:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 393,007,036
Активни 174
Страници 38,952
За един ден 1,302,066

Употребата на палмово масло в ЕС трябва да спре до 2030 г.

 
До 2030 г. трябва напълно да спре употребата на палмово масло в ЕС - едно от основните пера на вноса от Югоизточна Азия. Това решиха страните членки на ЕС, приемайки окончателно закона на ЕС, съобщи "Дневник". Параметрите са задължителни за реализиране.

Това е окончателно договореният вариант на закона на ЕС, в който се премахват и някои пречки пред малките производители на възобновяема енергия. Страните от Европейския съюз се договориха да увеличат в следващите 12 години дела на възобновяемите енергийни източници до 32% - с 5 процентни пункта повече от първоначалното предложение, но под нивата, за които настояваха някои правителства и Европейският парламент. По данни на Националния статистически институт към 2016 г. делът на ВЕИ сектора в българската енергетика е бил малко под 19%.

Приетите мерки имат за цел да помогнат на Европейския съюз да постигне към 2030 г. целта си да намали изхвърляните от човешка дейност парникови газове с поне 40% под нивото от 1990 г. Това е ангажиментът, поет от 28-те страни членки към Парижкото споразумение за климата, опитващо да намали глобалното затопляне до не повече от 2 градуса в края на века.

"Това е трудно извоювана победа в усилията ни да отключим потенциала на прехода на Европа към чиста енергия", написа в "Туитър" еврокомисарят по климатичните въпроси Мигел Ариас Канете.

Първоначалното предолжение на Европейската комисия бе за 27% дял като компромис, подкрепен и от страните членки. На срещата на енергийните министри в понеделник част от тях са настоявали за по-амбициозен показател, но той е бил отхвърлен от германския им колега Петер Алтмайер като непостижимо.

Много правителства говорят за климатични политики и преминаване към добив от възобновяеми източници, но не бързат да се разделят със замърсяващите елементи от енергетиката си, тъй като тя продължава в значителна степен да е зависима от въглищни и газови централи.

Въпреки това има включен компромис - през 2023 г. целите на ЕС ще бъдат прегледани отново с възможност да бъдат завишени. До 2020 г. целта на ЕС е за 20% дял на ВЕИ.
36
1806
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
14 Юни 2018 13:00
Ма тва и за Източна Европа ли се отнася?
14 Юни 2018 13:03
Оставам с впечатление, че са решили да го спрат като “гориво” за биоцентрали и “еко” добавки за дизела отколкото в храните.
14 Юни 2018 13:10
https://www.youtube.com/watch?v=Vt79zoXTO7U
14 Юни 2018 13:10
В любимите улични банички тип подметка се използва палмово масло и нищо друго освен палмово масло. Сутрин по-раншко така може да се види, как в баничарниците разтопяват огромните калъпи за деня.
В останалите "закуски" също не го пестят.
14 Юни 2018 13:21
В останалите "закуски" също не го пестят.

ф козметиката и домакинската химия също.

Нестле, Юнилевер и т.н. дали знаят, че треа да спрат? Язък за теа палми, къде ги насадиха снабдителите им на специално опразнените одкъм дъждовни гори гигантски участъци ф Индонезия и Малайзия. Толкова пожари за тоа дето клати палмите...
14 Юни 2018 13:23
И тука с една песнушка, да поздравя, клакьорите на днешната власт, която 45 години ни рани със сирене от палмово масло и др. фалшификати. Поздрав за комунистчетата (днешните, дето са по-мизерни от вчерашните), поздрав за нихилистите, поздрав за екстремистите, поздрав за шовинистите, поздрав за терористите, поздрав за антихристите, поздрав за бюрократите, поздрав за тарикатите! https://www.youtube.com/watch?v=ImHzc0TJ85I
14 Юни 2018 13:40
Страните от Европейския съюз се договориха да увеличат в следващите 12 години дела на възобновяемите енергийни източници до 32% -


опааааа
задава се ново масово строене на вятърни, водни, слънчеви и пр. енергийни системи, нови Гинки и сие нови енергомилионерчета. ама заглавието срамежливо е скрило това.

а палмовото масло в храните що не го спрат веднага, кое пречи?
14 Юни 2018 13:50
Поздрав за комунистчетата (днешните, дето са по-мизерни от вчерашните), поздрав за нихилистите, поздрав за екстремистите, поздрав за шовинистите, поздрав за терористите, поздрав за антихристите, поздрав за бюрократите, поздрав за тарикатите!


Гледам, че си пропуснал демократите. Нека не дискриминираме 'ората. Един поздрав и за тях:

https://www.youtube.com/watch?v=203y8Xsjv14
14 Юни 2018 13:57
Добра новина - и за потребителите, и за селскостопанските производители в Европейския съюз.

А и за политиците - в частност например за президента Макрон, който си има проблеми с френските фермери, които в момента блокират рафинерии, с искане да се спре вноса на палмово масло с цел влагане в биогорива.
14 Юни 2018 13:58
До 2030 г. Я камилата, я камилара.
14 Юни 2018 14:02
Новината е също толкова добра и за скъпата на сърцата им Россия, която ще има възможност все по-пълно да задоволява все по-нарастващите потребности на своето население от палмово масло.

Россия продолжает наращивать импорт пальмового масла

В январе - феврале 2018 года импорт пальмового масла и его фракций в Россию, несколько сократившийся в прошлом году, снова растет. За первые два месяца года он увеличился на 36,7% по сравнению с январем - февралем прошлого года - до 170 тыс. тонн, сообщает "Интерфакс" со ссылкой на данные Федеральной службы госстатистики (Росстата). В феврале импорт вырос в годовом выражении на 44,1% - до 97 тыс. тонн. При этом в январе - феврале прошлого года было зафиксировано снижение импорта пальмового масла на 17,4%.

Напомним, в России стали много говорить о пальмовом масле после введения Москвой эмбарго на поставки продуктов из западных стран в 2014 году. Из-за роста цен на еду производители стали предлагать новые товары из более дешевых ингредиентов.

В 2015 году импорт пальмового масла резко подскочил, и Россия стала крупнейшим его импортером в мире.


Подробнее: https://www.newsru.com/finance/20apr2018/palmoil.html
14 Юни 2018 14:04
Само не разбрахме защо.
Щото е евтино и безвредно. И не се окислява при пържене, т.е. не се пълни с активни радикали.
А може би, за да си продават кравето масло германските кравари, пълно с растежни хормони и антибиотици...
Щото изоставаме от американците по брой на 100 кг-ви петокласници...
14 Юни 2018 14:13
До колкото знам палмовото масло (да не се бърка с хидрогенираното!) биохимически по нищо не се отличава от слънчогледовото. Недостатъкът му е че е по-евтино. Точно за това го забраняват.
А хидрогенирано масло (маргарин) се прави и от олио.
14 Юни 2018 14:20

дъртреалист
14 Юни 2018 14:04


ама в статията изобщо не иде реч за палмовото масло като хранителен продукт.
става дума за енергийни източници

ето
До 2030 г. трябва напълно да спре употребата на палмово масло в ЕС - едно от основните пера на вноса от Югоизточна Азия. Това решиха страните членки на ЕС, приемайки окончателно закона на ЕС, съобщи "Дневник". Параметрите са задължителни за реализиране.

Това е окончателно договореният вариант на закона на ЕС, в който се премахват и някои пречки пред малките производители на възобновяема енергия. Страните от Европейския съюз се договориха да увеличат в следващите 12 години дела на възобновяемите енергийни източници до 32% - с 5 процентни пункта повече от първоначалното предложение, но под нивата.............


услужливо не се казва каква точно употреба на палмовото масло трябва да спре.
а то спирането било, за да се увеличи дела на възобновяемите енергийни източници- слънце, вятър, вода.
явно сега употребата на палмово масло пречи на зелените енергии, и затова го спират
никой и дума не обелва че е канцерогенно, като е в храните
14 Юни 2018 16:22

Село_


Точно така, колега!

Защо не се спре ВЕДНАГА влагането на палмовото масло в храните?!

Кой трябва да ни отговори?!


А още по-интересно е - как цялата индустрия

енергийна и хранителна се е справяла БЕЗ палмово масло

преди 30 години!?

Дотогава е било напълно НЕПОЗНАТО!


Интересно ще е още да се разбере НА КОГО е хрумнала тази

идея - употребата на ПАЛМОВОТО МАСЛО за биогорива - дизел и смазки и сапуни и

и за .... хранителна добавка?!

--------

Д-р Тормозчиян - да се надяваме, че в Русия ще се усетят овреме
и ще спрат това палмово масло.
Както се говори - руския народ може да харесва и обича Путин,
но бизнеса май и там е бая алчен.

Има ли някъде, съществува ли - "патриотичен" бизнес?!


14 Юни 2018 16:34
В статията не се обяснява че 32% дял от ВЕИ е общ за целия евросъюз , не за страна отделно. Всяка страна по отделно ще си определи % съгласно национланите планове Енергетика-Климат.
14 Юни 2018 17:00
То е по-евтино, отколкото други масла и най-вероятно не е с много ползи за здравето. Но е по-евтино! Защо да не го използват за производство на сладолед, бисквити, сирене, кремове? Тук всички съмнения за опасностите от палмовото масло и неговото участие за предизвикване сърдечно-съдови заболявания и рак са оправдани.

Нагъвайте Нутела, ако не ви е мил живота.
14 Юни 2018 17:23
Палмовото масло е вредно, и натурално, и частично хидрогенирано, и изцяло хидрогенирано, американски бизнес е но в някои щати вече е напълно забранено в хранителната индустрия, ЕС ще го премахва, поради икономическата война със САЩ, както вече казах, палмовото масло е американски бизнес.

Пържете и гответе със свинска мас, яжте краве масло, полезни са, както всичко с което са се хранили хилядолетия европейците, митът за тяхната вреда е американски, за да върви бизнесът с палма и рапица.
14 Юни 2018 17:51
Пържете и гответе със свинска мас,
Що ти с такава ли пържиш?
14 Юни 2018 18:33
Да, с домашна и чиста, много е добра патешката мас, с нея французите правят "конфи", много е вкусно, нашите предци също, а ние сме модерни и болни глупаци.
14 Юни 2018 18:41
яжте краве масло, полезни са, както всичко с което са се хранили хилядолетия европейците,
А знаете ли какъв е % на кравето масло в "кравето масло" и колко е маргаринът?
14 Юни 2018 18:42
Французите ядат много мазно, все с животинска мазнина са им сирената, пастетите и деликатесите, пият вино, пушат, не тичат като улавите американци... и са най-дълголетната нация на запад, това отбеляза и наскоро самоубилият се гурме и шоу готвач Антъни Бурдейн.
14 Юни 2018 18:45
Значи все пак не готвиш със свинска, а с патешка ( не съм виждал даже да се продава такова чудо, ама нейсе) ? Очевидно доста си си надвил над масрафа, живеейки в замъка от слонова кост.
14 Юни 2018 19:04
дъртреалист
14 Юни 2018 14:04
Мнения: 11,556
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Само не разбрахме защо.


Ako погледнеш за кога става въпрос ще ти светне.
12 години дотогава потребителите на петрол ще намалеят наполовина, производството ще се запази.
А палмовото масло, не е изцяло под контрола на МВФ и сие.
Административно ще се спират ДВГ.
Надяват се за 12 години да направят пробив ( или вече е е) за преработка на нефта в храни.
14 Юни 2018 20:52
D4D5
14 Юни 2018 13:50


Поздрав за комунистчетата (днешните, дето са по-мизерни от вчерашните), поздрав за нихилистите, поздрав за екстремистите, поздрав за шовинистите, поздрав за терористите, поздрав за антихристите, поздрав за бюрократите, поздрав за тарикатите!


Гледам, че си пропуснал демократите. Нека не дискриминираме 'ората. Един поздрав и за тях:


Ма за тях де - аз на тях им викам, че са комунисти. Щото са същите - 45 години ни лъжат със светлото демократическо бъдеще. Което си е същото като и комунистическото, само че е по-мизерно. През комунизма ядяхме качествена храна. Само банани немаше. Всъщност имаше - само на нова година. Като и сега.
14 Юни 2018 21:01
Дотогава ,до 2030, палмовото масло вероятно ще бъде реабилитирано и признато за много полезно, както вече стана с кравето масло . Да не забравяме, че има народи, които го употребяват хилядолетия, и така и не са измрели от това "вредно" масло.
Причината за забраната на употреба на палмово масло не е защото то е вредна субстанция, а защото не може да се произвежда в ЕС.
Истината за палмовото масло е известна и сега- популярно Натисни тук.

14 Юни 2018 21:45
Защо нямаше банани през комунизма ли? Защото не ни даваха,

1kg банани в края на 1980-те струваше 1,20 лева по празници - с чакане на опашки. В останалото време в показен магазин - цена 2 лв. - без чакане на опашки. В същия период в Западна Европа цената на 1kg банани струва 0,57 щатски долара - най-евтините плодове в Западния свят. Бананите по време на комунизма бяха скъпи и дефицитни, защото в страните от СИВ, поради географското им положение, не растят банани. А банановите републики имат американски марионентни правителства и добива и търговията с банани по целия свят се контролира и до ден днешен от 2 американски концерна - "Dole" и "Chiquita Brands International" (United Fruit Company), собственост на американски неграмотни милиардери - David H. Murdock и Carl Lindner, Jr. САЩ направи преврати и военни интервенции, за да заграби този бизнес в Латинаска Америка, а помните ли кога САЩ ни предоставиха "статут на най-облагодетелствана нация" и знаете ли какво е това?

САЩ така действат, освен военен и политически натиск, освен превратите и политическите убийства с които е известно ЦРУ, прилагат икономически натиск към непокорните, които отказват да се подчинят и да плащат данъци и контрибуции на американците, за да може американската пропаганда да внушава, ето, не сте демократични и за това сте бедни, нямате банани...

Е, направиха ни демократични, но сега наистина сме бедни, но банани има, а това е важното, и да сме послушни.

След 1989 г всички страни от т.н Соц. лагер значително снижиха жизнения си стандарт, единствените две страни, спечелили от промените са САЩ и Федерална република Германия, каква изненада, а ?
14 Юни 2018 21:57
При рафинирането на палмовата мазнина, при високата температура се получават вещества с канцерогенен потенциал за хората, установява се нефротоксичност по отношение на бъбреците. Този ефект е особено изявен при по-младите хора, при кърмачетата. Това поставя на съвсем друга плоскост възможността за използванета на рафинираното палмово масло в хранителните продукти. Това е най-евтината и широкоизползвана мазнина при производството на храните. Нейното влагане в храните е сериозен здравен проблем".

Производството на тази евтина мазнина води до екологична катастрофа в страните, които я произвеждат, там се унищожават горите, за да се засаждат палми.


14 Юни 2018 22:30
При рафинирането на палмовата мазнина, при високата температура се получават вещества с канцерогенен потенциал за хората,

Максимчо, рафинирането не става при висока температура, не бой се!
Палмовото масло пуши при 230 градуса и за пържене е по-добро от мас, масло, олио. Цяла Азия яде палмово масло. Другите семки дават ниски добиви при високи цени. Тук влизаме в хипотезата на затоплистите - по-добре скъпо, но наше, отколкото евтино и чуждо.
Та като стана дума за парниковия ефект, забравяме,че основно се дължи на водните пари - 95%. Само 5% от ефекта е на СО2. От него пък само 1% е дело на човешка дейност, другото е от природата. Важното е да се думка тенекията и да се събира парсата. Вкараха ни в един измислен свят с правото да казваме ДА.
15 Юни 2018 07:13
Не съм поддръжник на измамата "глобално затопляне", но горите произвеждат кислорода, който дишаме, тропическите гори произвеждат най-много, твърдя че палмовото масло не е за храна, "чудесните и полезни качества" на палмата са измислица на САЩ-ските корпорации, това е техен бизнес, освен че изсичат горите, те ползват местните за робска работна ръка, а маслото има смисъл в индустрията, само ако е хидрогенирано, течно не става.
15 Юни 2018 07:51
Пържете и гответе със свинска мас, яжте краве масло, полезни са, както всичко с което са се хранили хилядолетия европейците, митът за тяхната вреда е американски, за да върви бизнесът с палма и рапица.


А у нас дълги години си се продаваха огромни туби с палмово масло ... за готвене ?!
Сега стана ясно какви тесли сме си забивали в здравето, но при липса на забрана и контрол, не съм убеден , че в ЗОХ /ресторанти и др./ не ни тъпчат за по-евтино с палмово масло !
Имам чувството , че САЩ и дизела атакуват по същите причини - те , милите, не могат един качествен дизел да произведат . Всички техни МПС-та гълтат предимно бензин, с изключение на ТИР-овете, естествено.
15 Юни 2018 08:06
Влизал съм в кухнята на ресторант, уж български гозби, около "Македония", виждал съм огромните калъпи хидрогенирано палмово от което режеха и готвеха, това в тубите е частично хидрогенирано, не се развалят, защото никаква бактерия не го яде, стои в хипер маркетите с години, ама не убеждавам никого, който иска - да си го яде, уж много е полезно, па българите мрем като мухи, от какво бе, умници, от какво умирате, какво ви разболява?

Бактериите са по-умни от хората, не вярват на рекламата на корпорациите и не щат да ядат хидрогенирана палма!

15 Юни 2018 08:11
Купувам патешка. Половин за лев и деветдесет. Слагам в тенджера, една кисела явълка на шайби и на котлона да стане на чипс. Прецеждаш и готово. Става като домашна. Пилешка супа, боб леща, дори рибена чорба-с нея.
15 Юни 2018 09:04
Вероятно става дума не за палмовото масло, а за негови евтини стеаринови деривати, получени след отделянето на ненаситените мазнини и други компоненти с ниска
температура на топене/те пък идеална суровина за биодизел и за смазочни масла/.
Хидрогенираното масло от различни суровини/палмово,слънчогледово,рапично,фастъчено и пр./ е еднакво вредно.
15 Юни 2018 09:12
Аз си мислех че само гладните , голи , бедни , руски пенсионери на 55 години блондинки ядът ПАЛМОВО МАСЛО.
А сеиоказа че и ние ЕВРОПЕЙЦИТЕ ЯДЕМ ПАЛМОВО масло като руснаците .
Мька ...
Призовавам да изсечем всички палми в Европа.
Нека изостаналите руснаци си правят масло от палмите.
15 Юни 2018 09:37
В Европа не растат нито палми, нито банани, яжте сано каквото ражда Европа, гответе, както са готвили европейците от хиляди години, това е полезното, не може да не сте чували за средиземноморска диета - това е, яжте , не "хапвайте", както ви научи да говорите д-р Емилова, храната на хора, които са живели до дълбока старост, Фонтенел е живял 100 г. и е ял само пържено, тлъсто готвено с краве масло, американците само полезна храна ядат, пласмасова и са най-болната нация в богатия свят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД