:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,299,651
Активни 136
Страници 645
За един ден 1,302,066

Ако "Водолей" отпуши ерата на Водолея

В мигрантската криза лидерите в ЕС са изправени пред дилемата дали най-после да жертват Орбан, за да спечелят Салвини, или ще потърсят начин да си купят още време
Аделина Марини е журналистка. Работила е 12 години в програма "Хоризонт" на БНР като международен редактор и репортер, отговарящ за външната политика и ЕС. През 2009 година основава сайта www.euinside.eu, посветен на европейската политика и икономика, а също и на Западните Балкани. Живее в Загреб, Хърватия.


"Когато Луната е в седмия дом, а Юпитер се изравни с Марс

Тогава мир ще води планетите и любов ще напътства звездите

Изгрява епохата на Водолея""Хармония и разбирателство

Състраданеие и доверие в излишък

Повече никакви неистини и подигравки..."

Това е груб превод на стихове от песента "Водолей", написана през 1967 година за мюзикъла "Коса", която покорява целия свят с едноименния филм на Милош Форман от 1979 година. Повод за написването на песента е очакването на астрологическата ера на "Водолея", когато в света се очаква да настъпи период на любов, мир и хармония. В европейски води тези дни настъпи друг "Водолей", чиято поява би могла да катализира решаването на миграционната криза в ЕС и да доведе до мир, хармония и любов. Става дума за спасителния кораб "Водолей", собственост на няколко благотворителни организации, който спаси край бреговете на Либия в Средиземно море над 600 мигранти, сред които 123 непридружени деца и 7 бременни жени.От Лампедуза до "Водолей"Много време мина от онзи случай от 2015 година, когато край бреговете на италианския остров Лампедуза за пореден път загинаха няколкостотин мигранти. Те бяха капката, която преля търпението в ЕС и която принуди Европейския съюз да започне да действа. Задвижването на европейската машина обаче беше твърде бавно и все още не е произвела забележим резултат. За сметка на това наля достатъчно гориво у популистките движения, така че да се промени забележително политическата карта на Европа. Кулминацията на този процес настъпи в Италия тази година, когато на власт в Рим дойдоха популисти и евроскептици. И това вече дава първите си резултати.

Новият вицепремиер и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини отказа достъп на кораба до Италия и го препрати към Малта. Там също отказаха да го приемат. И двете страни са от десетилетия транзитни държави за мигранти от Северна Африка и от години призовават за промяна на правилата на ЕС, но без особен успех. Испания, която също от броени дни има ново правителство, само че проевропейско, обяви, че ще приеме "Водолей". "Победа!", написа в "Туитър" Матео Салвини. "Учтивото повишаване на гласа се изплаща. Това е нещо, което Италия не беше правила от много години", написа още Салвини, който превърна регионалната си партия "Северна лига" във водещ коалиционен партньор на базата именно на проблема с мигрантите. Салвини си навлече критиките на Малта, Испания, а също и на френския президент Еманюел Макрон, който нарече действията на Салвини "цинизъм".Но не по-малко цинично е Италия да бъде обвинявана в цинизъм,при положение че само едно правителство по-рано Франция и Германия благодаряха на италианците за усилията и за това, че са запазили единството на ЕС. Съюзът има голям дълг към Италия, чийто падеж настъпи със съставянето на правителство с участието на Лигата на г-н Салвини. Той можеше и да не бъде водещ политически фактор в Италия, ако ЕС беше по-решителен, но Съюзът в последните години е особено чувствителен към изборните цикли вече в почти всички страни членки и затова налагането на непопулярно решение можеше временно да облекчи проблема във фронтовите държави, но вероятно щеше да създаде различен проблем другаде. Макрон може би нямаше да се състои, а това щеше да има тежки, основно икономически последствия. На целия този фон през 2016 година Европейската комисия представи седем законодателни предложения за реформа на Общата европейска система за убежище. Пакетът включва основен ремонт на Дъблинския регламент и на регламента "Евродак", предложение за регламент за създаването на Агенция за убежището на ЕС, предложение за регламент за създаване на обща процедура за предоставяне на международна защита в ЕС, предложение за регламент за квалификацията, ремонт на директивата за условията за приемане на бежанци и мигранти и предложение за регламент за създаване на обща рамка за презаселване. Коя от коя по-токсична тема.

Напредък по ремонта на Дъблин няма. Това е регламентът, който определя коя страна членка е отговорна за разглеждането на молба за предоставяне на убежище. Предложението за ремонт от 2016-а е четвъртото поред. Последните промени - Дъблин III - влязоха в сила през 2013 година. С Дъблин IV ЕК се опитва да въведе малко повече справедливост в разпределението на отговорностите между страните членки, особено в случаи като този от 2015 година, когато става дума за огромни потоци от бежанци. В това предложение е отхвърляният от някои държави механизъм за разпределение на бежанците. Дъблин IV съдържа и още нещо, което е трудно за осъществяване - спирането на вторичните движения на бежанци. Това означава, че веднъж след като бежанци получат документи за регистрация в една страна членка, те се преместват в друга. Причините са различни. Според ЕК вторичните движения често са предизвикани от това, че е много слаба хармонизацията на системите за убежище на страните членки, например по отношение на продължителността на процедурите. Еманюел Макрон призна след избирането си, че във Франция процедурите са значително по-дълги, отколкото в Германия, и обяви, че ще хармонизира френското законодателство с германското. Други стимули за вторични движения са лошите приемни условия във фронтовите държави.Гърция например беше остро критикуваназа това, но България също беше често подлагана на критики от международни правозащитни организации за предоставяне на лоши условия за настаняване. Има и много други причини като размера на обезщетенията, които бежанците получават в различните държави. Ако бъде прието, предложението няма да сложи край на вторичните движения, но Комисията се надява значително да ги ограничи. Проблемът е обаче, че от декември, когато лидерите на ЕС дадоха насоки за работа, са се състояли поредица от срещи в най-различни формати, но намирането на решение все още е твърде далече. По ремонта на регламента "Евродак" също няма никакъв напредък. Това е едно от най-проблемните предложения в пакета на Комисията, тъй като засяга създаването на обща база за събиране на пръстови отпечатъци на мигранти и търсещи убежище. Целта е да се улесни взимането на решение коя страна членка е задължена да разгледа молбата за убежище.

Регистрирането на бежанци в първата държава, в която са влезли, беше един от големите проблеми на кризата от 2015 г., когато масово страни по Балканския маршрут отказваха да регистрират бежанците, за да избегнат прилагането на Дъблинския регламент. По този начин се създаде добре организирана верига от транзитиране на мигранти от югоизток на северозапад, което обтегна отношенията в ЕС значително. Всички предложения в пакета са взаимносвързани и са съставна част от общата европейска система за убежище. Предвид темпото и идеологическото разделение не е реалистично да се очаква намирането на решение скоро. Лидерите ще се опитат да направят всичко възможно по време на срещата си по-късно този месец, но трудно може да се очаква значителен напредък.

Въпросът е доколко казусът "Водолей" ще послужи като катализатор на преговорите, или ще ги проточи още повече. Лидерите са изправени пред дилемата дали най-после да жертват Орбан, за да спечелят Салвини, който е нужен за задълбочаването на интеграцията в еврозоната, или ще потърсят начин да си купят още време. "Водолей" няма да е последният кораб, който ще търси отворено пристанище за разтоварване на нежелания от никого миграционен товар. Испания сега е благосклонна, но дали ако средиземноморският маршрут се пренасочи към нея, тя ще продължи да е с отворени обятия? Корабът може да е предвестник на нова епоха в миграционната политика на ЕС за добро или за лошо.

ЕПА/БГНЕС
На 11 юни Испания се съгласи да приеме кораба "Водолей" с 629 мигранти на борда, спасени от неправителствената организация SOS Mediterranее, след като Италия и Малта отказаха. Провизиите на борда са на привършване. Очаква се "Водолей" да акостира във Валенсия през уикенда. На снимките - кадри от кораба.
 ----------
21
2067
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
13 Юни 2018 20:24
"Коса" е мюзикъл.
13 Юни 2018 20:43
https://www.youtube.com/watch?v=N9oq_IskRIg

13 Юни 2018 20:47
"Водолей" няма да е последният кораб, който ще търси отворено пристанище за разтоварване на нежелания от никого миграционен товар.


Време е някои отговорни фактори да заявят силно и ясно, че е нежелан!
Без знаци, сигнали е типичното безсмислено дрънкане.

Защото това прехвърляне на горещия картоф знаем всички накъде води.
13 Юни 2018 21:20
Потокът от лодки с мигранти за "спасяване" ще секне когато спасените от корабите започнат да се разтоварват в пристанища в Северна Африка, а не в Европа.
13 Юни 2018 21:33
Да.
И е голяма мистерия защо това очевидно решение никой не иска да го вземе.
13 Юни 2018 22:11
Европа първо трябва да оправи собствената си бедност и после да оправя чуждата.
13 Юни 2018 22:14
ЕС щом не може да се справи с мигрантите как ще се справи с някой, който ще я нападне...
13 Юни 2018 22:27
Лидерите са изправени пред дилемата дали най-после да жертват Орбан, за да спечелят Салвини, който е нужен за задълбочаването на интеграцията в еврозоната, или ще потърсят начин да си купят още време.

Цяла статия с песни, танци и топли води на народите, за да се стигне до горното изречение, обгърнато с логическа и политическа мистерия.

Това ли само са алтернативите:
1. жертване на Орбан, за да бъде спечелен Салвини; и
2. купуване на време?

Ако да:
- защо са само тези?
- защо трябва да бъде жертван Орбан, за да бъде спечелен Салвини?
- има ли норматив в сия колумна за бой връз злия Виктор или да?
- какво значи да бъде жертван Орбан, на чий отворен олтар и как точно ще се извърши жертвоприношението?
13 Юни 2018 22:42
*
13 Юни 2018 22:52
*
13 Юни 2018 23:04
Корабът може да е предвестник на нова епоха в миграционната политика на ЕС за добро или за лошо.


Корабът е предвестник на още и още кораби. Толкова ли е трудно за разбиране? На поощряване на каналджийството, което се превърна в страхотно печеливш бизнес. И това не притеснява никого? Нито една европейска страна не желае да приема мигранти, бежанци, преселници, нито една. И това ли е неразбираемо?
14 Юни 2018 02:35
Те така се пише статия.
Начи почваме с 'лятото на любофта' и 'Коса'.
После говорим за кораб на любофта с 'мигранти' на борда ('незаконни' е случайно пропуснато).
После някак леко-леко 'мигрантите' стават 'бежанци'.
И накрая- дрис по Орбан!
Бравус, другарко.
14 Юни 2018 07:35
Лидерите са изправени пред дилемата дали най-после да жертват Орбан

Не съм адвокат на Орбан, въпросът е принципен:
Що за демокрация се нарича положение и процес, при който на демократични избори народите си избират държавен ръководител - Орбан, Асад или който и да е, а след това някакви външни за съответната държава чиновници, инструменти на нечия външна за съответната държава геополитика, нямаща нищо общо с демокрацията, тръгват да ги жертват?
П.П. И на Будапеща ли смятат да й командироват "бунтовници срещу режима на Орбан", или ще й бомбардират мостовете и телевизията? Щото на този етап протестърските акции се оказаха неефективни.

14 Юни 2018 07:39
П.П.П. И, стана твърде дълго време вече, медиите необективно продължават да ни занимават с борбата за сваляне на "режима на..." нарочения от споменатите по-горе сили законно и демократично избран от народа си държавен глава...
14 Юни 2018 08:07
Ад.Марини се очертава като добър колумнист.
14 Юни 2018 08:25
Не я разбирате вие либералната демокрация, затова задавате нетолерантни въпроси под статията
14 Юни 2018 09:06
***
14 Юни 2018 11:29
Ерата на Водолея няма нищо общо с мръснишките, покварени, антинародни и с нисък КИ политици, настанили се благодарение на соросоидите в момента по клоните на властта, които скоро ще бъдат изметени именно от настъпващата нова епоха.
14 Юни 2018 12:01
Eрата на Водолея...
Хубаво, де, добре е за повечко цвят в анализа.
Но, един анализ на проблема с бежанците трябва да се занимае задължително и обстойно с въпроса "Кой плаща?".
Защото разстоянието от Абуджа(столицата на Нигерия) до крайбрежието на Либия е към 4000 километра.
Минава се през Нигер(това е друга държава), и оттам през Алжир, или направо южната граница на Либия.
Това са няколко граници и хилди километри.
Плаща се на трафиканти и корумпирани чиновници и полицаи, после се плаща на трафиканти с кораби.
Това са към хиляда долара на глава.
Откъде стотици хиляди бедни африканци имат тези пари?
Откъде афганистанците имат по 4000 хиляди долара, за да стигнат да Германия?
14 Юни 2018 12:33
Чувствам се обиден...
С тази голяма глупост, с това нахвърляне на нелепици, неадекватни твърдения, извлечени от ноздрите "размисли" смятат да ме убедят в необходимостта да се приемат пришълци в Европа? За наша сметка. И за сметка на бъдещето ни...
Първо и ясно - НЯМА БЕЖАНЦИ! Има мигранти - с различни цели. От търсене на хляба мекото до инфилтриране за последващи задачи.
Второ - лъжа е внушението, че сме длъжни да приемаме пришълците. Видите ли, "Регистрирането на бежанци в първата държава, в която са влезли, беше един от големите проблеми на кризата от 2015 г., когато масово страни по Балканския маршрут отказваха да регистрират бежанците, за да избегнат прилагането на Дъблинския регламент."
Нито България, нито страните от "Балканския маршрут" /интересно познаване на жаргона на трафикантите!/ са ПЪРВИ държави по пътя на мигрантите. Тръгнали чак от Централна Африка или Централна Азия, те не са летели над пътя, нали?
Трето - има ли Италия задължения ПО ЗАКОН да приема всякакви, имащи мераци за живот в нея? Говоря за ЗАКОН, не за либерастки измишльотини...
И така нататък...
Единственото решение е - връщане обратно на корабите. До точката, от която са тръгнали. Има предостатъчно технически възможности тя да бъде установена.
И още - конфискация на тези трафиканстски кораби и лодки.
***
-------------
Блогът на Генек
14 Юни 2018 20:19
**
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД