. Тия над 200 хиляди декларации на СД-дискове кой ще ги съхранява и проверява? Това са няколко тона дискове...Пак ли ще искат нови сгради, щат за секретарки, шофьори, друга прислуга и т.н.?Истинските корумпета са не повече от няколко стотин до хиляда. Техните имоти и сметки трябва да се проверяват по хиляда пъти, докато излезнат на светло далаверите и си платят за дяволъка както е по цивилизования свят. А не да занимават дребните хорица с поредната постановка за отвличане на вниманието.
07 Юни 2018 18:59
Аз съм много консервативен в някои отношения,затова да запитам:Кой е този идиот,дето ще си декларира любовницата?
Ами ако е женена.И той също е женен.С една гола декларация разрушавате поне три семейства.
Отврат.
08 Юни 2018 11:52
дето ще си декларира любовницата?


Сякаш е някаква движима - или дори недвижима, - собственост...

Всъщност рушветите и подкупите се дават тъкмо на онези, които са на гишетата (т. е. на най-дребните чиновници), а не на онези, които са над тях; да не се заблуждаваме.

08 Юни 2018 13:25
По смисъла на този закон имаме:
1. “Фактическо съжителство”
и
2. Фактическо съжителство на съпружески начала.
3. Няма определение за фактическо съжителство.
4. Няма определение за “съпружески начала”.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД