:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 391,938,574
Активни 169
Страници 19,318
За един ден 1,302,066

Приходите в Сребърния фонд съвсем пресъхнаха

Вместо да бъдат разумно управлявани, парите стоят на депозит в БНБ при отрицателна доходност
Концесиите са единственият източник на приходи в Сребърния фонд през последните пет години. Постъпленията от приватизация отдавна са пресъхнали, а от бюджетния излишък, с който управляващите се хвалят толкова много, не е влязъл нито един лев. В края на май в резервния фонд, който след време трябва да допълва основните пенсии на българите, има 2.902 млрд. лв., показват последните данни на финансовото министерство. Сумата е с около 117 млн. лв. повече от края на 2017 г., като 103 млн. лв. от тях са дошли от концесии. 31 май е крайният срок, в който по закон в Сребърния фонд трябва да се внесат всички постъпления, дължими от предходната година. От приватизация са влезли символичните 770 хил. лв., а от глоби и санкции, свързани със следприватизационния процес, приходите са 2 млн. лв.

Въпреки хвалбите на правителството за бюджетни излишъци през 2016 и 2017 г., по това перо няма постъпления. По закон 25% от реализирания излишък на държавния бюджет трябва да се превеждат във фонда. Държавният бюджет обаче се различава от консолидираната фискална програма, по която за 2016 и 2017 г. бе отчетено положително бюджетно салдо, след няколко поредни години на дефицити. За миналата година излишъкът е 845 млн. лв., или 0.8% от БВП. От тях 309 млн. лв. са излишък по националния бюджет, а останалите 536 млн. лв. по европейските средства. В националния бюджет влизат държавният бюджет, бюджетите на общините, на Държавното обществено осигуряване и на здравната каса, на БАН, БНТ, БТА, БНР. В крайна сметка, ако националният бюджет е на плюс, то държавният е на червено с 8.7 млн. лв., за което обаче - волно или неволно - не се тръби от управляващите. А в държавния бюджет влизат сметките на министерствата, държавните ведомства, Народното събрание и съдебната власт. Това е приходоизточникът, който по закон трябва да захранва Сребърния фонд. По същата причина за отчетната 2016 г., когато по големия бюджет бяха отчетени 1.6% излишък от над 1.4 млрд. лв., отново няма постъпления в Сребърния фонд.

При създаването на резервния пенсионен фонд преди десетина години идеята бе той непрекъснато да се пълни от приходи от приватизация и концесии, а средствата да се множат, като се инвестират разумно - съгласно ясна стратегия и законов регламент. За този период обаче фондът нито се управлява, нито се пълни по закон. В резултат на това средствата в него стигат за изплащането на пенсиите едва за няколко месеца. По време на първото правителството на ГЕРБ, по предложение на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, бе създаден законов механизъм за отклоняване на постъпленията от приватизация и използването им за други цели. Държавни дружества се прехвърляха в Държавна консолидационна компания, която на практика ги продаваше и превеждаше постъпленията като дивидент към държавата. Според експерти от БСК по този начин са отклонени около 500 млн. лв.

Опитите да се заобиколи попълването на фонда продължават и през тази година. В Закона за държавния бюджет за 2018 г. има текст, че очакваните 480 млн. лв. еднократен приход от концесията на летище София няма да бъдат преведени в Сребърния фонд, както би трябвало да стане по закон. Парите от тази планирана от години концесия трябва да отидат за погасяване на борчовете на фалиралите на практика Български държавни железници.

Въпреки че по закон до 70% от средствата във фонда могат да се инвестират в акции на страни - членки от ЕС, до 30% - в акции на трети страни, и до 30% - в облигации, парите на фонда стоят на годишни депозити в БНБ. Така вместо да се множат, на практика те се топят. За 2017 г. БНБ определи отрицателна лихва от минус 0.10%, което означава, че за съхранението на парите централната банка е удържала около 2.8 млн. лв. За да не се ощетява фондът, тази загуба се покрива от централния бюджет, т.е. липсващите пари се взимат от джоба на българските данъкоплатци. И тази година средствата в Сребърния фонд ще носят загуби, след като правителството прие в края на миналата година поредната стратегия за управление на фонда, която отново предвижда парите да стоят на депозит в БНБ. Аргументите са, че инвестициите в акции са рискови, а в облигации могат да доведат до отрицателна доходност.

10
4366
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
17 Юни 2018 19:58
По закон трябвало едни милиони да отидат в сребърния фонд.
Да, ама при герб такива грешки не се правят. Милионите са за който ги докопа, не за алчни пенсионери.
17 Юни 2018 20:54
В националния бюджет влизат държавният бюджет, бюджетите на общините, на Държавното обществено осигуряване и на здравната каса, на БАН, БНТ, БТА, БНР. В крайна сметка, ако националният бюджет е на плюс, то държавният е на червено с 8.7 млн. лв., за което обаче - волно или неволно - не се тръби от управляващите.


Не само, че не е неволно, но си е напълно съзнателно и планирано. След приемането на отрицателна лихва от БНБ (разбира се, след разрешението на „братчедите“ от т.н „парламент“, приходоизточникът се превърна в приходополучател. Което беше и целта на занаятието. Българските банки са инструмент за ограбване на населението по територията. Пример КГБ (пардон КТБ-пирамидата). Излишно е да споменавам, че шефове на Българските банки са ДС-офицери. Без изключение.
17 Юни 2018 21:09
Излишно е да споменавам, че шефове на Българските банки са ДС-офицери. Без изключение.

А тия, дето не са ДС, са честни? Те не крадат, гнусливи са. Брей, това ДС! След 100 години все то ще е виновно.
17 Юни 2018 22:06
А тия, дето не са ДС, са честни? Те не крадат, гнусливи са. Брей, това ДС! След 100 години все то ще е виновно.


Имам чувството, че гузен негонен бяга. Добре де, да допуснем, че не сте от ДС. Това значи само едно, че не Ви е дадено възможност да крадете. На едро. Не изключва възможността да сте честни, нито пък тази да сте крадливи. Но със сигурност Ви изключва от Шанса. Както и да го разбирате.

18 Юни 2018 03:45
Догодина пара мораториумът върху парите в Сребърния Фонд и бързо ще им намерят мястото и на тези 2 милиарда.
18 Юни 2018 06:28
Концесиите са единственият източник на приходи в Сребърния фонд през последните пет години. Постъпленията от приватизация отдавна са пресъхнали, а от бюджетния излишък, с който управляващите се хвалят толкова много, не е влязъл нито един лев.

Е аз вчера като писах
Още по време на / след ГЕРБ и потоп
в темата за южночерноморската ни Венеция, някои се засегнаха. И даже набедиха уличните дървета. Интересно по този въпрос кой ще Му е виновен. Ако някой някога Му потърси сметка, де.
А иначе на балъците всеки месец ни събират пенсионни осигуровки...
18 Юни 2018 06:34
А, доколкото се вижда от някои постове по-горе, не е Той, който от 10 годин го играе "Държавата - това съм Аз", а ДС Му е виновно на Българо-ойропредседателя Наш.
А за окрадените от Дянкофф здравни осигуровки - КГБ ли?
А за двадесетина милиардния заем - кой?
Не Ви ли е неудобно, колега?
18 Юни 2018 06:38
А онеправданото финансово Горановче - с виличка, колкото две селски прогимназии. Затриваме сеските прогимназии, откриваме си вилички, е девизът.
А уйчо му владиката - несменяем спецЯлист по държавните финанси, в частност - и на здравните такива.
На балъците ежемесечно и тез осигуровки ни събират.
18 Юни 2018 07:04
Пример КГБ (пардон КТБ-пирамидата). Излишно е да споменавам, че шефове на Българските банки са ДС-офицери. Без изключение.
Бре тия КГБта и ДСта... Излиза, че са били много стабилни организации! Всякакви там ЦРУта, ФБРта, Мосади и .т.н явно са палавници от детска градина "Кокиче" в сравнение с тях.
Толкова години вече не съществуват, огласиха им агентите, забраниха ги със закон, издирват ги даже в космоса, а те още тревожат съня на колегите по форум, принудени от тях да избягат чак на другия карай на света!
Осветете, ги най-после, тези КГБта и ДСта! Пратете китайски фенерчета в УСА, за да могат притеснените форумни колеги да проверяват под леглата преди лягане!
Да направим една фондация в помощ на боящите се от КГБ и ДС!
Явно ние трябва да подадем ръка на бившите си сънародници, шорош не ще.
18 Юни 2018 07:38
МАХНЕТЕНИСАОТГЛАВИТЕ бе крадци.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД