:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,299,656
Активни 137
Страници 650
За един ден 1,302,066

Ректорите ще имат договор за управление на висшето училище

През следващите години хората, които ще постъпват на пазара на труда, ще са 2/3 от тези, които ще се пенсионират, казва министърът на образованието Красимир Вълчев
СНИМКА:ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Красимир Вълчев е роден на 9 юни 1975 г. Завършва Икономическия университет във Варна. Преминава обучение по бюджет и финансово управление в университета "Дюк" - САЩ. Магистър е по публични финанси. Има богат опит в сферата на финансирането на образованието. От 2002 до 2009 г. работи във финансовото министерство, където се занимава с планиране, изпълнение, анализ и оценка на бюджетни разходи, както и с разработване и изпълнение на секторните и бюджетната политика. От септември 2009 до февруари 2017 г. е главен секретар на просветното министерство, където се занимава с управление на администрацията и бюджета на ведомството. (За кратко между ноември 2013 и август 2014 г., както и от април до май 2017 г., се връща в МФ). От 4 май 2017 г. е министър на образованието и науката.
- Министър Вълчев, вече е ясно какво ще бъде увеличението на учителските заплати за следващата година. Ще се почувства ли някой разочарован след предизборния ангажимент всеки да получи двойно повишение на възнаграждението?

- Увеличението има за цел да мотивираме повече млади да изберат педагогическа професия и сегашните учители да полагат повече усилия за включване в образователната система и подобряване на резултатите на всички деца. За да имаме равен достъп до добро образование обаче, трябва да имаме добри учители във всички училища и детски градини, включително и в най-малките и отдалечени населени места. Затова преди 1 г. ние поехме ангажимент за увеличение на възнагражденията и да променим механизма за разпределение на средствата в системата. Направихме го с Бюджет 2018. Училищата и детските градини, които са в малки и отдалечени общини, получават допълнителни средства. Тези средства трябва да отидат за тези, които работят в по-непредпочитани училища. По същия начин допълнителни средства получиха и училищата и детските градини с концентрация на деца от уязвимите групи. Т.е. увеличаването на заплатите ще се случва в 4-годишен период паралелно с промяната във финансовата формула. Факт е, че последните 10 г. със системата на делегираните бюджети се получиха неравенства във възнагражденията - една част от тях обосновани, друга - не толкова. И ние се опитваме да коригираме тези неравенства - между училищата и детските градини, между по-големите и по-малките училища, но най-вече да компенсираме обективните различия. Справедливото заплащане предполага то да зависи от спецификата на работата и резултатите. Още нещо, по което работим - за 2019 г. вероятно няма да успеем, но от 2020 се надявам да имаме оценка в зависимост от резултатите. За да бъде тя реализирана, е нужен достатъчно надежден оценъчен механизъм, базиран на пълна и точна информация. Предвидено е в бъдеще, когато имаме оценка от инспектирането на всяко училище, тя да бъде включена в тази оценка на резултатите.

- На какъв етап е реформата във висшето образование?

- В тези професионални направления, в които в най-голяма степен се бе увеличило нерационалното търсене - като икономика и администрация и управление, приемът бе намален съответно с 50% и с 60% - общо над 13 000 места. И тази година продължава намалението, но тъй като тази година базата е по-малка и съответно намалението. От друга страна, увеличаваме приема в т. нар. приоритетни направления, за които очакваме недостиг на пазара на труда. За съжаление това са и направленията, в които има по-ниско търсене от студентите. Казано с други думи, ние преструктурираме приема от търсени от студентите, но не толкова дефицитни на пазара на труда направления, към търсени от пазара на труда, но не толкова желани от студентите направления.

През следващите години по-големият проблем, по-голямата обществена загуба ще бъде не излишъкът по някои направления, а недостигът по други. Още повече че излишъкът вече сме го редуцирали до голяма степен. Критично важно е да имаме повече студенти в педагогическите, инженерните, природоматематическите и аграрните науки. Проблемите с недостига в едни направления и излишъка в други имат общ знаменател - нерационалното търсене от страна на студентите - търсенето на лесно висше образование заради самата диплома. То води до нерационална профилна структура.

- Но местата продължават да не се запълват за редица направления с дефицит на кадри като математика, инженерни науки.

- Да, не се запълват, въпреки че предоставяме допълнителни стипендии, а пазарът на труда гарантира добра реализация. Очевидно са необходими още стимули и промяна в нагласите. Обмисляме нещо като трета стипендия, чрез която обучението да бъде безплатно. Това обаче ще зависи от бюджета и може да се случи най-рано през следващата година.

- Не са ли твърде много приоритетните професионални направления - цели 36? Когато всичко ти е приоритет, нищо не ти е приоритет...

- Приоритетните направления са 2/3 от всички, но в тях се обучават по-малко от 1/2 от студентите. Това е така заради по-подробния списък на инженерни направления - 13. В нито едно от всички тези приоритетни професионални направления не е налице ненужно или нерационално търсене на висше образование. А по всички тях искаме да имаме повече студенти. Проблемът е, че по част от тях недостигът на студенти от гледна точка на бъдещи потребности на пазара на труда е особено остър. Затова ще търсим диференциран подход - някои специалности ще бъдат стимулирани в още по-голяма степен. През следващите години хората, които ще постъпват на пазара на труда, ще са 2/3 от тези, които ще се пенсионират. Това означава недостиг в почти всички сфери и професии, но той ще е особено болезнен в някои сектори.

- Често допълнителните субсидии всъщност не стигат до приоритетните факултети.

- Смисъл на реформата е да насърчим висшите училища да насочват средства и да подобряват качеството в направленията, в които са силни и имат добра реализация. Имаме наследена мрежа от предимно специализирани висши училища, които през последните 30 години разнообразиха профилите си, откриха обучения в различни нaправления, най-често с ниска оценка, по която ние намаляваме финансирането. От друга страна, почти всички висши училища са силни в традиционните си направления, в които години напред са обучавали и инвестирали в материална база и преподаватели. Трудният процес на оптимизация включва оптимизирането на тези професионални направления. За съжаление констатираме това, което казахте - че висшите училища правят вътрешно преразпределение от направления, за които получават повече, към такива, които получават по-малко. Т.е. все едно да пречистваме водата и след пречиствателната станция пак да смесваме чистата с мръсната вода. Това е един от проблемите, които свързваме с адекватността на сегашния модел на академично самоуправление. Отправили сме препоръки там, където сме констатирали неспазване на методиката за финансиране.

- Университетите обаче не се съобразяват с препоръките ви. Какви промени са нужни?

- Промени преди всичко в системата на акредитация и в модела на академично самоуправление. Сегашните акредитационни процедури са трудоемки, но с ниска ефективност, защото оценките не ни дават достатъчно отлики кое висше училище има предпоставки за предоставяне на качествено обучение и кое не. Ако преди 12 г. средната акредитационна оценка е била 82% от максимума, преди 6 г. е била 88%, сега вече е 92-93%, т.е. носи все малка стойност. Концепцията за промяна ще е в посока да се оптимизира самата процедура като работа и усилия, в по-голяма степен акредитационната оценка да бъде базирана на обективни показатели, за които е налице пълна, точна и проверима информация, в по-голяма степен да се включи и оценката на научната дейност на университетите.

Имаме добро взаимодействие със Съвета на ректорите. Това, което сме обсъждали и предвиждаме, са договори за управление, в които да има показатели за развитие на висшето училище. Моделът на финансиране, базиран на формула, като цяло ще се запази. По-скоро говорим за договори за управление с ректора, не с държавното висше училище, и по-голямо участие на външни заинтересовани страни във вземането на най-важните стратегически решения, без по никакъв начин която и да е външна институция да се намесва при управленските решения, оперативните и академичните въпроси.

- Когато започна реформата, се очакваше да има закрити специалности, та дори сливания на университети. Такива неща обаче не се забелязват. Напротив, откриват се нови специалности...

- Не мисля, че е така. Системата 25 г. се разрастваше екстензивно. Увеличаваха се студентите, факултетите, филиалите, професионалните направления, рояха се специалностите - от една базова специалност се създаваха няколко специалности с атрактивни наименования, но с припокриващи се учебни планове. Това разрастване беше подхранвано от масовизацията и системата на финансиране. Откриването на нови структури и специалности носеше повече приходи, отколко разходи. От няколко години обаче това не е така. Студентите намаляват демографски и заради ограничаването на приема. А финансирането във все по-голяма степен зависи от оценката за учебната и научната дейност, от реализацията и от това дали университетът обучава в приоритетни направления. Оптимизацията е неизбежна и вече се случва. Малко студенти, разпръснати в много специалности и магистърски програми, вече носят повече загуба. От т.г. преустановихме утвърждаването на държавно-финансиран прием в 10 професионални направления с ниска оценка. В следващите години това ще стане в още направления. Нещата не стават толкова бързо. Винаги е по-лесно да се увеличава, отколкото да се съкрати.
984
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД