:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,299,661
Активни 136
Страници 655
За един ден 1,302,066

И 300 млн. няма да стигнат за хората с увреждания

Проблемът е в голямата, централизирана и нискоефективна администрация
БНР
Георги Богданов
Купихме си танкове и самолети за 3 милиарда, а нямаме 300 милиона за хората с увреждания. Така е, защото парата е в патриотичната свирка, а не към подобряване на живота на хората. Даже и 300 милиона няма да оправят социалното министерство, защото административните сили в него диктуват друг дневен ред. Дневен ред на запазване на статуквото, което поддържа голяма централизирана администрация и нискоефективни социални разходи.

Не е лесно да управляваш социално министерство, ако искрено съчувстваш на майките в палатките. Не зная дали министър Петков иска, но със сигурност генерал Борисов желае "да му се махнат майките от главата". Та ако трябва да потуши отчаяните палаткови лагери, той е готов да сложи някой друг вместо Петков, само и само да му се махне "тази тема от главата". След тази политическа рокада няма да има промени нито за социалната помощ за хората с увреждания, нито за отделите за закрила на детето, нито за промяна в системата, която убива множество хора, вместо да помага. Даже и след връщането на Петков няма да има промени, защото министерството се управлява от други сили, а това са силите на реактивната опозиция в социалното министерство.От десетилетия министерството се управлява от няколко експерти и личности,които влияят на решенията на който и да е министър. Някои от тези хора са вътре в министерството, а други - извън него, на "по-топли местенца". Независимо дали управлението е на БСП, ДПС, ГЕРБ или която и да политическа сила, на власт е реактивната административна сила в това министерство. Тази сила действа против реформите и въвеждането на социално справедливи модели. Централизираната система на Агенцията за социално подпомагане (АСП) продължава да раздава неефективни парични помощи на базата на калкулатора, пресмятайки хартиите: дали човекът отговаря, или не отговаря на критериите, за да получи 65 лв. или малко повече за нещастието, в което е изпаднал. Отделите за закрила на детето към АСП продължават да работят в порочния кръг да отнемат деца поради бедност от семействата и вместо да помагат на семейството, го наказват. Човекът, изпаднал в изолация и трудност, се наказва, вместо да му се подаде ръка. Услугите за възрастни на практика ги няма и продължават да се финансират от проект на проект с европейски средства и в този капан са и майките на децата с увреждания. Агенцията по заетостта основно харчи европейски средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а устойчивостта на похарчените средства е доста съмнителна въпреки овладените до съвършенство механизми на отчитане.

Майките в палатките искат промяна в системата, за да спре тя да ги убива, ноубийствата от системата в социалното министерство са толкова големи,че каквато и иновация да се предложи за подобряването й, тя среща отпор от реактивната администрация в министерството и нейните агенции. Кадрова политика в МТСП не е имало след централизирането на АСП, а оттогава насам и социалната политика изостава в сравнение с политиката за образование например. Докато в образованието се прие нов закон, приеха се нови подходи за отваряне на системата, то в социалната всеки опит за реформа се спира от дирекция "Социално включване" както от некомпетентност, така и от административен инат за налагане на "професионализъм" с обяснения, че това няма как да стане. Пример в тази посока е бойкотът на социалното министерство в лицето на дирекция "Социално включване" и Агенцията за социално подпомагане по приемането на закона за детското правосъдие, който трябва да отмени закон от 1958 година. Министерството отказва да поеме грижата за децата до 14 години, които са извършили дребни прояви и които имат нужда от социална работа, заклеймявайки ги, че с тях трябва да работи полицията вместо социални работници.

Който и да управлява социалното министерство, няма да му е лесно, защото няма политическа воля тази система да се оправи, а тя трябва да започне да се управлява чрез смяна на разбирането за социална работа и социална закрила вътре в самото него. Неспособността да се въведат реформи в "системата, която убива", е задълбочена, защото е изградена върху култура от военнокоманден подход за решаване на социални проблеми още от първия изпълнителен директор на агенцията. Оттогава насам централизираното управление не помага, а командва как хората да живеят. Неправителственият сектор, който предоставя услуги за деца и семейства, е поставен в ситуация, която да се съобразява със стандарти, които са далеч от разбирането за социална работа, и се прави невъзможното и въпреки системата, за да се помага на най-уязвимите.Кой ще оправи всичко това и дали ще бъде министър Петков?Едва ли. Едва ли, защото зад тази объркана и втренчена в себе си система стоят интереси - финансиране и власт. Ще успеят ли майките обаче, зависи от всички нас - граждански организации, професионалисти, които работят в социалната сфера, за да се случи промяната.

Така че заемете позиция и останете с тези, които нощуват с децата си навън.

Трябва ни лидер в социалната сфера. Лидер, който да има политическа подкрепа, за да извърши болезнени реформи в система, която се е окопала в собствени окопи и не дава на никого да бръкне в нея. Дали това ще е министър Петков? Дано да е той, но едва ли. Защото с неговата оставка и връщането му пак е видно, че социалната сфера не е политически приоритет на този кабинет.

8
1345
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
13 Юни 2018 20:10
Афторът, а и някой да е наясно колко % от едни два милиона, събрани на едно тясно място се занимава с производителен труд ?!?!
13 Юни 2018 21:27
Преди седмица ходих в АСП-Варна с един куп въпроси.
За съжаление никой не можа да ми отговори- от социалния работник до началниците им.
Пълна трагедия са.


aver4e
2018-06-13 20:10:17
Афторът, а и някой да е наясно колко % от едни два милиона, събрани на едно тясно място се занимава с производителен труд ?!?!


На ясно ли си колко грижи са необходими за човек с 100% чужда помощ?
Че грижите, които се полагат са 24 часа.
Детето ми е на 16години с 100% чужда помощо, не говори , не върви и т.н.
Когато се роди некъдърните доктори от една неонтология я "убиха".
За тези 16години социален работник у дома не е идвал.
А от както Вожда е на власт е пълен кошмар да гледаш дете инвалид.
Нивото на интилигентност на една нация се определя от отношението на здравите и можещите към хората, които са нямали щастието да са здрави.
Работя на две работи за да има семейството ми стандарт, а в повечето случаи детето се гледа само от един родител и живеят в големи лишения и мъки. Но както са казали хората "сития на гладния не вярва".
13 Юни 2018 21:35
Зумер, имах предвид, че икономиката ни е продънен кош и пари не остават за нищо !
За останалото РЕСПЕКТ ! Към теб и такива като теб ! Аз също съм баща...
13 Юни 2018 21:55

aver4e
2018-06-13 21:35:53
Зумер, имах предвид, че икономиката ни е продънен кош и пари не остават за нищо !
За останалото РЕСПЕКТ ! Към теб и такива като теб ! Аз също съм баща...


14 Юни 2018 13:28
Танковете, Георги, още не сме ги купили.
Зарад такива зеячи като тебе, вече 28 г. България стои с изути гащи, без армия и без въоръжение !
И ако още малко постоим така, инвалидите ще станат наистина толкова, ама истински, а не ромски фамилии с психически разтройства, каквито сте днес !!!
14 Юни 2018 15:18
Зумер моите съчувствия Имал си лош късмет , но не с детето си. Всички деца са слънчица, било здрави или болни. Имаш лош късмет да живеете в бандитска , фашистка , изродска страна С цената на всичко - бийте си камшика , куфари , дипломи , каквото имате - и се спасявайте в нормалния свят. Животът е един , за вас , и за детето ви ! Всеки заслужава да живее нормален живот , никой добър човек не заслужава да профука живота си в Мутростан.
14 Юни 2018 15:54
Андерсен, ако миеш така усърдно чинии и тоалетни, вече и в България ще ти предложат не лоша заплата.
Няма що да се вреш по квартири 2 Х 2 м., а на близките си да пращаш, как си се снимал до някой чужд Кадилак !
14 Юни 2018 17:05
Андерсен, ако миеш така усърдно чинии и тоалетни, вече и в България ще ти предложат не лоша заплата.

къде, отворко?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД