:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 256
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

От 8 г. МС е знаел, че "Юлен" е разширил с 2/3 концесията си

Цацаров настоява кабинетът "Борисов" незабавно да измени и допълни концесионния договор за Пирин
 
Над 8 г. Министерският съвет е бил наясно за това, че компанията "Юлен", която е концесионер на ски зоната над Банско, е ползвала с две трети по-голяма площ от определената в концесионния договор. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от "Дневник".

След като още през 2010 г. при първото правителство на ГЕРБ този факт беше установен, едва сега, и то по сигнал на "Зелените" прокуратурата се е убедила в това нарушение, видяла е данни за престъпление в отношенията между Министерството на спорта и ски федерацията и е започнала проверка дали собственикът на "Юлен" и председателят на федерацията (Цеко Минев, един от съсобствениците на Първа инвестиционна банка - бел. ред.) са едно и също лице, се разбра от думите на Арнаудова.

"Всички знаят, нищо че го крият и ако ме питаш - за Цеко Минев става въпрос," - коментира през февруари премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви в отговор на въпрос знае ли кой е реалният собственик на "Юлен".

Днес Арнаудова поясни, че проверката на прокуратурата, базирана на изискани данни от Търговския регистър (който е публичен) и от Софийския градски съд, все още не е приключила. Установено е, че основен акционер в "Юлен" е регистрираното на Вирджинските острови "Такс сървисиз лимитед", но все още не е отправено запитване за съдействие от тази зона с облекчен данъчен режим, каза тя в отговор на журналистически въпроси.

Запитана дали ще бъде разпитан Борисов след като се изказа по темата, говорителят отговори, че прокуратурата работи с документи.

От думите й се разбра, че по казуса с използването на по-голяма от разрешената площ от националния парк "Пирин" прокуратурата няма други правомощия, освен да обърне внимание на правителството спешно да намали площта, както е по договор. Възложената още през 2010 г. геодезична проверка установи, че 17 г. концесионерът е използвал 65.79 хектара повече площ от предоставените му 99.55 хектара и експлоатира 164.78 хектара, припомни Арнаудова. "Налице е и тотално неприложение на заложената методика за изчисление на концесионното възнаграждение спрямо държавата", каза тя и добави, че голяма част от клаузите в договора не съответстват на днешното законодателство.

Разследват се и 18 отказа на благоевградската прокуратура да разследва концесионера.

Прокуратурата е установила "недостатъчно убедителни" документи от взаимоотношенията на Българската федерация по ски с Министерството на младежта и спорта между 2004 и 2012 г. Федерацията редовно кандидатствала за финансиране на обучения на деца и за спортисти и получила субсидии за над 40 млн. лв. за периода. След като е изискало договорите, държавното обвинение е установило безстопанствено разходване на държавни средства и данни за престъпления по служба, извършвани от длъжностни лица.

Малко по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров отправи предложение до премиера Бойко Борисов относно концесионния договор за Национален парк Пирин, стана ясно от официално съобщение на прокуратурата.

Ето и пълният текст на съобщението:

"На 26.02.2018 г. във Върховната касационна прокуратура е постъпил сигнал от Политическа партия „Зелените“, с твърдения за извършени закононарушения/престъпления във връзка с изпълнението на договор за предоставяне на концесия на територията на Национален парк „Пирин“, на дружество „Юлен“ АД, както и с твърдения за незаконосъобразно разходване на средства от държавния бюджет за субсидиране на Българска федерация по ски. Отправено е искане за извършване на проверка съобразно правомощията на прокуратурата. По образуваната преписка № 3006/2018 г., по разпореждане на главния прокурор, се извършва лична проверка от прокурор от Върховна касационна прокуратура. В хода на проверката, прокурорът е преценил, че се налага изпращане на предложение до Министерския съвет по реда на чл. 145 ал. 1 т. 6 ЗСВ, за предприемане на спешни действия за вземане на решение за изменение и допълнения на концесионния договор от 21.12.2001 г.

Днес, 12.06.2018 г., главният прокурор Сотир Цацаров, в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзора за законност, отправи предложение до министър-председателя, за следното:

„Министерският съвет на Република България

- да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско, „Ски зона с център Банско“, при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство /включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение/;

- да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор /99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система „1970г.“ по чупките на външната граница на ски зоната/.“

В същото време, от преписката са отделени материали, касаещи разходване на средства от държавния бюджет по договори между Сдружение Българска федерация по ски и Министерство на младежта и спорта. Те са изпратени по компетентност на Софийска градска прокуратура, за допълнителна проверка с оглед данни да престъпления по чл. 282 НК и чл. 219 НК.

Работата по преписката на Върховната касационна прокуратура продължава с възложен служебен контрол на прокурорски постановления за отказ от образуване на досъдебно производство по сигнали за допуснати нарушения и неизпълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г., сключен между МС и „Юлен“ АД."

Текстът на цялото предложение на Цацаров може да бъде прочетено на: https://prb.bg/bg/news/aktualno/glavni-ja-t-prokuror-otpravi-predlojenie-do-mi-123
39
6070
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
12 Юни 2018 10:19
циркаджилъци
12 Юни 2018 10:24
Настоява, или отправя предложение? Щото има разлика.
А че цЕкотерористът си безчинства из ски-зоната е ясно (и видно) от години. И то със затваряне на очи от страна на Община Банско - същата акционер с малко над 9% в Юлен АД.
12 Юни 2018 10:25
.
Чупки в кръста на назначения от мутрата.
.
12 Юни 2018 10:27
А от Баце и останалия тиквариат може да се очаква всичко - в т.ч. да удължат срока на концесията без договор.
Пак напомням - цекоминев силно настояваше да получи втора кабина. Заплашваше, че ако не стане - фалира банката си още в мандата на Батката (който не ги обича тез работи). Последният насъска Wалери Cимеонов да натиска за кабинка, иначе отива папото.
И те така...
12 Юни 2018 10:36
2001 г коя мутра управляваше?
12 Юни 2018 10:38
Настоява или предлага? И има ли право на законодателна инициатива?
А в чия полза - ще разберем. Цацаратурата без интерес не работи...
----------
Блогът на Генек

12 Юни 2018 10:42
И като променят концесията, изведнъж ще се окаже, че всичко досега незаконно, ще стане законно....
12 Юни 2018 10:46
.
А дядо Йоцо поздравява от канарата нова България.
.
12 Юни 2018 10:56
.
Уродливото лице на мафията.
.
12 Юни 2018 10:57
Щом котката я няма, мишките пируват
12 Юни 2018 11:23
Той Цацаров ако се връзва на всеки сигнал на зелените...
12 Юни 2018 11:51
Странен ход. Май сме се заблуждавали, че ролята на прокоратурата е да следи за закононарушения.
А тя била - да съветва закононарушителя как да избяга от закононарушението...
12 Юни 2018 12:32
Този Орешарски голям подлец излезе, не се спира да подлива вода.
12 Юни 2018 12:47
Юни месец Цацаров се сеща за ски, сигурно си мисли, че са водни..представете си и колко е адекватен
12 Юни 2018 12:51
щастлив
12 Юни 2018 10:36

2001 г коя мутра управляваше?
Ще бъдеш изключително щастлив, когато разбереш "коя мутра" е била Главен секретар на МВР.
12 Юни 2018 12:52
Този Орешарски голям подлец излезе, не се спира да подлива вода.
И Кимон Георгиев, и д-р Стоян Данев.
12 Юни 2018 15:52

Да не се задават пак избори на хоризонта, та му сипват на Цеко енфие, че да киха?

12 Юни 2018 16:01
Сега Баце, парите ли да връща?
12 Юни 2018 16:26
Я да видим сега дали "Зелените" ще бъдат обявени за еко-терористи? Щото тука разни хора тъй разправят, дори като им речеш, че не бива да слажаш всичко под общ знаменател.
Но продължава да става интересна атаката към цЕкотерориста - неслучайно е ходил тук-там да си предлага банката на друга голяма финансова институция...
12 Юни 2018 16:30
От думите й се разбра, че по казуса с използването на по-голяма от разрешената площ от националния парк "Пирин" прокуратурата няма други правомощия, освен да обърне внимание на правителството спешно да намали площта, както е по договор.

Е как така?
Не може ли да заведе дело в съда?
Юристи от форума, кажете, моля!
12 Юни 2018 16:32
Ще бъдеш изключително щастлив, когато разбереш "коя мутра" е била Главен секретар на МВР.

Ма аз съм сигурен, че Главсекът на МВР е подписал концесията. Още по-сигурен съм, че установените нарушения през 2010г въобще не ги е имало една година по-рано.

Та тук някои разчитат, че следващите управляващи ще вкарат Бобо в затвора. Колкото той вкара в затвора някой от предишните, толкова и него.
12 Юни 2018 17:13
Един американски инвестиционен фонд иска да купи акции на българска банка. Достатъчно много.

Ц.М. се опъва.

Затова последва ход с Рибата, и за десерт - Мариците са готови за отказ от гарантираните договори срещу скромно възнаграждение в брой.

12 Юни 2018 17:15
Орешарски е виновен
12 Юни 2018 17:30
декември 2001, от царските хора и депесе е благословен договорът.
А драстичното му неспазване е покровителствано и от всички следващи правителства.
Цеко кихал-кихал, ама ще да е по-сериозно простинал напоследък, ъм?
12 Юни 2018 17:32
Хан, фонд, който се занимава с, така, по-проблемничък портфейл Купува, реструктурира каквото може, точи каквото може, и продава още по-проблемния портфейл на други фондове...
12 Юни 2018 17:33
Правистите във форума:
Прокуратурата не е ли подсъдна за престъпно бездействие?
12 Юни 2018 17:34
Да не искате да намекнете, че друга банка ще хвърля кърпата и е време Баце да се изниже за да мине зулумът за нечия чужда сметка?
12 Юни 2018 17:39
Дори и да не е знаел МС, ние от този форум многократно сме му казвали, че Юлен зоупотребява с горски фонд. Вярно, не сме давали точно числово изражение /с обикновени дроби?!?/ на кражбата, но винаги сме твърдяли, че тя е нагла в същността си и колосална в размерите си.

П.С. Важното е че мазната и обтекаема Арнаудова ни чу и даде гласност...
12 Юни 2018 17:49

Владимир Каролев:

Днешната препоръка на прокуратурата към Министерски съвет за ски зона Банско не съдържа никаква новина. От над 10 години е ясно, че в договора пише, че държавата дава на концесия ски зона с център гр. Банско с координатни точки 1 до 252 с площ 99 хектара. Да, ама площта в тези координатни точки не е 99 хектара (което е прекалено малка територия за ски зона), а 818 хектара (което е и реалната ски зона Банско). Последната междуведомствена група към Министерски съвет издаде три предложения:
1. Прекратява се договора с Юлен (те осъждат държавата за 300 млн. лв. и вероятно печелят новата процедура за концесия).
2. Привежда се концесията до 99 хектара (ефективно затваряне на ски зона Банско за следващите 10 години, тъй като никой не знае къде точно са тия 99 хектара и Юлен пак осъждат държавата)
3. Изменя се договора да съдържа само координатните точки, които затварят реалната ски зона.
Министерски съвет последно прие да процедира третото решение, но отхвърли прилагането му, когато Валери Симеонов го вкара миналия декември, за да се изчака приемането на новия Закон за концесиите. Е, вече той се прие и влезе в сила. Сега сигурно ще чакаме нещо друго. Цацаров им каза днес това - избирайте си решение и го прилагайте, стига чакахте.
12 Юни 2018 18:28
Ех, как някои знаят да работят... а други така и няма да се научим. Сключваш договор за 99 хектара, ползуваш 800, примерно - и така 10 години, няма земна сила да те мръдне, накрая всичко ще ти узаконят. Или слагаш "временна" дискотека на плажа, "преместваема", т.е. нещо като сергия за сладолед по регулация, ама за 4000 души - и така 10 години, че и май много занапред. Абе, има хора дето могат да работят, има...
12 Юни 2018 18:42
Или слагаш "временна" дискотека на плажа, "преместваема", т.е. нещо като сергия за сладолед по регулация, ама за 4000 души - и така 10 години
А можеше просто да се запише, че обектите "изключителна държавна собственост" се стопанисват и развиват изключително от държавата в интерес на българските граждани...

12 Юни 2018 18:45
А можеше просто да се запише, че обектите "изключителна държавна собственост" се стопанисват и развиват изключително от държавата
можеше, да, вече е топло, става за пърформанси с бел роял и гола цица, колко му е да се извадят отново лозунгите как държавата е лош стопанин
12 Юни 2018 18:47
2. Привежда се концесията до 99 хектара (ефективно затваряне на ски зона Банско за следващите 10 години, тъй като никой не знае къде точно са тия 99 хектара и Юлен пак осъждат държавата)
за какво я осъждат? за спазване на договор
12 Юни 2018 18:52
От МС и Прокуратурата не са знаели, че Ц. Минев, като реален собственик на Юлен , от една страна и председател на Българската федерация по ски , от друга, е в груб , явен, очеизваден конфликт на интереси.
12 Юни 2018 19:08
От 8 г. знаели?
Искате да кажете, че от 8 г. са получавали ли?
Не вярвам!
Нито Баце, още по малко пък Цвъ са такива хора!
12 Юни 2018 20:48
"А можеше просто да се запише, че обектите "изключителна държавна собственост" се стопанисват и развиват изключително от държавата в интерес на българските граждани..."
То не е ли така? И имената на гражданите знаем (по стария виц)
12 Юни 2018 20:54
Ползвали са презумпцията за мълчаливо съгласие.
Чудех се защо точно днес "Правната комисия одобри разширяване на обхвата на "мълчаливото съгласие""
Случайно.
После чиновниците били туткави.
Чевръсти са, не са туткави.
12 Юни 2018 21:32
има договорена цена за определена площ или с други думи може да се изчисли цената на декар. Има ли политик който да си иска парите за това което е ползвано над 8 години по така договорената цена на декар за 1 година, пък нека и да се спази 5 годишната давност. Но ако някой поиска ще излезе черния списък с на кого колко за да "не знае"
12 Юни 2018 23:04
Чичо, що кашляш?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД