:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,691,841
Активни 136
Страници 25,788
За един ден 1,302,066

Успехът на матурите е рекордно висок, но никой не знае защо

Всеки випуск е коренно различен от останалите, обясниха експертите от МОН
БГНЕС
Резултатите от матурите са удовлетворяващи, смята зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.
На фона на слабото представяне на зрелостниците през последните години тазгодишното издание на държавните зрелостни изпити е парад на добрите новини. Абитуриентите от випуск 2018 са постигнали най-високите оценки по математика, откакто бяха възстановени матурите през 2008 г. - 70 точки от 100 възможни. Зрелостниците като цяло са повишили, макар и незначително, оценките си по български език, както и по още 8 предмета от общо 13-те, върху които са полагали изпити за втора матура, като английски език, история, философия, география и др. По-лоши резултати има само по биология, химия, испански, италиански и френски език.

Както и при лошите новини от минали години, така и сега от МОН не се ангажираха да анализират на какво се дължи по-доброто представяне. "Става дума за тенденция, която, макар и не драстично изразена, е удовлетворяваща за нас", коментира зам.просветният министър Таня Михайлова. "Всеки випуск е коренно различен от останалите", бе краткото обяснение на експертите.

Най-чувствително подобрение има по математика. Средният брой точки е 70.4 точки (равнозначен на "много добър"), докато година по-рано той бе 62.4 т., а през 2016 г. - 66.1 т. Двойките също са по-малко - делът им намалява от 3.95% на 3.09% (колкото горе-долу бе и през 2016 г.). Отличните оценки пък се увеличават - от 30% през м.г. на 46% през т.г.

Шефът на Съюза на математиците проф. Николай Николов коментира за "Сега", че би могло да се каже, че задачите по математика са с един нюанс по-лесни от м.г., макар че като цяло са съпоставими. Според него най-логичното обяснение е, че тази година са се явили много по-мотивирани кандидати. Данните освен това показват, че избралите изпита по математика са намалели - ако м.г. са били 2861, то т.г. те са 2460. "При по-малко кандидати е логично да има по-високи резултати", коментира проф. Николов. Явно има целенасочени усилия за работа по математика, предполагат от МОН.

На изпита по български език пък средният брой точки, постигнат от зрелостниците, е 53.94 т., отговарящ на оценка "добър 4.24". Подобрението спрямо м.г. е незначително - тогава средният резултат бе 52.57 т. (или "4.13"). Тук също са регистрирани повече оценки "добър" и "много добър", както и по-малко двойки и тройки. Отличните оценки по български остават почти толкова, колкото и м.г. - 12.45%.

Любопитно е, че заявления за първата задължителна матура по български език са подали 55 хил. ученици, а допуснати са били само 52 хиляди, тъй като останалите не са успели да приключат годината. Реално са се явили 51 088 дванадесетокласници.

От министерството отчетоха, че се увеличава процентът на зрелостниците, които създават текст на матурата по български език. Все повече ученици избират да пишат есе вместо интерпретативно съчинение. Най-много те се затрудняват при възприемането на смисъла на даден текст, при строежа на художествена творба и характеристиката на творчеството на посочен автор, както и при пунктуацията в просто изречение, уместната употреба на думи и др. Невероятно, но факт - все още има абитуриенти, които, вместо да създадат текст, преписват посоченото произведение. Т.г. стихотворението "Вяра" на Н. Вапцаров са преписали 3.1% от зрелостниците, за което, разбира се, са получили двойка. Редки били случаите на преразказ на даденото произведение, което се прави на външното оценяване в седми клас.

От МОН подчертаха, че т.г. нараства процентът на отличните оценки освен по математика и по физика, английски и немски, което според министерството говори за повишена мотивация и добра преценка при избора на втора матура.ДВА ВИДА МАТУРИ

От 2022 г. правилата за матурите ще бъдат променени. Първата задължителна матура ще си остане по български език и литература. За втория изпит обаче няма да се избира измежду останалите 13 предмета, както досега, а само между профилиращите предмети, които ученикът е изучавал в последните 2 г.РЕГИОНИ

Както и м.г., лидер с най-добри резултати по български е София-град (60.8 т.), следван от Смолян (57.1 т.). Т.г. обаче Варна е "свалена" от трета на четвърта позиция от Пловдив, който застава на трето място. Пети по резултати на матурата по БЕЛ се класират учениците от Русе. В дъното на класацията остават зрелостниците от Кърджали (44.6 т.), следвани от тези от Силистра и Ямбол (съответно 45 т. и 46 т.).ПО УЧИЛИЩА

При резултатите по училища изненади поднасят няколко гимназии от Варна и Бургас. На матурата по български език Първа езикова гимназия във Варна и математическа гимназия "Акад. Н. Обрешков" в Бургас попадат в топ 10 на най-добрите школа съответно на 9-о и 10-о място. Първото място, както и м.г., безапелационно печели 91-ва немска гимназия (5.62 среден успех), второто място е за 164-та испанска гимназия (5.61), следвана от езикова гимназия "Пловдив" (5.58), 73-то училище "Вл. Граматик" в София, Американския колеж, СМГ и езикова гимназия "Ив. Вазов" в Пловдив.
Илияна Кирилова
Т.г. на матурата по математика са се явили повече мотивирани кандидати, смятат експерти.
14
2460
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
12 Юни 2018 21:02
И заглавието иска да каже, че това е странно и ненормално ли?
12 Юни 2018 21:03
Шефът на Съюза на математиците проф. Николай Николов коментира за "Сега", че би могло да се каже, че задачите по математика са с един нюанс по-лесни от м.г.
Нюанс, нюанс... колко да е "един нюанс"?

Първото място, както и м.г., безапелационно печели 91-ва немска гимназия (5.62 среден успех), второто място е за 164-та испанска гимназия (5.61), следвана от езикова гимназия "Пловдив" (5.58)
12 Юни 2018 21:23
При 2460 явили се на матура по математика, вече имаме новина. За първи път по този предмет се явяват на матура под 5% от зрелостниците с тъжните 4.7-4.8%. С миналогодишните 5.7 % изглеждаше, че няма накъде по-надолу. Имало.
До тук добре.
Май е крайно време (видео) (снимка: натиснете тук)
12 Юни 2018 21:34
Успехът на матурите е рекордно висок, но никой не знае защо


Е, значи съм единственият, който знае защо!
Защото нивото на матурите е рекордно ниско, та да се включат в критериите всички "ученици", които са забравили последните пет години къде е училището.
13 Юни 2018 00:48
Нали знаете какво е нюанс? И как го е обяснил един на приятеля си?
13 Юни 2018 07:20
Аа, и аз знам! rokosovski
13 Юни 2018 07:32
Нали знаете какво е нюанс? И как го е обяснил един на приятеля си?

Знаем, знаем, Patriot
Той професорът това е искал да каже, май
13 Юни 2018 09:54
И заглавието иска да каже, че това е странно и ненормално ли?

Не, иска да каже че в МОН няма никой със здрав ум, още по-малко с преподавателски опит.
От две-три години има много курсове, които те учат как да вземеш матурата, а това не е да те учат по дадения предмет. Затова е доста интересно, как хора с високи оценки по матурите имат доста по-ниска оценка в двата срока и в крайната оценка за предмета.
Затова са такива оценките - когато не се сменя стила на изпита и е с тест, спокойно може да се намери нячин за обучение да се "вземе" теста без същински да знаеш материала.

Само да припомним - преди 3-4 г. Кеймбридж смени системата на изпитване за сертификати заради Виетнам - там имало книга, която обяснява как да си напишеш теста без да владееш повече от 30-40 % от материала. Системата била базирана на правила как да се използват едни въпроси, които са написани коректно от изпитващите, за да се отговори на други въпроси. Кеймбридж случайно го разбрали, когато виетнамец с 87 % на изпита се оказало, че нито разбира, нито говори.
А изненадата била, че това се оказало превод на подобно българско ръководство за TOEFL.
13 Юни 2018 11:44
Ако в МОН не знаят защо се получават тези резултати по математика например, би трябвало да бъдат пратени да се занимават с нещо което е по-просто и могат да вършат, например метене на улици, чистене на градинки и сходни по умствени усилия дейности.
С думи прости - евтина манипулация. Сравнили са ябълки с лимони и са получили четирикрилен гардероб.
Примерче за илюстрация. Имаш 800 ученици подготвени за 5.50 и нагоре и още 400 подготвени за 5.0 - 5.50. При предишна година се явяват 3000 човека. Отличните оценки са около 27%. На следващата година се дават по-лесни задачи и тези от ниво 5-5.5 отиват над 5.5, като освен това се явяват 2500 човека. Отличните оценки вече са 1200 и при намалелия брой участници делът им става 48%. С дребна хитрост, фанфарите могат да отчетат почти двойно "увеличение" на успеха.
Тези дребни андрешковски хитрости не могат да се прилагат безкрайно дълго и нямат никакво отношение към реалното ниво на образование по определен предмет.
Има и един по-интересен въпрос. От тези що годе подготвени по математика 1000 човека, колко ще учат в България тази есен?
13 Юни 2018 12:18
То е ясно защо всеки випуск е коренно различен. Много добре си спомням как преди време "Мадам Йес" го обясни публично. Просто сегашните абитюренти са седмокласниците на Орешарски и първокласниците на Станишев ...

Натисни тук
13 Юни 2018 13:12
Задачите - по-лесни, кандидатите - по-малко! Това ясно, нооо не бива да принизяваме водещата роля на ГЕРБ в този успех! Освен от завист!
13 Юни 2018 14:41
Има и друга част от сегашната статистика, която по някаква причина не се коментира, а също е показателна за посоката накъдето се върви или по-скоро пада. Миналата година е имало 1228 двойки и на двете матури (2.5%), тази година са 1778 (3.5%). Ако се използва подхода на образователните чиновници, това е едно 40% увеличение.
13 Юни 2018 16:35
Задължителните матури трябва да са четири, ако искаме завършен у нас 12-ти клас да има що годе стойност. БЕЛ, математика, история, география и икономика. Тест + изтеглена в последния момент тема. Математика - тест + 3 задачи с условие с различна степен на трудност.
13 Юни 2018 17:50
Аа, и аз знам! rokosovski

всички знаем....

образователната ни система у умишлено скапана, да не кажа скопена, и ще произвежда нищо незначещи дипломи за хора или нищо незначещи хора с дипломи до безкрай, до пълен цирк, не до 52 или 54 университета, а защо не до 540 университета - да бъде, да има, да е като онова на Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД